DEGIRO Tradegate; een nieuwe beurs bij DEGIRO

DEGIRO Tradegate; een nieuwe beurs bij DEGIRO

Sinds 6 augustus 2021 biedt DEGIRO Tradegate aan als nieuwe beurs waarop gehandeld kan worden. Op 28 juni was hier nog veel ophef over. DEGIRO zou via Tradegate het orderboek verkopen waarna DEGIRO reageerde dat hiervan geen sprake was. In dit artikel bespreken we wat DEGIRO en Tradegate doen en hoe je daarmee om kan gaan op het platform.

Hier is een artikel van VEB over de ophef rond DEGIRO en Tradegate.

Heb je nog geen account bij DEGIRO? Meld je dan aan via deze link, dan krijg je de eerste €50,- transactiekosten vergoed! 

Tradegate is een beurs in Duitsland. Net als de Euronext Amsterdam dat in Nederland is. Op de beurs kun je handelen in verschillende beleggingsproducten maar voornamelijk aandelen en ETFs. Tot zover geen verschillen. Wat wel bijzonder is, je kunt via DEGIRO op Tradegate handelen buiten de beurstijden om. Bij Euronext Amsterdam is dat van 09:00 t/m 17:30. Bij Tradegate is dat van 08:00 t/m 22:00. Tradegate is een volledig gereguleerde beurs die voor 60% eigendom is van Deutsche Börse AG, één van Europa’s grootste beurzen. Uiteraard voldoen alle overeenkomsten, structuren en processen aan de  geldende Nederlandse en Europese wetgeving.

Zo herken je DEGIRO Tradegate

Vooral bij een ETF zie je wel eens vaker dat deze verhandelbaar is op verschillende beurzen. Zo is de bekende ETF VWCE te krijgen bij de Xetra beurs en de beurs in Milaan. Bij aandelen is dit meestal niet het geval, maar kan ook het geval zijn bij bijvoorbeeld Shell en Unilever. Deze aandelen zijn verkrijgbaar in Nederland, Verenigd Koninkrijk en Verenigde Staten. 

Met de komst van Tradegate bij DEGIRO gaat dit veranderen. Je vindt dan veel aandelen bij zowel Tradegate als bij een andere beurs. Dat ziet er zo uit op de website en in de app.

DEGIRO Tradegate 1
DEGIRO Tradegate 2

Je ziet dus dat de Tradegate bij DEGIRO de afkorting TDG heeft gekregen.

Voordelen DEGIRO Tradegate

Het grootste voordeel is dat je dus buiten de reguliere beurstijden kan handelen. Veel bedrijven komen vlak voor of vlak na de reguliere beurstijden met cijfers en daar reageren beleggers op buiten de reguliere beurstijden. Dit noemen ze de voor- en nabeurs. Als jij daar ook op wil reageren, kan dat vanaf nu met DEGIRO Tradegate. 

Transactiekosten Tradegate bij DEGIRO

De transactiekosten die berekend worden door DEGIRO op Tradegate zijn €3,90 per aan- of verkoop. Dat is iets minder dan bijvoorbeeld op de Xetra beurs en de Franse, Italiaanse, Spaanse, Zwitserse en Britse beurs (€4,- + 0,05% per aandeel). Dat voordeel is natuurlijk minimaal. Het voordeel wordt groter als het vergeleken wordt met de beurs van Frankfurt (€7,50 + 0,09% per aandeel) en dat maakt het interessanter. Via de beurs van Frankfurt kun je namelijk veel niet-Duitse aandelen kopen, bijvoorbeeld veel aandelen uit Hong Kong. Met de Tradegate bij DEGIRO worden dus veel exotische aandelen bereikbaarder door lagere aankoopkosten. DEGIRO rekent voor de Tradegate wel een jaarlijkse vergoeding van €7,80 en dat is een stuk hoger dan de gebruikelijke aansluitkosten van €2,50 per beurs. Het hangt dus wel af van je eigen beleggingsstijl of het een voordeel is of niet. 

