Een evaluatie van drie jaar beleggen in losse aandelen

Ik beleg nu zo’n 3 jaar in losse aandelen en toen ik daarmee begon, had ik met mijzelf afgesproken om na 3 jaar te evalueren. Nu is het zover en dat wil ik graag met jullie delen. Misschien kun je er ook wat van leren!

Hoe het begon

Ik beleg al langer dan 3 jaar maar pas sinds 3 jaar beleg ik in losse aandelen. Mijn beleggingsavontuur begon eind 2017 in de bitcoinhype. Het verbaasde mij dat zoiets ongrijpbaars zo hard in waarde kon stijgen. Iets dat vrijwel niet ontwikkeld werd en toen geen zinvolle, impactvolle toepassing had in de echte wereld. Ik was vooral bezeten door de koersontwikkeling.

Wat de reden ook was (goed of slecht), ik was geïnteresseerd en het heeft mij aangezet tot mijn eerste beleggingen in verschillende cryptomunten. Veel potentie, to the moon, wereldwijde adoptie. Het waren allemaal begrippen die toen ook al speelde. Maar na die hype daalde uiteraard de koers sterk. Ik heb mijn geld uiteindelijk wel laten staan (en in de hype van 2020/2021 leuk rendement gepakt) maar ik ging vooral verder kijken. Want er was meer en ik bleef geïnteresseerd.

Ik ging vooral beleggen in indexfondsen. Door schade en schande rijker op zoek naar meer stabiliteit en zekerheid. Aandelen gingen mij zo erg boeien dat ik ook zelf aandelen wilde leren selecteren.

Beginnen met aandelen selecteren

Maar ik wilde het vooral doen om van te leren en om het mee te maken. Ik besloot geld uit mijn extra inkomsten naast mijn baan, te gebruiken voor een hobby portefeuille, die vooral bestond uit losse aandelen. Het doel was om vooral mijzelf te leren kennen en om verschillende strategieën uit te proberen. Natuurlijk is 3 jaar dan eigenlijk niet voldoende maar om elke 10 jaar een nieuwe strategie proberen vond ik iets te lang duren. Bovendien was het vooral de bedoeling om een strategie te zoeken die bij mij past en toch een redelijk rendement geeft.

We zijn nu aangekomen op een verdeling van:

 • 75% zit in indexfondsen (gewoon elke maand DCA toepassen)
 • 22% in losse aandelen (dat bespreken we nu)
 • 3% in crypto

Met indexfondsen blijf ik passief beleggen en zie ik als pure noodzaak om bijvoorbeeld eerder te stoppen met werken. De andere 2 (losse aandelen en crypto) zijn dus puur hobbymatig en deze evaluatie gaat dus daarover.

Een evaluatie van de afgelopen 3 jaar

Er zijn ontzettend veel strategieën en ik heb ze natuurlijk niet allemaal geprobeerd. Voor mij ging het vooral om het meemaken, ontzettend veel leren, kijken wat bij mij past en kijken wat het met mij psychologisch doet.

Meemaken heb ik volop gedaan. Ik heb de afgelopen 3 jaar vrijwel elke dag de markt gevolgd. Persoonlijk zou ik dat niemand aanraden want je belandt in een rollercoaster. 

Maar ik heb er ook veel van geleerd. Dat is hoop ik wel te zien aan meer dan 150 artikelen die ik heb geschreven op deze website. 

Mijn belangrijkste leerpunten

Voor mij zijn dit de belangrijkste leerpunten:

 • Emoties moet je zoveel mogelijk uitsluiten
 • 95% haalt het beste resultaat door elke maand te beleggen, passief, in wereldwijd gespreide ETF zoals VWCE of via Brand New Day
 • Alleen lange termijn, kun je winnen
 • Een plan hebben is cruciaal
 • Blijf gedisciplineerd
 • Vertrouw alleen jezelf en neem de rest voor kennisgeving aan

Hoe heb ik de afgelopen 3 jaar ervaren

En dan nu het meer emotioneel aspect. Ik ben natuurlijk een mens en kan niet mijn emoties uitsluiten. Dat is wel altijd het advies maar persoonlijk kan ik het niet. Ik heb wel gemerkt dat ik het wel los kan laten bij mijn indexfondsen waar ik gewoon maandelijks in beleg. Het biedt mij enorm veel rust om passief te beleggen. Eigenlijk zou ik dat ook met mijn hobby portefeuille moeten doen maar toch vind ik het te leuk. Een hobby mag geld en emotie kosten?

Een opsomming hoe ik de afgelopen 3 jaar heb ervaren:

 • Ik koop regelmatig iets op gevoel, in ieder geval niet puur rationeel
 • Ik koop regelmatig zonder grondig onderzoek of sta regelmatig voor verrassingen nadat ik een aandeel heb gekocht
 • Als de koers tegen mij inloopt, begin ik te twijfelen
 • De koers is belangrijk voor mijn mening over het bedrijf
 • Constant naar mijn portefeuille kijken, biedt mij geen rust
 • Elke dag de markt volgen, vertroebelt mijn blik op de lange termijn
 • Berekeningen maken en cijfers lezen vind ik leuk, maar jaarverslagen niet. Ik kan mijzelf daarom niet dwingen tot echt diepgaand onderzoek en dat is ook niet iets waar ik naar wil streven
Wil jij gratis beleggen?

De wereld van beleggen kan best eng zijn. Dan is het maar goed dat je gratis kan beginnen bij Trading212. Zo kun je makkelijk een kijkje nemen zonder een risico te nemen. Je betaalt geen transactie of beheerskosten. Helemaal gratis dus. Aanmelden kan via onderstaande link. Dan krijgen wij allebei een gratis aandeel met een maximale waarde van €100,-!

Meer weten over Trading212? Klik dan hier.

Wil jij beleggen zonder transactiekosten?

De wereld van beleggen kan best eng zijn. Dan is het maar goed dat je gratis kan beginnen bij Trading212. Zo kun je makkelijk een kijkje nemen zonder een risico te nemen. Je betaalt geen transactie of beheerskosten. Helemaal gratis dus. Aanmelden kan via onderstaande link. Dan krijgen wij allebei een gratis aandeel met een maximale waarde van €100,-!

Meer weten over Trading212? Klik dan hier.

Dus dit gaan we anders doen

Het was leuk om vanalles te proberen en om te kijken wat goed bij mij past. Tijd om conclusies te trekken en het opzetten van een nieuw beleggingsplan.

Mijn eisen zijn:

 • Meer rust
 • Meer lange termijn
 • Minder dagelijks volgen van de markt
 • Koers onafhankelijk opereren
 • Duidelijke koop- en verkoop regels 

Daarnaast blijven we een onderscheid maken tussen het indexbeleggen en de hobby portefeuille. Want ik wil graag serieus een doel behalen met mijn indexbeleggingen maar ik wil het ook leuk houden voor mijzelf. Door dit gescheiden te houden, werkt dit het beste voor mij.

Zo gaan we het aanpakken

We gaan focussen op dividend met hoog dividend aandelen en dividend groei aandelen. Grofweg ga ik de volgende verdeling hanteren:

 • Dividend groei aandelen: 40%
 • Hoog dividend aandelen: 20%
 • Groeiaandelen: 20%
 • ETF’s: 15%
 • Crypto: 5%

De kern van de portefeuille zijn de hoog/groei dividend aandelen en de ETF’s. Deze assetklassen vormen het blok van mijn nieuwe portefeuille en zorgen voor een constante stroom van dividend die ik kan herinvesteren. Groeiaandelen houden we erbij om kansen in de markt te pakken en om niet te veel bedrijven uit te sluiten. Crypto houden we er vooral bij om te kunnen profiteren in een bullmarkt die altijd erg extreem zijn. 

Een aankoop van een nieuw aandeel mag niet meer dan 4% van de portefeuille bevatten. Bij een ETF ligt dit wat hoger omdat een ETF meer spreiding biedt. De focus op dividend in plaats koersontwikkeling zorgt minder volatiliteit (is meer rust voor mij) en dat verschuift mijn aandacht richting de lange termijn in plaats van korte termijn. Bij een dalende koers stijgt immers het dividendrendement en (indien het bedrijf goed blijft) wordt het aandeel alleen maar aantrekkelijker. 

Ik accepteer dat ik niet de markt versla. Ik kijk dus niet meer naar de brede markt door mijzelf te vergelijken met een breed gespreide ETF zoals VWCE. Als ik de gemiddelde belegger zou willen verslaan, zou ik alles in indexfondsen moeten beleggen en dat is nou eenmaal niet het doel van de hobby portefeuille. 

Het dividend wordt telkens opnieuw geïnvesteerd. Zo ontstaat er (in combinatie met mijn extra inkomsten) een constante stroom van kapitaal om te beleggen. 

Elke assetklasse (zie verdeling hierboven) heeft zijn eigen criteria waar het aan moet voldoen om het überhaupt te overwegen. 

We kopen bij als het aandeel ondergewaardeerd is en nog steeds voldoet aan de criteria.

Ik hoop vooral meer rust te creëren voor mijzelf en het tegelijkertijd leuk te houden. Ik ga hiervoor gebruik maken van de broker Trading212 uit Engeland. Deze broker hanteert geen transacties en dat maakt het voor mij makkelijker om het nog relatief lage dividend telkens te blijven investeren zonder dat dit te veel transactiekosten vergt. Bovendien kan ik ook fractionele aandelen kopen waardoor het opbouwen van een portefeuille erg makkelijk gaat.

Trading212 heeft overigens een leuke actie waarbij je, na inschrijving, een gratis aandeel kan krijgen tot wel €100,-! Het enige nadeel vind ik dat je geen goed inzicht hebt in de portefeuille maar ik maak natuurlijk gebruik van mijn eigen Beleggingsportefeuille die jij ook kan gebruiken voor een beter inzicht! 

Ik hoop dat je deze update leuk en leerzaam vond. Ik begrijp goed dat ik mij hierbij kwetsbaar opstel. 

Hou zeker de pagina ‘Mijn beleggingen‘ in de gaten want daar zie je de komende tijd veel veranderingen! Hier geef ik elke maand een update.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *