De voordelen en nadelen van periodiek beleggen

De voordelen en nadelen van periodiek beleggen

Je kunt op vele verschillende manieren beleggen waardoor je misschien door de bomen het bos niet meer ziet. Eén van de belangrijkste keuzes die men maakt bij beleggen, is wanneer ze beleggen. Sommigen kiezen ervoor om te beleggen op momenten dat bijvoorbeeld een aandeel laag gewaardeerd is of vlak voordat het bedrijf sterke groei doormaakt of juist winst maakt. Maar er zijn ook beleggers die daar niet naar kijken en kiezen om op vaste momenten te beleggen. Dat noemen we periodiek beleggen en in dit artikel leg ik uit wat het is en wat de voordelen en nadelen van periodiek beleggen zijn.

Periodiek beleggen is een strategie waarbij een belegger op regelmatige basis (meestal maandelijks) belegt in een beleggingsproduct. Dit kan een vast bedrag zijn maar bijvoorbeeld ook wat de belegger overhoudt na maandelijkse uitgaven. 

Periodiek beleggen wordt ook wel eens DCA’en genoemd, ook wel dollar-cost-averaging, een veelgebruikte term onder beleggers.

Deze strategie wordt het meest toegepast bij een ETF of een indexfonds maar er zijn ook beleggers die het toepassen op (dividend)aandelen, crypto en grondstoffen (zoals goud).

Welke vormen van periodiek beleggen zijn er?

Er zijn verschillende vormen van periodiek beleggen maar de meest gebruikte vormen heb ik hieronder opgesomd:

De meeste beleggers beleggen periodiek met een vast bedrag. Ze leggen bijvoorbeeld elke maand €300,- in een indexfonds. Het nadeel hiervan is dat je niet bij elke aanbieder de volle €300,- kan beleggen. Als bijvoorbeeld het beleggingsproduct €70,- kost, kun je 4 stuks kopen en houd je  €20,- over die je in diezelfde maand niet kan beleggen. De meeste beleggers die periodiek beleggen, passen deze strategie toe omdat het past bij het vaste inkomen (uit een baan) en de vaste uitgaven (zoals huur, hypotheek, energie, enzovoort) die de meeste mensen hebben. 

Er zijn echter ook beleggers die beleggen periodiek met een vaste hoeveelheid. Ze kopen bijvoorbeeld elke maand 1 aandeel Starbucks  of 1 VWCE ETF. Het nadeel is dat je na een sterke stijging méér geld beschikbaar moet hebben om het beleggingsproduct te kunnen blijven kopen. 

En als laatste kun je ook beleggen met de zogenaamde DCA-ladder. Hierbij bepaal je het nulpunt van het beleggingsproduct. Meestal is dat de prijs waarvan jij denkt dat het eerlijk gewaardeerd is, bijvoorbeeld het aandeel ASML op €600,-. Je inleg is maandelijks bijvoorbeeld €600,-. Als het aandeel dan met 10% zakt naar €540,- dan koop je 10% extra bij (€660,-). Het aandeel is immers goedkoper geworden en daar wil je extra van profiteren. Hetzelfde geldt ook de andere richting op. Als het aandeel met 10% stijgt naar €660,- dan koop je 10% minder (€540,-). Het nadeel is dat dit best wel wat rekenwerk vraagt en loop je weer tegen de beperking aan dat niet bij elke broker of bank een half aandeel kan kopen.

Periodiek beleggen kalender
Periodiek beleggen door bijvoorbeeld elke maand op dezelfde dag te beleggen

Wat zijn de voordelen van periodiek beleggen?

Periodiek beleggen heeft best wel wat voordelen. Het eerste voordeel is dat het erg gemakkelijk is of in ieder geval kan zijn. Elke maand hetzelfde bedrag beleggen is vrij simpel en zeker als je ook nog eens elke maand in dezelfde beleggingsproducten belegt zoals een ETF of indexfonds. En met gemak komt voordeel twee, het vraagt weinig tijd. Als je voor deze strategie kiest, kun je zelfs volledig automatisch beleggen en daarmee komt het volgende voordeel. Het geeft je namelijk ontzettend veel rust. Periodiek beleggen is vaak onderdeel van passief beleggen en dat is één van de beste manieren voor een goed rendement op de lange termijn en met relatief veel rust.

Als laatste belangrijk voordeel van periodiek beleggen is het rendement. Dat is vaak beter dan bij beleggers die de markt proberen ‘te timen’. In de praktijk zie je vaak dat beleggers die proberen te timen, duur kopen en te goedkoop verkopen. Iemand die periodiek belegt, belegt bijvoorbeeld elke maand en kijkt hierbij niet naar de beurskoersen. De beste beleggingen zijn meestal in onrustige tijden gemaakt, wanneer niemand durft te beleggen. Deze beleggingsstrategie haalt daarom voor een groot deel de emoties uit het beleggen en dat is over het algemeen erg verstandig en een makkelijkere manier om te profiteren van dipjes in de markt. 

Timen van de markt. Indexfondsen
Zo ziet beleggen mét emoties eruit.

Wat zijn de nadelen van periodiek beleggen?

Elke strategie heeft nadelen, dus ook periodiek beleggen. Omdat je bijvoorbeeld elke maand één of meerdere transacties uitvoert, is het belangrijk om op de transactiekosten te letten. Beleg je bijvoorbeeld elke maand een klein bedrag, zoals €50,- en de transactiekosten zijn €5,-, dan heb je na elke transactie al een verlies van 10%.

Daarnaast kun je jezelf ook de put in beleggen. Periodiek beleggen gaat ervan uit dat het altijd wel goed komt maar niet elke belegging komt goed. Soms maken aandelen een duikvlucht en herstellen ze nooit meer. Periodiek blijven beleggen is daarom niet altijd verstandig. Zeker bij aandelen, grondstoffen of crypto moet je daarom wel op blijven letten. Bij een breed gespreide ETF of indexfonds is dat niet het geval en heeft het verleden aangetoond, dat het altijd weer goed komt. De beurs kan soms binnen een jaar opveren zoals in 2020 met de coronacrisis maar het kan ook een paar jaar duren net als in 2008 tijdens de financiële crisis. 

Waar kun je makkelijk periodiek beleggen?

Als je periodiek wil beleggen, kun je eigenlijk wel bij elke broker of bank terecht maar het is niet overal ideaal. Periodiek beleggen betekent meestal beleggen met veel rust en gaan voor een gemiddeld rendement. En de meeste beleggers zullen ervoor kiezen om met een vast bedrag te beleggen per maand. Dit past voor veel mensen het beste bij de persoonlijke financiën omdat de inkomsten en uitgaven maandelijks min of meer hetzelfde zijn. Het volle maandelijks bedrag beleggen heeft dus sterk de voorkeur! Ook past periodiek beleggen het beste bij beleggingsproducten zoals een ETF of indexfonds omdat men dan elke maand met vertrouwen kan beleggen, ook in een dalende markt, wetende dat het (tot nu toe in 500 jaar) altijd goed is gekomen op de lange termijn.

Hier sluit Brand New Day goed bij aan. Bij deze neobank koop je indexfondsen dat een afgeleide is van een ETF, die erg goed gespreid zijn. Daarnaast kun je jouw voorkeur bedrag maandelijks volledig automatisch beleggen. En heb je een keer wat extra geld over?dan kun je tussendoor altijd wat extra storten. Brand New Day biedt dus de flexibiliteit én gewenste regelmaat om periodiek en passief te kunnen beleggen. Ook zijn de kosten laag, dus beleggen met kleinere bedragen is goed mogelijk.

Op mijn Instagram laat ik elke maand zien hoe makkelijk, simpel én rustgevend het is om periodiek te beleggen.

Hoe pas ik periodiek beleggen toe?

Ook ik beleg (samen met mijn vriendin) graag periodiek. Wij beleggen sinds 2019 elke maand €300,- in een wereldwijd gespreid indexfonds. Het maakt hierbij niet uit of de beurzen hoog of laag staan, we doen wat we altijd doen. Als de beurs hoog staat, zien we al een mooi rendement en als de beurs laag staat, zijn we ook blij want dan kunnen we goedkoop bijkopen. Die €300,- per maand wordt trouwens automatisch afgeschreven en belegd. We zouden het beleggen dus makkelijk een half jaar kunnen vergeten en dan wordt er nog steeds belegd. Daarnaast beleggen we ook nog maandelijks wat we overhouden nadat we alles betaald en gespaard hebben. 

Ik ben ervan overtuigd dat periodiek beleggen bij vrijwel iedereen past die graag op zoek is naar een beter rendement dan de spaarrekening én tegelijkertijd niet op zoek is naar de extremen van de beurs maar gewoon rustig en consistent wil beleggen. Op de lange termijn biedt het een erg mooi rendement waar ruim 95% van de beleggers niet aan kan tippen die een andere strategie volgen. Zeker in combinatie met een breed gespreide ETF of indexfonds zoals onderstaande afbeeldingen laten zien:

Denk jij dat dit iets voor jou is? Kijk dan eens op Brand New Day die dezelfde filosofie volgt en voor jou en mij mogelijk maakt. Ik beleg al jaren bij Brand New Day en naar volle tevredenheid!

Ik beleg bij Brand New Day voor mijn aanvullend pensioen maar je kunt bij Brand New Day ook vrij beleggen en zelfs sparen. BND is een specialist in passief indexbeleggen en daarmee beleg je gespreid en voor de lange termijn. Wil je meer weten? Dan zijn deze artikels interessant:

Aanmelden bij Brand New Day kan via deze link

Disclaimer: met beleggen kunt u uw inzet verliezen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *