MIJN BELEGGINGEN

Mijn beleggingen (november 2020)

In deze rubriek ga ik jullie vervelen met mijn beleggingen. Dat is best wel apart voor iemand die altijd over indexfondsen en ETF’s schrijft. Dat komt omdat ik het leuk vind om de aandelenmarkt in de gaten te houden. De losse aandelen die ik aanhoud zijn dan ook meer hobby dan dat deze echt een financieel doel dienen.

Mijn hobbyportfolio beleg ik Trading 212. Ik begon (zoals velen) bij DeGiro.  Dat is voor velen ook een goede keuze maar voor mij (nu) niet. DeGiro is erg goedkoop in transactiekosten in vergelijking met banken en duurdere brokers. Maar ik beleg met redelijk kleine bedragen (€100,- per trade is niet ongewoon op dit moment). Dan hakken die (goedkope) transactiekosten er flink in. Ook moet je jaarlijks per beurs betalen waarop je actief bent. Zonde als je graag gespreid wilt zitten met je aandelen. 

Daarom kies ik graag voor Trading 212. Daar kan ik gratis beleggen. Ideaal voor kleinere transacties! Ze vallen onder het toezicht van de FCA (Verenigd Koninkrijk) en hebben meer dan 13 miljoen klanten. Een zeer betrouwbare en grote broker dus. Bovendien kun je hier beleggen in fractional shares. Je kunt dus een deel van een aandeel kopen. Best handig als je met een kleine beurs een aandeel als Amazon wilt kopen. Meer weten over Trading 212? Lees dan dit review.  

In mijn ogen is Trading 212 veel beter dan DeGiro. Beleggen is gratis, je kunt automatisch investeren, je eigen ETF maken, oefenen met nepgeld en ze hebben veel meer tools. Het enige voordeel bij DeGiro is dat ze een groter aanbod hebben.

Gratis is goedkoper dan goedkoop

Daarom beleg ik bij Trading 212 en niet bij DeGiro.

In welke bedrijven zitten mijn beleggingen?

Een overzicht van mijn beleggingen vind je altijd op deze pagina. Ik ga proberen elke maand het rendement te updaten. Ook in slechte tijden. Jantje lacht, Jantje huilt. 

Voor nu zijn dit mijn beleggingen:

Op dit moment heb ik nog €762,- cash wat neerkomt op 52% van het totaal.

Het geld dat in deze portfolio stroomt bestaat overigens volledig uit extra inkomsten (zoals het maken en verkopen van samenvattingen). WIl je maandelijks inzien wat mijn extra inkomsten zijn? Volg mij dan op Instagram via @cashmetken!

Ik leg hieronder uit waarom ik deze aandelen bezit.

Pharming

Pharming is een biotech bedrijf gevestigd in Leiden, Nederland. Ze hebben een patent op het medicijn ruconest dat goedgekeurd is bij behandeling van oedeem (zwellingen). Dat klinkt nogal een niche maar komt best vaak voor. De behandeling mag ook toegepast worden op kinderen. Ruconest kan voor meerdere aandoeningen gebruikt worden. Daarvoor lopen nu verschillende onderzoeken. Pharming is één van de weinige biotech bedrijven die al 2 jaar op rij winst maakt en 2020 wordt (waarschijnlijk) ook een jaar dat met winst afgesloten kan worden. 

Dat maakt Pharming in mijn ogen een stabielere keuze dan andere biotechbedrijven, die het alleen moeten hebben van doorbraken uit onderzoek. Op een bepaald moment zal het patent verlopen op ruconest. Tot die tijd zal er nog genoeg winst gemaakt kunnen worden en van de pijplijn met andere medicijnen verwacht ik ook nog wel wat. 

Daarnaast zijn ze bezig met het toepassen van ruconest op corona patiënten. Het medicijn zou het herstel bevorderen waardoor minder mensen naar de IC moeten. Bij goed nieuws over dat onderzoek, krijgt het aandeel fantasie en daarop is in het verleden vaak de koers gestegen.

Wil jij gratis beleggen?

De wereld van beleggen kan best eng zijn. Dan is het maar goed dat je gratis kan beginnen bij Trading212. Zo kun je makkelijk een kijkje nemen zonder een risico te nemen. Je betaalt geen transactie of beheerskosten. Helemaal gratis dus. Aanmelden kan via onderstaande link. Dan krijgen wij allebei een gratis aandeel met een maximale waarde van €100,-!

Meer weten over Trading212? Klik dan hier.

Wil jij beleggen zonder transactiekosten?

De wereld van beleggen kan best eng zijn. Dan is het maar goed dat je gratis kan beginnen bij Trading212. Zo kun je makkelijk een kijkje nemen zonder een risico te nemen. Je betaalt geen transactie of beheerskosten. Helemaal gratis dus. Aanmelden kan via onderstaande link. Dan krijgen wij allebei een gratis aandeel met een maximale waarde van €100,-!

Meer weten over Trading212? Klik dan hier.

Basic Fit

Ik mag het eigenlijk niet zeggen, maar dit is mijn favoriet. Je mag eigenlijk geen favoriet hebben want het draait gewoon om winst maken op je aandelen. En meer niet. Toch vind ik dit een mooi groeibedrijf. Elke fitness locatie die zij openen is binnen 3 jaar terugbetaald. Daarna is het pure winst! Dat is een hele lage terugverdientijd. 

Ze zitten niet alleen in Nederland maar ook in België, Frankrijk en Spanje. Vooral in Frankrijk is weinig concurrentie aan de budgetkant van de fitnessmarkt. In dat gat springt Basic Fit. Ik vind dat het aandeel op dit moment ondergewaardeerd is. Bij veel beleggers is angst voor sluiting door corona en dat is begrijpelijk. 

Ze hebben echter genoeg geld in kas om een jaar te kunnen sluiten. Bovendien is corona ook een mooie mogelijkheid om faillietten fitnesslocaties over te nemen voor een prikkie. Uiteindelijk draait Basic Fit op de groei die ze moeten maken om monopoliepositie te verkrijgen aan de onderkant van de fitnessmarkt. Een aandeel voor de lange termijn.

Lexin Fintech

Een bedrijf dat leningen verstrekt aan de jonge Chinees. De diensten variëren van vermogensbeheer tot geldleningen en aankopen op afbetaling. Dit is een behoorlijk opkomende markt in China. Dit betekent niet dat de corona crisis gemakkelijk is geweest voor Lexin. De inkomsten zijn in het eerste kwartaal (2020) met $ 650 miljoen gedaald, maar lopen nu weer op; het bedrijf rapporteerde een opeenvolgende omzetgroei van 18% in het tweede kwartaal en een terugkeer naar winstgevendheid per aandeel.

Klein nadeel is dat het vorige bestuur is weggestuurd omdat ze met de cijfers hebben geknoeid. Dat is opgelost maar geeft wel wat onrust bij de beleggers. Ik had er ook voor kunnen kiezen om weg te gaan maar ben gebleven omdat de markt groeiende is en de Chinese economie zo goed als hersteld is. Een aandeel om een jaar, misschien twee, vast te houden.

Virgin Galactic

Mijn grootste positie en erg speculatief. Het bedrijf heeft nog geen werkend product én maken dus geen winst. Ze zijn (tot nu toe) wel koploper in een nieuwe markt voor ruimtereizen. Een ticket kost €250.000,- en er is veel vraag naar. Bestellingen lopen dus goed. Maar dit bedrijf draait naar mijn mening nog niet echt om de cijfers maar meer om het idee voor commerciële ruimtereizen. Ik denk dat veel rijken zich aangetrokken voelen tot dit idee en er veel vraag zal ontstaan. Daarnaast gaan ze een poging wagen om sneller over de wereld te kunnen reizen. Een ritje Londen naar New York moet hierdoor maar 1 tot 2 uur duren. De mogelijkheden zijn daarom groot maar het risico ook. We gaan het zien.

Cash

Ik heb in verhouding tot de rest van mijn portfolio een flinke positie in cash. Dat betekent dat ik ruimte heb om aandelen te kopen. Ik zie het wel voor mij dat er nog een duikvlucht gemaakt wordt door een tweede (of derde) golf van besmettingen door corona. Dit is natuurlijk speculeren dus zeker weten kan ik niet.

Wanneer komt een nieuwe update?

Ik zal een nieuw artikel schrijven op het moment dat er ook écht iets veranderd. Tot die tijd probeer ik wel elke maand mijn rendement bij te houden op de pagina mijn beleggingen.