Passief inkomen studeren stuvia

Passief inkomen met het verkopen van samenvattingen

Ik hield al van passief inkomen toen ik nog studeerde. Ik was vaak op zoek naar ‘makkelijk geld verdienen’. En ik had het gevonden! Ik deed er echter niet mijn best voor om het écht te laten werken. Vreemd genoeg, nu ik werk, haal ik wel passief inkomen door te studeren. Ik laat je zien hoe ik het doe.

Hoe kun je nou passief inkomen hebben door te studeren? Simpel. Je moet er wel een bepaalde manier van studeren voor hebben. Ik had die. Je kent ze wel. Studenten die van elk boek een samenvatting maken. En tijdens het college typen ze meer dan de gemiddelde typekamer uit de jaren 70. Geloof het of niet, als je die aantekeningen en samenvattingen op een duidelijke en gestructureerde manier opstelt, kan je daar best wat geld mee verdienen door die te verkopen. Check dit artikel van NOS maar!

Natuurlijk kun je op de markt staan langs de visboer en met een pak papier jouw samenvattingen verkopen. Je kunt dit ook online doen. Dan pak je meteen heel Nederland mee. Sommige websites zijn hierin gespecialiseerd. Mijn way to go is met het platform van Stuvia. Hier kan je makkelijk samenvattingen uploaden, een beschrijving geven en je bankrekeningnummer opgeven.

Tijdens het studeren maak je dus samenvattingen, aantekeningen en oefenvragen en je kunt deze verkopen op Stuvia.

Zij doen de rest

Wat is Stuvia?

Stuvia is een platform voor samenvattingen, collega-aantekeningen en oefenvragen. Ze verbinden niet alleen studenten met elkaar maar ook cursisten (zoals ik) uit het bedrijfsleven. Op Stuvia kan iedereen zijn documenten aanbieden en anderen kunnen die weer kopen. Ze zijn erg transparant over de kosten. Als jij een document te koop aanbied, meldt Stuvia netjes wat zij daarop inhouden om de kosten te dekken.

Je kunt op Stuvia zoveel meer vinden dan alleen samenvattingen. Er zijn namelijk ook oefenvragen en collegeaantekeningen te koop. En het mooie is; je kunt samenvattingen verkopen en dat geld weer gebruiken om zelf weer wat te kopen. Zo maak je studeren niet alleen makkelijk voor anderen (met jouw documenten) maar ook voor jezelf.

Ik heb namelijk best vaak dat ik voor mijn werk een nieuw project op moet pakken waar andere kennis bij komt kijken. Dan download ik gewoon een goede samenvatting van Stuvia om mijzelf supersnel in te lezen in een nieuw onderwerp.

En Stuvia is een wereldwijd bedrijf en daarom zijn ze ook serieus met zaken als auteursrecht, privacy en uitbetalingen. Dat loopt allemaal goed zoals je van een professioneel bedrijf mag verwachten.

Aanmelden is gratis voor koper én verkoper. Je betaalt alleen de prijs van het document dat de verkoper ervoor vraagt (+ €0,50 transactiekosten).

That’s it

Hoe werkt Stuvia?

Als je hier wel brood in ziet, ga ik je nu op weg helpen. Het is belangrijk om jezelf goed voor te bereiden. Een goede voorbereiding is het halve werk. Maak een mooi sjabloon in word of pages, zodat je deze vaker kan gebruiken. Werk je met bullets of streepjes bij opsomming? Gebruik je hoofdstukken en paragrafen, of ook nog eens subparagrafen?

Als jouw document verzorgd en gestructureerd oogt, is de kans groter dat je meer verkoopt. Als je dit vanaf het eerste hoofdstuk (of college) goed aanpakt, scheelt dat later veel werk. En geef je document ook een voorpagina en inhoudsopgave als deze behoorlijk wat bladzijden bevatten.

Dan kun je een account aanmaken en jezelf registeren op Stuvia. Gewoon zoals je dat van elke website gewend bent. Misschien moet je nu wel nadenken over een goede account naam. Hoe wil je overkomen bij jouw doelgroep? Misschien ben je wel zo creatief dat je ook nog een mooie afbeelding erbij kan plaatsen! Dat helpt altijd voor je zichtbaarheid.

Nu ga je jouw documenten uploaden. Erg makkelijk en het spreekt voor zich. Je kunt hierin heel diep gaan met het selecteren van scholen, opleidingen en vakcodes. Dit vergroot je zoekkansen. Je kunt je namelijk als student aanmelden voor bepaalde vakken, zodat je kan volgen of hier een document voor beschikbaar komt. Wat ik vooral belangrijk vind, is een goede titel en beschrijving. De naam van het boek is een goed begin, het jaar waarin je het geschreven hebt ook. Daarmee zien jouw potentiële klanten direct of het voor hun interessant en relevant is.

Daarna komt nog iets dat belangrijk is. De prijs bepalen. Stuvia laat jou daarin helemaal vrij. Ik kijk altijd naar mijn concurrenten. Kijk daarbij naar de verhouding kwaliteit (hoe netjes, verzorgt, actueel en inhoudelijk is het document), kwantiteit (hoeveel pagina’s en de extra’s die er misschien bijzitten zoals oefenvragen of casusvoorbeelden) en prijs. Dit hoeft natuurlijk geen uren te duren maar een juiste prijs is natuurlijk wel belangrijk. Je wilt niet goedkoop overkomen, of jezelf uit de markt prijzen.

Je kunt er nu ook voor kiezen om je documenten te promoten. Bij Stuvia heb je een knop om dit automatisch te delen in een facebook-groep. Handig als je in een studiegroep zit! Je kunt natuurlijk ook zelf promoten.

Tip: schaam je nooit om te promoten! Gewoon doen en je ziet vanzelf dat jouw moeite uit wordt betaald in de vorm van een mooi passief inkomen door te studeren!

Wist je dat je geld kan verdienen terwijl je geld uitgeeft?

Bedrijven verdienen geld aan jou als ze je doorverwijzen en jij vervolgens een product koopt. Jij kan ook profiteren van de opbrengsten van doorverwijzen. Je krijgt dus geld als je iets koopt! Cashbacks zijn dat. Klinkt te mooi om waar te zijn? Lees dan dit artikel! Je kunt je ook direct aanmelden via de onderstaande knop.

Wist je dat je geld kan verdienen terwijl je geld uitgeeft?

Bedrijven verdienen geld aan jou als ze je doorverwijzen en jij vervolgens een product koopt. Jij kan ook profiteren van de opbrengsten van doorverwijzen. Je krijgt dus geld als je iets koopt! Cashbacks zijn dat. Klinkt te mooi om waar te zijn? Lees dan dit artikel! Je kunt je ook direct aanmelden via de onderstaande knop.

Mijn beoordeling

Passief inkomen door te studeren is best makkelijk op te starten. Zeker als je student bent. Als je al werkt is er vast wel een cursus die je in het verleden gevolgd hebt. Het is ook de moeite waard om oude samenvattingen te uploaden (kijk dan wel of ze nog relevant zijn). Het maken van een samenvatting kan wel tijdrovend zijn maar je hebt er geen startkapitaal voor nodig.

Ben je broke? Dan kun je prima beginnen. Het is redelijk goed bij te houden. Mijn cursussen worden elk jaar geüpdatet dus dan moet ik weer even in de theorie duiken. Ik sla dan twee vliegen in één klap omdat ik dan ook weer op de hoogte ben van de ontwikkelingen in mijn vakgebied. Verder is het verstandig om af en toe de advertentie en/of prijs aan te passen. Dat verhoogt je rendement. Er zijn eigenlijk geen risico’s aan verbonden. Verkoop je niks? Dan heb je in ieder geval veel geleerd! Het kan een aardige winstpakker zijn. Afhankelijk van de populariteit (en prijs) van je samenvattingen is €100,- tot €200,- per maand goed te doen. Met 20 PIPS is dit een prima manier van passief inkomen.

Passief inkomen door te studeren

Mijn resultaten

Tijdens mijn studie heb ik best wel wat samenvattingen verkocht. Achteraf besef ik dat hier niet genoeg aandacht aan heb besteed waardoor de inkomsten wat tegen vielen. Gelukkig kun jij leren van mijn fouten!

Nu ik werk, volg ik regelmatig een cursus en maak ik samenvattingen en oefenvragen van die cursussen. Dat helpt mij met het slagen voor de cursus. De documenten verkoop ik dan via Stuvia. Tijdens mijn studietijd heb ik in 6 jaar €551,70 verdient. Sinds januari 2020 ben ik het serieus aan gaan pakken. Het resultaat zie je hieronder:

Passief inkomen door te studeren inkomsten in 2020 t/m september.

Tips

Ik heb gemerkt dat een andere aanpak meer oplevert. Ik geef hieronder wat tips:

Heb jij een leuke vorm van passief inkomen?

Laat het mij weten via Instragram! Ik ben erg benieuwd en misschien kan ik er een leuk artikel over schrijven.

Wil je meer weten over persoonlijke financiën, extra geld verdienen of beleggen? Ik post elke maandag en donderdag een bericht op www.cashmetken.nl. Je kunt mij ook volgen via Instagram waar ik bijna dagelijks wel iets post.