DEGIRO kernselectie 2022

DEGIRO Kernselectie 2023: alles wat jij moet weten

DEGIRO Kernselectie is een lijst met ETFs (ook wel trackers of fondsen genoemd) van de broker DEGIRO die je onder bepaalde voorwaarden eenmaal per maand kan kopen zonder transactiekosten. Hier zitten wel wat voorwaarden aan en in deze blog gaan we daar naar kijken. 

Tip: Ik heb een volledige Spreadsheet gemaakt van de DEGIRO Kernselectie. Maar dan overzichtelijker en met meer informatie. Je kunt de spreadsheet hier downloaden!

Allereerst: DEGIRO is een Nederlandse Broker die bekend staat om zijn lage kosten en veilige juridische structuur. Bovendien hebben ze een groot aanbod waaronder aandelen, ETFs, ETNs, opties en futures. Ik heb een review geschreven over DEGIRO. Daar kun je meer lezen over mijn ervaringen met DEGIRO. 

Heb je nog geen account bij DEGIRO en wil je er een aanmaken? Via deze link kun je je aanmelden! Ik krijg dan een kleine vergoeding en daarmee steun je de website en kan ik content blijven maken. 

De kernselectie van DEGIRO is een lijst met 200 ETFs die je onder bepaalde voorwaarde kan kopen zonder transactiekosten. Dat heeft een groot voordeel t.o.v. ETFs waarbij je wél met transactiekosten moet kopen. Transactiekosten eten namelijk van je rendement.

Je vindt een actuele lijst altijd hier

Wil jij weten hoe de beste belegger van de wereld belegt?

Maak kennis met Warren Buffett 

Leer hoe je geweldige bedrijven spot

Ontdek welke regels Warren zo succesvol maken

Download het e-book Gratis

Wat zijn de kosten bij DEGIRO Kernselectie?

Bij ETFs bij DEGIRO kan er sprake zijn van 3 vormen van kosten, namelijk:

De transactiekosten zijn afhankelijk van de beurs waarop de ETF wordt verhandeld. Zo betaal je voor een ETF genoteerd op de Amsterdamse of Belgische beurs €2,- + 0,03% van het aankoopbedrag. Deze transactiekosten betaal je niet als je een ETF koopt die op de lijst van de Kernselectie staat van DEGIRO. 

Beurskosten betaal je voor aanwezigheid op de beurs en geldt voor zowel aandelen als een ETF. DEGIRO noemt dit aansluitingskosten in haar tarievenoverzicht en rekent €2,50,- per kalenderjaar per beurs. Dit is gratis als de ETF of aandeel is genoteerd op de Amsterdamse- of Brusselse Euronext beurs. Zowel ETF’s binnen als buiten de kernselectie hebben deze kostenpost (maar met uitzondering van de Amsterdamse en Brusselse beurs dus!).

Als laatste heb je fondskosten. Dat zijn kosten van de ETF zelf en zijn dus ook van toepassing op de ETFs van DEGIRO Kernselectie. Dit zijn dus ook niet kosten die DEGIRO in rekening brengt maar de fondsbeheerder. De fondsbeheerder van de ETF verwerkt deze kosten in de koers. Als je bijvoorbeeld een ETF koopt die de AEX volgt en het rendement van de AEX is over een periode van 1 jaar bijvoorbeeld 9%. En de fondskosten van deze ETF zijn 0,5% dan is het rendement van jouw ETF 8,5%. De fondskosten zijn dus verwerkt in de koers van de ETF. 

Voor elke transactie worden (en dus ook voor ETF’s op de kernselectie), betaal je €1,- handelingskosten sinds 15 mei 2023.

Wat is het voordeel van DEGIRO Kernselectie?

Je hebt dus geen transactiekosten (wel handelingskosten)! Dat scheelt dus minimaal €2,- tot wel €60,- per transactie! Veel mensen gebruiken een ETF om veel spreiding aan te brengen in hun aandelenportfolio. Vaak worden transacties ook elke maand uitgevoerd omdat ze elke maand geld inleggen. DCA (Dollar Cost Averaging) wordt deze tactiek genoemd en daarover kun je meer lezen in mijn artikel over beginnen met beleggen. Als je elke maand niet die kosten hebt, maak je dus meer rendement. Zeker als je maandelijkse inleg niet zo hoog is (>€500,- per transactie).

Wat zijn de voorwaarden van DEGIRO Kernselectie?

Je kunt dus zonder transactiekosten een ETF aanschaffen die op de lijst staat van DEGIRO Kernselectie. Hier zitten wel wat voorwaarden aan. Het is niet lastig maar wel goed om te weten:

Je kunt dus meerdere ETFs éénmalig zonder transactiekosten kopen óf verkopen. Voor zover makkelijk te onthouden toch? Vanaf hier wordt het lastiger. Onder bepaalde voorwaarden kun je een tweede transactie gratis uit laten voeren. Elke volgende transactie in dezelfde ISIN code én in dezelfde richting wordt op voorwaarde dat de waarde van de transactie van €1.000,- of $1.000,- of meer is en er geen tegengestelde transactie heeft plaatsgevonden, ook zonder transactiekosten uitgevoerd. Let hierbij op:

Als je bijvoorbeeld in januari een ETF (voor 300,- aan orderwaarde) van de Kernselectie koopt bij DEGIRO. En je besluit om in diezelfde maand nog een keer voor 300,- te kopen. Dan moet je wél transactiekosten betalen. Dat komt omdat de tweede order niet boven de €1.000,- uitkomt. 

Als je bijvoorbeeld in februari een ETF (voor 300,- aan orderwaarde) van de Kernselectie koopt bij DEGIRO. En je besluit om in diezelfde maand voor 1.100,- te verkopen. Dan moet je ook transactiekosten betalen. Dit komt omdat je eerst hebt gekocht, en daarna hebt verkocht. Dit is niet twee keer in ‘dezelfde richting’.

Een 2e (en 3e en 4e, enzovoort) transactie is dus alleen zonder transactiekosten als dit telkens in dezelfde richting is als je eerste transactie (koop of verkoop) en als de orderwaarde hoger is dan €1.000,- of $1.000,-.

Waar moet je op letten bij DEGIRO Kernselectie?

Allereerst moet je kijken naar de ISIN code. De ISIN code is een reeks van cijfers en letters die uniek zijn voor elke ETF. Dit is belangrijk want de namen van een ETF kunnen sterk op elkaar lijken. Goed om te weten; ik heb hier een artikel geschreven over hoe je een ETF naam leest. De juiste ISIN code vind je altijd in de lijst van DEGIRO Kernselectie.

DEGIRO ISIN code

Ten tweede moet je kijken naar de beurs waarop de ETF verhandeld wordt. Het selecteren van de juiste beurs is belangrijk want niet elke beurs is opgenomen in DEGIRO Kernselectie! In het onderstaande voorbeeld zie je waar de verschillen zitten. In het geval van deze ETF is alleen de ETF die verhandeld wordt in Amsterdam (EAM) vrij van transactiekosten.

DEGIRO Kernselectie Beurs

In principe is dit het enige waar je op moet letten. Maar er is altijd nog een extra vangnet. Voordat je een ETF koopt, kun je namelijk zien hoeveel transactiekosten je moet betalen. Als de ETF is opgenomen in DEGIRO Kernselectie, dan worden er geen transactiekosten vernoemd. Hieronder zie je het verschil:

Transactiekosten DEGIRO Kernselectie

Welke ETFs zijn populair uit de DEGIRO Kernselectie?

Een rondgang over het internet en verschillende forums laat zien dat er twee ETFs erg populair zijn.

Voor Nederlanders is dit:

Voor Belgen is dit:

Beide ETFs hebben een wereldwijde spreiding. Er zitten dus bedrijven in die gevestigd zijn over de hele wereld. Daarnaast zijn de fondskosten erg laag en betaal je geen beurskosten (aansluitingskosten) omdat beide ETFs te koop zijn op de Amsterdamse beurs. Dit zijn dus ideale ETFs om elke maand aan te schaffen!

Het verschil tussen de 2 ETFs zit vooral in de uitkering van dividenden. Omdat het ontvangen van dividend ongunstig is in het Belgische belastingklimaat gaat voor Belgen de voorkeur uit naar IWDA omdat het dividend niet wordt uitgekeerd maar direct terug wordt geïnvesteerd in de ETF. Hierdoor ontwijk je (op een legale manier) de taks op dividenden!

Ben je nog op zoek naar andere leuke ETFs? Ik heb laatst een artikel geschreven waarin ik misschien wel de 5 beste ETF’s voor 2023 geef.

Heb je nog vragen? Of ben ik iets belangrijks vergeten te melden? Plaats zeker een reactie hieronder!

DEGIRO Kernselectie 2023 (update!)

Sinds 14 april 2021 heeft DEGIRO de Kernselectie geupdate. Er zijn zo’n 125 nieuwe ETFs vervangen. Een behoorlijke update dus voor DEGIRO Kernselectie in 2022! Er zijn veel sectorgerelateerde ETFs bijgekomen zoals:

Ook is er een VWRL variant opgenomen waarbij het dividend wordt herbelegd in de index. Dit is de VWCA (IE00BK5BQT80). Deze ETF kan erg interessant zijn voor Belgen die liever geen dividend ontvangen om zo weinig mogelijk dividendbelasting te betalen. 

Persoonlijk ben ik erg enthousiast over de nieuwe Kernselectie update in 2021. Het biedt veel populaire ETFs en iedereen kan vinden wat ie zoekt.

Tip: Ik heb een volledige Spreadsheet gemaakt van de DEGIRO Kernselectie. Maar dan overzichtelijker en met meer informatie. Je kunt de spreadsheet hier downloaden!

Het is fijn om een artikel te lezen, maar soms wil je gewoon lui op de bank een video kunnen kijken. Dit is een interessante video die ik heb gevonden op YouTube: 

2 gedachten over “DEGIRO Kernselectie 2023: alles wat jij moet weten”

 1. Hallo,

  Eerst en vooral bedankt voor de schat aan informatie die op de website is terug te vinden! Alles wordt heel duidelijk uitgelegd. Heb echt al heel veel aan je info gehad.
  Toch nog een vraagje over ETF van DeGiro: ik zie dat ETF S&P500 met als code IE00B5BMR087 op de Duitse beurs (XET) momenteel op €413 per ETF staat. Is het. beter om te kiezen voor goedkopere/lagere ETF’s (die bv. maar aan 10€ of 50€ staat) omdat die dan nog hoger kunnen stijgen of zie ik dit verkeerd? Met andere woorden, kan ik met mijn ETF in S&P500 zoals hierboven vermeld nog evenveel winst maken als ik die nog 30jaar laat staan en maandelijks bijkoop als bij een S&P ETF die nu aan bv. 100€ staat.
  Alvast bedankt voor uw antwoord!

  1. He Jeroen!
   Bedankt voor de complimenten. Mijn dag is in ieder geval top daardoor ?.
   Je maakt procentueel evenveel winst met een S&P500 ETF van bijvoorbeeld 500 euro als dezelfde ETF maar dan van 50 euro. Die van 50 euro heeft voor veel mensen echter wel de voorkeur omdat het aankoopbedrag dan makkelijker te behappen is om maandelijks te kopen.
   In die zin wordt vaak de ETF met ticker VUSA gekocht aan de Amsterdamse beurs. Natuurlijk geen financieel advies maar iets dat vaak wordt gekozen als het een S&P500 ETF is.
   Die ETF zit ook in de kernselectie en je betaald ook niet de jaarlijkse beurskosten van 2,50 euro. Alle beetjes helpen ?.

   Groeten,
   Kenneth

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *