Wat moet je financieel regelen voor het einde van het jaar?

Het einde van het jaar is weer in zicht. Dat betekent dat sommige dingen slimmer zijn om nog deze maand te regelen dan in de volgende maand wanneer het nieuwe jaar is aangebroken. In dit artikel bespreek ik de dingen die ik in ieder geval dit jaar nog regel. Gebruik het als handige to-do-list voor nieuwjaar!

Eén keer per jaar kijk ik op mijnpensioenoverzicht hoe mijn pensioen ervoor staat. Meestal maak ik een printscreen van de hoofdpagina zodat ik door de jaren heen mijn pensioen kan bijhouden. Het is een kleine moeite en houd mij bewust van het feit dat ik ook een appeltje voor de dorst moet regelen.

Om dit te regelen check ik of ik wel maximaal pensioen heb opgebouwd in het afgelopen jaar. Ik ga hiervoor naar mijn pensioenuitvoerder en download het laatste Uniform Pensioen Overzicht (UPO). Ik gebruik de ‘Factor A’ (laatste pagina van de UPO) en mijn bruto jaarinkomen om mijn jaarruimte te berekenen. Heb je geen pensioen? Dan is de Factor A altijd 0. Het duurt ongeveer 5 minuten en je weet direct of je een jaarruimte hebt. Dat jaarruimte is eigenlijk jouw pensioentekort voor dat jaar. Ik voorkom dat ik een pensioentekort opbouw door dit tekort zelf op te vullen op mijn pensioenrekening via Brand New Day. Je zorgt op deze manier niet alleen voor een goed pensioen voor jezelf, ook krijg je over de inleg jouw inkomstenbelasting terug (meer dan 37%) en betaal je tot en met jouw pensioengerechtigde leeftijd géén vermogensbelasting. Hierdoor krijg ik 2 tot 3 keer zoveel rendement als op een normale belegging.

Je kunt hier jouw eigen jaarruimte berekenen. Zo weet je altijd of je voldoende pensioen opbouwt. Duik je voor het eerst in jouw pensioen (zeker doen!) dan is deze pensioenplanner erg handig.

Check jouw jaarrendement op beleggingen

Als je belegt, is het goed om te weten of je er ook wat aan verdiend hebt. Het berekenen van jouw jaarrendement is daarom erg belangrijk. Je kunt dit makkelijk (en volgens de officiële methode) zelf berekenen via mijn handige beleggingsportefeuille. Deze tool houdt het hele jaar jouw rendement bij en er is bijvoorbeeld ook een dividendkalender. Zo blijf je scherp en weet je direct of je goed of slecht presteert.

Je kunt jouw jaarrendement natuurlijk ook in een andere maand berekenen maar het einde van het jaar is altijd een goed moment om te evalueren.

Beleggingsportefeuille
Makkelijk jouw rendement berekenen? Download de Beleggingsportefeuille!

Sluit een nieuwe zorgverzekering af

Wist je dat maar 6,7% van de Nederlanders afgelopen jaar is overgestapt naar een nieuwe zorgverzekering? Super zonde! Er zijn natuurlijk redenen om niet over te stappen maar de grootste reden om het juist wél te doen is dat je elke maand kan besparen. De basisverzekering is bij elke aanbieder hetzelfde. Je hoeft vervolgens alleen te kijken of jouw zorgaanbieders in het pakket zitten én of je misschien een verhoogd eigen risico wil. Ik heb een apart artikel geschreven over hoe jij de beste zorgverzekering voor 2023 uitkiest. Ik gebruik zelf altijd de vergelijker van Independer omdat ik die fijner vindt dan andere vergelijkers omdat die alle zorgverzekeringen laat zien (en niet alleen de partijen waarmee ze afspraken hebben). 

Check ook snel jouw andere verzekeringen

Een zorgverzekering kun je elk jaar in december afsluiten maar andere verzekeringen kun je het hele jaar overstappen. Maar nu je toch bezig bent, kun je ook kijken of je goedkoper uit kan komen met al jouw andere verzekeringen. Ook hiervoor zijn Independer of Pricewise erg handig.

Bespaar op overige abonnementen

Misschien heb jij net als veel anderen toch iets te veel abonnementen afgesloten in de afgelopen jaren. Met de app van Woolsocks worden jouw bankrekeningen gescand en worden alle maandelijks terugkerende kosten in beeld gebracht. Vervolgens biedt de app ook een optie zodat je makkelijk kan uitschrijven voor verschillende diensten. Dus binnen een paar minuten heb je meer inzicht en minder maandelijkse kosten!

De Woolsock app geeft ook automatisch cashbacks op heel veel aankopen zoals Lidl, Jumbo en Albert Heijn zonder dat je iets moet doen. Ik ben de app zelf nog uitgebreid aan het testen maar hier kun jij al de app alvast downloaden.

Woolsocks Abonnementen
Woolsocks Abonnementen
Woolsocks Automatische Cashbacks
Woolsocks Automatische Cashbacks

Krijg (meer) inzicht in jouw financiën

Je kunt de Woolsocks app ook gebruiken om meer inzicht te krijgen in jouw inkomsten en uitgaven. Persoonlijk vind ik het overzicht niet zo fijn en houd ik het bij mijn eigen Excel Spreadsheet. Weet jij bijvoorbeeld wat je gemiddeld per maand besteed aan eten, kleren, uitgaan en vakanties? Door grip te krijgen op jouw financiën, leef je bewuster en houd je maandelijks meer geld over voor dingen die jij belangrijk vindt (zoals passief beleggen misschien?).  

Tip: nog even dat inkomen opkrikken voor het einde van het jaar? Ik heb een apart artikel geschreven waar je gratis aandelen kan krijgen.

Banner 250x250

Check jouw vermogen

Als je op 1 januari 2023 méér dan €57.000,- hebt (of het dubbele als je een fiscaal partner hebt), dan moet je volgend jaar over het bedrag boven die grens belasting betalen. Voor de zorgtoeslag, huurtoeslag, en het kindgebonden budget kom je alleen in aanmerking als je minder dan €33.000,- (het dubbele als je een fiscaal partner hebt) vermogen hebt. Zit je net op het randje van deze bedragen en wil je geen vermogensbelasting betalen of in aanmerking komen voor de toeslagen, dan is het wellicht verstandig om bepaalde kosten naar voren te trekken. Betaal bijvoorbeeld dit jaar jouw volledige zorgverzekering (in plaats van per jaar) of doe een extra aflossing voor jouw hypotheek.   

Wil je nog meer eindejaarstips?

Wil je fiscaal een goed jaar tegemoet, dan kun je dit artikel lezen met 75 fiscale tips. In dit artikel wordt vanalles besproken zoals fiscaal partnerschap, eigen woning, vermogen en inkomstenbelasting.

Goed bezig! Je bent tot het einde van het artikel gekomen. Heb je nog wat tijd over? Ik vind het ontzettend leuk om in mijn vrije tijd wat extra te verdienen. En dat loopt nu al heel aardig. Elke maand geef ik een overzicht van mijn extra inkomsten op Instagram! Wil je zelf ook wat inspiratie opdoen? Check dan zeker deze artikelen:

Ken jij nog een leuke vorm van extra inkomsten? Laat jouw reactie achter in de comments!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *