3 kansrijke groeiaandelen voor 2022

3 kansrijke groeiaandelen voor 2023

Het zijn nu even geen makkelijke tijden op de beurs. Door de hoge inflatie (met name in USA) is de Amerikaanse Centrale Bank (de FED) genoodzaakt om de rentes te verhogen. Veel groeiaandelen hebben hier last van met als gevolg dat ze de laatste tijd flink dalen. Juist op dit soort momenten zijn er koopkansen want ook kwaliteits groeiaandelen dalen mee. Daarom in dit artikel een suggestie van 3 groeiaandelen die nu meedalen maar wel degelijk kwaliteit bieden.

Niet alleen groeiaandelen dalen op dit moment maar we zien wel dat groeiaandelen extra hard getroffen worden. Hoe komt dat nu? Dat heeft voornamelijk te maken met de hoge inflatie in combinatie met de stijgende rentes. 

De inflatie

Als de inflatie hoog is, betekent dit dat geld in een sneller tempo minder waard wordt. Veel groeiaandelen leveren nu niet direct winsten op voor de beleggers, in de vorm van dividend en/of aandeleninkoopprogramma’s. Deze winsten vinden pas (ver) in de toekomst plaats. Bovendien is die toekomst altijd onzeker. Niet alle groeiaandelen halen de eindstreep omdat ze bijvoorbeeld failliet gaan of overgenomen worden. Omdat deze winsten (ver) in de toekomst liggen, worden die winsten minder waard als de inflatie hoog is. 

Want zeg nou eerlijk, als de inflatie bijvoorbeeld 3% per jaar is, wil jij dan €1.000,- nu of over 5 jaar? Dan zeg je natuurlijk nu! Want over 5 jaar is het heel wat minder waard door inflatie. Als die inflatie theoretisch 0% zou zijn, maakt het niet uit wanneer je die €1.000,- zou krijgen want over 5 jaar is die €1.000,- nog steeds even veel waard. Dus hoe hoger de inflatie, hoe minder toekomstige (potentiële) winsten waard zijn. Beleggers prijzen dit in door minder te betalen voor een groeiaandeel. 

De stijgende rentes

En dan de rentes. De rentes worden ‘beheerd’ door de Centrale Banken, waarvan de FED de centrale bank is voor USA. Je kunt inflatie afremmen door de rentes te verhogen. Maar ook dit heeft een ongunstig effect op groeiaandelen. Veel beleggers (en met name institutionele, professionele beleggers) zetten het potentiële rendement van een groeiaandeel af tegen de ‘risk free rate’. En de risk free rate is de 5 of 10 jarige rente op staatsobligaties. Als de FED de rente omhoog gooit, stijgt de risk free rate en daalt het rendement op groeiaandelen. Als het potentiële rendement lager wordt, willen beleggers minder betalen voor een groeiaandeel waardoor de prijs van de groeiaandelen daalt. 

De verschillen

En deze twee elementen zorgen ervoor dat groeiaandelen op dit moment scherp dalen. Maar door deze dalingen, worden andere aandelen meegetrokken. De daling van andere aandelen is wel wat minder scherp maar zeker zichtbaar (en helaas ook voelbaar). 

Omdat de hele markt daalt, biedt dit kansen. Kansen dat sommige groeiaandelen nu wél juist geprijsd zijn.

We proberen dus het kaf van het koren te scheiden. Want door de grote gratis geld show in 2020 en 2021 is er veel kapitaal in de aandelenmarkt gestroomd. Hierdoor heeft elk groeiaandeel met een mooi verhaal een goed rendement behaald. Dit waren dan ook de eerste aandelen die een scherpe daling lieten zien. 

We gaan nu dus kijken naar enkele kwaliteits groeiaandelen die mee gedaald zijn maar in de toekomst een grote kans maken op een fantastisch rendement (in tegenstelling tot veel andere groeiaandelen). 

Wat zijn de beste groeiaandelen in 2023?

Om de beste groeiaandelen in 2023 te spotten, moeten ze voldoen aan enkele voorwaarden. Allereerst moet het groeiaandeel goed geprijsd zijn. Dat betekent dat we niet teveel willen betalen. Als je teveel betaalt, zullen de rendementen in de toekomst tegenvallen, dat willen we niet. Juist door deze dalingen, worden deze groeiaandelen weer interessant om naar te kijken. We bepalen een goede prijs door te kijken naar de PE ratio en de groeivooruitzichten, vaak uitgedrukt in de PEG ratio die deze 2 factoren combineert. 

Het bedrijf moet kwaliteit bieden. Daarom kijken we naar de Return on Invested Capital. Dit is het rendement dat een bedrijf maakt op het geïnvesteerde vermogen. We kijken uiteraard ook naar het product of dienst van het bedrijf. Dit moet een moat zijn. Een moat is een concept waarbij het product of dienst zó goed is, dat het makkelijk op kan boksen tegen de concurrentie (en soms zelfs geen échte concurrent heeft). 

Dan volgen nu 3 interessante groeiaandelen in 2023. Door het rente- en inflatie klimaat is het zeker geen garantie dat deze groeiaandelen in 2023 zullen stijgen. Dat neemt natuurlijk niet weg dat het goede kwaliteitsbedrijven zijn. Zie deze suggesties dan ook niet als advies (want ik ben geen adviseur) maar interessante suggesties om zelf verder onderzoek te doen.

Meta Platforms Inc.

Je kent Meta Platforms vast wel onder de voormalige naam Facebook Inc. Meta Platforms is echter meer dan alleen Facebook. Het bedrijf is namelijk ook eigenaar van Whatsapp, Messenger, Instagram en mogelijke groeiparel Oculus. 

Meta Platforms heeft aangegeven met de naamswijziging vol in te zetten op de Metaverse. Een nieuwe vorm van sociale interactie in een virtuele wereld. Meta Platforms wil daarin de verbinder én beheerder worden. Ondertussen verdient Meta Platforms bakken met geld met de huidige platforms Facebook en Instagram. Whatsapp is wat dat betreft een achterblijver waarbij de groeipotentieel nog uit moet komen. In tegenstelling tot veel groeiaandelen verdient Meta Platforms nu al veel geld en mogelijk in de toekomst nóg meer als de Metaverse van de grond komt. 

Waardering en rendement

De waardering van Meta Platforms is erg gunstig. Met een PE ratio van 21 is het relatief goedkoop, zeker als we het afzetten tegen de groei kom je op een PEG ratio uit van 1,18 (non-gaap). Alles onder de 1 is goed 1,18 is dus zeker niet slecht. 

Met een jaarlijkse groei van 15% in de eerste 10 jaar en een oneindige groei van 2% na deze 10 jaar, kom ik op een eerlijke waardering uit van $395,-. Ik ga dan uit van een rendement van 10% per jaar. Meta Platforms is dus zeer schappelijk gewaardeerd op dit moment. Of de groei na 10 jaar nog maar 2% is jaarlijks, vindt ik uiterst discutabel. Ik verwacht er in ieder geval meer van omdat over 10 jaar de Metaverse meer groei moet laten zien. Ik zie deze inschatting dus als erg conservatief en veilig. 

Ook het rendement van het bedrijf (dus niet het aandeel) is goed. De ROIC is ruim 38%. Trekken we daar de kosten vanaf om dit kapitaal aan te trekken (10%), dan blijft er nog 28% over. Dat is behoorlijk hoog want 10%-15% wordt meestal als goed genoeg geacht. 

Zelf bezit ik Meta Platforms ook overigens.

Metaverse Groeiaandeel Meta Platforms

Alphabet Inc.

NL 300x250
NL 970x250

Nvidia Inc.

Het volgende en laatste groeiaandeel is Nvidia. Dit groeiaandeel is gespecialiseerd in het ontwerpen en verkopen van videografische halfgeleiders (videochips), ook wel gpu genoemd. In de chipwereld heb je 2 soorten, namelijk gpu (gericht op video) en cpu (gericht op processen). Doordat de wereld steeds digitaler wordt, zijn er veel chips nodig. En het lijkt erop dat gpu veel en veel vaker nodig zullen zijn dan cpu. Zo wordt er in heel veel datacentra nu bijvoorbeeld gpu gebruikt waar dat eerder vooral cpu was. Nvidia profiteert dus niet alleen van de stijgende vraag maar ook een verschuiving van cpu naar gpu. Beide ontwerpen zullen overigens nodig blijven. Nvidia heeft een moat want het ontwerpt en verkoopt de beste en meest geavanceerde gpu’s op de markt. Geen één bedrijf komt hierbij in de buurt (sorry AMD en Intel). 

Waardering en rendement

Bij dit groeiaandeel ligt de waardering wel anders dan bij Meta Platforms en Alphabet. De PE ratio is namelijk 60 en dat is heel erg hoog. Ook als we de PE ratio combineren met de groei van het bedrijf komen we op een PEG ratio uit van 2,22 (non gaap). Er moet dus nog wel wat van de prijs af voor dit aandeel interessant wordt. Echte beleggers onderscheiden zich door geduldig te wachten, hoe kwalitatief het groeiaandeel ook is.

Toch kan het groeiaandeel nu al koopwaardig zijn als we via de DCF methode. Met een jaarlijkse groei van 30% in de eerste 10 jaar en een oneindige groei van 2% na deze 10 jaar, kom ik op een eerlijke waardering uit van $256,-. Met een verwachte groei van 25% komen we uit op $182,- dus het hangt sterk af van de groei. Analisten verwachten bijvoorbeeld in 2022 een groei van 50% en komende 3 tot 5 jaar een groei van 25%. Aan jou om die cijfers te interpreteren!

Met de ROIC zit het wel goed. Die is extreem goed met 58%. En halen we daar de kosten voor het aantrekken van kapitaal vanaf (7%) dan houden we nog 51% over. Er is dus genoeg ruimte om aandeelhouders in de toekomst flink te verwennen met mooie dividenden en aandeleninkoopprogramma’s.

Nvidia Groeiaandeel 2022

Groeiaandelen kopen bij Freedom Finance

Overweeg je te beleggen en misschien wel in één van deze groeiaandelen? Dan kun je kijken bij Freedom Finance. Dit is een dochterbedrijf van het aan de NASDAQ beursgenoteerde bedrijf Freedom Holding Corp. Daarmee worden ze gereguleerd door de Amerikaanse toezichthouder en hier in Europa door de Cypriotische en Duitse toezichthouder. Ze bieden meer dan 1.000.000 verschillende effecten waaronder meer dan 40.000 aandelen, 1.200 ETF’s en 147.000 obligaties. De rest van de effecten wordt aangevuld met opties, futures en andere derivaten. Dat maakt het assortiment van Freedom Finance erg compleet en geschikt voor elke belegger. 

Het assortiment van Freedom Finance is behoorlijk indrukwekkend maar het unieke aan Freedom Finance is dat klanten de mogelijkheid hebben om te beleggen in een IPO. Freedom Finance is de enige broker in Europa die deze service biedt. Het aantal aandelen die je kan krijgen voor een IPO wordt bepaald door je klant rating. Een hogere klant rating leidt tot een hogere toewijzing van het aantal IPO aandelen en kom je in de mogelijkheid om meer aandelen te kopen bij de IPO. Een hogere klant rating krijg je door een beleggingsportfolio bij Freedom Finance op te bouwen. Wist je dat IPO aandelen gemiddeld met 59% stijgen (d.d. 26 januari 2022) in de eerste 3 maanden na de beursgang?! En ze hebben al zo’n 250 verschillende IPO’s aangeboden aan hun klanten dus dat is een indrukwekkend gemiddelde.   

Er komen interessante groeiaandelen in 2023 als IPO naar de beurs zoals Starlink (Adyen concurrent), Reddit, TikTok (Instagram killer?) en Klarna (grootste FinTech bedrijf van Europa). 

Wil je meer weten? Neem dan zeker een kijkje op de website van Freedom Finance.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *