Trade republic review; dit zijn mijn ervaringen

Trade Republic review, dit zijn mijn ervaringen

Sinds december 2021 is Trade Republic op de Nederlandse markt beschikbaar als broker. Ik heb al een tijdje ervaring met Trade Republic en in dit artikel geef ik een Trade Republic review. 

Tip: Trade Republic heeft nu een speciale actie waarbij je een gratis aandeel kan krijgen met een Gegarandeerde waarde van €50,- als je €50,- stort en belegt. Gebruik deze link om jouw gratis aandeel te claimen. 

Trade Republic is een broker uit Duitsland (Berlijn) en is actief in meerdere landen in Europa. Sinds december 2021 zijn ze dus ook actief in Nederland. Trade Republic is een echt fintech bedrijf met meer dan 1 miljoen beleggers en meer dan €6 miljard aan beleggingen onder hun hoede. Ze zijn actief sinds 2015 en hebben inmiddels hun strepen wel verdiend door soberheid en betrouwbaarheid.

De missie van Trade Republic ligt in 2 zaken. Allereerst zijn de kosten die banken voor hun beleggende klanten rekenen erg hoog. Trade Republic gaat dit tegen door commissievrij beleggen mogelijk te maken (hierover later meer in de Trade Republic review). 

De missie van Trade Republic is vooral gericht op ervoor zorgen dat mensen genoeg pensioen opbouwen voor later. Trade Republic heeft daarom een speciale feature ingebouwd op hun platform en in deze review nemen we die feature uitgebreid door. 

Ik vermoed dat Trade Republic een geduchte concurrent kan worden van DEGIRO en BUX Zero. Ze zijn namelijk veel goedkoper dan DEGIRO en hebben een groter aanbod dan BUX Zero. 

Trade Republic kosten

De kosten zijn enorm belangrijk als je wilt beginnen met beleggen en kan daarom niet ontbreken in deze Trade Republic review. Hoe minder kosten je maakt, hoe meer vermogen er overblijft dat kan renderen. Trade Republic biedt commissievrij beleggen. Dat houdt in dat je geen transactiekosten betaalt. De enige kosten die je maakt zijn voor ‘clearing and settlement’ en die zijn €1,- per transactie. Dit zijn externe kosten die gemaakt moeten worden om een transactie neer te leggen bij een makelaar of handelspartner. 

Dus het maakt niet uit of jij voor €100,- een order inschiet of voor €100.000,-, het bedrag dat je betaalt blijft dus altijd maar €1,-. Lekker transparant en makkelijk te onthouden!

Toch is hier een kleine uitzondering op (in jouw voordeel!) en die licht ik zo toe.

Hoe komen die lage kosten tot stand?

Trade Republic is erg transparant over hun kostenstructuur. Hoe komt het dan dat deze zo goedkoop zijn in vergelijking met andere brokers? Dat ligt aan het feit dat ze gevestigd zijn in Duitsland. Zij sturen de orders door naar de Hamburgse beurs. Deze beurs mag deze informatie vervolgens zelf gebruiken om professionele beleggingsfondsen te informeren over het beleggersgedrag (niet jouw persoonlijke gegevens!). De Hamburgse beurs weet dus dat iemand (niet wie) voor een bepaald bedrag een bepaalde hoeveelheid aandelen of ETF’s wil kopen of verkopen. Persoonlijk heb ik daar geen moeite mee.

Daarnaast worden aandelen en ETF’s uitgeleend. Dat klinkt eng maar daar staat een onderpand tegenover. Als de lener dus niet meer liquide is, kan de broker de geleende aandelen of ETF’s terugtrekken inclusief het onderpand. Deze constructie wordt erg veel toegepast bij brokers en beheerders van ETF’s en is dus niet erg bijzonder. 

De spread (het verschil tussen vraag en aanbod) is lager dan op een beurs als bijvoorbeeld Xetra. Je hoeft dus geen zorgen te maken dat je te veel betaalt voor jouw order.

Trade Republic Savings Plans

Om het mogelijk te maken dat iedereen een goed pensioen kan opbouwen hebben ze een feature die echt past bij pensioenbeleggen. Als pensioenbelegger wil je graag maandelijks beleggen met kleine bedragen. Als je jong bent is pensioen namelijk nog ver weg en zijn erg grote bedragen, niet nodig. Het opgebouwde vermogen via Trade Republic Savings Plan is overigens niet écht pensioenbeleggen dus je geniet niet van de belastingvoordelen zoals bij Brand New Day. Aan de andere kant beschik je altijd over je vermogen en kun je ermee doen wat je wil. Het Savings Plan gaat uitsluitend over aandelen!

Hoe werkt het?

Je kunt per aandeel of ETF een spaarplan maken. Het maakt daarbij niet uit dat de prijs van het aandeel of ETF hoger is dan jouw inleg. De app koopt gewoon een deel van het aandeel of de ETF (= fractional shares). Het werkt zo:

Kortom, het is op deze manier heel makkelijk om structureel en zonder veel moeite te beleggen. Deze manier van beleggen past erg goed bij pensioenbeleggen waarmee je voor lange tijd, structureel dezelfde aankopen doet met kleine bedragen. Tegelijkertijd betaal je maar €1,- voor het hele proces van koop tot verkoop.

ps. dit is natuurlijk ook ideaal voor mensen die gewoon een mooi vermogen willen opbouwen en niet alleen voor het pensioen!

2% rente op jouw spaarrekening bij Trade Republic

Sinds januari 2023 biedt Trade Republic ook een rente op jouw spaarrekening. Als je dus geld overboekt naar jouw rekening bij Trade Republic krijg je een aantrekkelijke rente. Je kunt ervoor kiezen om dit geld te beleggen in aandelen of ETF’s, of je kunt ervoor kiezen om dit geld te laten staan om vervolgens rente te ontvangen. De te ontvangen rente is over maximaal €50.000,- en is zoals bij elke bank beschermd onder het deposito garantiestelsel. Een mooie gelegenheid dus om wat te doen met jouw spaargeld!

Hoe komt het dat het rente-aanbod bij Trade Republic hoger is dan bij andere banken? Het geld wordt gestald bij CitiBank Europe Plc. in Ierland, een zeer grote bank. Elke bank in Europa moet in de nacht hun geld stallen bij de Europese Centrale Bank (ECB). In de afgelopen jaren moesten banken hiervoor betalen of kregen vrijwel geen rente, omdat de ECB die rente bepaald. Op dit moment is de deposito rente 2% en dus krijgen alle banken (voor het verplicht laten overnachten van onze spaarcenten) 2% op jaarbasis. Je kunt de huidige ‘depositorente’ altijd hier terugvinden.

Voor banken is dit een aantrekkelijke manier om rente te geven aan klanten. Vooral buitenlandse banken (waar Duitsland ook onder valt) geven eigenlijk altijd wel een hogere rente dan Nederlandse banken. Dat komt puur door vraag en aanbod. Nederlanders zijn een spaarzaam volkje, ook als de rentes extreem laag zijn. Nederlandse banken voelen dus niet de noodzaak om hoge rentes te bieden om spaargeld aan te trekken. Ander Europese banken voelen die noodzaak meer en geven dus vaak een hogere rente. 

Omdat het geld wordt gestald bij een Ierse bank valt dit onder het Europees depositogarantiestelsel. Mocht Citibank onverhoopt failliet gaan, dan is jouw spaargeld tot €100.000,- gedekt. Let wel op dat je dus alleen over de eerste €50.000,- die 2% rente per jaar krijgt. Verder blijft het geld vrij opneembaar én wordt de rente elke maand uitbetaald.

Je kunt hier zo’n spaarrekening openen.

2% rente op jouw spaarrekening bij Trade Republic

Het aanbod

Het aanbod is behoorlijk uitgebreid. Er zijn zo’n 8.700 Nederlandse, Europese en Amerikaanse aandelen en ETF’s beschikbaar. Ten tijde van het schrijven van deze Trade Republic review zijn er 7.700 aandelen en zo’n 1.070 ETF’s. Je vindt er ook aandelen uit exotische landen zoals Canada, Australië, Brazilië, Hong Kong, India, Singapore en Japan. 

Er is dus meer dan voldoende beschikbaar. 

In andere landen biedt Trade Republic ook turbo’s en crypto maar in Nederland (nog) niet.

Trade Republic veiligheid

Veiligheid is erg belangrijk en dus een belangrijk onderdeel van deze review over Trade Republic. De app is beveiligd met een pincode die je kan vervangen door een vingerafdrukscanner of gezichtsherkenning. Op de browser ben je beveiligd met een pincode in combinatie met een code die naar je telefoon wordt verstuurd via de app. Om gebruik te maken van de browser heb je dus de app nodig.

 

Het is een Duitse effectenhandelsbank (naar Duits recht) en een beleggingsonderneming naar Nederlands recht. Ze staan onder toezicht van de Federale Bank van Duitsland en de BaFin). Daarmee is jouw cashpositie tot €100.000,- beschermd onder het depositogarantiestelsel. De effecten worden bewaard door een aparte entiteit (HSBC Duitsland). Als dus Trade Republic failliet zou gaan, zitten jouw beleggingen op een veilige plek en zijn deze niet opeisbaar door de schuldeisers.

Het Trade Republic platform

De app werkt erg makkelijker en je raakt er niet snel de weg kwijt of komt begrippen tegen die je niet snel begrijpt. De app is dus echt gericht op snel, simpel, makkelijk en begrijpbaar beleggen. Je kunt de app instellen in licht of donker thema. 

Na het inloggen kom je terecht op jouw overzicht waar je jouw portfolio ziet en wat de prestaties daarvan zijn. Je kunt kiezen voor een dag- week- maand- jaar- of totaaloverzicht. Ook zie je hoeveel cash je hebt staan. Als laatste kun je makkelijk een Watchlist aanmaken zodat je snel een aantal aandelen of ETF’s in de gaten kan houden. 

In het onderstaande overzicht zie je mijn aankoop van Lyxor Core MSCI World ETF. Na deze aankoop kreeg ik dezelfde dag nog mijn gratis apple aandeel ter waarde van €50,-!

Als we op een aandeel klikken (in dit geval Apple), dan zie je de positie staan. Hier kun je ook zien dat aankopen of verkopen van een aandeel enorm makkelijk is.

Als je naar beneden scrolt, zie je wat basis informatie en kun je het laatste nieuws checken.

Kopen en verkopen op het platform

Als je de knop ‘Buy’ kiest, kun je het betreffende aandeel of ETF kopen. Er zijn 3 verschillende ordertypes. Ik heb een apart artikel geschreven over de verschillende ordertypes als je meer wil weten. Ik kies altijd voor de limiet order en ook Trade Republic biedt deze functie genaamd Limit Price.

Trade Republic review; de voordelen

En dan nu het eindoordeel. Mijn positieve Trade Republic ervaringen zijn:

Trade Republic review; de nadelen

Er zijn natuurlijk ook nadelen. Zo kritisch moeten we wel zijn in de Trade Republic review. Mijn negatieve Trade Republic ervaringen zijn:

Trade Republic review; mijn conclusie en ervaringen

Ik heb het platform nu een tijdje gebruikt en ik moet zeggen; je voelt je er al snel thuis. De app is helder en duidelijk. Daarnaast vindt ik het erg fijn dat de kosten erg laag zijn. Ook vind ik het aanbod ruim genoeg om een goede portfolio op te kunnen bouwen. Het is jammer dat ze nog geen iDeal bieden maar als je een creditcard hebt of gewoon ouderwets het geld overmaakt, komt het goed.

Tip: Trade Republic heeft nu een speciale actie waarbij je een gratis aandeel kan krijgen met een maximale waarde van €50,- als je €50,- stort en belegt. Gebruik deze link om jouw gratis aandeel te claimen.

14 gedachten over “Trade Republic review, dit zijn mijn ervaringen”

  1. He Hofman,

   Wat ik mij kan herrineren is dat je eerst een foto moet maken van het id bewijs recht naar voren.
   De 2e foto moet schuin genomen worden, zodat bepaalde elementen op het id bewijs oplichten.

 1. Kun je bij trade Republic ook een formulier invullen om aanmerking te komen voor het direct verrekenen van de dividend belasting zoals bij de giro? Dus ipv 30% betaal je maar 15%??

  1. Heel simpel. Er is een grote knop met ‘opnemen’ daar klik je op. Vervolgens vul je het bedrag in dat je terug wil boeken.
   Het bedrag wordt altijd (uit veiligheidsoverwegingen) geboekt naar het bankrekeningnummer dat je zelf hebt opgegeven. Dit noemen ze een referentierekening.

   De overboeking kan zo’n 2 werkdagen duren maar is meestal de volgende werkdag al op je eigen bankrekening.

  1. He Soullie,

   Ik kan uiteraard alleen vanuit mijn eigen ervaring spreken.
   Ik heb even naar mijn overschrijvingen gekeken. Op 07-09 heb ik een opdracht gegeven om geld vanuit Trade Republic naar mijn bankrekening.
   Op mijn bankrekening is het op 09-09 aangekomen.
   Ik weet (en kan niet zien) wanneer ik precies op 07-09 de opdracht heb gegeven. Als dat bijvoorbeeld in de avond is geweest, is het feitelijk maar 1 werkdag. Als dat in de ochtend was, kun je 2 werkdagen tellen.

 2. Hoeveel tijd duurt het voordat je geld van je rekening – wat je hebt opgenomen – op de (tegen) rekening wordt gestort. Ik wacht nu al 3 dagen op een reactie. ((Mijn geld)

 3. Ik weet zeker (alsnog gecontroleerd) dat de rente per zondag 1 oktober 2023 zou worden verhoogd van 2 naar 4 % op jaarbasis. Dus deze maand (vandaag) zie je een bijschrijving van 4 %.
  Echter de bijschrijving is nog steeds 2 %. Is er een fout gemaakt of zit ik er naast ?

 4. Zie dat er discussie is of enkel spaarders (zoals ik) ook in aanmerking komen voor de 4%.
  Het gaat ook niet automatisch maar in je account moet je het aangeven. Dus voorlopig een maand minder 4% en blijft het 2% dan ben ik weg. Trade gedraagd zich een beetje als een onbetrouwbare instelling. Waarom geven ze niet aan dat je ea in je account moet aangeven ??
  Dik 3 % kan ik op meerdere plaatsen krijgen.

 5. Als je in je account de rente op 4% zet dan geeft hij dat ook aan en de berekening veranderd dan ook naar die 4%.
  Dus het geldt dan ook voor diegene die ENKEL SPAREN.
  bedankt trade voor het NIET aangeven van deze optie. Kostte me wel een maand extra rente.
  Niet zo netjes vind ik.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *