5000 euro investeren: wat zijn de opties?

Als je 5000 euro wilt investeren, heb je verschillende opties om dit te doen. In dit artikel leggen we uit op welke manieren je 5000 euro kunt investeren.

Optie 1: voor 5000 euro aandelen kopen?

Als je denkt aan beleggen of investeren, denk je als eerste aan aandelen. Voor 5000 euro kom je makkelijk weg met aandelen kopen.
Aandelen zijn ideaal als je zoveel mogelijk invloed wilt beoefenen op je belegging. Daarnaast ligt het rendement van aandelen vrij hoog in verhouding met ETF’s. Hou er wel rekening mee dat het risico ook een stuk hoger is.

Als je 5000 euro wilt investeren in aandelen, kun je dat het beste doen bij één van de volgende brokers:

BrokerKostenAanmelden
Freedom24 logoGratis demo + tot 8,76% rente + beleggen zonder kosten in 1 maandAanmelden
€0 aan kosten voor aandelen. Je kapitaal loopt risico. Andere kosten van toepassing.Aanmelden
DEGIRO brokerBeleg gratis onder voorwaarden in ETF's uit de kernselectie.Aanmelden

Met aandelen heb je de volledige controle over waar je in belegt. Als je op een bepaald moment je aandelen wilt verkopen, kan dit altijd.

Door aandelen te kopen, is het mogelijk om een vrij hoog rendement te halen. Vanwege de risico’s die eraan zitten, is het voor veel mensen echter lastig om de doelen te halen.

Als je goed op de laatste trends inspeelt met het beleggen in aandelen, is het mogelijk om een flink rendement te halen met 5000 euro. De makkelijkste manier om dit te doen, is door minder goed presterende aandelen waarvan je denkt dat ze succes gaan halen te selecteren en kopen.

Optie 2: voor 5000 euro crypto kopen

Voor 5000 euro kun je ook crypto kopen. Crypto is een interessante vorm van beleggen, aangezien je niet met transactiekosten te maken hebt. Daarnaast is er een hoog rendement te behalen met crypto.

De cryptomarkt is in het verleden flink gegroeid. Met name de Bitcoin heeft enorme successen gezien. Vanuit het succes van de Bitcoin zijn veel mensen in crypto gaan beleggen.

De waarde van crypto is echter wel continu aan het schommelen. Dit heeft vooral te maken met het gebrek aan toezicht op de crypto. Daarnaast is er geen vangnet voor crypto. Als er iets met je crypto gebeurt, ben je het direct kwijt. Er is dan niemand die je kan helpen. Sommige brokers bieden hier gelukkig wel een oplossing voor in de vorm van een schadevergoeding.

Wil je beleggen in crypto met 5000 euro of minder proberen? Gebruik dan de onderstaande knop om direct een account aan te maken bij Bitvavo:

Bitvavo aanmelden

Optie 3: actief handelen op de beurs

Actief handelen op de beurs, ook wel daytraden genoemd, is een vorm van handelen met veel potentie. Dit is een manier om 5000 euro te investeren en er ook veel tijd in te steken.

Actief handelen houdt in dat je de hele dag door kijkt naar koersen en een manier om op de koers te springen. Zo maak je voornamelijk gebruik van schommelingen in de koers door de dag heen.

Het grote voordeel hieraan is dat je snel meer kunt maken van je 5000 euro. Hier zitten echter ook grote risico’s aan. Je kunt het geld net zo snel verliezen als dat je het kunt verdienen.

Om goed te daytraden moet je veel verstand hebben van de effecten waar je in wilt handelen. Ook moet je veel over de markt weten.

Voor de meeste mensen is het verstandig om eerst te oefenen voordat ze beginnen met daytraden. Dit kan via een gratis demo:

Demo beleggen

Optie 4: met 5000 euro in een ETF investeren

5000 euro investeren in ETF’s wordt veel gedaan. Een ETF is een bijzonder effect. Ze worden ook wel trackers genoemd, omdatze een bepaalde index volgen.

Het unieke aan de ETF is dat de doelstelling niet het verslaan van de index is, maar juist het volgen van de index. Hierdoor is het een passieve vorm van beleggen.

Daarnaast lijkt een ETF erg op een fonds. Het verschil is dat een ETF net als een aandeel op de markt verhandeld kan worden. Hierdoor zijn ETF’s erg populair onder de beginnende investeerders.

ETF’s zijn erg flexibel en hebben een breed bereik. Met een kleine investering kun je al deelnemen aan een grote markt. De beheerder belegt in verschillende effecten om de index zo goed mogelijk te kunnen volgen. Dit kunnen aandelen, obligaties of zelfs grondstoffen zijn.

Een ander voordeel aan ETF’s is dat de beheerkosten een stuk lager liggen dan bij regiliere beleggingsfondsen. Je kunt ETF’s net zoals aandelen makkelijk kopen bij een broker.

Optie 5: 5000 euro extra in je pensioen investeren

Je kunt er ook voor kiezen om 5000 euro extra in je pensioen te investeren. Dit kun je doen door middel van een geblokkeerde rekening. Een geblokkeerde rekening is een speciale spaarrekening die de bank aanbiedt.

Dit is een spaarrekening waar je alleen geld op kunt zetten. Vanaf een bepaald moment dat je zelf in kunt stellen, blijft het geld op de spaarrekening staan. Wanneer je wilt, kun je geld op de spaarrekening zetten.

Op die manier blijf je sparen zonder dat je het geld weer op kunt nemen. Als je je pensioen op wilt sparen, kan dit een handig extraatje zijn. Als je 5000 euro wilt investeren, kun je dit goed doen in je pensioen.

Optie 6: 5000 euro sparen met hogere rente

Als je 5000 euro wilt investeren, kun je dit ook in de vorm van sparen doen. Normaal gesproken spaar je met een variabele rente die de bank aanbiedt. Over het algemeen is deze rente niet zo hoog.

Als je wilt sparen met een hogere rente, kun je dit doen met een spaardeposito. Een spaardeposito houdt in dat je een bepaald geldbedrag voor een bepaalde periode vastzet bij de bank.

Het voordeel hieraan is dat je een vast rentebedrag over deze periode van tijd ontvangt. Meestal loopt deze periode tussen 1 en 20 jaar. Ook kun je kiezen voor een kortetermijndeposito, die korter dan een jaar duurt.

De meeste banken kun je tussentijds je geld niet opnemen. Je geld staat dan vast voor de afgesproken periode. Bij sommige banken kun je je geld wel opnemen, maar betaal je hier een boete voor.

Meestal is er een minimale inleg om in aanmerking te komen voor een deposito. Deze minimale inleg ligt meestal tussen de 250 en de 2500 euro. Bij buitenlandse banken is het minimum meestal 5000 euro. Om 5000 euro te investeren, is dit ideaal.

Het nadeel aan een deposito is dat je voor de afgesproken periode je geld vast moet zetten. In de meeste gevallen kun je er dus helemaal niet aan komen. Als je dit wilt doen, moet je het dus altijd doen met geld dat je kan missen.

Optie 7: in vastgoed investeren met 5000 euro

Je kunt met 5000 euro in vastgoed investeren door te investeren in crowdfunding. Crowdfunding is een manier van cofinanciering. Dit houdt in dat je samen met anderen een project financiert. Meerdere investeerders leggen een bedrag naar keuze in om uiteindelijk op een doelbedrag uit te komen.

Ondernemers kunnen op die manier geld lenen zonder met de bank in contact te komen. Voor de investeerders is dit ook voordelig, aangezien er een hoger rendement mee gehaald kan worden dan met sparen bij de bank.

Er zit echter wel een groot risico aan crowdfunding. Bedrijven kunnen na een crowdfunding failliet gaan of een project levert niet zoveel op dan dat er verwacht werd. Kortom, in sommige gevallen ontvang je de beloofde tegenprestatie niet.

Crowdfunding kan ook erg succesvol zijn. Je kunt er een mooi rendement mee behalen. Daarbij is het vooral belangrijk om te kijken naar welk bedrijf je in investeert. Doe dit alleen met geld dat je kwijt kunt.

Het is verder aan te raden om alleen 5000 euro of meer te investeren in projecten waar je een garantie op het onderpand krijgt. Op die manier is de kans kleiner dat je alles verliest!

Conclusie: hoe kan je met 5000 euro beleggen?

Je kunt met 5000 euro goed beleggen. Dit kan je op de volgende manieren doen:

  • Investeren in aandelen
  • Investeren in crypto
  • Actief handelen
  • Investeren in ETF’s
  • Investeren in je pensioen
  • Sparen met een deposito
  • Investeren in vastgoed

Als je met 5000 euro wilt beleggen, is het belangrijk om de risico’s met de voordelen af te wegen. Daarnaast is het van belang om te beleggen met geld dat je kunt missen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *