Stappenplan

Stappenplan

Zo pak ik het aan.

#1

Besparen en zuinig leven

Het leven is duur genoeg. Daar moet je er het maximale uithalen. Dat betekent dat je alleen maar geld uitgeeft aan dingen die je écht nodig hebt en écht leuk vindt. Dit heeft vooral te maken met mindset maar er zijn ook slimme trucjes waarmee je kan besparen op je vaste lasten.

#2

Maak een plan. Wat zijn je doelen?

Door te besparen en zuinig leven houd je (hoop ik) elke maand geld over. Wat ga je met dat geld doen? Zijn er belangrijke verplichtingen in de toekomst die een zak met geld vragen? Heb je wensen of dromen? Alles is mogelijk zolang je maar een plan hebt en de wil om door te zetten.

#3

Bouw een buffer op

Wat je plannen ook zijn, het is belangrijk om eerst een (deel van je) buffer op te bouwen. Deze buffer zorgt ervoor dat je in slechte tijden je vaste lasten en noodzakelijke uitgaven (zoals boodschappen) kan betalen. Meestal zijn 3 tot 6 maanden voldoende. Je kunt er ook voor kiezen om flinke spaarpotjes te hebben voor als je apparaten  en/of auto stuk gaan. In tijden van nood kun je deze ook gebruiken. 

#4

Bescherm je vermogen met verzekeringen

Je hebt je spullen, een auto en misschien wel een eigen huis. Die wil je beschermen van gevaren buitenaf maar dat heb je niet altijd in de hand. Het risico op schade kun je in ruil voor een premie verleggen naar een ander. Een verzekeraar. Verzeker alleen wat je écht niet zelf kan dragen. 

#5

Beleg je geld voor een hoger rendement

Je hebt dus een mooi plan opgesteld en je weet wat je wilt bereiken en hoeveel tijd daar voor staat. Als dit een lange termijn doel is (langer dan 5 jaar) en met sparen wordt het lastig, dan kun je overwegen om te gaan beleggen. Dit is natuurlijk niet zonder risico’s maar daar staat mogelijk een hoger rendement tegenover. Je kunt beleggen met hoge risico’s maar ook met lage(re) risico’s. 

#6

Creëer een (passief) inkomen

Besparen is één maar extra inkomsten kan ook erg belangrijk zijn. Je kunt naar je baas toe en vragen om een loonsverhoging maar er zijn ook andere manieren om extra geld te verdienen. De mooiste (maar lastigste) manier is passief inkomen. Dat zijn inkomsten waar niet direct tijd tegenover staat. Niet altijd haalbaar maar zeker de moeite waard want sommige manieren zijn voor iedereen bereikbaar. Met meer inkomen creëer je meer financiële vrijheid en heb je de ruimte om sneller je doelen te bereiken.

#7

Heb je al nagedacht over jouw (vroegtijdig) pensioen?

Je wilt niet op een houtje bijten als je eenmaal met pensioen bent. Wist je dat (naar schatting) 35% tot 40% van de Nederlanders een pensioentekort heeft? Dan heb je dus naar schatting tegen de tijd dat je met pensioen bent niet 70% van je laatst verdiende loon. Vind je het prima om het met minder te doen? Dan is er niks aan de hand. Wil je graag wel een fatsoenlijk inkomen, dan kun je dit tekort zelf aanvullen. Hoe eerder je begint, hoe meer je profiteert en rendement kan behalen.