Oefenen met beleggen – top 5 beste demo beleggen accounts!

Met een gratis demo kan je beleggen zonder risico uitproberen. Op deze pagina vind je direct een overzicht van de beste 5 demo accounts zodat je eerst kunt oefenen met beleggen. Met een virtuele demo beleg je met nepgeld, waardoor je nog geen risico loopt.

 • eToro: bij eToro kan je beleggen in duizenden aandelen zonder commissies. Je kapitaal loopt risico. Andere kosten van toepassing.
 • Plus500: Plus500 is het perfecte trading platform wanneer je actief wilt speculeren. 80% van de retailbeleggers verliest geld met CFDs.
 • Freedom24: bij Freedom24 ontvang je tot 8,76% rente over je beleggingen.
 • Saxo Bank: oefen beleggen met een schaduwrekening bij deze professionele partij.
 • AvaTrade: speculeer & investeer internationaal maar met Nederlandse ondersteuning.

Wat is het beste demo platform om mee te oefenen?

Het is lastig om één demoaccount als de beste aan te wijzen, aangezien dit uiteindelijk ook sterk van je persoonlijke voorkeur afhangt. Zelf ben ik een groot fan van de demo van eToro, aangezien de mogelijkheden bij deze broker ook het uitgebreidst zijn. Klik hier om direct een account te openen bij eToro of lees verder voor meer informatie over de verschillende demo accounts waarmee je kunt oefenen. Je kapitaal loopt risico. Andere kosten van toepassing.

Mijn favoriete demo account: eToro

Voordelen & nadelen

Zelf ben ik een fan van het demo account van eToro, aangezien je er direct duizenden verschillende aandelen kunt verhandelen. Het is bovendien mogelijk om posities te openen op fractionele aandelen, waardoor je ook met een klein bedrag in bijvoorbeeld Amazon aandelen kunt investeren.

Bovendien is het demoplatform van eToro erg uitgebreid. Je kunt bijvoorbeeld andere traders volgen en de laatste beleggingstrends bekijken. Wanneer je met echt geld belegt, betaal je bovendien geen commissies over aandelen en ETF’s. Wel is het een beetje flauw dat eToro $ 5 rekent voor het opnemen van geld en $ 10 per maand wanneer je je account een langere tijd niet gebruikt (Je kapitaal loopt risico. Andere kosten van toepassing.).

Plus500 – oefenen van actieve speculatie

Voordelen & nadelen

Het is ondertussen alweer tien jaar geleden dat ik Plus500 voor het eerst uitprobeerde: ik speculeerde toen op het prijsverloop van olie door in CFD’s te handelen. Met de gebruiksvriendelijke software van Plus500 kan je zowel op stijgende als dalende koersen speculeren.De kosten bij Plus500 zijn variabel; het is daarom verstandig om bij elk effect de spread goed te bekijken. De spread is het verschil tussen de koop- en de verkoopprijs van een effect en dit is dan ook hoe Plus500 haar geld verdiend (80% van de retailbeleggers verliest geld met CFDs).

Freedom24 – voor de internationale handelaar

Voordelen & nadelen

Freedom24 is een vrij nieuwe partij binnen Nederland, maar biedt zeker de nodige interessante functies. Wanneer je besluit om echt geld op je rekening te storten, profiteer je er bijvoorbeeld van een hoge rente.

Een groot pluspunt van Freedom24 is naar mijn mening dat je er in meer dan 1.000.000 effecten kunt handelen. Je hebt via Freedom24 bijvoorbeeld toegang tot de beurs van Kazachstan, wat niet mogelijk is bij veel andere brokers. Ook liggen de transactiekosten bij Freedom24 laag, waardoor het zeker interessant kan zijn om een demo te openen bij deze partij.

Saxo Bank – de volledig Nederlandse partij

Voordelen & nadelen

Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om met een schaduwrekening te beleggen bij Saxo Bank. Met een demo bij Saxo Bank kan je beleggen gratis en zonder risico uitproberen. Wel is het belangrijk om met de hogere kosten rekening te houden wanneer je een account opent bij deze partij. Doordat je over iedere transactie een minimaal percentage betaalt, kunnen deze fors oplopen.

Het platform van Saxo Bank is uitgebreid. Houd er wel rekening dat je pas gebruik kunt maken van alle mogelijkheden, wanneer je voor het uitgebreidere pakket betaalt.

AvaTrade – demo voor MetaTrader

Voordelen & nadelen

AvaTrade is de perfecte keuze wanneer je beleggen in MetaTrader gratis wilt uitproberen met een demo. MetaTrader is een complex software pakket waarmee je ook complexe analyses kunt uitvoeren. Het kan ingewikkeld zijn om dit software pakket te doorgronden; het is daarom zeker aan te raden om de mogelijkheden met een gratis demo uit te proberen..

Wat is een demo trading platform?

Met een demo trading platform kan je beleggen zonder risico uitproberen met nepgeld. Je hoeft voor het openen van een demo account vaak alleen een gebruikersnaam en wachtwoord achter te laten; je kunt vervolgens direct beginnen met beleggen.

Een online demo account wordt ook wel een paper trading account genoemd. Vroeger moest je je resultaten op papier bijhouden wanneer je een beleggingsstrategie zou testen. Tegenwoordig is dit dankzij de komst van online brokers een stuk makkelijker geworden.

Hoe werkt een demo account?

Het is normaal gesproken makkelijk om een demo account te openen; bij de meeste aanbieders hoef je hiervoor alleen op een knop te drukken. Je ontvangt vervolgens direct tussen de $100.000 en $1.000.000 aan nepgeld op je account om mee te beleggen.

Wanneer je vervolgens met echt geld wilt beleggen, moet je normaal gesproken wel je identiteit bevestigen. Dit doe je door een kopie van je paspoort en een bewijs van je adres te uploaden. Pas nadat je deze laatste stappen hebt doorlopen, kan je met echt geld beleggen in bijvoorbeeld aandelen.

Hoe kies je een demo account?

Het is belangrijk dat een demo account waarmee je wilt oefenen een realistische ervaring biedt. Op die manier krijg je echt een feeling en kan je bijvoorbeeld een strategie oefenen. Let bij het selecteren van een demo account daarom op de volgende zaken:

  • Realistisch: een demoaccount moet vergelijkbaar zijn als beleggen met echt geld. Onderzoek bijvoorbeeld of het platform ook transactiekosten meerekent binnen het demoaccount.
  • Aanbod & mogelijkheden: onderzoek bovendien of het platform de effecten aanbiedt waarin je wilt beleggen. Wanneer je het verhandelen van aandelen met MetaTrader wilt uitproberen, maar je een crypto demo opent gaat het natuurlijk niet werken.
  • Software: je kunt kiezen uit tientallen verschillende beleggen software programma’s. Onderzoek welk software programma het beste bij je past voordat je een demo opent.
  • Social trading: sommige brokers bieden de mogelijkheid aan om de beleggingen van andere traders te volgen.
  • Analyse: wanneer je actief wilt speculeren, is het belangrijk dat je technische analyses kunt uitvoeren binnen je demoaccount.

Waarom kan het verstandig zijn om met een demo te beleggen?

Wanneer je weinig ervaring hebt met beleggen, kan een demo uitkomst bieden. Je kunt met een demo het kopen en verkopen van aandelen namelijk zonder risico uitproberen.Zelf gebruik ik een demo bovendien om verschillende belegging strategieën uit te testen. Door dit een langere tijd te doen ontdek je of een strategie werkt, zonder dat je daarvoor je eigen geld hoeft te riskeren.

Wat zijn de risico’s & nadelen van beleggen met een demo?

Sommige beleggers raken overmoedig wanneer ze van een demo gebruikmaken. Wanneer je met echt geld belegt, spelen emoties een belangrijkere rol. Hierdoor kunnen de resultaten tegenvallen wanneer je overstapt op echt geld. Sommige investeerders raden beleggers dan ook aan om direct te beginnen met een klein bedrag om ook het gevoel van verlies te ervaren.

Ook kan een demo account frustratie oproepen; dit gebeurt wanneer je bijvoorbeeld veel fictieve winst hebt behaald op je demo account. Hier kan fomo bij komen kijken; wat nou als je die resultaten wel met echt geld had behaald?

Bovendien kunnen de resultaten binnen een demo account afwijken van de resultaten die je behaald binnen je echte brokerage account. Je orders binnen het demo account worden namelijk direct uitgevoerd, terwijl er in het echt een vertraging kan optreden.

Hoeveel kost beleggen met een demo account?

Beleggen met een demo account is bij praktisch gezien iedere aanbieder gratis. Brokers bieden namelijk demo accounts aan om je naar hun platform te ‘lokken’. Wanneer je al een gratis demo account hebt, is de kans groter dat je er ook geld stort wanneer je wel met echt geld wilt beleggen. Ben je benieuwd naar een totaal overzicht van de verschillende brokers waarmee je kunt beleggen? Gebruik dan de onderstaande knop om direct het overzicht met brokers te bekijken:

Conclusie: hoe haal je het beste uit je beleggen demo?

Wanneer je beter wilt worden in beleggen door gebruik te maken van een demo, is het verstandig om hier op een bepaalde manier mee om te gaan.

Probeer in ieder geval zoveel mogelijk te beleggen zoals je dat ook met echt geld zou doen. Wanneer je in het echt niet $100.000 zou investeren in een risicovolle belegging, doe je dit ook niet binnen het demo account. Op die manier vergroot je de kans dat je wat leert van je ervaringen en dat je uiteindelijk ook goede resultaten kunt neerzetten met echt geld.

Neem bovendien de tijd om je beslissingen te evalueren. Op die manier kan je bepalen welke beleggingen verstandig waren en welke je beter niet had kunnen uitvoeren. Vergeet niet dat de kwaliteit van je beleggingsbeslissing niet wordt bepaald door de uitkomst, maar door de manier waarop je deze hebt genomen.

Wanneer je er uiteindelijk klaar voor bent om over te stappen van een demo account naar een echt geld account, is het aan te raden om dit eerst met een klein bedrag te doen. Op die manier voorkom je dat je een groot bedrag verliest doordat je (te) risicovolle beleggingen uitvoert.

Veelgestelde vragen over beleggen met een demo

Er is geen objectief antwoord te geven op deze vraag. Welke demo het beste bij je past, is uiteindelijk een persoonlijke kwestie. Door een lijst samen te stellen met factoren die je belangrijk vindt, kan je een partij vinden die goed bij je past.

De prijzen binnen een demo account zijn normaal gesproken bijna identiek aan de resultaten die je op de echte beurs zou behalen. Houd er wel rekening mee dat sommige brokers nog extra kosten rekenen. Je betaalt dan bijvoorbeeld maandelijks servicekosten of je krijgt te maken met opnamekosten.

Je kunt het verhandelen van aandelen oefenen met een gratis demo. In dit artikel vind je een overzicht met mijn favoriete partijen waar je beleggen met een demo geheel zonder risico kunt uitproberen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *