Stock-screener; wat is het en hoe gebruik je het_

Stockscreener; wat is het en hoe gebruik je het?

Een stockscreener is een hele handige tool voor beleggers die graag zelf aandelen willen kopen. In de blog over story stocks heb ik het gehad over aandelen met een verhaal. Deze story stocks hebben niet altijd een achterliggend waarde. Met een stockscreener kun je makkelijk aandelen vinden die wél veel waarde hebben. In deze blog laat ik zien wat het is en hoe het werkt.

Een stockscreener is een tool, meestal via een website, waarop je een lijst van verschillende aandelen kan filteren of rangschikken. Afhankelijk van de stockscreener die je gebruikt, kun je filteren op enorm veel verschillende fundamentele en technische indicatoren. Denk hierbij een de price/earnings ratio, price/book ratio, price/sales ratio, marketcap maar ook aan snelste stijgers, snelste dalers of specifieke sectoren en landen. 

Je hoort het al. Een stockscreener is echt voor de mensen die graag in de cijfers duiken. Dit zijn mensen die kijken naar de waarde van een bedrijf. Doe jij dat liever niet? Dan zijn story stocks meer iets voor jou maar ik vind dat iedereen een aantal basisprincipes moet kennen van de cijfers om te kunnen beoordelen of een aandeel jouw geld waard is of niet.

Hoe de meeste mensen aandelen zoeken

Je hebt weer een mooi buideltje met geld klaar staan. Wat doe je ermee? Je wilt graag beleggen maar welk aandeel? Je zou natuurlijk kunnen gaan voor een ETF (hier trouwens 5 tips voor 2021) maar je hebt toch de voorkeur om zelf te kiezen. Prima. Hoe vind je het pareltje dat een goed rendement oplevert én niet te veel risico heeft?. 

Je kunt op verschillende forums kijken, zoals op facebook, discord, reddit of misschien noemt iemand wel een gouden tip op Instagram? Op forums worden meestal dezelfde aandelen genoemd. Daardoor zit je dus in een fuik.

Je kunt ook kijken op verschillende websites, zoals Fool, Finance.yahoo, Seeking Alpha, IEX of DeAandeelHouder. Maar die bespreken vaak ook maar een beperkt aantal aandelen. 

Je kunt ook naar de buurman of je oom luisteren maar die promoten waarschijnlijk alleen hun eigen aandelen en zijn sowieso bias (bevooroordeeld).

Wil jij weten hoe de beste belegger van de wereld belegt?

Maak kennis met Warren Buffett 

Leer hoe je geweldige bedrijven spot

Ontdek welke regels Warren zo succesvol maken

Download het e-book Gratis

En daartegen is een stockscreener

Kortom; hoe vind je aandelen, waar je eigenlijk nog nooit van heb gehoord?! Alle lijstjes afstruinen is onbegonnen werk. Hiervoor zijn stockscreeners dus enorm makkelijk!

Je komt namelijk aandelen tegen waarvan je nog nooit hebt gehoord. Dat betekent natuurlijk niet dat ze niet te vertrouwen zijn. Het betekent dat jij er gewoon nog nooit van hebt gehoord… Je kunt ook niet alles weten.

Als belegger ben je bij voorbaat altijd bias. Dat is goed Nederlands voor bevooroordeeld. En dat zorgt ervoor dat je alleen maar kijkt naar aandelen die je kent. Bijvoorbeeld via het nieuws, forums, aandelentips en de sportkantine. Logisch en erg menselijk trouwens. Je kunt nou eenmaal geen aandelen bespreken die je niet kent maar je mist hierdoor misschien wel hele mooie kansen op rendement.

Welke stockscreeners zijn er?

Stockscreeners komen in verschillende vormen en maten voor. Betaald of gratis. Ik ben gierig dus hieronder vind je een rijtje met gratis screeners (die vaak ook een betaalde versie hebben overigens):

De meeste stockscreeners bieden zowel fundamentele als technische indicatoren. Weet je niet goed wat dat is? Lees dan zeker deze gids over beginnen met beleggen!

Allevier de stockscreeners hebben hun eigen kenmerken. De stockscreener van Yahoo vind ik vooral goed vanwege zijn accuraatheid. Yahoo heeft meestal zijn cijfertjes wel op orde en dat zie je goed terug. Verder hebben ze een aantal lijsten vooraf ingesteld waarmee je makkelijk aandelen kan vinden vanuit een bepaald idee. Dat laatste kan Simply Wall Street ook erg goed en zij schieten er vooral bovenuit vanwege de moderne uitstraling. Bovendien kun je mooi een rapport uitdraaien per aandeel. Ik heb echter hier en daar gelezen dat ze niet altijd accuraat zijn. Dat heb ik zelf niet gecheckt overigens.

Dan heb je nog TradingView en zij zijn de koning in technische analyses. Ook hun stockscreener kan dat behoorlijk goed. Al moet je naar mijn mening al behoorlijk vergevorderd zijn om daar chocolade van te maken.

Als laatste heb je nog FinViz. Het ziet er niet uit (lijkt wel een website van 10 jaar geleden) maar werkt wel goed en biedt behoorlijk accurate cijfers (net als Yahoo). Je kunt op behoorlijk veel indicatoren selecteren, zowel fundamenteel als technisch.

Als laatste wil ik de stockscreener benoemen die ik zelf gebruik, namelijk die van ChartMill. Dat komt omdat ik met de stockscreener van ChartMill veel meer inzicht kan krijgen dan de andere stockscreeners en ook veel meer opties mogelijk zijn. Wil je meer weten? Check dan mijn ChartMill review.

Wanneer gebruik je een stockscreener?

Je gebruikt een stockscreener op 2 manieren volgens mij. De 1e is om op nieuwe ideeën of aandelen te komen. Zo ‘screen’ je heel makkelijk de hele markt en kun je verder op onderzoek uit. 

De 2e optie is om een volledige strategie te bouwen aan de hand van een aantal indicatoren. Voldoet een aandeel aan een aantal vooraf ingestelde eisen, dan koop je het! Er zijn boeken volgeschreven over deze methode van investeren (quantitatieve data investeren ofwel big-data investing). Een manier van investeren puur op enorm veel data. Stockscreeners zijn daarvoor erg geschikt.

Gebruik ik een stockscreener?

Ik maak best wat gebruik van stockscreeners maar wil dit in de toekomst nóg meer gaan gebruiken. Deze manier van investeren past goed bij mij (blauwe persoonlijkheid). Een goed boek over big-data investing is ‘What works on Wall Street’ van James O’Shaughnessy en ik kan het aan iedereen aanraden die geïnteresseerd is in deze manier van investeren. Hij krijgt het voor elkaar om 20% rendement per jaar te halen (elk jaar over een periode van 40 jaar!) met minder risico dan gewoon alles kopen op de Amerikaanse beurzen. 

Best wel een eye-opener want dat betekent dat risico en rendement niet altijd hand-in-hand gaan. Ik dacht dus dat een hoger rendement altijd meer risico betekende. Ik ga hier vast nog wel meer over schrijven maar weet in ieder geval dat een stockscreener hierin erg belangrijk is.

Hoe werkt een stockscreener?

Elke stockscreener werkt net iets anders maar over het algemeen werken ze allemaal hetzelfde. Je kiest namelijk zelf een aantal indicatoren waarop je wilt selecteren en kiest aan welke criteria ze moeten voldoen. Ik heb hieronder een printscreen van FinViz. Let hierbij op dat je in de donkergrijze balk ‘All’ selecteert, dan heb je alle opties bij elkaar. Het kan wat overweldigend zijn maar daar raak je wel aan gewend! Je moet natuurlijk ook wel wat indicatoren begrijpen. Daarvoor raad ik het aan om op Investopedia te kijken. Zij bieden enorm veel informatie over de verschillende indicatoren (inclusief filmpjes voor de luie beleggers). Vervolgens maak je een selectie en pas je de juiste criteria toe. Klaar.

FinViz Stockscreener

Op zoek naar een dividendaandeel

Ter illustratie gaan we even op zoek naar een mooi dividend aandeel. Je moet vooraf bepalen wat de criteria moeten zijn. Voor nu zijn we op zoek naar een groot bedrijf (boven 10 miljard dollar) met een ruim dividend (groter dan 4%) en gevestigd in de Verenigde Staten. Mijn voorkeur gaat vaak uit naar de Verenigde Staten omdat dan de transactiekosten bij DEGIRO erg laag zijn. Omdat we een gezond dividend willen, mag niet meer dan 70% van de winst naar het dividend gaan. Dan houdt het bedrijf naar mijn mening nog voldoende over voor innovatie of om de schulden terug te brengen. We houden nu 8 bedrijven over die aan deze eisen voldoen. En eerlijk gezegd; ik ken er maar 1 (Verizon). Dat betekent dat ik 7 aandelen heb ontdekt!

Dit is al een mooi begin om verder te onderzoeken maar we kunnen nog wat verder kijken. Ik vind het ook belangrijk dat het bedrijf niet te veel schulden heeft. Zo heeft het meer ruimte om het dividend te blijven betalen in de toekomst. Daarvoor klikken we nu op ‘Financial’ en sorteren vervolgens op ‘Debt/Eq’. Dat is de verhouding van schulden en bezittingen. Hoe dichter bij 0 hoe minder schulden.

FinViz Stockscreener 3

We zien dat het bedrijf met de ticker BEN bovenaan staat. Als je met je muis over het woord BEN hangt, dan zie je dat het een asset management bedrijf is. Logisch dat die geen schulden hebben want ze handelen met het geld van een ander! Telt niet vind ik. Dan is PFG de volgende. We klikken daarop en zien dat het een soort Nationale Nederlanden is. Je krijgt ook meteen alle gegevens te zien dus je kan direct verder onderzoek doen. Onderaan de pagina vind je ook al het nieuws over dit bedrijf.

 

Ik hoop dat je een beetje begrijpt hoe een stockscreener werkt. Denk jij dat je weleens een stockscreener gaat gebruiken? Of wat vind je van een stockscreener? Laat het mij weten in de reacties!

Nog steeds niet uitgelezen? Jeetje…. Hier heb je nog wat leesvoer!

2 gedachten over “Stockscreener; wat is het en hoe gebruik je het?”

  1. Ik had nog nooit gehoord van een stockscreener maar het leek me wel handig om zo te kunnen selecteren. Nu pas achter het concept stockscreenen gekomen. Mooie blogpost en erg goed uitgelegd! Complimenten daarvoor.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *