DIT WAS MIJN JAAR 2020

Dit was mijn jaar 2020

Wat gaat de tijd toch snel! Tijd om even terug te kijken en te evalueren hoe het jaar is verlopen. Ook de coronacrisis heeft bij mij een impact achtergelaten maar gelukkig geen negatieve, zowel persoonlijk als financieel niet. Ik deel mijn financiën trouwens met mijn vriendin, dus waar ik vaak over ‘ik’ schrijf, is dit meestal ‘wij’.

Voor mij persoonlijk in jaar 2020

Het was voor mij persoonlijk een goed jaar. Ik begon het jaar werkloos. Gelukkig kwam daar eind februari een einde aan! Het vinden van een nieuwe baan was niet zo moeilijk. De arbeidsmarkt was toen erg gunstig en ik heb gevonden waar ik naar zocht. Ik werk nu trouwens bij een serviceprovider in de verzekeringswereld. Dit bedrijf ontzorgt het financiële intermediair zodat die zich op de eindklant kan focussen. Binnen dit bedrijf ben ik vooral bezig met risicomanagement en binnenkort komt daar een stukje fraude bij. Erg nice!

Ook qua gezondheid begon mijn jaar niet zo goed. Ik was herstellende van een operatie. Geen grote operatie maar toch was het kl*te. Zeker omdat de eerste operatie in 2019 niet het gewenste resultaat had moest ik op het einde van 2019 weer onder het mes. Gelukkig was het hierna wel in orde en kon ik aan mijn herstel werken.

Daarnaast heb ik mijn ogen laten laseren. Een dure aangelegenheid (€2.790,-)! Ik zeg het niet snel maar dit was écht een investering. In levenskwaliteit! Nooit meer een bril en lenzen en als je opstaat, kun je direct zien. Echt heerlijk en voor iedereen aan te raden. 

En als laatste ben ik natuurlijk begonnen met het schrijven van deze blog en het maken van de website. Iets wat ik al heel lang wilde doen, maar gewoon niet deed. Achteraf gezien had ik het eerder moeten doen want het bevalt erg goed. Ik kan er erg veel energie uithalen en ik vind het leuk om mijn mening en kennis te delen met anderen.

Wat kan beter in 2021?

Eigenlijk niet zo veel. Ik ben gezond, gelukkig en heb veel meer energie dan aan het begin van het jaar. Met mijn website heb ik echt iets gevonden waarin ik mijn eitje kwijt kan. 

Het enige waar ik voor op moet passen is dat het niet té veel wordt. Ik werk 40 uur voor mijn vaste baan en op dit moment nog ongeveer 15-20 uur voor de website. Gelukkig dat de website energie geeft i.p.v. vraagt maar dat is wel iets om voor te waken in de toekomst. Het is namelijk niet altijd rozengeur en maneschijn en dan kan energie geven, energie nemen worden.

Mijn vaste inkomsten in jaar 2020

Ik begon het jaar werkloos. Nadat ik werk had gevonden steeg mijn inkomen natuurlijk. Daarbovenop heb ik ook nog een loonsverhoging gekregen na het verlengen van het contract.

Ook mijn vriendin heeft een loonsverhoging gekregen en is haar loon voor inflatie gecorrigeerd. 

Bij de inkomsten uit loondienst (van mij en mijn vriendin) zijn variabele vergoedingen niet meegerekend. Dus geen vakantiegeld, 13e maand en de variabele onkostenvergoeding. Helaas mag ik mijn inkomsten uit loon niet delen met de wereld (contractuele afspraak met de werkgever) maar het is sterk vergelijkbaar met een HBO’er met 3-5 jaar werkervaring. Niet erg bijzonder dus. Het beeld is iets vertekend omdat ik uit een werkloze situatie kom. Daarvoor verdiende ik (netto) iets meer dan dit jaar.

Naast vaste inkomsten uit loondienst hebben wij een hypotheekrenteaftrek en wat inkomsten uit het delen van streamingdiensten (zoals Netflix en Spotify) met familieleden. 

Wat kan beter in 2021?

De meeste invloed heb je op het loon, maar die is vaak erg beperkt als je in je huidige functie blijft bij dezelfde werkgever. Dit is dan ook niet het onderdeel waarop ik sterk wil verbeteren in 2021. Alle kleine beetjes zijn mooi meegenomen maar ik (of mijn vriendin) verwacht komend jaar geen klapper te maken.

Mijn variabele inkomsten

Dit jaar heb ik mijn variabele inkomsten serieus aangepakt. Vanuit de werkloosheid heb ik ontdekt dat je wel érg kwetsbaar bent als je afhankelijk bent van één inkomstenbron. Dit wilde ik verbeteren. En dat is deels gelukt. Ik zie het als een mooie opstap naar iets groters.

Voor het vinden van een baan binnen de verzekeringswereld, heb ik een paar cursussen gevolgd. Van deze cursussen heb ik samenvattingen gemaakt en die verkoop ik online. En dat begon direct lekker te lopen! Ik had tijdens mijn studententijd al wel wat samenvattingen gemaakt en verkocht maar ik heb daar toen niet genoeg energie ingestoken. Nu steek ik er wel energie in en dat levert resultaten op.

Ook met cashbacks was ik al bezig maar te lui om het goed te doen. Ook hier steek ik net wat meer energie in en dat levert toch ook een leuk zakcentje op. Hier geldt de regel; 20% van de energie levert 80% van de resultaten op.

We hebben dit jaar (in september) ook zonnepanelen laten installeren op het dak. Nu levert dat niet veel op met druilerig weer, maar als het straks weer lente en zomer wordt gaan we knallen!

Ook ben ik langzaam gestart met wat affiliate inkomsten. Ik probeer hierbij alleen producten aan te prijzen die ik zelf gebruik en ook echt achter sta. Ik zie het dan ook altijd als een groot compliment als iemand mijn affiliate link gebruikt! En ik wil iedereen bedanken die dat tot nu toe heeft gedaan. De inkomsten hieruit zet ik apart om verder mijn website te ontwikkelen. Nu doe (en kan) ik alles nog zelf doen maar er komt misschien een tijd, dat ik dat niet kan, door tijdgebrek of omdat ik er de kennis niet voor heb. Ik heb er ook ontzettend veel van geleerd. Van affiliate marketing tot websites bouwen en SEO tot teksten schrijven. Die kennis is niet in geld uit te drukken maar ontzettend veel waard!

Beermoney is een categorie waar ik volgend jaar meer aandacht aan ga besteden (net als affiliate inkomsten). Beermoney is vaak het bij elkaar schrapen van inkomsten op internet, zoals aanmeldbonussen, invullen van enquêtes enzovoort. Het zijn vaak dingen die je tussendoor doet en best wat op kunnen leveren. Ik verwacht hier ongeveer €20,- tot €50,- per maand aan te kunnen verdienen.

Ik heb dit jaar ook met Roamler wat verdiend. Voor Roamler verricht je opdrachten in ruil voor een kleine vergoeding. Meestal vinden de opdrachten plaats in winkels en supermarkten. Het is dus absoluut niet passief maar leuk om te doen als je toch boodschappen moet doen. Dan pak je het lekker mee. Met de coronapandemie heb ik niet altijd tijd en zin hierin gehad. Je moet immers toch een drukke supermarkt in. Misschien ga ik dit volgend jaar meer doen, maar waarschijnlijk juist minder omdat ik mij wil focussen op andere zaken. En focus is belangrijk. Zeker voor iemand zoals ik, die alles leuk vindt.

De verkoop van spullen ben ik pas écht gaan bijhouden vanaf augustus. Dit is niet echt iets waarop ik extra ga inzetten, want als ik spullen heb die ik niet meer gebruik, verkoop ik het. Meer kan ik niet doen in mijn ogen.

Nou dat zijn mooie inkomsten! Er moet nog wel wat belasting vanaf….. Veel ben ik pas écht goed bij gaan houden vanaf augustus. Dus zoiets als verkoop van spullen kan ik niet meer goed terughalen voor januari t/m juli. 

Voor verschillende inkomstenbronnen heb ik een artikel geschreven. Deze vind je hier terug.

Wist je trouwens dat ik elke maand op Instagram mijn extra inkomsten post? Zo kun je makkelijk bijhouden waar ik mijn inkomsten vandaan haal. Dus volg mij zeker!

Wat kan beter in 2021?

Het doel is natuurlijk om dit getal in 2021 te verslaan! Ik ga vooral inzetten op affiliate inkomsten en Beermoney. Ook Knoowy kan wel wat beter. Van andere inkomstenbronnen verwacht ik ongeveer hetzelfde bedrag. 

Geld verdienen terwijl je geld uitgeeft?

Bedrijven verdienen geld aan jou als ze je doorverwijzen en jij vervolgens een product koopt. Jij kan ook profiteren van de opbrengsten van doorverwijzen. Je krijgt dus geld als je iets koopt! Cashbacks zijn dat. Klinkt te mooi om waar te zijn? Lees dan dit artikel! Je kunt je ook direct aanmelden via de onderstaande knop.

Wist je dat je geld kan verdienen terwijl je geld uitgeeft?

Bedrijven verdienen geld aan jou als ze je doorverwijzen en jij vervolgens een product koopt. Jij kan ook profiteren van de opbrengsten van doorverwijzen. Je krijgt dus geld als je iets koopt! Cashbacks zijn dat. Klinkt te mooi om waar te zijn? Lees dan dit artikel! Je kunt je ook direct aanmelden via de onderstaande knop.

Mijn uitgaven

Tegenover die inkomsten staan natuurlijk uitgaven. Ik zal eerst even de grote uitgaven doornemen en dan zal ik wat gemiddelden noemen van lopende uitgaven.

Grote uitgaven

Auto was nodig om naar werk toe te rijden. Achteraf dikke spijt dat ik de auto heb gekocht want ik werk nu voornamelijk vanuit huis (en mijn vriendin ook). Helaas zagen we dat niet vooraf aankomen. 

Ogen laseren was zeker het geld waard en ik profiteer er elke dag van. Ik kan ook beter zien in het donker en heb minder last van shitteringen en tegenlicht. Echt heel bijzonder!

Die zonnepanelen verdienen zichzelf terug en verhogen de waarde van mijn woning. Bovendien verhogen ze de waarde van mijn woning. Een no-brainer dus!

De kat geeft net als het laseren van de ogen érg veel levenskwaliteit. Het is gewoon erg leuk dat er een klein beestje rondloopt in je huis. Ik probeer haar wel te vertellen dat ze erg duur is en dat ze daarmee moet ophouden maar ze luistert nog niet goed.

Loungeset was ook best prijzig (al vindt mijn vriendin van niet) maar daarmee kunnen we wel loungen en gebruiken als eetplek. De vakantie was onverwachts geboekt. We hebben een behoorlijke zak met geld liggen om naar de Verenigde Staten te gaan maar dat gaat nu niet vanwege corona. We wilde eigenlijk thuis blijven maar in onze vakantie was het erg slecht weer dus we hebben besloten om last minute naar Italië te gaan. Zeker geen spijt van want wat is dat toch een mooi land!

Variabele uitgaven

Dan nu een lijst met gemiddelden per maand dat we uitgeven aan allerlei zaken. Sommige zaken zijn vaste budgetten die we apart zetten om toekomstige uitgaven te dekken. Zo leggen wij elke maand €100,- apart voor vakantie en wordt dit (meestal) 1x per jaar in 1x uitgegeven. De grote uitgaven zijn er dus vanaf gehaald en zijn hierboven al benoemd.

Je zou dus kunnen zeggen; het potje ‘woning onderhoud’ is flink gespekt maar dat valt wel mee als je de traprenovatie én de zonnepanelen ervan af haalt. 

En niet alle potjes zijn altijd volop aangevuld met het budget per maand. Het heeft bijvoorbeeld voor auto 2 geen zin om elke maand €100,- in het brandstof potje te stoppen als er amper wordt getankt. Als sommige potjes vol zitten (ongeveer 1,5x het maandbudget) dan vul ik niet meer verder aan.

Zo’n overzicht is voor mij ook wel een eye-opener. Sommige budgetten moeten echt omhoog om op de lange termijn houdbaar te houden. Aan de andere kant, kunnen andere budgetten wel weer omlaag.

Vaste uitgaven

De vaste uitgaven zijn nou eenmaal de vaste uitgaven. Daar valt vaak niet veel aan te doen maar toch probeer ik deze zo laag mogelijk te houden. Zo vergelijk ik elk jaar de zorgverzekeringen en stap ik altijd over op een nieuwe energieleverancier.  Dit doe ik vaak in combinatie met een cashback zodat ik ook nog wat geld terug krijg! 
 

Mijn vermogen

Door de grote uitgaven is het spaargeld niet echt toegenomen. Dat was ook geen doel want er is genoeg. We bezitten ook een woning. Die is aardig in waarde gestegen in het afgelopen jaar. We splitsen het vermogen op in bezittingen en schulden. Het einde van het jaar is ook altijd een mooie gelegenheid om te kijken wat je vorig jaar had. Zo zie je makkelijker of je er beter voor staat. Kijken van maand op maand geeft vaak niet het juiste perspectief.

Wij hebben allebei via onze werkgever een pensioenregeling. Het genoemde pensioen dat hier wordt genoemd is om ons pensioentekort aan te vullen. 

En dan nu de schulden.

Dus per saldo zijn mijn vriendin en ik €110.070,- waard. Dit wordt ook wel de net worth genoemd. Vorig jaar was dit nog €61.212,- Dat is dus een stijging van 79,82%! Een stijging om trots op te zijn denk ik.

Mijn beleggingen

Bij het vermogen laat ik verschillende beleggingspotjes zien. Je zit dan het verschil van getal op getal uitgedrukt in procenten maar niet het rendement. Uiteindelijk is het wel de bedoeling dat de beleggingspotjes rendement opleveren (anders zou ik wel sparen). Dit zijn de rendementen tot nu toe (dus vanaf de eerste inleg tot nu):

Wil je meer weten over mijn beleggingen? Kijk dan zeker op de pagina van mijn beleggingen!

Wat is jouw net worth?

Niet veel mensen durven zo hun financiën te delen. Dat vind ik ontzettend jammer want zo kunnen we veel van elkaar leren! Het gaat er niet om of ik meer of minder vermogen heb dan jij. Het gaat om de weg er naar toe. 

Ik hoop dat je wat aan dit overzicht hebt! En dan ben ik natuurlijk benieuwd…. Wat is jouw net worth?

2 gedachten over “Dit was mijn jaar 2020”

  1. Erg dapper. Ik maak mijn boekhouding maandelijks voor mijn eenmanszaak op die bestaat uit mijn trading (voor de belasting het beheren van mijn eigen vermogen) en mijn Traders Trefpunt en TAZ websites. Mijn resultaten in trading deel ik met de leden van de Inner Circle dagelijks in het Dagboek van een Trader met Opgestroopte Mouwen, maar verder is dit voor niemand van belang.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *