De voordelen van Indexbeleggen

De voordelen van indexbeleggen

Indexbeleggen (of ETF) heeft een paar mooie voordelen t.o.v. het kopen van losse aandelen. Ik heb hier een paar voordelen op een rijtje gezet. Denk je bij het woord indexbeleggen: “Huh, wat is dat nou?”. Lees dan eerst dit artikel waarin ik uitleg wat indexbeleggen is.

Tip: bij eToro kan je zonder commissies beleggen in ETF’s. Klik hier om een gratis demo te openen (je kapitaal loopt risico).

Veel mensen zeggen dat een index of ETF een mandje met aandelen is. Dat is maar gedeeltelijk waar. Het is namelijk een mandje met beleggingsproducten. Het kan namelijk ook obligaties, grondstoffen, crypto’s en vastgoed bevatten. Er zijn zelfs ETF’s die met een mix van verschillende beleggingsproducten zoals deze ETF van VanEck. Mixfondsen noemen ze dat. Dan ben je in 1x klaar met een goede mix.

Aandelen, obligaties, grondstoffen, crypto’s, vastgoed. Alles kan in een ETF.

Zelfs een mix in de vorm van Mixfondsen.

De kosten zijn laag

Je betaalt voor een indexfonds of ETF vaak weinig kosten. Zeker als je kijkt wat de kosten zouden zijn om al die aandelen apart te kopen. Daarnaast wordt meestal 1x per (half) jaar geherbalanceerd.

Spreiding

In een indexfonds of ETF zitten meerdere beleggingsproducten (meestal aandelen). Door die spreiding is ook jouw risico verspreid. Stel dat een bedrijf failliet gaat (of met fraude gepakt wordt) dan ben je blij als dat bedrijf maar 0,1% van jouw portfolio uitmaakt in plaats van 10%. Daarnaast blijkt het lastig om de beste aandelen uit de markt te kiezen. Als je gewoon ‘de hele markt’ koopt heb je altijd prijs en een prima gemiddeld rendement.

If you can't beat them....

Het is heel moeilijk om de markt te verslaan. Sommigen lukt het toch. We hebben allemaal wel eens geluk. Het is nog moeilijker om de markt consistent en voor een lange termijn te verslaan. De fondsmanagers (dat zijn de pro’s) lukt het in ieder geval maar mondjesmaat. Check dit artikel maar. Dus als het de pro’s niet lukt, waarom jij dan wel?

Wil jij weten hoe de beste belegger van de wereld belegt?

Maak kennis met Warren Buffett 

Leer hoe je geweldige bedrijven spot

Ontdek welke regels Warren zo succesvol maken

Download het e-book Gratis

Transparant

Elk indexfonds of ETF wordt beheerd. De passief beheerde fondsen of ETF’s hebben de laagste kosten. Maar welk fonds of ETF je ook kiest, er is altijd een document op de website van de fondsbeheerder te vinden met daarin alle aandelen. Je vindt er ook de kosten, de geografische spreiding en juridische informatie. Erg transparant dus. Ook heeft elk fonds zijn eigen jaarverslag en kun je dus alles terug lezen. Wat mij betreft een belangrijk voordeel van indexbeleggen.

Lekker rustig

De aandelenmarkt kan grillig zijn. Zeker als je een grotere som geld bij een broker hebt staan, kan dit per dag wel duizend(en) euro’s verschillen. Toch ervaar ik zelf minder stress bij mijn indexfondsen. Dat komt denk ik omdat het niet meer in mijn handen is en ik weet dat de markt op de lange termijn toch wel stijgt. Ik weet dat dit ook het geval is bij losse aandelen maar daar kijk ik toch veel vaker na dan mijn indexfondsen en ETF’s. Met indexfondsen of ETF’s ga je de markt niet verslaan maar je slaapt wel rustig. Met indexfondsen time ik niet de markt en dat scheelt ook veel stress. Check deze afbeelding maar:

Timen van de markt. Indexfondsen

Tropische oorden

De meeste beleggers beperken zich tot de (West)-Europese markt en de Amerikaanse markt. Wil jij een keer een uitstapje maken naar het Afrikaans of Aziatisch continent voor losse aandelen? Dan wordt het al snel lastig. Als je broker er wel bij kan, is dit vaak tegen hoge kosten. Fondsen en ETF’s uit deze streken zijn echter wel makkelijk verkrijgbaar. Zo kun je denken aan een ETF met alleen maar aandelen uit China, Japan, Vietnam, India, Rusland, Brazilië of Mexico. Zo kom je nog eens ergens!

Liever lui dan moe

Ben jij ook liever lui dan moe? Dan is indexbeleggen of een ETF waarschijnlijk een groot voordeel voor jou. Verdiepen in aandelen is niet nodig. Het nieuws bijhouden ook niet. Gewoon maandelijks een bedrag inleggen en klaar. Daarnaast hoef je ook niet dag en nacht het nieuws bij te houden om te bekijken of jouw aandelen het goed doen. Zo houd je ook nog tijd over voor je partner of goudvis.

Nog steeds niet overtuigd?

Denk je nog steeds dat aandelen voor jou the way to go zijn? Dat snap ik enigszins wel. Ik heb zelf ook een kleine portfolio met losse aandelen bij Trading 212. Een Britse broker. Gewoon voor de hobby maar niet voor de echte financiële doelen. Het kan natuurlijk zo zijn dat jij wel consistent de markt verslaat. De kans is natuurlijk klein. Kans of niet, je moet wel weten dat je een hoger risico loopt met losse aandelen omdat je spreiding minder groot is en de kosten waarschijnlijk hoger zijn. 

Overtuigd om toch de stap te maken? Er zijn meer dan genoeg brokers en fondsbeheerders om uit te kiezen. Mijn keuze voor pensioenbeleggen en normaal beleggen zijn Meesman en Brand New Day. Beiden fondsbeheerders hebben duidelijke fondsen waarin je kan investeren. De fondsen bevatten duizenden bedrijven verspreid over de hele wereld. Dat is een groot voordeel en je verspreid je risico’s.