Nadelen DEGIRO Tradegate

Nadelen zijn er natuurlijk ook bij de beurs Tradegate via DEGIRO. Eentje eigenlijk. Dat zijn de vermoedelijk hoge spreads. Hiermee kan het voorkomen dat je te veel betaalt of te weinig krijgt voor een aandeel of ETF. Hoe dat werkt leg ik nu uit.

Het is goed om te weten dat DEGIRO de keuze geeft om via Tradegate te handelen, het is geen verplichting.

Wat zijn spreads?

Spreads zijn het prijsverschil tussen vraag en aanbod van een bepaald beleggingsproduct. Stel, jij wil een aandeel Shell kopen tegen de beste prijs op de markt. Dat is op dit moment €15,10 bijvoorbeeld. Er zijn natuurlijk ook mensen die op dat moment het aandeel Shell willen verkopen. Die willen graag een zo hoog mogelijke prijs. Waarschijnlijk zal de prijs voor verkoop op €15,15 staan. Het verschil is dus €0,05 per aandeel. Dat is de spread. Hoe meer aandelen er verhandeld worden, hoe meer kopers en verkopers, hoe lager het verschil tussen vraag en aanbod (en dus de spread). Een hogere handelsvolume zorgt dus voor een kleinere spread. 

Omdat het handelsvolume bij Tradegate niet altijd hoog is, kan het voorkomen dat de spread breed is. Dit verschilt dus per aandeel. De ene keer is de spread zo breed dat er een vrachtwagen doorheen kan, de andere keer is ie zo smal als de oog van een naald.

Je vindt de spread bij DEGIRO terug in de bied- en laatkoers. Op de website ziet dat er zo uit:

DEGIRO Tradegate 3

Je ziet dat het verschil op de Tradegate beurs €0,09 is en op de Xetra beurs €0,01 is. De prijs die je ervoor wil betalen is op de Tradegate beurs €97,00 en op de Xetra beurs €96,98. In dit voorbeeld met de ETF VWCE betaal je dus €0,02 minder op de Xetra beurs. Let wel; dit is een momentopname, vraag en aanbod veranderen constant.

Hoe ga je om met Tradegate op DEGIRO?

Het beste is om te kopen via de reguliere beurs binnen de reguliere beurstijden. Dan heb je vrijwel zeker de beste prijs.

Wil of kun je niet handelen binnen de beurstijden of kun je flink besparen op transactiekosten, dan moet je de volgende stappen doorlopen om te voorkomen dat je te duur koopt vanwege een ruime spread. Bij kopen, gaat het om de laatprijs en bij verkopen om de biedprijs. 

Als eerste zoek je de meest recente prijs op via een website waar de aandelenkoersen worden bijgehouden op voor- en nabeurs. Dit kan via Yahoo Finance, Seeking Alpha, Investing.com en vele andere websites. Nu weet je wat de huidige prijs is van vraag en aanbod, de prijs tussen bieden en laten.

Je kunt nu weer terug naar DEGIRO en gaat een order invoeren. Ik heb een apart artikel geschreven over de verschillende ordertypes zodat je weet hoe die werken. Je gaat een order invoeren met limietorder waarbij je de prijs invult zoals je die gevonden hebt op de andere website zoals Yahoo. Met een limietorder ga je alleen akkoord met een prijs die je zelf hebt aangegeven en weet je zeker dat je alleen betaalt wat jij ervoor wil betalen. Als je het aandeel zeker wil hebben, kun je altijd een klein beetje onder die prijs zitten. 

Zo betaal je nooit onverwachts te veel en kun je profiteren van bredere beurstijden en/of lagere transactiekosten.

Het is fijn om een artikel te lezen, maar soms wil je gewoon lui op de bank een video kunnen kijken. Dit is een interessante video die ik heb gevonden op YouTube: 

2 gedachten over “DEGIRO Tradegate; een nieuwe beurs bij DEGIRO”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *