Is passief inkomen fake?

Je hoort het vaak en er blijken zelfs mensen te zijn die vrijwel volledig kunnen leven van hun passief inkomen. Je kent de foto’s wel van mensen die (vaak vanuit een strandje in een tropisch oord) hun geld verdienen met alleen maar een macbook en reiskoffertje. Maar bestaat het nou wel echt? Of is het fake?

Lekker werken aan het strand. Je passief inkomen komt vanzelf en vraagt weinig werk.

Passief inkomen is een inkomen waar niet direct tijd of inzet tegenover staat. Lekker vakken vullen bij de supermarkt? Of bikkelen op kantoor of in het magazijn? Dat is is toch echt een actief inkomen. Je geeft namelijk de baas jouw tijd (en inzet) en krijgt daar een vergoeding voor terug. Tegenover elk gewerkt uur staat een vergoeding. Dat is actief inkomen. 

Bij passief inkomen staat niet direct een beloning tegenover. Soms is het zelfs de vraag of het wel geld gaat opleveren! Het is dus echt ondernemerschap. Vaak is passief inkomen ook één keer heel actief zijn en er dan lange tijd van profiteren. Je werkt nu, om er later van te profiteren.

Dat is gewoon een hip woord voor bijverdienen!

Nou dat is niet (helemaal) waar. Tegenover echt passief inkomen staat dus geen directe vergoeding, is niet direct gekoppeld aan de tijd die je eraan besteed en vraagt voor lange termijn geen of weinig aandacht.

Voor mij is bijverdienen bijvoorbeeld, het gras maaien van de buurman, enquêtes invullen, verhuren van een kamer (airbnb) of overwerken bij de baas. Moet je dit dan niet willen? Zeker niet! Geld is geld. En geld is belangrijk om mooie dingen van te doen.

Passief inkomen is niet passief leven

Veel mensen denken dat bij passief inkomen het geld binnen rolt. Maar veel mensen weten niet dat voordat je succes hebt, je eerst moet falen. En hard. En daar leren we dan van en proberen het daarna opnieuw of op een andere manier. Ook heb je dus geen zekerheid of het wel écht iets oplevert. Daarom lijkt het net op een kleine onderneming. Je moet het willen en je moet het leuk vinden, anders gaat het niet lukken. Vind dus echt iets wat bij je past. Ik ken mensen die mooi wat bijverdienen via Spotify. Maar als je muziek maar een beetje mwha vindt, is dit niet echt iets voor jou. Zoek je passie en je vindt jouw inkomsten. Is beleggen jouw ding? Dan is dividend misschien wel iets voor jou! Dit is wel een vorm van passief inkomen waar een groot vermogen tegenover staat.

Hoe kom ik aan passief inkomen?

Er zijn genoeg websites die verschillende suggesties bieden. De 3 belangrijkste zaken om vooraf te bepalen, zijn:

  • Hoeveel geld heb ik 
  • Hoeveel tijd (en zin) heb ik
  • Wat is mijn passie

Als je die vragen hebt beantwoord kom je al heel ver in het bepalen wat voor jouw werkt.

Tot slot

Ik ga in deze categorie veel meer vertellen over bijverdienen en passief inkomen. Ik neem jullie mee in de makkelijke manieren maar ook in de moeilijke manieren. Het zou top zijn als je een reactie achterlaat, want ik ben erg benieuwd aan welke passieve inkomsten jij zit te denken of welke je al hebt!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *