Met deze tips koop je geen onzin meer

Met deze tips koop je geen onzin meer

De beste besparing is niet kopen. Daar valt geen speld tussen te krijgen. Maar soms, hoe ‘sterk’ je ook bent, krijg je de kriebels om iets te kopen. Het gat in je hand wordt alleen maar groter en groter. Hoe voorkom ik dat? En als het zo ver is, hoe ga ik daarmee om?

Geld verdienen terwijl je geld uitgeeft?

Bedrijven verdienen geld aan jou als ze je doorverwijzen en jij vervolgens een product koopt. Jij kan ook profiteren van de opbrengsten van doorverwijzen. Je krijgt dus geld als je iets koopt! Cashbacks zijn dat. Klinkt te mooi om waar te zijn? Lees dan dit artikel! Je kunt je ook direct aanmelden via de onderstaande knop.

Tips om te voorkomen

Voorkomen is beter dan genezen. Ik ben een echte gadget-freek. Gelukkig nu minder dan voorheen. Maar eens in de zoveel tijd kriebelt het bij mij om te switchen van telefoon. Gewoon weer wat anders. Het is een diep innerlijk gevoel. Een drang. Herken jij dat ook? Misschien bij iets anders? Hieronder wat tips om deze drang te voorkomen of te onderdrukken.

Heb je het écht nodig?

Heb je het écht nodig? Echt? Wordt je er echt gelukkig van en hoe lang houdt dat gevoel aan? Meestal koop je iets wat je niet echt nodig hebt op gevoel. Dus laat ook je gevoel spreken. Wat zou je gevoel zijn als je het niet zou kopen? En wat zou je gevoel zijn na een paar dagen als je het wel zou kopen? Meestal slinkt een euforisch gevoel na een paar dagen al. 

Doe het voor jezelf

Veel mensen proberen met spullen indruk te maken op een ander. Meestal is dat niet nodig. Het werkt gewoon niet. Die ander is echt niet onder de indruk van jou want zeg nou zelf; ben jij onder de indruk van iemand anders? En zo ja; hoe lang blijft die indruk hangen?

Komen je doelen niet in gevaar?

Je hebt vast wel wat doelen in het leven! Hoop ik…. Komen die doelen niet in gevaar als je geld blijft besteden aan dingen die je eigenlijk niet echt nodig hebt? Wat is belangrijker voor jou? Het korte, eenmalige gevoel wat je nu kan hebben? Of het bereiken van je doel waar je zo lang voor hebt moeten knokken?

Herleef je eigen gevoel

Klinkt erg hippie maar het werkt wel. Hoe voelde je je bij je vorige soortgelijke aankoop? En hoeveel van dat goede gevoel was er na een week, een maand of een half jaar over? Voelde je op het laatst nog dat geluk wat je op het begin ook voelde? Als het geluk snel wegebt, moet je het misschien niet doen. Dus soms is voorkomen een kwestie van ervaring opdoen. Leren van je eigen verleden. En geloof mij, na de zoveelste telefoon, geloof je niet meer in die nieuwste feature of unique selling point van het product.

Geld verdienen terwijl je geld uitgeeft?

Bedrijven verdienen geld aan jou als ze je doorverwijzen en jij vervolgens een product koopt. Jij kan ook profiteren van de opbrengsten van doorverwijzen. Je krijgt dus geld als je iets koopt! Cashbacks zijn dat. Klinkt te mooi om waar te zijn? Lees dan dit artikel! Je kunt je ook direct aanmelden via de onderstaande knop.

Tips om te beperken

Oke, alle bovenstaande tips hebben niet geholpen. Of je hebt toch een goede reden gevonden om het toch te kopen! Dan gaan we nu maximaal schade beperken.

Verkoop je oude spullen

Als je iets koopt, moet je ook iets weg doen. Je kunt niet blijven kopen en hoarden. Maar weggooien is zonde. Verkoop je spullen! Echt voor alles is een koper te vinden. Als je maar geduld hebt. Ik heb soms wel een half jaar spullen te koop staan. Die koper komt wel. Als je maar geduld hebt. Ik verkoop spullen op marktplaats (algemeen), Tweakers (electronica), bol.com en boekenbalie (boeken) en misschien ga ik eens een keer Vinted proberen voor kleren. Maar meestal gaan kleren bij mij net zo lang mee, dat ze te versleten zijn om te verkopen. 

Koop tweedehands

Tweedehands betekent niet afgetrapte spullen. De telefoon die ik misschien ga kopen, is sowieso tweedehands. Nooit nieuw. Nieuw is duur. Waarom de volle mep betalen voor iets? Koop iets met ‘de kop eraf’. Dat zijn spullen die hoogstens een paar maanden oud zijn. Dat scheelt zoveel geld.

Koop met korting

Niet alles is tweedehands te koop, of wil je gewoon absoluut niet. Koop dan met korting! Wacht geduldig af tot het in de aanbieding is. Nogmaals; waarom de volle mep betalen voor iets? Voor de handige mensen; ik gebruik de Google Chrome plugin Honey. Als je deze installeert in je chromebrowser, scant deze vervolgens automatisch of er kortingscodes aanwezig zijn vlak voordat je wilt afrekenen. Werkt best goed!

Koop met cashback

Cashbacks zijn handig om toch wat kleine inkomsten te krijgen van je aankopen. Waar korting direct van je aankoopbedrag wordt afgetrokken, krijg je bij een cashback op een later moment (meestal binnen een maandje of 2) een klein percentage van je aankoopbedrag terug. Lees zeker dit artikel over cashbacks om te leren hoe dit werkt. Voor diensten als sim-only, electriciteit en gas, verzekeringen en tv-internet werkt dit erg goed en zijn de cashbacks soms erg hoog. 

Stel een budget in

Kun je het echt niet laten om af en toe onzin te kopen? Prima. Stel een budget in! Geef jezelf de ruimte (die je blijkbaar nodig hebt) binnen je budget. Is het budget op. Jammer dan. Wachten tot de volgende maand.

2 gedachten over “Met deze tips koop je geen onzin meer”

  1. Hey! Leuke post 🙂 Je moet de documentaire van de Minimalist eens bekijken op Netflix!
    Ik heb gelijk plugin Honey geïnstalleerd op mijn Chrome, thanks voor de tip!
    Verder vind ik cashbacks ook erg leuk, je leert ook veel nieuwe producten kennen op deze manier.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *