Een beleggingsplan opstellen een eitje

Beleggingsplan maken: hoe kan je een beleggingsplan opstellen?

Het wordt weer lente en dat betekent dat de natuur weer een nieuwe start maakt. Heb jij al een start gemaakt met beleggen? Dan heb je vast wel een mooi beleggingsplan gemaakt!? Zo niet, dan is het toch verstandig om een beleggingsplan op te stellen.

Een beleggingsplan is eigenlijk net als elk plan en bestaat uit een doel en een beschrijving hoe je bij dat doel komt. Zo’n beleggingsplan opstellen kan SMART. SMART staat voor Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdsgebonden.
Specifiek want je moet weten waarin je gaat beleggen en of dat past bij jouw risicoprofiel.
Meetbaar want je moet weten hoeveel geld je gaat beleggen. Of je periodiek inlegt of in 1x een groter bedrag (of een mix).
Acceptabel want je moet natuurlijk ook nog gewoon door kunnen leven en misschien moet jouw partner ook achter het plan staan.
Realistisch want jouw doel moet wel haalbaar zijn. Je kunt wel een miljoen euro nodig hebben maar als je maar €10,- per maand inlegt, is dat niet echt realistisch.
En Tijdsgebonden want je moet een inschatting maken wanneer je het doel wil bereiken. Als je nu kinderen hebt en je wil graag beleggen voor de bekostiging van een studie, kun je makkelijk terugtellen wanneer ze 18 jaar worden bijvoorbeeld.

Als je al deze zaken weet, heb je al een prima beleggingsplan. Daar zou je aan kunnen toevoegen hoe je precies wil beleggen maar dat is wellicht iets voor later wanneer je meer kennis hebt opgedaan over beginnen met beleggen.

Waarom is een beleggingsplan opstellen belangrijk?

De meeste mensen stellen geen beleggingsplan op en dat komt eigenlijk omdat je al wel een aantal zaken moet weten voordat je zo’n plan kan opstellen. Veel mensen beginnen gewoon en eenmaal begonnen vergeten ze een beleggingsplan op te stellen.

En dat is erg begrijpelijk. Want hoe eerder je begint met beleggen, hoe langer jouw beleggingen de tijd hebben om te renderen.

Toch komt er een tijd dat je de feiten onder ogen moet zien. Waarvoor doe je het? Hoeveel geld heb je daarvoor nodig, leg je wel genoeg in en neem je niet te veel risico? 

Het zou zonde zijn als al 10 jaar belegt en er dan pas achter komt, dat het helemaal niet genoeg is. Of dat je juist te veel risico hebt genomen en dat het ook wel een tandje minder kon. Dat soort dingen weet je pas als je een goed beleggingsplan gaat maken.

Hoe kun je makkelijk een beleggingsplan opstellen?

Je kunt natuurlijk op papier aan de slag, gewoon opschrijven wat jij van plan bent. Je zal dan al snel merken dat je niet zeker bent of het plan realistisch is en dat is wel belangrijk. 

In mijn zoektocht naar een handige tool (die al het werk voor jou doet), kwam ik deze tool tegen van Brand New Day. Eenmaal aangekomen op deze pagina, scrol je naar beneden tot je de beleggingstool ziet. Je begint met jouw doel, de eerste inleg en de maandelijkse inleg. De gevraagde input kan wat verschillen want de doelen lopen uiteen van iets voor de kinderen tot een wereldreis. Of geen doel net als hieronder:

Brand New Day Beleggingstool

Vervolgens bepaal je jouw risico, klik je op volgende en paf! Allemaal verschillende schuifjes zodat jij jouw plan kan aanpassen aan een slechte, normale of goede markt.

Beleggingsplan opstellen bij BND

Je kunt ook direct bekijken hoeveel risico bij jouw doelbedrag past en dat maakt het opstellen van een beleggingsplan extreem makkelijk. Uit onderzoek blijkt namelijk dat particuliere beleggers te veel risico nemen.

Beleggingsplan opstellen bij BND

Een aanvulling op het beleggingsplan

Na het invullen van het beleggingsplan is het alleen nog belangrijk om te weten waarin je wil beleggen. Persoonlijk denk ik dat het beleggen in indexfondsen voor ruim 90% van de geïnteresseerden een goed idee is omdat je hiermee een goede spreiding toepast en gemiddeld genomen een beter rendement behaalt dan 95% van de beleggers die individuele aandelen selecteren. Bovendien ben je ook een fractie van de tijd kwijt en vaak ook een fractie van de kosten. 

Ik heb een apart artikel geschreven over de indexfondsen van Brand New Day

Zo’n beleggingstool van Brand New Day is ook leuk om lekker op de bank mee te spelen. En oh ja, als je al een plan had, is het nu tijd om te testen of jouw beleggingsplan wel realistisch is! De beleggingstool geeft in ieder geval veel inzichten.

Je kunt bij Brand New Day trouwens een gratis account aanmaken om ook te bekijken of het iets voor jou is. Ik beleg er in ieder geval voor mijn aanvullend pensioen en mijn ervaringen zijn goed!

Ik beleg bij Brand New Day voor mijn aanvullend pensioen maar je kunt bij BND ook vrij beleggen. BND is een specialist in passief indexbeleggen en daarmee beleg je gespreid en voor de lange termijn. Wil je meer weten? Dan zijn deze artikels interessant:

Aanmelden bij Brand New Day kan via deze link

Disclaimer: met beleggen kunt u uw inzet verliezen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *