Scalable Capital review. Mijn ervaringen met deze Duitse broker

Scalable Capital review. Mijn ervaringen met deze Duitse broker

Scalable Capital is sinds 2022 op de Nederlandse markt. Ik heb dit platform getest en mijn ervaringen deel ik in deze Scalable Capital review.

Scalable Capital is een Duitse broker die zich vooral richt op beleggers die aandelen, ETF’s en cryptos willen kopen tegen lage kosten. Je kunt veel automatisch opzetten. Via hun PRIME Broker systeem, krijg je een hoge rente op het spaargeld.

Voordelen Nadelen
+ Erg overzichtelijk en gemakkelijk– Vaste maandkosten als je rente wil ontvangen
+ Automatisch beleggen via het beleggingsplan– Aanbod aandelen nog wat beperkt
+ Commissie-vrij beleggen mogelijk– Geen iDeal
+ Hoge rente op spaargeld 
+ Géén valutakosten 
+ Handelen binnen Europese tijdszone 

Wat is Scalable Capital?

Scalable Capital in 2014 opgericht in Duitsland en zijn sinds september 2022 actief in Nederland. Bij deze online broker beleggen meer dan 600.000 klanten en beheren ze een klantvermogen van meer dan 10 miljard euro. Ze combineren slimme technologieën, gebruiksgemak en lage kosten waardoor ze erg toegankelijk zijn voor iedere belegger, ook beginners. Ze werken samen met onder andere BlackRock en Tencent. Scalable bestaat uit meerdere onderdelen waaronder Scalable Wealth waarin het vermogensbeheer plaats vindt. In deze review focussen we op Scalable Broker aangezien dat het onderdeel is waarin particulieren actief zijn.

Hoe werkt Scalable Capital?

Deze partij werkt iets anders als een traditionele effectenmakelaar zoals DEGIRO. Daarnaast is het een Duitse aanbieder van beleggingsdiensten en die werken ook wat anders (maar niet beter of slechter). De transacties worden namelijk uitgevoerd via de Duitse Gettex of Xetra beurs in Munchen en Frankfurt. Daar zitten een paar voor- en nadelen aan. De voordelen zijn dat alles in euro’s is genoteerd (dus je hebt géén valutakosten) en de handel vindt plaats tussen 08:00 en 22:00 op de Gettex beurs en 09:00 tot 17:00 op de Xetra beurs. Oók als je bijvoorbeeld een Chinees of Amerikaans aandeel koopt. Het nadeel is dat het aanbod daardoor beperkter is. Naar mijn mening vind je overigens genoeg beleggingsproducten om een gevarieerde portfolio samen te stellen. Daarnaast is het volume op de Gettex beurs lager, waardoor je niet altijd de beste prijs krijgt. Dit kun je voorkomen door een limiet-order te plaatsen. Door het invullen van jouw prijsniveau, weet je exact hoeveel je betaalt. 

Welke producten biedt Scalable Capital?

Het aanbod van producten is dus groot genoeg. Je hebt keuze uit meer dan 7500 aandelen, 1800 ETF’s (waarvan 750 PRIME ETF’s)en 2000 fondsen. Daarnaast bieden ze nog 100 verschillende crypto fondsen. In principe dus alles wat op de Gettex beurs wordt aangeboden. 

Je vindt er alle bekende aandelen en ETF’s zoals Invesco, iShares en xTrackers.

Je kunt kiezen uit 3 accounts

Als je een account opent, kun je kiezen uit 3 verschillende accounts. Je kunt later overigens nog makkelijk switchen van type account maar kijk vooral wat bij jouw beleggingsstijl past. 

FREE

0,00 per maand
 • €0,99 per transactie
 • Beleggingsplannen zijn commissie vrij
 • 1 prijsalert
 • 1 portfoliogroep
Populair

PRIME

2,99 per maand
 • €0,00 per transactie *
 • Beleggingsplannen zijn commissievrij
 • Onbeperkt prijs alerts
 • Onbeperkt aantal portfolio groepen

PRIME+

4,99 per maand
 • Alles van PRIME
 • 2,3% rente op de spaarrekening

Het gebruik van een Free acocunt is gratis. Bij PRIME betaal je een vast bedrag per maand van €2,99 en bij Prime+ €4,99. Als je dus meer dan 3 transacties per maand uitvoert, is PRIME al voordeliger dan FREE. Behalve als je gebruik maakt van de beleggingsplannen (eerst werden dat spaarplannen genoemd). Bij PRIME+ (dat eerst PRIME broker Flex werd genoemd) krijg je ook nog een hoge rente van 2,3% op de spaarrekening. Twijfel je tussen PRIME en PRIME+ (wat dus per jaar €24,- meer kost)? Met €1.100,- op de spaarrekening heb je de meerkosten er al uit. Met het verschil tussen FREE en PRIME+ heb je de kosten (5 x 12 = 60) er al uit als je €2.600,- op de spaarrekening zet. Het kan dus zeker het overwegen waard zijn om naast beleggen, óók te sparen via Scalable. 

* De kosten zijn alleen gratis als het order bedrag €250,- of hoger is. Anders zijn de kosten €0,99 per transactie.

Wat zijn de kosten bij Scalable Capital?

Je hebt 2 soorten kosten bij aandelen en ETF’s. Je hebt de vaste kosten voor PRIME en PRIME+ van €2,99 en €4,99 per maand. PRIME wordt jaarlijks afgerekend en PRIME+ elke maand. Daarnaast heb je de transactiekosten. Voor individuele producten zoals een aandeel, zijn de orderkosten bij FREE €0,99. Bij PRIME en PRIME+ zijn ze alleen gratis als de orderwaarde hoger is dan €250,-. In het spaarplan zijn de orderkosten altijd gratis, ongeacht het account. Handelen in aandelen op de Xetra beurs is een stukje duurder want daar zijn de orderkosten €3,99 + €1,50 per belegging. Gratis handelen is dus mogelijk met wat grotere bedragen in het PRIME of PRIME+ account en anders via spaarplannen. 

Is Scalable Capital goedkoper dan DEGIRO?

Scalable Capital is goedkoper dan DEGIRO want het heeft lagere transactiekosten en géén aansluitkosten. Daarnaast betaal je géén valutakosten omdat alles is genoteerd in euro’s. 

Scalable Capital kosten bij FREE

Veiligheid en betrouwbaarheid

Scalable Capital valt onder het Duitse toezicht van de BaFin. Daarmee worden de beleggingsproducten beschermd tegen een eventuele faillisement. Het spaargeld wordt aangehouden bij de Duitse Baader Bank en is de bewaarrekening beschermd door de wettelijke depositobescherming van het compensatiestelsel van Duitse banken. Het depositogarantiestelsel van Duitsland. Tegoeden zijn beschermd tot €100.000,-. De app (iOS en Android) en via de website van Scalable Capital ben je beschermd tegen hackers. Je logt in met een pincode of jouw vingerafdruk. 

Is Scalable Capital betrouwbaar?

Scalable Capital is een betrouwbare broker omdat het gereguleerd wordt door de Duitse BaFin. Er zijn géén schandelen bekend. Jouw spaargeld als jouw beleggingsproducten zijn wettelijk beschermd.

Alle features van Scalable Capital

Zowel de app als de website zijn erg gebruiksvriendelijke platformen. Je kunt gemakkelijk zoeken naar de aandelen via de zoekbalk. Je kunt bijvoorbeeld ook instellen dat je met 20% winst wil verkopen en dat is iets wat je niet bij andere partijen ziet. Daar kun je vaak pas verkopen op een bepaald prijsniveau en niet een percentage aangeven. Met het Smart Predict feature wordt Machine Learning ingezet om zo voor jou de beste uitstapprijs te bepalen. Als het aandeel een prijsniveau bereikt, wordt automatisch verkocht op het prijsniveau dat door jou is vastgezet. Dat maakt Scalable Capital zeker geschikt voor daghandelaren. 

Ook de push notificaties via de app werken goed en zijn gelukkig niet opdringerig. Het enige wat voor mij ontbreekt is geld storten via iDeal. Een SEPA betaling is het beste alternatief maar iets minder gemakkelijk. 

Scalable Capital handige feature om direct winst of verlies te nemen
Scalable Capital handige feature om direct winst of verlies te nemen

Beleggingsplannen

Je kunt een ETF beleggingsplan opzetten (wordt ook weleens een spaarpaln genoemd) per product. Wil je bijvoorbeeld elke maand een wereldwijd gespreide ETF kopen van iShares? Deze feature is overigens volledig gratis! De opties zijn:

 • Inleggen vanaf €1,- per product
 • Frequentie instellen van maandelijks, om de 2 maanden, per kwartaal, elk half jaar of elk jaar
 • Kies je eigen uitvoeringsdag (bijvoorbeeld de 25e van de maand of de 4e van de maand)
 • Jaarlijkse aanpassing van de inleg op basis van de inflatie (2%, 3%, 5% of 8%)

De inleg wordt automatisch van je bankrekenig afgeschreven (SEPA) via een automatische incasso. Erg handig als je niet te veel tijd wil besteden aan beleggen en het geeft de optie om gratis te handelen. Je kunt helaas niet via een limiet order werken, dus je koopt niet met een limiet- order maar een marketorder. 

Mijn ervaringen met Scalable Capital

Het platform is erg fijn in gebruik en de kosten zijn voor mij helder. Elke keer wanneer je een beleggingsproduct verhandelt, komen de kosten netjes in beeld. Oók de kosten als je weer uit zou stappen. Ik weet dus exact wat je voor betaalt. De koersontwikkeling komt netjes in beeld en ik kan goed mijn portfolio bijhouden.

Voordelen van Scalable Capital

De voordelen van beleggen én sparen die Scalable Capital biedt zijn:

 • Erg overzichtelijk en gemakkelijk
 • Automatisch beleggen via het beleggingsplan
 • Commissie-vrij beleggen mogelijk
 • Hoge rente op spaargeld
 • Géén valutakosten
 • Handelen binnen Europese tijdszone

Nadelen van Scalable Capital

De nadelen van beleggen en sparen bij Scalable Capital zijn:

 • Vaste maandkosten als je rente wil ontvangen
 • Aanbod aandelen nog wat beperkt
 • Geen iDeal

Conclusie Scalable Capital review

Als je wil beginnen met beleggen bij Scalable Capital, kun je rekenen op lage kosten, een fijn platform en goede veiligheid en gebruiksvriendelijkheid. Het is geschikt voor de beginner maar ook voor mensen die met jaren ervaringen komen, biedt de broker Scalable Capital voldoende features. Ook is het erg geschikt voor mensen die voor de lange termijn willen beleggen via hun handige beleggingsplannen. 

Je kunt hier een kijkje nemen om bijvoorbeeld de features en het aanbod zelf te checken. Registreren is gratis

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *