Hoe kun je automatisch beleggen

Automatisch beleggen: hoe werkt dat? – tips & tricks

Veel beleggers zijn op zoek naar gemak en dat begrijp ik. Beleggen doe je meestal voor de lange termijn en niet iedereen heeft dagelijks (of wekelijks) de tijd om bezig te zijn met beleggen. Misschien vraag jij jezelf daarom ook af; hoe kun je automatisch beleggen? In dit artikel bespreek ik de opties om automatisch te beleggen.

Automatisch beleggen betekent dat je de uitvoering en/of de beleggingsbeslissingen over laat aan software. De uitvoering bestaat bijvoorbeeld uit het storten van geld, het kopen van deze beleggingen en het herinvesteren van de ontvangen dividenden. De beleggingsbeslissingen bepalen in welke beleggingen je geld investeert en de verdeling hiervan.

De beleggingsbeslissingen kun je vervolgens ook weer opsplitsen in twee categorieën. De eerste (en meest veilige) is dat je vooraf zelf een keuze maakt en die beleggingsbeslissing wordt dan periodiek (bijvoorbeeld 1x per maand) uitgevoerd. Een riskantere manier is om software elke keer zelf te laten beslissen waar je in belegt. Dit wordt ook weleens een tradingbot genoemd en staat erom bekend zeer verlieslatend te zijn over een lange periode (+5 jaar).

Dus om relatief veilig automatisch te kunnen beleggen bestaat het uit het automatiseren van de uitvoering en het vooraf instellen van de beleggingsbeslissing. Automatisch kunnen beleggen is in mijn ogen de beste manier om passief te kunnen beleggen.

Waar kun je automatisch beleggen?

Bij veel brokers kun je helaas niet automatisch beleggen. Soms bieden ze wel de mogelijkheid om deels automatisch te kunnen beleggen (bijvoorbeeld een automatische overboeking) maar het complete pakket (van het instellen van een beleggingsbeslissing tot het uitvoeren van de transactie), is er eigenlijk niet.

Er zijn echter wel indexfondsen waarin je automatisch kan beleggen en Brand New Day is één van de partijen in Nederland die dat biedt. Dit is trouwens ook de organisatie waar ik mijn aanvullend pensioen heb maar je kunt er ook vrij beleggen (en sparen). Beleggen bij Brand New Day betekent dat je kiest voor passief beleggen, één van de bewezen strategieën voor een goed rendement op de lange termijn.

Automatisch beleggen bij Brand New Day

Bij Brand New Day kun je dus automatisch beleggen. Je kunt dus vooraf jouw beleggingskeuzes doorgeven en deze worden vervolgens automatisch en elke maand (of jaar) uitgevoerd met een bedrag dat je zelf hebt ingesteld. Komt het een keer niet uit of wil je graag weer zelf aan de knoppen zitten? Dan kun je wijzigingen makkelijk (en kosteloos) zelf doorvoeren.

Voor vrij beleggen kun je een gratis account aanmaken. Als je vervolgens op jouw persoonlijke pagina komt. Kun je direct aan de slag. Het eerste wat je kunt doen is bepalen hoeveel geld je maandelijks of jaarlijks wil inleggen.  

Brand New Day automatisch beleggen geld storten

Je hebt bij Brand New Day de volgende keuzes met automatische overboekingen:

  • Het bedrag (minimaal 50 euro)*
  • Periodiek (per maand of per jaar)
  • Zelf storten of automatisch storten.

* Als je kiest voor zelf storten, kun je zelf het bedrag bepalen en is er geen minimumbedrag.  

Al het geld dat je stort, wordt vervolgens automatisch belegt. Dan moet je natuurlijk wel vooraf in hebben gesteld waarin je het geld wil beleggen. Dus tijd voor de volgende stap.

Brand New Day beleggingsbeslissing

In dit scherm stel je de beleggingsbeslissing in. Je ziet hier verschillende opties om automatisch beleggen in te stellen. Eerst bepaal je of je vrij wil beleggen of wil kiezen voor een modelportefeuille. Deze staat, bij het open van een rekening, standaard op modelbeleggen. Ik heb een uitgebreid artikel geschreven over vrij beleggen of modelbeleggen en wat offensief beleggen bijvoorbeeld inhoudt. Als je kiest voor vrij beleggen, dan heb je de keuze uit verschillende indexfondsen:

Brand New Day fondsen

Daarna kun je kiezen of je ‘automatisch risico afbouw’ en ‘automatisch herbalanceren’ wil. Automatisch risico afbouw is erg handig als je graag minder risico wil nemen naarmate het einddoel nadert. Als je bijvoorbeeld het geïnvesteerde geld wil gaan gebruiken voor een vervroegd pensioen kun je instellen dat je het geld over 20 jaar nodig hebt. Naarmate de einddatum in zicht komt, worden er minder risicovolle beleggingsfondsen gekocht of verandert jouw beleggingsprofiel van (zeer) offensief naar (zeer) defensief. Je kunt deze optie altijd aan- en uit zetten.

De tweede optie is automatisch herbalanceren. Jouw gekozen verdeling kan uit de pas lopen naarmate de tijd verstrijkt. De ene belegging rendeert nou eenmaal beter dan de andere. Je kunt ervoor kiezen om jouw verdeling automatisch terug te zetten naar de verdeling die je vooraf hebt gekozen. Kies je deze optie, dan wordt herbalanceren automatisch elk jaar eenmalig uitgevoerd. Met ‘herbalanceer nu’ kun je ieder moment herbalanceren. Leuk om te weten; deze optie is gratis! Geen dure transactiekosten dus.

En nu verder?

Je hebt nu het storten en de beleggingsbeslissing geautomatiseerd. Op de achtergrond worden nog andere dingen geautomatiseerd. Het dividend wordt bijvoorbeeld automatisch weer geïnvesteerd.

Nu jouw volledige beleggingsavontuur is geautomatiseerd, is het enige wat je moet doen; wachten. Wachten en rustig blijven doen wat je vooraf hebt bepaald. Juist met passief beleggen is de kans groot dat je een mooi rendement behaalt op de lange termijn!

De voordelen van automatisch beleggen

Automatisch beleggen kent erg veel voordelen. Aller eerst is het de beste en meest praktische manier om passief te beleggen. Omdat je bijvoorbeeld elke maand automatisch belegt, beleg je ook in slechte tijden en dat zijn meestal momenten dat andere beleggers afhaken. Dat is jammer want juist in slechte tijden, zijn aandelen vaak veel goedkoper dan in goede tijden. Automatisch beleggen zorgt er dus makkelijker voor dat je je aan jouw plan houdt.

 Automatisch beleggen biedt ook heel veel gemak. Bij heel veel brokers moet je elke maand inloggen, storten en transacties uitvoeren terwijl dat bij Brand New Day al na 1x instellen niet meer nodig is. Niet iedereen heeft tijd (of zin) om elke maand dezelfde handeling uit te voeren, of vergeten het. Met automatisch beleggen heb je daar geen last van.

De nadelen van automatisch beleggen

Er zijn natuurlijk ook nadelen, alhoewel deze niet opwegen tegen de voordelen in mijn optiek. Als je bijvoorbeeld kiest voor de pensioen beleggingsrekening, kun je maar een bepaald bedrag per jaar fiscaal vriendelijk beleggen (of sparen). Meestal weet je pas in augustus of september hoeveel jaarruimte je hebt en dus mag beleggen. Als je tegen die tijd al meer hebt belegd dan de jaarruimte toelaat, moet je best wel wat regelen om dit recht te trekken. 

Hier heb ik ook last van en dit kun je op 3 manieren oplossen. Je kunt ervoor kiezen om elke maand te sparen en dan in 1x te storten om te laten beleggen (dit kies ik). Je kunt er ook voor kiezen om een lager bedrag maandelijks in te leggen om vervolgens tegen het einde van het jaar een extra storting te doen, zodat jouw jaarruimte gevuld is. Dit geldt zoals gezegd alleen voor de pensioenbeleggingsrekening en niet als je kiest voor vrij beleggen. Als laatste kun je er ook voor kiezen om het bedrag eerst te beleggen op een vrije beleggingsrekening om het vervolgens (wanneer de jaarruimte bekend is) over te maken naar een pensioenbeleggingsrekening. Overdracht is kosteloos en ondertussen blijft het geld wel belegd.

In mijn optiek zijn er geen nadelen voor iemand die kiest voor een vrije beleggingsrekening.

Automatisch beleggen in een ETF

Bij Brand New Day kun je beleggen in indexfondsen. Dat betekent dat deze indexfondsen niet verhandelbaar zijn op de beurs en gekocht kunnen worden in kleine delen (bijvoorbeeld 0,5 indexfonds). Hierdoor ben je altijd volledig belegd en historisch gezien levert dat meer rendement op dan het belegd vermogen deels aanhouden als cash.

De indexfondsen zijn afgeleid van een ETF en dat is een mandje met aandelen of obligaties dat wél verhandelbaar is op de beurs. Automatisch beleggen via Brand New Day betekent dus dat je belegt in een gespreid mandje met aandelen en/of obligaties. Een goede spreiding is de basis om minder risico te nemen.

Automatisch beleggen met software

Er is overigens wél een mogelijkheid om via andere brokers automatisch te beleggen. Je moet dan wel een kei zijn in programmeren want dan zou je zelf de software moeten schrijven. Dat is voor de meeste mensen niet weggelegd en in mijn optiek ook niet nodig.

De beleggingssoftware van Brand New Day is gewoon voor elke klant gratis te gebruiken en is makkelijk te benaderen via de webbrowser op jouw pc, smartphone of tablet. Waarom nog moeilijk doen als het ook makkelijk kan? Ook dát is de kracht van passief beleggen!

Ik beleg bij Brand New Day voor mijn aanvullend pensioen maar je kunt bij BND ook vrij beleggen. BND is een specialist in passief indexbeleggen en daarmee beleg je gespreid en voor de lange termijn. Wil je meer weten? Dan zijn deze artikels interessant:

Aanmelden bij Brand New Day kan via deze link

Disclaimer: met beleggen kunt u uw inzet verliezen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *