Wanneer ontvang ik dividend let op deze dividenddatum

Wanneer ontvang ik dividend? Let op deze dividenddatum

Als je dividend krijgt is het belangrijk om te weten wanneer je dit ontvangt. Dan zijn deze dividenddatum belangrijk. Er was onder mijn volgers op Instagram wat verwarring over dus het leek mij goed om hier een apart artikel over te schrijven.

Dividend is (meestal) een geldbedrag dat door een bedrijf wordt uitgekeerd als ze winst maken. Dividend is overigens geen recht van de aandeelhouders. Er zijn genoeg bedrijven die zich volledig focussen op het uitkeren van dividend en proberen dit elk jaar te vergroten. Dat zijn dividend aristocrats. Meer weten over dividend? Check dan dit artikel

Het is goed om te weten hoe het zit met de verschillende dividenddatums en dat zijn de volgende:

Aankondigingsdatum van het dividend (declaration date)

Dit is de dividenddatum waarop de hoogte van het dividend per aandeel wordt aangekondigd door het management. Vaak gebeurt dit tijdens een aandeelhoudersvergadering of bij het publiceren van het jaarverslag of kwartaalrapportage. De hoogte en überhaupt óf het bedrijf dividend uitkeert wordt bepaald door het management en voor goedkeuring voorgelegd aan de aandeelhouders. De aandeelhouders kunnen zelf geen voorstel indienen. 

Bij dit moment van aankondigingen worden ook nog andere datums gecommuniceerd. Die vind je hieronder.

Vaststellingsdatum (record date)

Dit is de dag waarop wordt vastgesteld wie op de ex dividenddatum het aandeel in bezit heeft (en hoeveel). Omdat hier best wat papierwerk overeen gaat is de ex dividend datum vaak 2 werkdagen vóór de vaststellingsdatum. Dus achteraf wordt vastgesteld wie hoeveel aandelen heeft (en daarmee dus recht op dividend). Dit wordt aan het einde van de beursdag vastgesteld. 

Bij DEGIRO zie je dan de volgende regel in je portefeuille verschijnen:

Dividenddatum 1

Ex dividenddatum (ex-dividend date)

Dit is de dividenddatum waar naar gekeken wordt voor het vaststellen van het dividend. Er wordt altijd gekeken naar het moment vóórdat de beurs opent. Zorg dus dat je een dag vóór de ex-dividenddatum het aandeel bezit om aanspraak te maken op het dividend. 

Op de dag van het ex-dividend wordt de hoogte van het dividend afgetrokken van de prijs van het aandeel. Kost het aandeel dus €100,- en is het dividend €2,-? Dan opent de prijs op €98,-. Dit zie je overigen niet terug als -2% met de koersverandering. Het is gewoon de nieuwe prijs. Daalt het aandeel vervolgens op deze dag bijvoorbeeld €0,98 cent naar €97,02, dan staat er wel -1% op de koersborden (en niet ongeveer -3%).

Wil jij weten hoe de beste belegger van de wereld belegt?

Maak kennis met Warren Buffett 

Leer hoe je geweldige bedrijven spot

Ontdek welke regels Warren zo succesvol maken

Download het e-book Gratis

Betaalbaarstelling (payment date)

Dit is de datum dat je het dividend ontvangt. Cash op je beleggingsrekening (meestal)! Soms zit er een maand tussen de ex dividenddatum en het moment van betaalbaarstelling. Het bedrijf moet namelijk nog best veel regelen, ook met de dividendbelasting bijvoorbeeld.

Over het dividend betaal je geen transactiekosten

Als je eenmaal het dividend binnen hebt, gaan hier geen transactiekosten vanaf. Wel kan het zijn dat je een service fee betaald aan de broker. Bij DEGIRO is dit alleen als je een Custody account hebt. Dat is niet zo bij het Basic account, dan is het gratis. 

Wel wordt er dividendbelasting over betaald. Zodra jij het dividend op jouw account hebt staan, is hier al belasting bij de bron betaald. Ik heb een apart artikel geschreven over de dividendbelasting.

Het is fijn om een artikel te lezen, maar soms wil je gewoon lui op de bank een video kunnen kijken. Dit is een interessante video die ik heb gevonden op YouTube: 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *