Freedom Finance (Freedom24) review. Mijn ervaringen met deze Europese broker

Een tijdje geleden heeft een volger mij gevraagd om te kijken naar de broker Freedom24. Freedom24 is onderdeel van Freedom Finance en is een beursgenoteerd bedrijf (Freedom Holding Corp.) aan de Nasdaq in Amerika. Het is een erg interessante broker voor de echte handelaren met een paar leuke, unieke features! Meer weten? Lees dan deze Freedom Finance review waarin ik mijn ervaringen deel.

Speciale actie: Voor we beginnen met de Freedom Finance review is er op dit moment een leuke actie. Als je je nu aanmeldt, betaal je de eerste 30 dagen géén transactiekosten. Een mooi moment dus om jouw volledige portefeuille over te zetten want daardoor heb je de eerste 30 dagen géén kosten! Bovendien kan je de mogelijkheden gratis uitproberen met een demo; Aanmelden kan hier. Ook ontvang je over je saldo tot 2,5% rente! 

Gratis aandelen actie bij Freedom24 in september

In september ontvang je bij Freedom24 tijdelijk gratis aandelen wanneer je de volgende codes gebruikt tijdens de registratie:

 • 3 gratis aandelen wanneer je tussen de 5,000 en 19,999 euros stort en de promotiecode SEPTEMBER5 gebruikt.
 • 10 gratis aandelen wanneer je tussen de 20,000 en 49,999 euros stort en de promotiecodes SEPTEMBER20 en SEPTEMBER5 gebruikt.
 • 20 gratis aandelen wanneer je de promotiecodes SEPTEMBER50SEPTEMBER20 en SEPTEMBER5 gebruikt.

Wat is Freedom Finance en Freedom24?

Freedom24 is een online tradingplatform van Europese broker Freedom Finance. Freedom Finance Europe is vervolgens weer onderdeel van Freedom Holding Corp. en dat is een beursgenoteerd bedrijf aan de Amerikaanse Nasdaq. Het is best vreemd dat veel mensen Freedom Finance niet kennen want het is best een grote broker in Europa. 

Freedom Finance draait al een tijdje mee en is opgericht in 2008 en heeft al in 7 landen kantoren geopend. Inmiddels werken er 2.500 mensen en ze bedienen meer dan 450.000 klanten wereldwijd.

Het onderdeel Freedom24 is de plek waar particulieren zelf hun beleggingen kunnen kopen en beheren maar zoals je al ziet, Freedom Finance doet veel meer dan alleen dat! Freedom Finance is dus veel meer dan alleen een leuke brokersapp. 

In deze review van Freedom Finance kijken we echter vooral naar de rol als broker in de vorm van Freedom24. 

Beleggen bij Freedom Finance

Beleggen bij Freedom Finance is heel erg gemakkelijk, alhoewel een beginnende belegger misschien wel wat veel informatie heeft te verwerken. 

Dat komt door de vele mogelijkheden die Freedom Finance biedt. Zo hebben ze meer dan 1.000.000 beleggingsinstrumenten van verschillende Amerikaanse, Europese en Aziatische beurzen. Het zijn niet alleen aandelen en ETF’s maar ook futures en opties. 

De kosten bij Freedom Finance

Freedom Finance biedt verschillende pakketten en deze zijn afgestemd op de verschillende soorten beleggers. Dus of je nu begint met beleggen of een doorgewinterde belegger bent met een flink vermogen, er is voor ieder wat wils.

Freedom Finance is geen zogenaamde 0% commissie broker. Je betaalt dus per transactie een vaste vergoeding. Het grote voordeel is dat je exact weet wat je betaalt en dat je geen onverwachte kosten hebt. Verder heb ik geen verborgen kosten kunnen vinden zoals een hoge spread, aansluitingskosten, inactiviteitskosten, handelingskosten enzovoort. 

Verschillende pakketten en verschillende kosten

Voor beginnende beleggers is het Fix of Smart pakket interessant. Bij het Fix pakket betaal je een vast bedrag van €10,- per maand en je betaalt dan 1,2 cent per aandeel en €1,20 per transactie. Een zeer acceptabele prijs als je van plan bent om veel te handelen.

Het Smart pakket is weer interessanter voor de buy-and-hold beleggers die niet zoveel handelen. Je hebt dan geen vaste kosten per maand en betaalt iets meer per transactie, namelijk 2 cent per aandeel en €2,- per transactie. Dit maakt Freedom24 bijvoorbeeld goedkoper dan het populaire DEGIRO in Nederland.

Geen extra valutakosten

Als je bedenkt dat bij deze transacties ook de valutakosten (kosten voor het wisselen van valuta indien het aandeel in een andere valuta is genoteerd) zitten, zijn deze prijzen vrij goedkoop. Heel veel brokers zijn namelijk niet transparant over dit soort bijkomende kosten en dat gaat ten koste van de niet oplettende belegger. Bij Freedom Finance weet je in ieder geval wat je hebt.

 

Kosten voor opties

Je kunt ook beleggen in opties. Die zijn erg goedkoop bij Freedom Finance met $0,65 per contract. Dat is al een stuk goedkoper dan Lynx, DEGIRO en Saxo Bank. Als dat jouw ding is dan is Freedom Finance zeker een kijkje waard. 

Kosten voor de Azatische markt

Je betaalt op de Aziatische markt standaard 0,25% over het volume van iedere transactie en 10 Hong Kong dollar per transactie.

Op marge beleggen

Het is bij Freedom24 verder mogelijk om te lenen op marge; op die manier kan je meer aandelen kopen zonder dat je geld hoeft te storten. Ik zou je dit echter sterk afraden, aangezien Freedom24 hier maar liefst 12% rente over rekent op jaarbasis. Aangezien het gemiddelde rendement op de beurs slechts 8% bedraagt, kan dit bijna alleen maar slecht uitpakken. 

Over-the-counter transacties

Het is bij Freedom24 verder ook mogelijk om over-the-counter transacties uit te voeren; hierover bedragen de transactiekosten 0,12%.

Kosten voor het opnemen van geld

Houd er ten slotte rekening mee dat Freedom24 €7 rekent iedere keer dat je geld opneemt. Het is daarom verstandig om alleen het geld te storten dat je echt nodig hebt en slechts van tijd tot tijd geld op te nemen.

Dollar accounts

Je kunt bij Freedom24 naast een euro account ook een dollar account openen.

Voor een dollar account betaal je niets per maand en je betaalt er 0,5% + $0,012 per aandeel met een minimum van $1,20. Voor opties betaal je in dit geval wel meer, namelijk $3.

Houd er rekening mee dat je bij dollar accounts wel te maken krijgt met een extra wisselkoersrisico. Wanneer je waarde van de dollar in verhouding met de euro toeneemt, kan je verlies maken.

Het super account

Wanneer je met extreem grote volumes handelt kan je het super account overwegen. Je betaalt hiervoor €200 per maand, maar je transactiekosten per aandeel bedragen slechts €0,008 met een minimum van €1,20 per order. Toch zal deze optie voor de meeste handelaren een beetje over de top zijn.

Veiligheid bij Freedom Finance

Tot nu toe ervaar ik de veiligheid bij Freedom Finance als goed. De app wordt beschermd via een pincode en jouw vingerafdruk (als je dat hebt ingesteld). Bovendien worden de gebruikelijke cybersecurity maatregelen genomen om jouw wachtwoord te beschermen.

De app Freedom24 is dus onderdeel van Freedom Finance. Freedom Finance is daarmee een financiële instelling die voldoet aan al mijn eisen.

Als je eenmaal begint met beleggen via Freedom24, dan is de kans groot dat je aandelen zal gaan kopen. De aandelen worden in een apart bewaarbedrijf bewaard (Vision Financial Markets LLC voor Amerikaanse aandelen en Euroclear voor Europese aandelen). Mocht het moederbedrijf failliet gaan, dan zijn jouw aandelen nog steeds veilig en alleen van jou. 

Mocht er onverhoopt toch wat mis gaan, dan ben je uiteraard voor €20.000,- verzekerd via het Beleggerscompensatie Fonds zoals in de rest van Europa. 

Omdat de Holding beursgenoteerd is, kun je overigens zelf makkelijk de bedrijfscijfers opzoeken. Ze hebben per 1 maart 2020 een eigen vermogen van 142 miljoen dollar. Van het Duitse ratingbureau Creditsafe krijgen ze een A rating dat gelijk staat als very low risk. De kans dat ze dus binnenkort failliet zouden gaan is erg klein.

Is Freedom Finance betrouwbaar?

De veiligheid is dus goed geregeld bij Freedom Finance. Maar hoe zit het met de betrouwbaarheid? Ook dat hebben ze heel aardig voor elkaar. Het moederbedrijf is dus beursgenoteerd in Amerika en daarmee worden ze gereguleerd door de Amerikaanse toezichthouder SEC. Hier in Europa wordt het dochterbedrijf (Freedom Finance en Freedom24) gereguleerd door de Cyprische toezichthouder CySEC en rapporteren ze aan de Duitse toezichthouder BaFin en de Amerikaanse toezichthouder SEC. Freedom Finance is de enige broker in Europa die beursgenoteerd zijn aan de Nasdaq. Dat zegt ook wel iets over de betrouwbaarheid. 

Toezichthouder Freedom24

Persoonlijk ben ik geen fan van de toezichthouder CySEC, maar veel brokers zijn daar gevestigd vanwege het gunstige belastingklimaat. Daardoor kunnen ze de kosten laag houden en daar profiteren de klanten weer van. Het is in ieder geval goed om te horen dat ze worden moeten rapporteren aan de Amerikaanse SEC en de Duitse BaFin. En daarmee handelen ze volgens de recentste regels van MiFID II in Europa. 

Als aanvulling zijn ze lid van de Euroclear Bank’s Admission Committee (een organisatie waarlangs vrijwel alle handelsstromen lopen) en van de Association for Financial Markets in Europa (branche organisatie voor brokers).

Ervaringen van klanten

Een ander goed punt voor de betrouwbaarheid van Freedom24 is dat Freedom Holding meer dan 370.000 klanten heeft en ruim $5 miljard waard is op de aandelenbeurs. Het bedrijf heeft ondertussen kantoren geopend in Duitsland, Spanje, Frankrijk, Griekenland en Polen en opent binnenkort ook kantoren in Italië en Nederland.

Met een beoordeling van 4,7 uit 5 op Trustpilot lijken de klanten van het bedrijf bovendien erg tevreden te zijn. De Duitse krant Die Welt gaf bovendien aan dat Freedom24 de goude Service Champion award had gewonnen van het technologische meida bedrijf Chip.

De Freedom Finance app

Freedom Finance heeft dus ook een app genaamd ‘Freedom24’. De app ziet er erg goed uit en (naar mijn mening) beter dan de webversie. Dit zijn de features in de app van Freedom24:

 • Je kunt een favorietenlijst maken
 • Je kunt een price alert aanmaken
 • Er zijn heel veel ideeën en analyses te vinden
 • Je kunt vooraf samengestelde portefeuilles inzien
 • Een makkelijke zoekbalk om beleggingsinstrumenten op te zoeken
 • Een mooi overzicht van de beleggingen, orders en transacties

Vooral de analyses zijn leuk. Bij andere bedrijven moet je voor dit soort analyses betalen. Hier zit dat gratis in de app. Je moet uiteraard wel een account aanmaken. De analyses zijn fijn om wat inspiratie op te doen maar ook om te leren hoe een analist zo’n aandeel analyseert.  

D-Rekeningen en hoge rente bij Freedom24

Een unieke feature van Freedom Finance zijn de D-rekeningen met vast inkomen. Je kunt op die manier rente ontvangen over je tegoeden bij Freedom24. Hierbij kan je kiezen tussen euro en dollar accounts, waarbij je meer geld ontvangt over dollars. Je kunt direct profiteren van de volgende rentes bij Freedom24:

 • Euro account: 2,5% rente
 • Dollar account: 3% rente

Je kunt ook gebruikmaken van een soort deposito; met een deposito zet je geld voor een langere periode vast. Toch is ook deze vorm van sparen bij Freedom24 flexibel; aangezien je het geld op elk moment uit de D-rekening kunt halen. Je ontvangt dan vanzelfsprekend niet de verhoogde rente.

Rente Freedom24

Dit is best een leuk alternatief op het aanhouden van cash op de geldrekening voor als het even niet in beleggingen zit. Op jaarbasis verdien je er dan een leuk extraatje mee. 

Wel is het belangrijk om bij dollar rekeningen met de wisselkoers tussen de euro en de dollar rekening te houden. Wanneer de euro relatief duurder wordt, ontvang je uiteindelijk minder euro’s voor je belegging. Wanneer je echter regelmatig in Amerikaanse aandelen belegt, kan je ervoor kiezen om ook een deel in Amerikaanse dollars aan te houden.

Voor een D-rekening hoef je niks te doen. Als je een account opent, wordt deze automatisch aangemaakt. Het is een apart account en je maakt er gebruik van, zodra je geld (minimum van $120,-) op dat account stort of vanuit je beleggingsrekening overmaakt. Je kunt daarna ook weer vrijblijvend geld opnemen om te beleggen of om terug te storten naar je persoonlijke bankrekening.

Geld op deze rekening valt onder het Beleggerscompensatie Fonds, maar dit geldt maar tot €20.000. Daarom zou ik de D-rekening van Freedom24 persoonlijk niet voor grotere bedragen dan €20.000 gebruiken.  

De voordelen van Freedom Finance

Tijd om al mijn ervaringen van Freedom Finance in deze review samen te vatten. Elke broker heeft voor- en nadelen. Ik heb al veel brokers getest en dit zijn mijn bevindingen. Dit zijn de voordelen van Freedom Finance:

 • Transparante kostenoverzicht en de kosten zijn vrij laag
 • Enorm groot aanbod met meer dan 1.000.000 beleggingsinstrumenten
 • Geschikt voor buy-and-hold beleggers en handelende beleggers
 • Je ontvangt een hoge rente over je cash saldo
 • Goede regulatie en daardoor betrouwbaar
 • Leuke app met veel handel ideeën en analyses

De nadelen van Freedom Finance

En natuurlijk zijn er ook wat nadelen. Daar kunnen we helaas niet omheen. Dit zijn de nadelen van Freedom Finance:

 • Alleen geld overboeken via een bank transfer of credit card
 • De webversie is wat onoverzichtelijk (maar nog goed te doen)
 • Je betaalt €7 voor het opnemen van geld vanaf je Freedom24 account.

Freedom Finance heeft al wel laten weten dat iDeal nog dit jaar (2024) wordt geïntroduceerd. 

Conclusie Freedom Finance review

Freedom24 is een interessante broker die zeker het overwegen waard is. Zowel voor beginnende als gevorderde beleggers. De optie om een extra passief inkomen te ontvangen op de D-rekening maakt het extra interessant voor beleggers die regelmatig met geld langs de zijlijn wachten om toe te slaan op de aandelenmarkt. De opties zijn erg goedkoop in vergelijking met de concurrentie op de Nederlandse markt en het aanbod van beleggingsinstrumenten is erg groot.

Ik zie ze graag de betaalmethoden iDeal (voor Nederlanders) en Bancontact (voor Belgen) toevoegen om het storten van geld te versnellen. Als je het niet erg vind om een dagje te wachten (want dat is vaak de tijd om een bank transfer te maken), dan is dat uiteraard helemaal niet erg. Je kunt er ook altijd voor kiezen om een debit card te gebruiken. Dan staat het direct op je rekening.

Een extra positief punt binnen deze review, is dat je de eerste maand helemaal geen transactiekosten betaalt. Op die manier kan je de mogelijkheden dus 100% zonder risico uitproberen.

Aanmelden bij Freedom Finance

Aanmelden is gratis, dan kun je altijd de analyses volgen en als je op de nieuwsbrief abonneert krijg je ook veel interessante tips. 

Wil je echt gebruikmaken van deze broker, dan is er een speciale actie waarbij de eerste 30 dagen gratis kunt handelen! Zo krijg je genoeg tijd om zonder kosten jouw beleggingsportefeuille over te zetten. Om een account te openen op het Freedom24-platform, moet je 2 documenten foto’s uploaden (identiteitsbewijs en bewijs van adres). Alle overeenkomsten tijdens het registratieproces worden ondertekend via sms. Na ongeveer 5-10 minuten ontvang je een e-mail met de bevestiging dat jouw Freedom Finance-account is geopend en klaar is om te beleggen. Heel erg makkelijk dus! 

Disclaimer: Beleggingen in effecten en andere financiële instrumenten brengen altijd het risico van verlies van uw kapitaal met zich mee. De prognose of prestaties uit het verleden bieden geen garantie voor toekomstige resultaten. Het is belangrijk om je eigen analyse te doen voordat je een investering maakt. Wanneer nodig, kan je onafhankelijk advies zoeken van een professional. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *