India ETF; beleggen in India

Hoe kan je beleggen in India? de beste India ETF

Investeren in India kan best lucratief uitpakken. Het is een opkomende economie en daarvan kunnen lokale beursgenoteerde bedrijven profiteren. Investeren in losse aandelen in India is lastig en daarom is een India ETF misschien wel een goede optie. Daarom in dit artikel een aantal India ETF’s op een rijtje.

Tip: wil je zonder commissies beleggen in India ETF’s? Klik hier om een account te openen bij DEGIRO en investeer in India ETF’s!

India is big. Er zijn maar 6 landen in de wereld groter en qua bevolking was het in 2020 de nummer 2 met 1,326 miljard bewoners (China heeft er 1,394 miljard). Volgens de Wereldbank is India haar voormalige baas Verenigd Koninkrijk al voorbij gestreefd als je kijkt naar het binnenlands product ($2.869 miljard). En dit BBP (bruto binnenlands product) heeft de komende jaren een stijging van ongeveer 8% per jaar.

India ETF

Dat zet je natuurlijk wel aan het denken; tot wat is dit land in staat? Kan het net zo’n grote economische macht worden als China? Meer zelfs? Veel mensen in India spreken Engels en zijn goed opgeleid. Dat geeft in ieder geval flink wat potentie.

Lang niet alle bedrijven in India hebben de beurs gevonden. Dat komt deels omdat India vooral drijft op de informele economie. Bijvoorbeeld de schoenenpoetser, fruitverkoper en lokale boer. In 2016 is geschat dat slechts 4% van de bedrijven beursgenoteerd zijn. Als je dan kijkt naar wat deze bedrijven bijdragen aan de economie is dat 12% tot 14%. In Amerika is dat ruim 70%. 

Het voordeel is natuurlijk dat er nog veel terrein valt te winnen. Aan de andere kant is het verband tussen een groei in het BBP en een groei van de aandelenmarkt ook niet groot.

Oh en nog iets. De correlatie tussen de Amerikaanse en de Indiase aandelenmarkt is erg klein, namelijk 0,29. Een getal van 1 zou betekenen dat ie perfect gelijk loopt en 0 dat een tegenovergestelde reactie zou geven. Dat maakt een investering in een India ETF perfect voor spreiding.

De beurzen van India

Ken je dat artikel nog over een Chinese ETF? Met al die verschillende beurzen en de ene was wel toegankelijk voor een buitenlander en de andere weer niet? In India is het nog een stuk lastiger!

In India heb je 17 beurzen. Hieronder de grootste:

En dan heb je dus ook nog beurzen in Madras, Ahmedabad, Bhubaneswar, Cochin, Calcutta, Delhi, Bangalore, Madhya en Jaipur…. Dat zegt in mijn ogen iets over de fase waarin het Indiase beursklimaat zit, overal springen goede initiatieven uit de grond maar het is nog afwachten welke overblijven. Waarschijnlijk zijn dat de BSE en de NSE want die zijn nu ook het grootst.

Indices in India

Een ETF volgt altijd een bepaalde beurs of index. De meest bekende (en verkrijgbaar in Europa) zijn:

De MSCI India is vooral gericht op de large- en midcap bedrijven die samen ongeveer 85% van de Indiase aandelenmarkt vertegenwoordigen. Er zitten ongeveer 100 bedrijven in deze index opgenomen. 

Dan heb je ook nog de FTSE India en die heeft ongeveer 125 bedrijven in de index. Ook hier gaat het om de large- en midcap bedrijven van India en heb je een brede spreiding over de gehele Indiase aandelenmarkt. 

We pakken bij deze twee indices nu een India ETF.

India ETF: iShares MSCI India UCITS ETF USD Acc (ticker QDV5)

Deze India ETF (IE00BZCQB185) is bij DEGIRO te krijgen via de Kernselectie. Je betaalt dus geen transactiekosten! De jaarlijkse kosten van de ETF zijn vrij hoog met 0,65% per jaar maar dat is vrij laag als je het vergelijkt met een vergelijkbare andere MSCI India ETF. Het dividend wordt opnieuw geïnvesteerd (accumulerend).

Sinds de introductie (2018) van deze India ETF is het rendement best aardig geweest met 36,22%. Toch een gemiddeld rendement van 11,05% over de afgelopen 3 jaar.

Er zitten in de India ETF vooral bedrijven uit de sectoren financiën (25%), IT (17%), Energie (12%) en materialen (10%). Best wel een redelijke verdeling. De sector financiën bestaat vooral uit banken.

India ETF

ps. er is ook een India ETF van Lyxor beschikbaar via DEGIRO Kernselectie maar die zou ik niet pakken omdat de lopende kosten 0,20% hoger zijn en die is genoteerd op de Parijse beurs. De meesten hebben geen ETF of aandeel op de Parijse beurs dus dan moet je ook weer aansluitkosten betalen van €2,50 per jaar.

India ETF: Franklin FTSE India UCITS ETF (ticker FLXI)

Dan heb je ook nog deze India ETF ( IE00BHZRQZ17). Deze zit dus niet in DEGIRO Kernselectie. Je betaalt dus wel transactiekosten maar toch kun je goedkoper uitzijn. Dat komt omdat de lopende kosten jaarlijks maar 0,19% zijn. Koop je dus in 1x veel (meer dan €1000,-), dan heb je die transactiekosten er dus na 1 jaar al uit. Omdat deze ETF nog niet zo lang bestaat (mei 2019) is het lastig te vergelijken met de MSCI India ETF van iShares. De index heeft in de afgelopen 3 jaar gemiddeld 12,31% rendement opgeleverd. Vergelijken we dat met de index van MSCI dan is dat toch 0,81% beter. Als je daar bovenop telt dat je jaarlijks 0,46% minder lopende kosten betaalt, kan het toch interessant zijn om die transactiekosten gewoon af te tikken. 

Ook in deze India ETF vormen de financials de grootste sector (20%). De opbouw is vrijwel hetzelfde.

India ETF

Aandelen uit India

Alhoewel de meeste brokers niet direct aandelen uit India bieden, kun je toch sommige aandelen kopen. Dat komt omdat sommige Indiase aandelen een ADR notering hebben in Amerika (net als bijvoorbeeld Alibaba). Deze Indiase aandelen kun je krijgen via DEGIRO:

Het is fijn om een artikel te lezen, maar soms wil je gewoon lui op de bank een video kunnen kijken. Dit is een interessante video die ik heb gevonden op YouTube: 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *