Brand new day review

Brand New Day review: mijn ervaringen

Sinds 2019 beleg ik bij Brand New Day en in deze review deel ik mijn ervaringen. Brand New Day is een goede optie als je op zoekt bent naar een betrouwbare Nederlandse partij om aanvullend pensioen op te bouwen via beleggen of sparen of om vrij te beleggen in indexfondsen. Het is makkelijk, simpel en de kosten zijn laag. Deze Brand New Day review is volledig gebaseerd op mijn eigen ervaring waar ik al ruim 4 jaar beleg.

Samenvatting

Brand New Day is een neobank waar je kunt beleggen en sparen in verschillende vormen (met verschillende belastingvoordelen), voor jezelf, pensioen en voor je kind(eren). Als je belegt, kies je voor indexfondsen die je zelf kan samenstellen. Brand New Day is betrouwbaar en wordt gereguleerd door de Nederlandse AFM. Verder biedt BND:

 • Lage kosten
 • Een goede klantenservice
 • Mogelijkheid om automatisch te beleggen
 • Oplossing voor het dividendlekkage
 • Veel features zoals herbalanceren en automatisch risico afbouwen
 • Keuze tussen modelbeleggen of bepaal zelf de fondsensamenstelling

Wat is Brand New Day?

Brand New Day is een beleggingsinstelling met een bankvergunning. Vroeger hadden ze alleen een pensioenrekening en kon je (aanvullend) pensioen opbouwen (box 1) via een spaarrekening en een beleggingsrekening. Tegenwoordig kun je ook een vrije spaar- of beleggingsrekening (box 3) openen zonder de fiscale voordelen van een aanvullend pensioen. In deze review over Brand New Day focussen we ons op de pensioenbeleggingsrekening omdat ik hier de meeste ervaringen mee heb opgedaan en ook de optie is waar Brand New Day uniek in is. De functies voor de vrije beleggingsrekening zijn echter wel hetzelfde.

Brand New Day Review Ervaringen 1

Welke producten biedt Brand New Day?

Brand New Day biedt de volgende producten:

 • Vrij sparen
 • Pensioen sparen
 • Vrij beleggen
 • Pensioen beleggen
 • ZZP rekening (beleggen)
 • Kinderrekening (beleggen)

Bij Brand New Day beleg je in indexfondsen. Deze kun je zelf uitkiezen en zijn eenvoudig te begrijpen. Je hebt indexfondsen in obligaties en in aandelen en deze zijn verdeeld in verschillende regio’s.

Bij sparen leg je geld in op een spaarrekening waarbij €100.000,- gedekt is via het depositogarantiestelsel. In ruil voor dit spaargeld ontvang je uiteraard rente.

Wat is uniek aan Brand New Day?

Brand New Day is één van de weinige partijen in Nederland waarbij je aanvullend voor je pensioen kan beleggen in makkelijk te begrijpen indexfondsen tegen lage kosten. Dit gebeurt (als je dat wil) automatisch waardoor je er geen omkijken naar hebt. Dit scheelt je tijd, moeite en stress dat naar mijn mening goed past bij ‘beleggen voor je pensioen’.

Daarnaast biedt deze bank eigenlijk alle soorten producten die je nodig hebt, voor jezelf, je pensioen en voor je kind(eren). Hierbij kun je dus kiezen tussen sparen en/of beleggen!

Jaarruimte berekenen

Je kunt uiteraard ook vrij beleggen bij Brand New Day maar voor deze review focussen we ons op mijn ervaringen met pensioenbeleggen. Om te achterhalen of pensioenbeleggen voor jou mogelijk is, moet je een pensioengat hebben. Je hebt een pensioengat als je te weinig (of geen) pensioen opbouwt via je werkgever. Als je ondernemer bent, moet je sowieso zelf voor je pensioen zorgen. Als je een pensioengat hebt, kun je makkelijk je jaarruimte berekenen. Dat is het deel dat je in kan leggen op je pensioenrekening waarmee je vervolgens fiscale voordelen hebt. Je kunt de jaarruimte makkelijk hier berekenen.

Ik heb een apart artikel geschreven over jaarruimte berekenen met BND

Aanmelden bij Brand New Day

Je kunt je direct aanmelden via deze link. Aanmelden is net zo makkelijk als bij elke andere bank en lukt meestal binnen 10 minuten. Je klikt rechtsboven in het scherm op ‘Open een rekening’ en je kunt starten.

Brand New Day Review Ervaringen 2

Vervolgens moet je kiezen voor de type rekening die je wilt openen. Geen zorgen, later kun je nog andere producten erbij nemen.

Brand New Day Review Ervaringen 3

De rest volgt eigenlijk vanzelf. Als je er niet uitkomt, staat de klantenservice voor je klaar. Zij helpen je graag verder. Later in deze Brand New Day review meer over de klantenservice.

Het platform van Brand New Day

Het platform van Brand New Day ziet er erg geordend en netjes uit. Je weet eigenlijk direct waar alles zit en ik ben ervan overtuigd dat iedereen zijn weg kan vinden.

Bovenin het scherm zie je een aantal tabbladen staan waar je snel kunt vinden wat je zoekt. Daaronder zie je direct de waarde van je beleggingen en je onbelegde euro’s. Als je de optie hebt gekozen voor een automatische maandelijkse inleg, zie je deze ook hier staan.

Vervolgens zie je het verwachte rendement. Dit is natuurlijk een klein kijkje in de toekomst dus zeker is het niet maar Brand New Day baseert dit op duizenden scenario’s van De Nederlandsche Bank dus het is zeker niet totale onzin.

Brand New Day Review Ervaringen 4

Vervolgens zie je een blok met daarin de verdeling van jouw inleg en hier wordt het interessant.

Brand New Day Review Ervaringen 5

In dit scherm kun je kiezen in welke fondsen je wil beleggen. Dit kan via vrij beleggen of door te kiezen via een vooraf samengestelde modelportefeuille. Telkens als je automatisch of zelf geld stort, wordt dit belegd volgens deze samenstelling.

Automatische risicoafbouw

Bij Brand New Day kun je gebruik maken van Life Cycle Beleggen. Deze optie gebruik ik persoonlijk ook. Als je hiervoor kiest dan zal Brand New Day vanaf 15 jaar voor de einddatum (of het moment wanneer je de optie aanvinkt) gaan beleggen in minder risicovolle indexfondsen (lees: obligaties). Hiermee voorkom je dat bijvoorbeeld vlak voor je pensioendatum een markt crash enorme invloed heeft op je eindresultaat (omdat je dus al belegt in obligaties voor een deel). Je bouwt dus automatisch je risico af.

 

Automatisch herbalanceren

Je kunt ook instellen dat Brand New Day elk jaar jouw portefeuille herbalanceert en zelf heb ik daar ook ervaringen mee. Als je namelijk verschillende indexfondsen bezit, zal het koersverloop onderling anders zijn en zal je verdeling uit elkaar lopen. Door dit jaarlijks te herbalanceren staat alles weer zoals je het vooraf ingesteld hebt. Ook heb je de optie om direct te herbalanceren. Brand New Day voert dit kosteloos uit.

 

Model selecteren

Heb je zelf niet zo’n goed idee welk fonds je moet kiezen? Brand New Day kan je daarbij helpen. De profielen lopen van Zeer Defensief naar Zeer Offensief en bepalen hoe groot het deel obligaties en aandelen zal zijn. Je kunt uiteraard ook ‘vrij beleggen’ en dan kies je zelf de fondsen en de mix. Ik maak gebruik van de modelportefeuille zeer offensief‘ omdat ik nog een lange beleggingshorizon heb.  

 

De fondsen van Brand New Day

Brand New Day heeft best wel veel verschillende fondsen en ik moet zeggen, dat kan iets beter. Het zijn er genoeg maar de namen zijn (zeker voor een beginner) wel wat lastig. Hedged of Unhedged en C of B. Het is niet altijd goed te begrijpen.

In deze Brand New Day review is het niet handig om alle fondsen individueel te bespreken. Ik heb een apart artikel geschreven over de BND fondsen. Voor nu volstaat het dat je in ieder geval genoeg keuze hebt als je een goede wereldwijde spreiding wil of juist een accent op een bepaalde regio. Je kunt op elk gewenst moment de mix van je beleggingen aanpassen en mijn ervaringen zijn dat Brand New Day dit kosteloos uitvoert.

Brand New Day fondsen

Ik heb een apart artikel geschreven over de Brand New Day fondsen.

Brand New Day review van de kosten

De kosten zijn erg overzichtelijk. We kijken eerst naar de kosten voor een vrije beleggingsrekening in combinatie met modelbeleggen.

 • Geen aanmeldkosten
 • Geen wisselkosten
 • Geen stortingskosten
 • 0,34% servicekosten per jaar bij modelbeleggen
 • 0,15% tot 0,17% fondskosten

Je kunt ook zelf de fondsen samenstellen. Dan zijn de kosten:

 • Geen aanmeldkosten
 • Geen wisselkosten
 • Geen stortingskosten
 • 0,44% servicekosten per jaar bij beleggen met eigen keuze
 • 0,15% tot 0,26% fondskosten

Twijfel je nog tussen modelbeleggen of zelf de fondsen kiezen? Geen zorgen, je kunt tussentijds en altijd gratis wisselen. Hier zijn geen kosten aan verbonden.

Wil je graag pensioenbeleggen? Dan zijn dit de kosten bij Brand New Day:

 • €45,- aanmeldkosten
 • Geen wisselkosten
 • 0,50% stortingskosten
 • Dezelfde service- en fondskosten als bij vrije beleggingsrekening

De kosten om aan te melden betaal je alleen bij de pensioenrekening. BND moet namelijk vanuit de wet ‘advieskosten’ vragen voor een pensioenproduct omdat zo’n product is aangemerkt als complex. Zeker gezien het feit dat je het volledig uit handen kan geven. Als laatste wil in deze Brand New Day review benoemen dat alle fondsen van Brand New Day de mogelijkheid hebben om de dividendbelasting terug te vragen. Normaal gesproken gaat een deel van het dividend verloren aan een buitenlandse belastingdienst (dividendlekkage) maar Brand New Day kan dit terughalen. Hierdoor maak je gemiddeld een extra rendement van 0,55% op hun meest gebruikte fonds de BND Wereld Indexfonds. Als je daar vervolgens de kosten vanaf trekt dan houdt je met het duurste fonds nog maar 0,15% over dat je jaarlijks betaald. Niet verkeerd toch?

Meer weten? Ik heb een apart artikel geschreven over de Brand New Day Kosten

Is Brand New Day veilig?

Brand New Day is veilig. Het is een Nederlandse bank en daarmee vallen ze onder het toezicht van de zeer strenge AFM. Dat geeft mij als consument een veilig gevoel. Beleggingen worden bewaard in een apart bedrijf (paraplufonds). Als Brand New Day dus failliet gaat, kunnen schuldeisers niet jouw belegt vermogen opeisen en krijg je altijd dat vermogen terug. Daarnaast is het dus een bank dus als er eventueel geld op de spaarrekening staat, is dat tot €100.000,- gedekt via het Nederlandse depositogarantiestelsel. 

De website is beveiligd met een gebruikersnaam, wachtwoord en sms-verificatie. Ook alle handelingen die je vervolgens uitvoert (bijvoorbeeld wisselen van de samenstelling van de fondsen), wordt pas uitgevoerd nadat je de sms-verificatie hebt uitgevoerd. 

Brand New Day Review Ervaringen 7

Brand New Day review van de services

In deze Brand New Day review splitsen we service op in klantenservice en alle verschillende services die zij aanbieden. Alles wat je leest over Brand New Day zijn onderdeel van mijn eigen ervaringen met de dienst.

Klantenservice

De klantenservice is gewoon Nederlandstalig en kan de meeste vragen direct beantwoorden. Als ze het niet (zeker) weten, sturen ze je een email achteraf of vragen het na en bellen je terug. Mijn ervaringen met de klantenservice van Brand New Day zijn erg positief! Het telefoonnummer is ook niet weggestopt en je bent ook niet verplicht om eerst met een chatbot te chatten voordat je een medewerker aan de lijn krijgt. Je staat altijd wel even in de wacht maar dat is hooguit een paar minuten. 

Services

Zo door deze Brand New Day review heen heb je al wat services kunnen spotten. Ik som ze hier allemaal op:

Voordelen van Brand New Day

Als ik mijn ervaring over Brand New Day mag laten spreken, dan vind ik het grootste voordeel wel dat alles automatisch verloopt. Zeker met pensioen wil je zo weinig mogelijk zorgen hebben. Alhoewel ik beleggen leuk vind, zie ik het niet zitten om 40 jaar lang elke maand dezelfde handeling uit te voeren. Gelukkig neemt Brand New Day dat werk uit mijn handen. Daarnaast is het erg fijn dat er geen dividendlekkage is. Er wordt niet actief over gecommuniceerd maar door het dichtzetten van het dividendlek kun je vrijwel alle kosten wegstrepen. 

Natuurlijk heeft pensioenbeleggen an sich ook erg veel voordelen maar die kunnen we niet allemaal bespreken in deze review over Brand New Day. Hierover heb ik een apart artikel geschreven.

Nadelen van Brand New Day

En natuurlijk zijn er ook nadelen over Brand New Day, anders zou het geen échte review zijn. Het feit dat je €45,- moet betalen als afsluitkosten is jammer maar dat is BND wettelijk verplicht.

Verder vind ik dat de namen van de fondsen vereenvoudigd kunnen worden. Of er moet ergens direct een uitleg gegeven worden. Ik denk namelijk dat veel mensen niet begrijpen wat Hedged is en waarvoor de B of C staan.

Mijn ervaringen met Brand New Day

Al met al ben ik erg tevreden bij Brand New Day. Als ik vragen heb (en die heb ik best wel wat gehad) dan kun je ze altijd bellen en de website is helder en verfrissend. De fondsen zijn goed en de kosten zijn laag. Ik ben in ieder geval een tevreden klant en zie geen reden om ergens anders te kijken om mijn aanvullend pensioen op te bouwen!

Conclusie Brand New Day review

Mijn conclusie in deze review van Brand New Day is dus dat het voor iedereen geschikt is als je een aanvullend pensioen wilt opbouwen. Brand New Day zit naar mijn ervaring precies goed op het snijvlak tussen zelf regelen en laten regelen.

Ik beleg bij Brand New Day voor mijn aanvullend pensioen maar je kunt bij Brand New Day ook vrij beleggen en zelfs sparen. BND is een specialist in passief indexbeleggen en daarmee beleg je gespreid en voor de lange termijn. Wil je meer weten? Dan zijn deze artikels interessant:

Aanmelden bij Brand New Day kan via deze link

Disclaimer: met beleggen kunt u uw inzet verliezen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *