5 redenen waarom geld belangrijk is

We willen allemaal gelukkig zijn. Geld maakt daar een belangrijk onderdeel van uit. Sommige mensen vinden dat erg jammer of ontkennen dat maar het is een feit. We kunnen niet om geld heen. Ik vind geld een geweldig concept. Het vervangt de ruilhandel en vertegenwoordigt een ‘universeel betaalmiddel’. Het is voor de supermarkt makkelijker dat ik met geld afreken dan bijvoorbeeld een boek. Dat terzijde. Geld is belangrijk en maakt onderdeel uit van ons geluk. Hieronder geef ik 5 redenen waarom geld jouw geluk kan vergroten!

1. Je wilt meer bereiken

Je wilt een opleiding volgen om jezelf te ontwikkelen of om die mooie baan te krijgen. Voor die opleiding heb je geld nodig want geld lenen wil je liever niet. Helaas wil je baas niet betalen voor de opleiding. Je moet dus geld gespaard hebben om meer te kunnen bereiken in je leven. Je wilt een auto kopen. Je bent namelijk net verhuisd (dat kost ook geld trouwens!), je ouders wonen niet op loop- of fietsafstand en het OV is ook geen optie. De supermarkt zit niet om de hoek en een auto is dan toch wel makkelijk. Je wilt je leven verrijken. Je wilt kinderen! Wat je ook verdient een kind kost gemiddeld 15% van je inkomen. Het zou dan toch mooi zijn als je al wat hebt gespaard! Wil je iets bereiken in je leven, dan is geld daar al snel een belangrijk onderdeel van.

2. Het leven wordt duurder

Het leven wordt bijna elk jaar duurder. Dat noemen economen; inflatie. De melk in de supermarkt, de kapper, je verzekering, het wordt allemaal duurder. Dat komt omdat goederen schaarser worden, personeel duurder wordt en bijvoorbeeld door regelgeving dat ervoor zorgt dat producten een bepaalde (kwaliteits)eisen voldoet. 

3. In de toekomst heb je het nodig

Dit hangt er natuurlijk vanaf in welke levensfase je zit. Als je het 50ste levensjaar nog niet gepasseerd bent, is de kans groot dat je nog grote uitgaven moet gaan doen. Voorbeelden die grote impact hebben op je gespaarde geld zijn: hypotheek aflossen, verbouwen of renovatie van je woning, studerenden kinderen, aanvullen van je pensioen, het volgen van een opleiding, je eigen bedrijf starten, enzovoort. Er zijn natuurlijk ook doelen die je wilt bereiken die minder noodzakelijk zijn, zoals die mooie sportauto of een wereldreis. 

4. Het geeft je meer rust

Als je weet dat je geld genoeg hebt om een nieuwe wasmachine, auto of tv te kunnen kopen (wanneer dat nodig is), dan heb je meer rust in je hoofd. Ook een maand zonder inkomen kun je opvangen met spaargeld. Leven van maand tot maand, van rekening naar rekening, kan erg stressvol zijn. Om dit te voorkomen bouwen we een buffer op. Deze buffer zorgt ervoor dat je kleine tegenslagen (zoals een kapotte wasmachine) gewoon kan opvangen zonder dat dit meteen een aanpassing van je levensstijl vraagt. Hier volgt een heel belangrijk principe uit; als je minder gestrest bent, is de kans groter dat jij goede keuzes maakt in het leven en kun je verder kijken dan een maand of twee.

“Many folks think they aren’t good at earning money, when wat the don’t know is how to use it.”

Frank A. Clark

5. Je wilt onafhankelijk zijn!

Misschien wel de mooiste reden. Onafhankelijk van een baan, baas of overheid. Vind jij jouw baan saai en zou je graag eerder met pensioen willen dan 67 (of nóg later tegen die tijd), dan zul je zelf wat vermogen opgebouwd moeten hebben. Je kunt dan elke dag doen wat je leuk vindt op het moment dat het jou uitkomt. Heb je daar nu even geen zin in? Dan kijk je morgen toch wel. Klinkt best goed toch?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *