DEGIRO aandelen kopen_ zo doe je dat

DEGIRO aandelen kopen: zo doe je dat

Aandelen kopen bij DEGIRO. Hoe doe je dat? Je wilt zeker geen fouten maken! Dus in deze blog gaan we stap-voor-stap doornemen wat je moet doen en waar je op moet letten. Het is niet moeilijk maar even het handje vast is de eerste keer altijd fijn als we in het diepe springen! Ik zeg overigens wel aandelen, maar dit geldt natuurlijk ook voor een ETF of tracker.

Heb je nog geen account bij DEGIRO? Klik dan op deze link zodat je je kan aanmelden. Ik krijg dan een kleine vergoeding (en het kost jou verder niets). Daarmee steun je mijn website en kan ik artikelen blijven maken. Wil je meer weten over DEGIRO? Check dan mijn review!

Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om in aandelen te beleggen bij eToro. Bij eToro betaal je namelijk geen commissies over je beleggingen. Klik hier om een account te openen en oefen met een gratis demo (je kapitaal loopt risico).

Je kunt zoeken via de app en zoeken via de website. Voor nu kijken we naar de website. Via de app gaat het overigens ongeveer hetzelfde. Op de website van DEGIRO kun je aandelen zoeken op 2 manieren. Je kunt meteen linksboven in de zoekbalk typen of je kan door de aandelen ‘browsen’. 

Wat je volgende stap ook is, het is belangrijk om te weten dat je 3 opties hebt. De eerste is dat je kan zoeken op de naam van het aandeel. Bijvoorbeeld Shell of Royal Dutch Shell.

Je kunt er ook voor kiezen om de ticker ofwel het symbool (dat is de afkorting van de naam van het aandeel) te gebruiken. Bijvoorbeeld RDSA. Als laatste kun je ook de ISIN gebruiken. Dat is een uniek nummer voor het aandeel (of ETF).

Aandelen zoeken via DEGIRO 1

Aandelen zoeken bij DEGIRO via de zoekbalk

In de zoekbalk kun je dus een naam, een symbool (ticker) of een ISIN nummer intypen. Vervolgens krijg je een aantal zoekresultaten te zien. Het is belangrijk om de zoekresultaten goed te lezen! Het komt namelijk vaak voor dat je meerdere zoekresultaten krijgt en deze kunnen verschillen van elkaar. Zowel in product, als de plek (beurs) waar je het aandeel kan kopen bij DEGIRO. Hieronder vind je een afbeelding met wat getallen om te uit te leggen waarvoor het staat:

Aandelen zoeken via DEGIRO 2

Je ziet dus dat dit aandeel van Shell te koop is aan de Euronext Amsterdam en te koop is in euro’s. Dit is belangrijk want je ziet al aan het tweede zoekresultaat dat hetzelfde aandeel Shell (want het symbool en de ISIN zijn hetzelfde) te koop is op een andere beurs (namelijk LSE = London Stock Exchange) met een andere valuta (namelijk GBX = Pence = 1 cent in pond). 

Je moet hierbij opletten dat je geen hefbomen of iets dergelijks koopt, maar gewoon aandelen. De hefbomen vind je onderaan in de zoekresultaten.

Aandelen zoeken bij DEGIRO door te browsen

Om te voorkomen dat je per ongeluk de verkeerde beurs selecteert (of je bent te lui om te typen), kun je ook browsen naar het aandeel. Je gebruikt hiervoor in de linkerkolom het icoontje ‘Producten’. Vervolgens kun je doorklikken naar het juiste land en de juiste beurs. Je moet dan uiteraard wel weten op welke beurs het aandeel verhandeld wordt.

Je krijgt nu een nieuw scherm te zien met alle aandelen van de beurs die je hebt geselecteerd. In ons geval hebben we de Nederlandse beurs de AEX geselecteerd. En ook hier zie je het aandeel Shell bij staan. Voor de AEX is de lijst beperkt tot 25 aandelen en kun je makkelijk zelf zoeken. Als de lijst te lang is, kun je gebruik maken van de zoekbalk en een ander land of index selecteren in het dropdown menu. Deze manier van zoeken van aandelen heeft de voorkeur voor de beginnende belegger omdat je dan zeker bent van het land en de juiste beurs.

Het dashboard van het aandeel bij DEGIRO

Als je het aandeel hebt geselecteerd dat je wilt kopen bij DEGIRO, kom je op een dashboard uit. Hier vind je alle informatie die je nodig hebt om te beslissen of je het aandeel wilt kopen (of niet).

Dashboard voor aandelen bij DEGIRO 1

En als je verder naar beneden scrolt vind je ook nog de financiële gegevens over het aandeel. En alhoewel dat erg interessant kan zijn laten we dat voor nu even buiten beschouwing omdat het niks te maken heeft met het kopen van aandelen bij DEGIRO.

1. De koers en het resultaat

Dit is altijd op dagdagelijkse basis. In het zwart, de prijs van het aandeel en in kleur (groen of rood) de verandering ten opzicht van de vorige beursdag, zowel uitgedrukt in de valuta (in dit geval euro) als in procenten.

2. De grafiek met de koers

De grafiek is vooraf ingesteld op 1 dag. Dan zie je dus de koersbeweging van 1 dag. Daar heb je meestal niet zoveel aan. De W staat voor week, de M voor maand(en) en de Y voor jaar (Year). Via ‘grafiek instellingen’ kun je de grafiek ook aanpassen.

tip:  als je via ‘grafiek instellingen’ naar ‘vergelijken met’ gaat, kun je de koers van het aandeel vergelijken met een index zoals de AEX index.

3. Prijsdata van het aandeel

Hier vind je veel informatie over de prijs en biedingen op de beursvloer. Voor het kopen van het aandeel kan dit best interessant zijn als je wat meer gevorderd bent. Voor nu is het belangrijk dat je hier het symbool (ticker), de ISIN en de beurs kan vinden. Dan weet je zeker dat je goed zit.

4. Het nieuws over het aandeel

Spreekt denk ik voor zich toch? Bovenaan vind je het meest recente nieuws en hoe verder je naar beneden gaat, hoe ouder het nieuws is. Vaak staan er wel interessante ontwikkelingen in, dus zeker de moeite waard.

5. Het orderboek voor het aandeel

Hier vind je alle orders die dicht tegen de huidige marktprijs aan zitten. Het bied volume vertegenwoordigt de mensen die het aandeel graag willen kopen (deze prijs is ook lager) en het laat volume vertegenwoordigt de mensen die het aandeel willen verkopen (deze prijs is hoger). Als er MKT staat, dan wil iemand kopen of verkopen tegen de marktprijs. Het cijfer in het groen en rood laat zien hoeveel aandelen er geboden worden tegen de koop (bied) en verkoop (laat) prijs. Deze prijs gaat constant op en neer en dit is de plek waar vraag en aanbod samen komen. Het is leuk om er naar te staren maar voor de lange termijn belegger, is het niet zo belangrijk.

Aandelen kopen bij DEGIRO

Nu je weet hoe je naar een aandeel toe moet, de juiste variant hebt geselecteerd en weet wat er op het dashboard gebeurt, kunnen we eindelijk overgaan tot het plaatsen van een order. Het plaatsen van een order is beurstaal voor het kopen of verkopen van een aandeel (of ETF). Het klinkt wat abstract maar het is goed om te weten dat jij zelf niet op de beurs handelt, daarvoor heb je een vergunning nodig. Een broker heeft wel zo’n vergunning en jij als klant geeft dus de broker opdracht om een order te plaatsen en tegen welke voorwaarden. In ruil daarvoor rekent de DEGIRO kosten. 

Je kunt aandelen kopen of verkopen door rechtsboven op koop of verkoop te klikken.

Aandelen kopen via DEGIRO 1

Nu komt er uit de rechterkant van je scherm een extra venster. Het venster van koop verschilt een klein beetje met verkoop zoals je hieronder ziet. Dit venster krijg je overigens ook als je de app gebruikt.

Aandelen kopen via DEGIRO 2

Het enige verschil is dat je een koop of verkoop plaatst. De knop die volledig groen of rood is, is de actieve stand! In de afbeelding hierboven is dus links een kooporder en rechts een verkooporder. Voor nu gaan we het middelste deel doornemen want daarmee plaats je een order.

Aandelen kopen via DEGIRO 3

De koop en verkoop knop hebben we net besproken. Zorg dus dat deze in de juiste stand staat!

Aandelen kopen bij DEGIRO met verschillende ordertypes

Als eerste heb je de keuze tussen een dagorder en een doorlopende order. De dagorder wordt aan het einde van de beursdag weer verwijderd. De doorlopende order blijft staan totdat je zelf de order verwijdert. Dat dus over de tijdigheid.

Dan heb je ook nog verschillende type orders.

Limit order

De eerste die je ziet is de limit order. Hierbij geef je zelf de prijs door wat je wilt betalen (of vragen) voor een aandeel. In dit voorbeeld hebben we €15,- ingevuld.

Dan kun je daaronder het aantal aandelen invullen. In dit geval 2 stuks. Vervolgens wordt de totaalprijs gegeven.  

Een limit order (limit = limiet, je bepaalt je eigen limiet) is de meest gebruikte ordertype. Je bepaalt namelijk zelf de prijs! Dan moet er natuurlijk wel een keer een belegger komen die het eens is met die prijs. Een order voor het aandeel Shell voor €1,- heeft natuurlijk geen zin. Maar als de prijs zoals nu op €16,40 staat is het niet erg om een limit order te plaatsen op €15,-. 

Aandelen kopen via DEGIRO 4

Market order

Dan heb je de marketorder. Je geeft een order door voor koop of verkoop op de prijs die de markt ervoor betaalt op dat moment. Daarom kun je ook niet zelf de prijs bepalen. Je bepaalt alleen hoeveel stuks je wilt kopen of verkopen. Dit type order wordt ook wel vaak gebruikt maar hier zitten wel wat risico’s aan. Als je een aandeel hebt met een groot verschil tussen de bied en laat koers (dat noemt men: spread), dan betaal je mogelijk te veel. Ook kan er een flashcrash zijn. Dat is een moment waarop een aandeel heel hard stijgt of daalt en daarna weer terug op het oude niveau komt. Best balen als jij net op dat moment verkoopt tegen een veel lagere prijs, of koopt tegen een veel hogere prijs. Dit kun je makkelijk voorkomen met een limit order (ook als je precies de bied- of laatprijs opgeeft). 

Aandelen kopen via DEGIRO 5

Stoploss order

Deze order wordt vaak gebruikt voor verkoop maar kan ook voor kooporders gebruikt worden. Als de prijs van een aandeel onder een vooraf aangegeven getal komt (in dit geval €12,-) dan wordt een verkooporder tegen de eerste beste prijs (market) geplaatst. Iets voor de meer gevorderde belegger. Er is wel een risico. Als de koers buiten de beurstijden sterk daalt, en door jou stoploss komt, dan wordt jouw order de volgende beursdag direct uitgevoerd voor de prijs die dan op de beurs is. Dat kan een stuk lager liggen als de stoploss die je vooraf hebt ingevoerd.

Aandelen kopen via DEGIRO 6

Stoplimit order

Het risico van de stoploss order voorkom je door een stoplimit te gebruiken. Daarmee geef je opdracht dat er alleen verkocht mag worden als de prijs tussen de limietprijs en de stopprijs komt. Je voorkomt hiermee dat je aandelen worden verkocht als voor een prijs die onder de limiet komt.

Aandelen kopen via DEGIRO 7

Wat is de beste methode om aandelen te kopen bij DEGIRO?

Naar mijn mening kun je het beste aandelen kopen bij DEGIRO via de limit order. Je hebt dan zelf de prijs in de hand en risico’s op grote schommelingen ontloop je hierdoor. De enige valstrik is dat je te veel onder de vraagprijs gaat zitten terwijl je eigenlijk gewoon het aandeel direct wilt kopen. Je probeert dan uit gierigheid (=emotie = niet doen) het onderste uit de kan te schrapen. Doe dat niet! Je gaat het alleen maar spannender vinden (=emotie = niet doen). En als het ongeduld toeslaat (=emotie = niet doen) ga je misschien keuzes maken die je vooraf niet bedacht had (omdat je zo emotioneel bent!). 

Order bevestigen

Nu je weet hoe een order werkt, gaan we er eentje uitvoeren. We gaan 10 Shell aandelen kopen met een limit order van €14,-. Je kunt ook even bekijken wat voor invloed deze aankoop heeft op jouw vrije ruimte (geld dat je nog kan uitgeven op DEGIRO voor aandelen te kopen).

Aandelen kopen via DEGIRO 8

Tip: houd er rekening mee dat geplaatste orders van je vrije ruimte afgaan! Je kunt dus niet oneindig veel orders plaatsen.

Order overzicht

Als je geen market order hebt geplaatst, is je order waarschijnlijk niet meteen uitgevoerd. Dat komt omdat de gewenste prijs nog niet bereikt is! DEGIRO biedt voor het aankopen van aandelen ook een orderoverzicht. Deze vind je hier:

Orderoverzicht via DEGIRO 1

In dit overzicht vind je al jouw orders. Je ziet dat ik 1 order heb open staan. Dat is de order die we net hebben geplaatst. Je kunt hier verschillende dingen doen. Je kunt de order wijzigingen (in dit geval de limit veranderen) via het pen icoontje. De order kan verwijderd worden via het prullenbak icoontje. En via de 3 stipjes kun je nog een order plaatsen van dit aandeel.

Orderoverzicht via DEGIRO 2

Tip: houd er rekening mee dat geplaatste orders van je vrije ruimte afgaan! Je kunt dus niet oneindig veel orders plaatsen.

Tips voor het kopen van aandelen bij DEGIRO

Market orders worden dus uitgevoerd tegen de prijs die het aandeel op dat moment heeft. Veel market orders worden buiten de beurstijden geplaatst. Bijvoorbeeld in de avond of in het weekend. Deze worden dan op het eerstvolgende beschikbaar moment allemaal uitgevoerd. Daarom is de koers van een aandeel soms erg volatiel (het schommelt hard in prijs) bij de start van een beursdag. Zeker op maandag.

Let op de voor- en nabeurs. Op sommige platformen kun je ook voor- en na de beurs handelen. Meestal betaal je daar flink voor. Deze handel heeft natuurlijk invloed op de prijs maar die prijs is nog niet in beeld als jij in de avond een kooporder zet. Kijk hiervoor bijvoorbeeld op Yahoo zodat je de juiste prijs hebt. 

Noteer je aandeel na het kopen. Alhoewel DEGIRO zelf ook een overzicht biedt, is het handig om het zelf ook bij te houden. Ik gebruik hiervoor deze superhandig spreadsheet

Let goed op de beurs en de valuta. Die hebben namelijk invloed op de kosten. Probeer het aantal beurzen te beperken want DEGIRO vraagt €2,50,- per beurs per jaar. Veel aandelen en ETFs kun je op meerdere beurzen kopen. Speel hier slim op in. Ook kunnen de transactiekosten per beurs verschillen.

Het is fijn om een artikel te lezen, maar soms wil je gewoon lui op de bank een video kunnen kijken. Dit is een interessante video die ik heb gevonden op YouTube: 

2 gedachten over “DEGIRO aandelen kopen: zo doe je dat”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *