Hoeveel kost beleggen bij Brand New Day in vergelijking met de concurrentie?

Ben je benieuwd hoeveel beleggen kost bij Brand New Day? In dit artikel vergelijk ik Brand New Day met de bekendste concurrenten, zodat je een weloverwogen beslissing kunt nemen.

Wil je in meer details over de kosten bij Brand New Day lezen? Klik hiervoor meer informatie en open direct een rekening.

Waarom zijn kosten belangrijk?

Wanneer je gaat beleggen, zijn de kosten erg belangrijk. Wanneer je over een periode van 30 jaar 0,5% minder kosten maakt, kan je al snel duizenden tot zelfs tienduizenden euro’s besparen. Het loont daarom zeker om bijvoorbeeld transactiekosten van de verschillende partijen te vergelijken.

Hoeveel kost beleggen bij Brand New Day?

Voordat ik Brand New Day vergelijk met de concurrentie, behandel ik in het kort hoeveel beleggen bij Brand New Day kost.

  • Servicekosten: je betaalt bij Brand New Day 0,34% aan servicekosten wanneer je gebruikmaakt van de modelportefeuille. Wanneer je zelf wilt kiezen in welke fondsen je wilt beleggen betaal je 0,44% op jaarbasis. Ook voor de pensioenrekening betaal je standaard 0,44%.
  • Fondskosten: wanneer je gebruikmaakt van de modelportefeuilles betaal je tussen de 0,15% en 0,17% per jaar. Bij vrij beleggen betaal je wel meer, je kosten kunnen dan oplopen tot 0,26% per jaar afhankelijk van de fondsen die je kiest.
  • Aankoopkosten: je betaalt bij Brand New Day voor de rest geen verdere aankoop- of verkoopkosten, wat veel kan schelen!
  • Spread: net zoals bij iedere broker, betaal je bij Brand New Day soms indirect ook een kleine spread op de koers. Brand New Day maakt hier echter verder geen winst op.
  • Afsluitkosten: voor het openen van een pensioenrekening via de website van BND betaal je eenmalig €45 afsluitkosten. Voor het openen van een lijfrente-uitkering betaal je €45 aan afsluitkosten.
  • Stortingskosten: je betaalt over pensioenrekeningen 0,5% aan kosten, maar geen verdere kosten om te wisselen of om beleggingen te verkopen.

De kosten die worden gerekend voor een pensioenrekening en normale beleggingsrekening zijn bij Brand New Day in de praktijk gelijk.

Hoeveel kost Brand New Day in vergelijking met de concurrentie?

Brand New DayMeesmanDEGIRO
Servicekosten0,34-0,44%0%0,2% (+€1 per maand)
Fondskosten0,15%-0,17%0,4-0,5%0,17%
Aankoopkosten0%0,25%0%
Verkoopkosten0%0,25%0%

Het is soms lastig om de kosten exact te vergelijken, aangezien de verschillende aanbieders hun kosten net op een andere manier rekenen. Ook verschillen de kosten tussen normale beleggingsrekeningen en pensioenrekeningen.

Bij Brand New Day betaal je in het gunstigste geval 0,51% aan jaarlijkse kosten en je betaalt er niets extra voor het kopen en verkopen van orders.

Bij Meesman betaal je iedere keer dat je koopt of verkoopt 0,25%. Wanneer je voor de lange termijn belegt is dit geen groot probleem, over 10 jaar betaal je dan slechts 0,25% over de waarde per jaar. Wanneer we hiervan uitgaan zouden de jaarlijkse kosten in het gunstigste geval tussen de 0,425% en de 0,525% liggen.

Sommige beleggers kiezen voor een pensioenrekening bij DEGIRO, omdat ze dan meer vrijheid hebben om zelf aandelen te selecteren. Je betaalt bij DEGIRO minimaal 0,20% aan servicekosten (plus €1 per maand voor iedere beurs waarop je belegt). Hier komen ook de fondskosten bij; wanneer je in een erg algemeen fonds belegt bedragen die ongeveer 0,17%. In dit geval komen de totale kosten neer op ongeveer 0,37%. Wanneer je echter in exotischere fondsen belegt, kunnen deze jaarlijkse kosten toenemen. Deze kosten gelden voor de pensioenrekening van DEGIRO; je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om zelf te beleggen. Wanneer je zelf belegt betaal je dezelfde transactiekosten en fondskosten, maar is er geen maandelijkse service fee.

Is Brand New Day goedkoop?

Brand New Day presteert op het gebied van kosten vergelijkbaar met haar concurrenten. Wanneer je specifiek goedkope fondsen selecteert, kan DEGIRO de goedkoopste zijn, maar ontbreekt wel een stukje service. In andere gevallen zijn de verschillen in kosten verwaarloosbaar.

Het is daarom verstandig om de partijen niet alleen te vergelijken op het gebied van kosten, aangezien Brand New Day in vergelijking met Meesman en DEGIRO bijna even duur is. Bij Brand New Day ontvang je bijvoorbeeld betere service en kan je geheel automatisch elke maand een vast bedrag inleggen. Ook rekent DEGIRO nog extra (redelijk verborgen) kosten zoals de aansluitkosten voor verschillende beurzen; hierdoor kunnen de kosten alsnog verschillen.

Klik hier om direct de website van Brand New Day te bezoeken om je eigen beleggingsrekening te openen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *