Review DEGIRO 2022 mijn ervaringen

Review DEGIRO 2023: mijn ervaringen!

DEGIRO is een broker uit Nederland. Het is een broker die bekend staat om zijn lage kosten, gebruiksgemak en groot aanbod van beleggingsproducten. Je kunt bij DEGIRO aandelen, hefboomproducten, ETFs & Fondsen en Opties & Futures kopen. DEGIRO biedt naast een normale beleggingsrekening ook een pensioenrekening aan. In deze review deel ik mijn ervaring over DEGIRO.

Ik ben al ruim een jaar klant bij DEGIRO en heb in die tijd het platform als zeer fijn ervaren. Voor mijn gevoel is het platform te gebruiken voor zowel beginners als gevorderden als voor zowel passieve als actieve beleggers. Dat heeft onder andere te maken met de lage kosten die DEGIRO vraagt voor haar diensten. 

Heb je nog geen account bij DEGIRO? Via deze link maak je makkelijk een gratis account aan. 

Je kunt eventueel ook deze alternatieven voor DEGIRO overwegen:

 • Scalable Capital: bij deze Duitse broker betaal je slechts €1 per transactie in plaats van de €3 bij DEGIRO.
 • Freedom24: bij deze broker betaal je lagere transactiekosten dan bij DEGIRO en je ontvangt bovendien 2,5% rente over je euro tegoeden.

Samenvatting review DEGIRO

DEGIRO is een Nederlandse broker met lage transactiekosten. Lage kosten zijn belangrijk waardoor je meer rendement maakt. Daarnaast heeft DEGIRO een groot aanbod aan beleggingsproducten. DEGIRO is aangesloten op meer dan 50 beurzen in 30 verschillende landen. Qua veiligheid wordt DEGIRO gereguleerd door de BaFin uit Duitsland en de AFM (Autoriteit Financiële Markten) in Nederland. Als Nederlander heb ik vertrouwen in deze instituties zodat ik als belegger beschermd wordt.

Die combinatie maakt het voor mij één van de betere brokers op de markt. 

Wat zijn de grootste voordelen van beleggen bij DEGIRO?

 • Het platform van DEGIRO is erg gebruiksvriendelijk en biedt veel handelsmogelijkheden.
 • Je kunt bij DEGIRO tegen relatief lage transactiekosten beleggen in bijvoorbeeld Nederlandse aandelen.
 • DEGIRO is volledig Nederlandstalig; je kunt dan ook snel geld storten met bijvoorbeeld iDEAL.
 • DEGIRO staat bekend als één van de betrouwbaarste partijen op de markt.

Wat zijn de grootste nadelen van beleggen bij DEGIRO?

 • De software van DEGIRO biedt maar beperkte analysemogelijkheden aan.
 • Het is niet mogelijk om volledig automatisch, passief te beleggen bij DEGIRO.
 • Zelf vind ik het jammer dat DEGIRO in de afgelopen periode regelmatig haar prijzen heeft verhoogd.

Aanmelden bij DEGIRO

Het is in 2023 heel makkelijk om een een beleggingsrekening te openen bij DEGIRO. Als je in deze review over DEGIRO dit hoofdstuk wilt overslaan, kun je hier klikken. Voor nu nemen we het stapsgewijs door. Aan het einde van dit hoofdstuk vind je de afbeeldingen. 

Nu ben je helemaal klaar om te starten! Als je een beetje snel bent, heb je dit binnen 30 minuten helemaal doorlopen en kun je direct starten met beleggen via DEGIRO.

Het platform van DEGIRO

Als je de aanmelding volledig afgerond hebt kun je naar het platform van DEGIRO om je aandelen, ETFs of andere beleggingsproducten te kopen. Je kunt hiervoor twee kanten op (of allebei), namelijk via de website of via de app van DEGIRO.

De website van DEGIRO

Als je op de website komt zie je als eerste je dashboard. Bovenin de balk zie je direct hoeveel je account waard is, hoeveel vrije ruimte je hebt en wat je rendement is. Je kunt ook je dagresultaat zien maar dat vind ik persoonlijk niet zo’n fijne optie want daardoor kun je gaan denken op de korte termijn terwijl beleggen in mijn ogen voor de lange termijn is. Voor de rest is het super handig! Vervolgens kun je snel naar de tabbladen ‘Markt’, ‘Nieuws’ en ‘Agenda’.

Bij ‘Markt’ kun je zien wat de koersen zijn van diverse indexen zoals de AEX-index of de S&P500-index. Onder het tabblad ‘Nieuws’ kun je eindeloos veel nieuwsberichten lezen. Het is jammer dat je niet hier een lijstje kan maken van bedrijven die je graag wilt volgen, maar het is wel erg uitgebreid. Wat dat betreft kun je is de ‘Agenda’ pagina wel interessanter. Daar kun je echt per bedrijf selecteren of je de dividenden en kwartaal- en jaarcijfers wilt zien. 

Elk aandeel dat je kan vinden op het platform van DEGIRO kun je een ster geven. Daarmee valt deze direct onder je favorieten. Een handige functie als je bepaalde aandelen langer in de gaten wilt houden!

Vervolgens kun je bij Portefeuille alle beleggingsproducten zien die je hebt gekocht en verkocht. Ook bij ‘Overzichten kun je het een en ander inzien zoals je orders, transacties en rapportages. Best wel boring, maar wel nodig en soms toch echt heel handig.

En dan komen we nu bij ‘Producten’. Hier is waar DEGIRO kan schitteren want DEGIRO heeft heel veel verschillende beleggingsproducten. Een small cap aandeel uit Denemarken? Geen probleem. Wil je een bepaald edelmetaal aanschaffen? Prima mogelijk. Of toch een populair aandeel uit het Verre Oosten? Het kan allemaal. Er is echt zoveel mogelijk, dit is echt wel voldoende voor 99% van de beleggers.

Zelf ben ik enthousiast over het web platform van DEGIRO binnen deze review. Niet omdat het uitzonderlijk veel opties biedt, maar juist omdat het erg gebruiksvriendelijk en toegankelijk is. Hierdoor verlies je als beginnende belegger niet snel de weg binnen het platform.

DEGIRO heeft een erg uitgebreid aanbod aan beleggingsproducten.

Dat is meer dan voldoende voor 99% van de beleggers.

De aandelen pagina

We gaan nu kijken naar de pagina van een aandeel. In dit geval Royal Dutch Shell. Je ziet als eerste de koers van het aandeel. Deze kun je aanpassen van 1 dag t/m 5 jaar of alles. 

Op deze plek heeft DEGIRO flinke stappen gemaakt. Je kunt tegenwoordig bij veel aandelen namelijk enorm veel informatie vinden. Dat was eerst niet zo. De gegevens kun je gebruiken om betere beleggingsbeslissingen te nemen en dat is erg handig! Je vindt er onder andere:

Hierdoor voelt het platform erg volwassen aan en biedt DEGIRO in mijn ogen erg veel informatie. Het enige wat ik mis is de functie om technische analyses goed uit te voeren, maar daarvoor bestaan er ook genoeg andere websites.

De app van DEGIRO

DEGIRO heeft ook een app voor Android en iOS. Ze bieden dezelfde functionaliteiten als de website maar dan op zakformaat. Ik vind de app erg overzichtelijk, gebruiksvriendelijk en ik maak er graag gebruik van.

Door de applicatie van DEGIRO te gebruiken, kan je ook makkelijk onderweg aandelen kopen en verkopen. Wel kan de applicatie je aansporen om actiever te handelen, wat vaak onverstandig is.

Het productaanbod bij DEGIRO

DEGIRO is klein in kosten (daarover later meer) maar erg groot in aanbod. Het lijkt wel een Amerikaanse supermarkt zoveel keuze. Dat is erg fijn, want je vindt altijd wel wat je zoekt. In totaal kun je in 2023 uit meer dan 50 beurzen kiezen en dan niet alleen uit de bekende Westerse landen maar ook uit beurzen zoals Hong Kong, Turkije, Australië en Japan. In totaal kun je handelen in beleggingsproducten uit meer dan 30 landen.

Het is bij DEGIRO bovendien mogelijk om in exotische beleggingsproducten te beleggen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan verschillende derivaten zoals opties en futures. Voor de geavanceerdere beleggingsproducten moet je wel eerst een kennistoets doen, aangezien deze zeker niet geschikt zijn voor elk type belegger.

Je kunt bij DEGIRO ook short posities openen en op marge handelen. Op die manier kan je onder alle marktomstandigheden de juiste beleggingsbeslissingen nemen. 

DEGIRO heeft een enorme keuze aan beleggingsproducten. 

Meer dan 50 beurzen uit 30 landen.

Tarieven bij DEGIRO: hoeveel kost beleggen bij DEGIRO?

DEGIRO is een relatief voordelige broker. Wel heeft DEGIRO in de afgelopen periode haar kosten fors verhoogd, soms met meer dan 100%! Wanneer deze trend doorzet kan DEGIRO op de termijn minder voordelig worden. In vergelijking met grote banken zoals de ING Bank en ABN AMRO is DEGIRO echter nog steeds een voordelige keuze.

Alle kosten vind je terug op deze pagina waar ik in details inga op de kosten die er worden gerekend bij DEGIRO.

Verschillende type kosten

Ondanks dat de kosten redelijk laag zijn wil ik in de review toch alle kosten doornemen die DEGIRO hanteert. Dan zijn er geen verrassingen achteraf (en die vallen erg mee).

Service Fee

DEGIRO vraagt geen service of bewaarloon. Ook niet zoiets als een abonnementsfee of lidmaatschapskosten. Let erop dat je alsnog jaarlijks vaste kosten betaalt, aangezien je bij DEGIRO te maken krijgt met aansluitingskosten.

Valutakosten

DEGIRO rekent 0,25% aan kosten voor het omwisselen van valuta’s. Dit betekent dat wanneer je bijvoorbeeld Amerikaanse aandelen koopt, je 0,25% betaalt over de aanschafprijs. Wanneer je de aandelen vervolgens weer verkoopt, betaal je opnieuw 0,25% over het bedrag dat je belegt.

Transactiekosten

Voor elk beleggingsproduct worden transactiekosten gerekend met uitzondering op de ETFs uit de Kernselectie (daarover later meer). 

DEGIRO verdeeld de transactiekosten in handlingksosten wat kosten zijn voor het verwerken van de order. Daar komen nog de standaard transactiekosten bovenop. Wanneer je bijvoorbeeld Nederlandse aandelen koopt dan betaal je hier €3 over en over Amerikaanse aandelen betaal je €2. Wanneer je op andere beurzen handelt, kunnen de transactiekosten verder toenemen. Klik hier om direct te bekijken wat de kosten momenteel zijn bij DEGIRO.

Aansluitkosten

DEGIRO vraagt €2,50 per beurs per jaar waarop je handelt met uitzondering van de beurs Euronext Amsterdam (alle Nederlandse aandelen). Die is namelijk gratis. Heb je bijvoorbeeld aandelen in Duitsland, Verenigde Staten en Nederland, dan betaal je per jaar €5,-. 

Kernselectie van DEGIRO

DEGIRO heeft een Kernselectie. Dat is een lijst met ETFs die je 1x per maand gratis kan kopen óf verkopen. Je kan in dezelfde maand nog een keer een gratis transactie uitvoeren, maar dan moet je wel voldoen aan bepaalde voorwaarden. 

Dit is dé ideale manier voor veel passieve beleggers om gewoon 1x per maand een ETF te kopen en meer niet. Als deze ETF dan ook nog eens is genoteerd aan de Euronext in Amsterdam dan heb je helemaal geen kosten. En dat is zeer uitzonderlijk en erg aantrekkelijk. Er zijn erg veel beleggers die kopen alleen uit deze selectie om zo de kosten te vermijden. 

Ik heb een apart artikel geschreven over DEGIRO Kernselectie. Hier lees je alles wat je moet weten. En bij downloads vind je een lijst met alle ETFs die in DEGIRO Kernselectie vallen. Deze lijst is veel overzichtelijker dan de lijst van DEGIRO zelf.

Let op; sinds 2023 is de kernselectie niet meer echt gratis. Dit komt doordat DEGIRO nu ook handelingskosten rekent voor ETF’s binnen de kernselectie. Houd er daarnaast rekening mee dat ETF’s zelf ook altijd jaarlijkse beheerderskosten rekenen. Deze kan je terugvinden door de prospectus van de betreffende ETF door te nemen.

Met DEGIRO Kernselectie is het mogelijk om bepaalde ETFs te kopen zonder transactiekosten.

Waarom kosten zo belangrijk zijn

Voor mij zijn kosten en veiligheid het belangrijkste aspect bij het kiezen van een broker. Ik zal hieronder een voorbeeldje geven hoe een klein verschil in kosten toch een groot verschil in rendement kan opleveren. 

Je belegt elke maand €250,- in een ETF voor de komende 30 jaar. We gaan ervanuit dat je 7% rendement maakt per jaar. Helaas moeten er kosten vanaf gehaald worden. We nemen 0,2%. Dat klinkt niet veel toch? In plaats van 7% maak je nu dus 6,8% rendement per jaar.

Het verschil is €10.661,-. Die 0,2% extra kosten levert je 5,5% minder rendement op! Hierbij trek ik eerst de inleg ervan af natuurlijk.

Wil je ook weten hoeveel het scheelt als je eenmalig een groter bedrag inlegt?

Het verschil is nu €4.155-. Die 0,2% extra kosten levert je 6,7% minder rendement op!

Als je dus één keer kritisch bent met de keuze van je broker profiteer je hier elke keer van.

Pensioenbeleggen bij DEGIRO

Het is bij DEGIRO ook mogelijk om met een speciale rekening voor je pensioen te beleggen. Je kunt op die manier in box 1 pensioen opbouwen.

Dit is mogelijk voor iedereen die jaarruimte heeft; je kunt dan een deel van je inkomen op een speciale rekening storten en vervolgens aftrekken van je inkomstenbelasting.

Dit bedrag kan je vervolgens zelfstandig beleggen en wanneer je met pensioen gaat, kan je dit bedrag periodiek aan jezelf uitkeren. Je betaalt uiteindelijk pas belasting over dit bedrag zodra je het bedrag uitkeert en de percentages liggen dan lager. Je loopt natuurlijk wel het risico dat het belastingsysteem tegen die tijd helemaal anders werkt.

Wanneer je gaat pensioenbeleggen bij DEGIRO, krijg je te maken met de volgende kosten:

 • Beheerkosten: je betaalt minimaal 0,2% aan servicekosten per jaar.
 • Transactiekosten: de transactiekosten kan je aftrekken van de servicekosten. Alleen wanneer je meer transactiekosten maakt dan de servicekosten die je betaalt, wordt dit erbij opgeteld.
 • Aansluitingskosten: je betaalt ook €1 per maand per beurs aan aansluitingskosten.

Regulering bij DEGIRO

Ik vind veiligheid extreem belangrijk als het gaat om mijn vermogen. Ik zoek daarom altijd naar een broker die wordt gereguleerd door een toezichthouder. Voor DEGIRO is dat de BaFin in Duitsland. 

In de review neem ik een aantal aspecten van de veiligheid & betrouwbaarheid van DEGIRO door.

Bewaarbedrijf

Eén van de zaken die verplicht zijn vanuit de toezichthouder is een apart bewaarbedrijf. Zodra jij aandelen koopt worden deze buiten DEGIRO in een apart bedrijf opgeslagen. Als DEGIRO failliet gaat, zitten jouw aandelen niet bij DEGIRO waardoor deze aandelen niet geclaimd kunnen worden door schuldeisers. Hiermee wordt een (kleine kans maar) groot risico voorkomen. Dit geeft mij als belegger een prettig gevoel.

Beleggerscompensatieregeling

Als het tóch misgaat en de aandelen zitten niet in een apart bewaarbedrijf, dan is er nog altijd het beleggerscompensatieregeling van de overheid. Hiermee zijn je aandelen voor €20.000,- gedekt.

Depositogarantiestelsel

Er is ook zo’n regeling voor het geld wat je stort op DEGIRO (maar nog niet hebt uitgegeven aan beleggingsproducten). DEGIRO maakt namelijk gebruik van Duitse bankrekeningnummers van Flatex Bank waardoor je onder het depositogarantiestelsel valt van Duitsland. Dit is tot €100.000,-. Dus niet alleen je aandelen maar ook je geld is door middel van deze garantieregelingen zeker.

Beveiliging op de website

Voor de website wordt gebruik gemaakt van een gebruikersnaam en wachtwoord. Aanvullend daarop kun je kiezen voor een 2FA beveiliging. Je moet dan een aparte app installeren op je telefoon die constant cijferreeksen aanmaakt. Zodra je wilt inloggen moet je zo’n cijferreeks gebruiken om toegang te krijgen tot je account. Het werkt erg goed en zorgt voor een tweede laag van beveiliging. Daarnaast kan het geld op je DEGIRO rekening alleen teruggestort worden naar het rekeningnummer dat je vooraf zelf hebt opgegeven.

Beveiliging van de app

De app heeft een extra beveiliging met pincode, vingerafdrukscanner of oogscanner. Dit voorkomt dat iedereen gewoon in jouw beleggingen kan rondspeuren.

Al met al vind ik de beveiliging goed op orde en voel ik mij comfortabel genoeg om grote sommen geld bij DEGIRO te stallen en te beleggen.

DEGIRO voor actieve belegger?

Ik vind dat er voor de actieve belegger veel te halen valt bij DEGIRO. Ze hebben enorm veel beleggingsproducten en de kosten zijn laag. Dat zijn 2 erg belangrijke aspecten voor een actieve belegger. Ik moet wel eerlijk zeggen, ik ben zelf geen actieve belegger bij DEGIRO dus het is niet mijn eigen ervaring (maar wilde het toch graag noemen in de review).

Ook voor beleggers die wat meer risico willen nemen (dat zijn vaak actieve beleggers) zijn er verschillende beleggingsproducten (zoals opties, hefboomproducten en futures).

Toch is DEGIRO naar mijn mening geschikter voor de passieve, lange termijn belegger. De software van DEGIRO biedt namelijk geen geavanceerde trading terminal aan en commissievrij trading is ook geen optie. Wanneer je tientallen transacties opent, kunnen de kosten dan ook snel oplopen bij DEGIRO.

DEGIRO voor passieve belegger?

Ook voor de passieve belegger is DEGIRO een fijne partij. Hier kan ik wel spreken vanuit ervaring! Je kunt zelfs een automatische incasso aanmaken om elke maand automatisch geld over te boeken naar jouw DEGIRO rekening. Dan is het alleen nog nodig om de juiste beleggingsproducten te kopen. Verder geeft het ook een veilig gevoel dat het een Nederlands bedrijf is. Erg handig als je problemen hebt of iets niet begrijpt.

Het enige wat jammer is, is dat je niet automatisch een ETF of aandeel kan kopen nadat je automatisch geld hebt overgemaakt. Dit zou het platform veel passiever kunnen maken. Je moet dus als passieve belegger wel zelf inloggen om orders te plaatsen.

Het Kenniscentrum

Over kenniscentrum gesproken; ze hebben een volledige beleggersacademie waar je als beginnende belegger heel veel informatie kan vinden. Erg handig als je even niet meer snapt hoe iets werkt of wat er bedoeld wordt met een bepaald begrip.

Toch biedt DEGIRO in verhouding met sommige andere brokers geen uitgebreide ondersteuning aan. DEGIRO is er dan ook vooral voor de belegger die een relatief goedkoop en gebruiksvriendelijk platform zoekt zonder al te veel toeters en bellen. 

De klantenservice

Ik heb eerlijk gezegd geen ervaring met de klantenservice. Dat komt omdat ik nooit vragen heb gehad of problemen heb ondervonden. Dat is natuurlijk wel positief, maar daarom kan ik mijn ervaring niet delen in deze review over DEGIRO. Op internet lees ik niet veel problemen met de klantenservice

De reviews van anderen

Dit is mijn review over DEGIRO maar de mening van anderen kan natuurlijk ook erg belangrijk zijn. DEGIRO heeft tot nu toe 66 broker awards binnengesleept. Dat zegt wel iets over het platform en wat de media vindt van DEGIRO. De awards komen uit landen als Duitsland, Spanje, Portugal, Verenigd Koninkrijk en natuurlijk uit Nederland.

Conclusie review DEGIRO

Al met al heeft DEGIRO een erg mooi en overzichtelijk platform. De kosten zijn laag als je het vergelijkt met andere concurrenten en ze hebben een erg ruim productaanbod. Dat maakt het voor veel beleggers een erg aantrekkelijke optie. Ook voor mij. 

Ik ben begonnen met handelen op het platform van DEGIRO en het kenniscentrum heeft mij geholpen om mijn weg te vinden. Bovendien heeft DEGIRO (samen met Flatex) meer dan 1 miljoen gebruikers in Europa en dat geeft ook wel vertrouwen. Het is fijn om bij een Nederlands bedrijf te zitten dat werkt volgens de Nederlandse wetgeving.

Ik kan DEGIRO iedereen aanraden die wil beginnen met beleggen. Via deze link kun je je gratis aanmelden bij DEGIRO! 

2 gedachten over “Review DEGIRO 2023: mijn ervaringen!”

 1. als Belg zijnde met Nederlandse aandelen die dividend uitbetalen gaan er toch meer kosten af hoe zit het dan met een etf zoals vwr is het dan wel intressant om dit bij degiro te doen ?

  1. He Bart,

   Over het algemeen gebruiken Belgen een ETF die niet het dividend uitkeert maar het direct herinvesteert. Zo wordt voorkomen dat de Belgische belastingdienst hierop dividendbelasting kan heffen.
   Welke broker je precies gebruikt maakt niet uit maar het is wel fijn als de broker rekening houdt met de lokale fiscale regels. DEGIRO kan rekening houden met de Belgische belastingregels dus dat is geen probleem.

   Dan is het nog aan jou om een ETF te selecteren die past bij jouw als persoon maar natuurlijk ook rekening houdt met de Belgische fiscale regels. Een ETF die dus dividend direct in de ETF herinvesteert.
   Als alternatief op VWRL kun je denken aan VWCE. Check het artikel hieronder:
   https://www.cashmetken.nl/vwce-etf-versus-vwrl-alles-wat-jij-moet-weten/

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *