Geld verdienen met aandelen: zo doe je dat!

Als je het hebt over het meest gekochte effect op de markt, heb je het al snel over aandelen. Door goed gebruik te maken van aandelen, kun je hier flink wat geld mee verdienen. Het is echter wel van belang dat je dit op de juiste manier aanpakt. In dit artikel gaan we uitleggen hoe je geld kunt verdienen met aandelen.

Let op: wanneer je belegt, zijn er geen garanties. Je kunt ook veel geld verliezen!

Wil je geld verdienen met aandelen direct zelf uitproberen? Open dan een gratis demoaccount en begin met handelen bij een broker:

Demo beleggen

Hoe kan je geld verdienen met aandelen?

Er zijn verschillende manieren waarmee je geld kunt verdienen met aandelen:

Koersstijging

Koersstijgingen zijn de snelste manier om geld te verdienen met aandelen. Aandelen kunnen stijgen en dalen in waarde. Dit wordt allemaal bijgehouden in de koers. Dagelijks is er veel fluctuatie wat betreft koersstijgingen en dalingen. Je kunt ervoor kiezen om hier als actieve handelaar direct op in te spelen.

Op lange termijn, bijvoorbeeld een periode van een half jaar of zelfs een aantal jaren, kun je ook te maken hebben met een koersstijging. Deze stijging betekent dat een aandeel meer waard is geworden. Als je een goede investering wilt doen in een aandeel, wil je dat er op een gegeven moment een koersstijging is. Hierdoor wordt het geld dat je hebt geïnvesteerd meer waard.

Tip: door een short positie te openen, kan je ook speculeren op een dalende aandelenkoers.

Dividend

Dividend is een andere vorm van rendement, al maakt niet ieder bedrijf hier gebruik van. Dividend kun je zien als een soort waardering van het bedrijf richting de aandeelhouders. Meestal is dit een deel van de winst die eerlijk over de aandelen wordt verdeeld. Sommige bedrijven staan bekend om het uitdelen van dividend.

Als je belegt, is het belangrijk om nooit uit te gaan van dividend. Dat een bedrijf in het verleden dividend uit heeft gekeerd, betekent niet direct dat ze dit nog een keer gaan doen. Het is daarom mogelijk om je specifiek te richten op dividend tijdens het beleggen, ook wel dividendbeleggen genoemd, maar dit zorgt niet altijd voor een hoger rendement.

Eventueel actief handelen

Als je geld wilt verdienen met aandelen, kun je ook actief handelen. Dit is echter wel een lastige manier om geld te verdienen met aandelen. Handelen is de manier waarop je winst uit een aandeel uit kan betalen. Als je een aandeel voor €1.000,- koopt en deze na een maand €1.200,- waard is geworden, kun je het aandeel verhandelen met een winst van €200,-. Vervolgens kun je kiezen of je dit bedrag aan jezelf uitbetaald of weer belegt.

Een andere term hiervoor is daytraden. Hierbij maak je gebruik van een beleggingsstrategie waarbij je op dezelfde dag aandelen koopt en weer verkoopt. Het idee bij daytraden is dat je springt op de schommelingen van de koers. Je voorspelt in principe wat de koers gaat doen.

Het is erg belangrijk om er rekening mee te houden dat daytraden voor de meeste particuliere beleggers resulteert in verlies. Aangezien je de koers goed moet kunnen voorspellen en ook rekening moet houden met het bied en laat verschil, is het risico van actief handelen erg hoog. Voornamelijk als je begint met beleggen, is dit nooit aan te raden. Zelfs voor professionele beleggers zit hier een groot risico aan.

Wanneer aandelen kopen of verkopen?

Het is van belang om te weten wanneer je aandelen het beste kunt kopen en wanneer je ze het beste kunt verkopen. Aandelen koop je als je een stijging in de koers verwacht. Verwacht je geen stijging in de koers, dan is het kopen van deze aandelen de moeite meestal niet waard. Het verkopen van aandelen doe je het beste wanneer je verwacht dat de koers gaat dalen.

Daarbij is het belangrijk om een goede beleggingsstrategie aan te houden, zodat je hier ook rendement op kunt behalen.

Wat is een goede strategie om geld te beleggen met aandelen?

Er zijn verschillende beleggingsstrategieën die je aan kunt houden om geld te verdienen met aandelen. Hieronder lichten we een aantal van deze strategieën kort toe:

Buy and hold strategie

De buy and hold strategie is precies wat de naam zegt, je koopt een aandeel en laat de koers zijn ding doen. Je laat het geld staan tot je het nodig hebt. Deze strategie is de meeste bekende en kan verstandig zijn voor beginnende en zelfs gevorderde beleggers. Als je deze strategie toe wilt passen, is het belangrijk om een bedrijf te kiezen dat je volledig begrijpt.

buy-and-hold-strategie

Buy low, sell high strategie

De buy low, sell high strategie is ook erg bekend, maar brengt ook een stuk meer risico’s mee dan de buy and hold strategie. Hierbij koop je aandelen in op het moment dat je het idee hebt dat ze ondergewaardeerd zijn en verkoop je ze als ze gestegen zijn tot een bepaald niveau. Hiervoor moet je actief bezig zijn met het beleggen.

Het is mogelijk om hoge rendementen met deze strategie te behalen, maar het risico is ook vrij hoog. Dit komt doordat je belegt op je eigen voorspelling. Als de koers toch niet helemaal meewerkt, kun je in het ergste geval al het geld dat je inzet kwijtraken.

Dividendbeleggen

De meeste mensen beleggen in aandelen met het oog op koerswinst. Je kunt echter ook geld verdienen door gebruik te maken van dividend.

Andere beleggingsstrategieën

Er zijn ook een aantal andere beleggingsstrategieën die je aan kunt houden:

  • Automatisch beleggen: je belegt met een automatisch algoritme of volgt andere beleggers.
  • Dollar cost averaging: je investeert periodiek een vast bedrag waardoor je goedkoop en duur koopt.
  • Lifecycle beleggen: je neemt steeds minder risico wanneer je pensioen dichterbij komt.
  • Dogs of the dow: kies de aandelen uit de Dow met het hoogste dividendpercentage.

5 tips om geld te verdienen met aandelen

Om je een beetje op weg te helpen met geld verdienen met aandelen, hebben we hieronder 5 tips staan die je kunt hanteren:

1. Onderzoek de aandelen en bedrijven waarin je wilt beleggen goed

Voordat je zomaar ergens inspringt, is het belangrijk om veel onderzoek te doen. Zo is het belangrijk om onderzoek te doen naar aandelen in het algemeen, maar ook naar het bedrijf waarin je wilt beleggen en de markt waarop het bedrijf actief is. Door hier onderzoek naar te doen, weet je waarin je belegt.

Daarnaast zorgt onderzoek doen er ook voor dat je kunt voorspellen wat de koers gaat doen. Vooral als je een relatief actieve strategie kiest, is voorspellingen doen belangrijk.

2. Kies een geschikte beleggingsstrategie

De beleggingsstrategie is een belangrijk onderdeel om geld te verdienen met aandelen. Als je begint met beleggen met een laag bedrag, is een strategie wat minder belangrijk. Maar als je serieus gaat beleggen, is de strategie enorm belangrijk.

3. Beleg in diverse aandelen

Diversificatie is erg belangrijk als je wilt beleggen in aandelen. Dit is een term die gebruikt wordt voor het beleggen in diverse aandelen. Daarbij is diversificatie in de vorm van verdeling over verschillende sectoren ook belangrijk. Door te beleggen in diverse sectoren, voorkom je dat al je aandelen omlaag schieten bij problemen in de hele sector.

Ook kan je diversificatie toepassen op regio (verschillende landen) en tijd (op verschillende momenten aandelen kopen).

4. Beheer de risicofactor goed

Het beheren van de risicofactor is erg belangrijk bij het beleggen in aandelen. Dit doe je door risico te verhogen of te beperken. Het is handig om te bepalen hoeveel risico je wilt nemen en welke belegging welk risico oplevert. Vanuit hier kun je de risicofactor beheren.

Dit kun je doen door risico in te perken of juist te verhogen. In hoeverre je dit wilt doen, is meestal afhankelijk van je strategie. Meestal is diversificatie één van de belangrijkste manieren om de risicofactor relatief laag te houden.

5. Stel (realistische) doelen voor het rendement

Beleggen kan veel geld opleveren, maar het is voor succes handig om doelen voor jezelf op te stellen. Daarbij is het van belang dat je realistische doelen stelt: een rendement van 100% op jaarbasis is bijvoorbeeld niet erg duurzaam. Het gemiddelde rendement op aandelen bedraagt zo rond de 8%.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *