5 mindset tips voor iedereen om te besparen

Besparen is één van de belangrijkste onderdelen voor het opbouwen van vermogen. Als je elke maand geld overhoudt en je basis goed staat, kun je dit versterken door meer te besparen op je uitgaven. Ook als je geen geld overhoudt en gebruik moet maken van jouw zuurverdiende spaargeld is besparen enorm belangrijk. Ik kan je vertellen waar je allemaal op kan besparen maar het is beter dat je zelf begrijpt hoe je naar dingen moet kijken. Het begint allemaal met de juiste mindset. Daar kom je heel ver mee. In dit artikel geef ik vijf tips voor de juiste mindset om te besparen.

Spaarvarken waar geld in wordt gestopt

Discipline en motivatie

Besparen kost keiharde discipline en motivatie. Geen zorgen dat moet je niet direct hebben maar komt op termijn. Soms is besparen makkelijk, bijvoorbeeld een goedkopere verzekering nemen. Soms is besparen wat lastiger, bijvoorbeeld niet die chipszak meenemen uit de supermarkt als je komt voor een pak melk. Weet altijd waarom je aan het besparen bent. Ik heb genoeg vrienden die nog elke week gaan stappen. Ik doe dat niet zo veel omdat ik dat geld ook voor andere zaken kan gebruiken en ik weet waarom ik dat doe en waarom ik die keuze maak.

Niet mee willen met de trend

De nieuwste iPhone. Broeken met gaten (of juist zonder). De nieuwste trend in je tuin. Het maakt mij allemaal niet uit. Dat is een mindset die ik heb ontwikkeld en dat bespaard mij veel geld! Als je altijd het nieuwste wilt betaal je de trendtax en wordt besparen een stuk lastiger.

Heb ik het (nu) echt nodig

Vraag jezelf altijd af; wordt ik er gelukkiger van als ik het koop en moet ik het nu kopen? Als je iets echt nodig hebt, moet je het zeker kopen maar ben kritisch naar jezelf. Daarnaast kun je jezelf ook afvragen of je het nu moet kopen. Kan het niet even wachten? Als iets nog prima werkt is vervanging niet meteen nodig.

Denk rustig na een maak geen overhaaste beslissingen

En als je dan beslist dat je het nodig hebt, denk er dan nog rustig over na. Vaak lijken aanbiedingen tijdelijk en verkopers hebben slimme trucs om jou te doen geloven dat het alleen nu kan. Ik was een tijd geleden in een outlet voor matrassen, want de matrassen van mij en mijn vriendin waren versleten en aan vervanging toe. We hadden wat matrassen uitgezocht en ze lagen lekker. De verkoper kon ze echter niet achter houden (want outlet) en op=op. Mijn vriendin wilde de matrassen graag direct meenemen en had al bijna vervoer geregeld. Ik wilde er nog even over nadenken en we verlieten de winkel met lege handen (en met een volle portemonnee). Later bleek de prijs niet gunstiger dan nieuwe identieke matrassen.

Denk aan de lange termijn

Bij het kopen van een product kijk ik altijd naar de lange termijn. Of je bijvoorbeeld binnenkort kinderen wilt, bepaald de grootte van de auto of de inrichting van je tuin. En soms moet je ook voorinvesteren. Dat betekent nu een uitgave doen om later een grotere uitgave te besparen. Denk aan een echte aanbieding bij de drogisterij of een vervroegde reparatie van jouw auto.