Bouw je eigen ETF in Trading212

Ik ben behoorlijk fan van ETF’s. Dat komt omdat het heldere producten zijn die je rust kunnen geven en echt iets is voor de lange termijn. Soms bekijk ik een ETF bij Trading212 en dan zie ik toch een paar bedrijven erin zitten, waarvan ik denk; ‘mwa dat hoeft van mij niet’. Ik heb nu een manier ontdekt om mijn eigen ETF bij Trading212 te bouwen. Voor zover ik weet kan dit alleen in Trading212 maar laat zeker weten via instagram als je ook andere brokers kent (die voor Nederlanders beschikbaar zijn).

Tips: heb je nog geen account bij Trading212? Via deze link krijg je een gratis aandeel met een maximale waarde van €100,- als je een account aanmaakt en €1,- stort op dat account. Zeker doen!

Een ETF is een mandje met aandelen dat je in 1x kan kopen. Het grote voordeel is dat je geen keuzestress hebt bij het kiezen van je aandelen. Je volgt gewoon de markt en hebt dan ook het rendement van de markt. Door naar het verleden te kijken kun je zeggen dat er ongeveer 7% rendement per jaar kan worden behaald over de lange termijn. Bij een ETF is al bekend welke aandelen er in het pakket zitten. Daar moet je het mee doen en betaal je een kleine vergoeding voor (meestal kleiner dan 0,5% van je vermogen in de ETF) en dat is prima. Meer over ETF’s en indexfondsen lees je in mijn artikel over indexbeleggen. Indexbeleggen (ETF) heeft dus wel een paar voordelen ten opzichte van aandelen. 

Ik laat je zien hoe je zelf een ETF kan maken bij Trading212.  

Ik heb ook een review geschreven over Trading212. Het is goed om die te lezen zodat je een beetje begrijpt wat het is en hoe deze broker werkt.

Voor- en nadelen van zelf een ETF bouwen bij Trading 212

Er zijn volgens mij twee voordelen bij het bouwen van je eigen ETF bij Trading212, namelijk kosten en keuze. Het nadeel is dat het aanbod beperkter is dan de gehele ETF markt maar dat lijkt mij logisch. Daarnaast is deze functie alleen beschikbaar via de smartphone applicatie.

De voordelen

Bij Trading212 heb je namelijk geen transactiekosten of beheerkosten. Je kunt dus gratis beleggen. Je moet er natuurlijk wel zelf tijd en aandacht in steken maar je maakt in ieder geval geen kosten, tenzij je ervoor kiest om in je ETF een ETF op te nemen.

Het tweede voordeel is de keuze die je hebt. Je kunt namelijk zelf bepalen welke aandelen je in je eigen ETF stopt. Natuurlijk ben je wel beperkt tot de aandelen die de broker aanbiedt én je kunt helaas niet alle aandelen (maar wel héél veel) gebruiken. De aandelen moeten namelijk de optie van ‘fractional shares’ hebben. Dat houdt in dat de aandelen aangekocht kunnen worden voor kleiner dan 1 stuk. Bijvoorbeeld een 0,5 aandeel of 0,01 aandeel. 

Trading212 biedt deze functies van fractional shares en gratis handelen. Ze hebben dit gecombineerd in de functie van pie-investing (schijf investeren). Je maakt dus je eigen taart (bijvoorbeeld een stukje Tesla, Coca-Cola en Unilever) van aandelen. Daarnaast kun je een automatische geld overmaken (met Google Pay, Creditcard of automatische bankoverschrijving) zodat je maandelijks of wekelijks geld kan inleggen in je taartje. Smakelijk toch?

De nadelen

Dit is een erg handige manier om maandelijks in 1x te beleggen in de aandelen waar jij wel potentie in ziet. Het nadeel is dat je beperkt bent tot het aanbod van Trading212 bij het bouwen van een ETF.  De teller staat nu op 2.200 aandelen en 440 ETF’s waaruit je kan kiezen.

Een tweede nadeel is dat er geen optie is om een ETF te bouwen via de website. Je moet dus gebruik maken van de app. Dit werkt erg goed maar ik kan begrijpen dat niet iedereen hierop zit te wachten.

Als laatste moet je natuurlijk ook zelf de ETF beheren, je moet dus zelf aanpassingen doorvoeren. Daar staat tegenover dat je full in control bent. 

Wil jij gratis beleggen?

De wereld van beleggen kan best eng zijn. Dan is het maar goed dat je gratis kan beginnen bij Trading212. Zo kun je makkelijk een kijkje nemen zonder een risico te nemen. Je betaalt geen transactie of beheerskosten. Helemaal gratis dus. Aanmelden kan via onderstaande link. Dan krijgen wij allebei een gratis aandeel met een maximale waarde van €100,-!

Meer weten over Trading212? Klik dan hier.

Wil jij beleggen zonder transactiekosten?

De wereld van beleggen kan best eng zijn. Dan is het maar goed dat je gratis kan beginnen bij Trading212. Zo kun je makkelijk een kijkje nemen zonder een risico te nemen. Je betaalt geen transactie of beheerskosten. Helemaal gratis dus. Aanmelden kan via onderstaande link. Dan krijgen wij allebei een gratis aandeel met een maximale waarde van €100,-!

Meer weten over Trading212? Klik dan hier.

En nu gaan we een ETF bouwen in Trading 212!

We gaan stap voor stap een ETF bouwen in Trading212. Het is dus belangrijk dat je een smartphone bij de hand hebt. Als je geen zin hebt om het stap voor stap door te nemen, moet je dit hoofdstuk even overslaan. Hierna zal ik alle punten kort opsommen.

Aanmelden (als je nog geen account hebt)

Allereerst moet je je aanmelden. Als je dat via deze link doet, krijg je een gratis aandeel met een maximale waarde van €100,-. Na het aanmelden en het storten van wat geld (kan met iDeal), kun je een ETF bouwen.

Het oefenaccount

Het is beter om dit eerst met nepgeld te doen. Stel dat je wat fout doet, dan is er geen man overboord. Ga daarvoor naar instellingen, scroll naar beneden en klik op ‘schakel over naar oefenen’ (1). Je bent nu in je oefenaccount!

Bouw je eigen ETF Trading 212

Taartdiagram

Nu klikken we op de taartdiagram en zie je meteen het woord ‘schijven’. In dit overzicht zie je overigens al je aandelen staan en wat je rendement tot nu toe is. Voor nu gaan we een taartje maken (2).

Als je al een ETF hebt gebouwd staat deze hier. Je kunt dus meerdere ETF’s bouwen. Dat is wel eens handig want zo kun je verschillende ETF maken voor verschillende doelen. Ik kan mij voorstellen dat je een ander risico hebt voor je pensioen dan voor je sportauto. Je kiest dus andere aandelen voor elk doel dat past bij je risico. Klik op ‘+’ om te starten.

Bouw je eigen ETF Trading 212

Aandelen selecteren

Je begint nu met het bouwen van een taart. Naast aandelen kun je ook ETF’s in je ETF plaatsen. Je kunt de aandelen zoeken via de zoekbalk en door te browsen. Ik heb nu mijn eigen China ETF gebouwd met 13 aandelen en 1 ETF. Klik op ‘→’ om door te gaan (3).

Bouw je eigen ETF Trading 212

Verdeling aanpassen

Je ziet nu je gemiddeld jaarlijks rendement. Dit is gebaseerd op de afgelopen 5 jaar maar in het verleden behaalde resultaten bieden geen….. Dus let hier maar niet te veel op. Via ‘+’ kun je nog wat aandelen toevoegen. Elk aandeel (of ETF) heeft een schuifbalk die vertegenwoordigt de grootte in de ETF. Samen moet het 100% zijn en Trading212 heeft de verdeling zo gespreid mogelijk gemaakt. Maar denk jij bijvoorbeeld dat Tencent keihard gaat knallen de komende jaren, dan kun je ervoor kiezen om Tencent zwaarder te laten weten in je ETF. Heb je dikke vingers? Tik dan op het cijfer naast de schuifbalk. Dat gaat een stuk makkelijker (4).

Bouw je eigen ETF Trading 212

Automatisch of zelf geld storten

Als je op ‘volgende’ klikt kun je een keuze maken tussen AutoInvest of Handmatig. Met AutoInvest kies je voor een terugkerende automatische storting. Dan heb je er geen omkijken meer naar. Als je Handmatig kiest, houd je dit zelf in de hand (5). Selecteer wat je wilt en kies volgende. Voor nu kies ik voor AutoInvest omdat we het gemak van een ETF willen nabootsen met een maandelijkse inleg. Dat betekent dus lekker lui zijn en geen omkijken hebben naar je investering. Je kunt je keuze later ook nog wijzigingen.

Bouw je eigen ETF Trading 212

Het investeringsplan

Daarna volgt het investeringplan. Mooi meegenomen want het geeft een doorkijkje naar de toekomst. Deze is echter wel gebaseerd op het rendement van de afgelopen 5 jaar en dat biedt dus geen garantie maar het zit wel mooi in elkaar. We gaan 20 jaar investeren met €100,- per maand (je kunt ook wekelijks, dagelijks of iets anders kiezen) en kickstarten met €500,-. Nogmaals heb je dikke vingers…. (6). 

Nu kun je de ETF nog mooi afmaken met een naam en pictogram (7). 

Nog even een samenvatting en bam, je bent klaar!

Bouw je eigen ETF Trading 212
Bouw je eigen ETF Trading 212

Je ETF beheren

Je ziet nu ook dat ik 2 schijven heb staan. Omdat de bovenste een AutoInvest is (met een doelstelling), zie je een voortgangsbalk eronder (8). We gaan even een kijkje nemen. 

Je ziet ook meteen dat nog niet alles is aangekocht (€50,- geld). Dat komt omdat aandelen nog aangekocht moeten worden of dat dit op dit moment niet mogelijk is, omdat de betreffende beurs (nog) niet open is. We kunnen ook meteen het doel(bedrag) bijstellen (9). 

Bovenin via ‘instrumenten’ kun je eventueel aandelen verkopen en andere kopen. Dat kan pas als je investeringsbalk (bovenin) volledig gevuld is. Via AutoInvest (ook bovenin), kun je ook je automatische boekingen wijzigingen. Best wel handig als je wat extra’s per maand kan missen. Je kunt ook even je inleg pauzeren door de AutoInvest functie uit te zetten. Als je eenmalig wat extra in wilt leggen, kun je dat doen bij ‘Overzicht’. 

Bouw je eigen ETF Trading 212
Bouw je eigen ETF Trading 212
Bouw je eigen ETF Trading 212

Dus alles samengevat

Kan ik de Ark Invest portfolio nabouwen?

Ik zie vaak de vraag voorbij komen waar iemand de ARK ETF kan vinden. Helaas is dat niet mogelijk voor ons als Europeanen. Je kunt deze ARK ETF wel zelf nabouwen in Trading212! Er is slechts 1 positie die je niet kunt innemen en dat is ExOne maar dat is maar 0,17% van de portfolio van de Ark Innovation ETF (ARKK). Het enige nadeel, je kunt niet minder dan 1% aan een aandeel toewijzen. Hierdoor kun je niet 1 op 1 de ARKK ETF nabootsen. Het is daarom aan jou om het helemaal te tweaken tot het helemaal jouw ETF wordt!

Het bouwen van je eigen ETF in Trading212 is ontzettend leuk en kan veel voordelen bieden. Het is een mooie tussenweg waar je tot nu toe moest kiezen tussen aandelen of ETF. Ik heb een tijdje geleden nog een artikel geschreven over de voordelen van indexbeleggen. Denk jij erover om je eigen ETF bij Trading212 te bouwen? Laat het mij weten in de reacties of stuur een DM naar mijn Instagram!

Wil je je aanmelden bij Trading212? Via deze link krijg je een aandeel! Als je meer wilt weten kun je hier een review van Trading212 lezen. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *