Kosten bij DEGIRO_ alles op een rijtje

Kosten bij DEGIRO: alles op een rijtje

Kosten bij een broker zijn belangrijk, dus ook bij DEGIRO. DEGIRO is een Nederlandse broker die bekend staat om zijn lage kosten. Kosten zijn erg belangrijk want ze drukken het rendement. Daarom gaan we in dit artikel kijken naar de kosten van aandelen en ETFs bij DEGIRO.


Heb je nog geen account bij DEGIRO? Klik dan op deze link zodat je je kan aanmelden. Ik krijg dan een kleine vergoeding (en het kost jou verder niets). Daarmee steun je mijn website en kan ik artikelen blijven maken. Wil je meer weten over DEGIRO? Check dan mijn review

De kosten gaan af van je inleg of waarde van je beleggingen. Kosten eten dus een stukje vermogen weg en dat gaat ten koste van je rendement. Stel je hebt 8% rendement per jaar. Als daar 1% kosten vanaf gaan heb je nog maar 7% rendement. Op 1 jaar lijkt dat niet zo veel maar vanwege het rendement op rendement effect loopt dit flink op in de jaren daarna. Na 10 jaar mis je al 19% rendement. En na 20 en 30 jaar loop je zelfs 79% en 245% mis! Auw dat doet toch wel wat meer pijn dan 1% toch?

Daarom is het belangrijk dat je vanaf het begin een goede keuze maakt voor een broker. En kosten zijn dan één van dé belangrijkste factoren waarop je moet letten.

Geld maakt geld. En dat geld maakt ook weer geld. En dat geld maakt nog meer geld.

Met kosten maak je minder geld.

De kosten bij DEGIRO vallen samen met het type account

Bij DEGIRO heb je 2 type accounts, namelijk Basic en Custody. Deze twee soorten accounts hebben ieder hun eigen kosten bij DEGIRO. Wil je meer weten over de verschillen en de voor- en nadelen? Check dan zeker dit artikel

Waar de kosten afhankelijk zijn van het type account, zal ik dit vermelden.

Overzicht van kosten bij DEGIRO

Welke kosten van DEGIRO we doornemen, vind je hieronder in een overzicht:

Transactiekosten bij DEGIRO

Dit zijn de transactiekosten over aandelen, claims, ETN, ETC, Warrents en ADR’s.

Landen
Transactiekosten
Nederland, België
€2,00
USA, Canada

€1,00

Europa
€3,90
Australië, Hong Kong, Japan, Singapore
€5,00

En dit zijn de kosten voor een ETF.

Landen
Transactiekosten
Kernselectie
€0,00
Wereldwijd (excl. Kernselectie)
€2,00
Tradegate
€3,90

*Voor bepaalde producten op deze beurzen is er een belasting. Dit is dan aangegeven.

** Bij een ADR kan het zijn dat er externe periodieke kosten zijn. Deze kosten worden door DEGIRO direct doorgezet. 

Bijna bij elk land wordt wel een percentage genoemd bij de transactiekosten. Dat is dan een percentage van de prijs van het aandeel dat je ervoor betaalt (of verkoopt). Dus als je in Nederland voor €1.000,- van een aandeel koopt betaal je €2,- + (1.000 x 0,0003 = ) €0,30 = €2,30 in totaal. 

Wil jij weten hoe de beste belegger van de wereld belegt?

Maak kennis met Warren Buffett 

Leer hoe je geweldige bedrijven spot

Ontdek welke regels Warren zo succesvol maken

Download het e-book Gratis

Handelingskosten bij DEGIRO

Handelingskosten zijn kosten die de broker maakt voor het uitvoeren van jouw transactie. Ze zijn dus sterk te vergelijken met transactiekosten bij DEGIRO maar worden door DEGIRO toch apart gecategoriseerd. Het verschil is dat dit vaak kosten zijn van derden, zoals clearing- en settlement kosten, brokerage fee, contract note fee en regulatoire vergoedingen.

De handelingskosten zijn €1,- voor elke transactie die wordt uitgevoerd. Het maakt hierbij niet uit wat voor soort beleggingsproduct je koopt of verkoopt.

De uitzonderingen hierop zijn:

  • BNP & SGC OTC Hefboomproducten & Warrents
  • Transacties via Tradegate
  • Opties en futures (excl. OMX Nordics)

Aansluitingskosten

Ik noem dit beurskosten. DEGIRO rekent kosten voor het feit dat je aandelen aanhoudt op een bepaalde beurs. Dit is €2,50 per beurs per jaar. De uitzondering hierop zijn de Euronext in Amsterdam en in Brussel. Deze zijn gratis! Heb je dus aandelen aan de Amsterdamse beurs en de beurs in Frankfurt (Duitsland) en de New York Stock Exchange (Verenigde Staten), dan betaal je in totaal €5,- per jaar. Dat komt dus omdat je op 3 beurzen actief bent maar de Amsterdamse beurs gratis is.

Soms heb je meerdere beurzen in 1 land. Zo heb je in de Verenigde Staten de New York Stock Exchange (NYSE) en de NASDAQ. Als je aandelen hebt op beide beurzen betaal je dus in totaal €5,- per jaar. Het is niet veel maar wel iets om rekening mee te houden.

Deze kosten worden 1x per jaar in januari van je ‘vrije ruimte’ afgetrokken. Dat ziet er zo uit:

DEGIRO Kosten 1

Je ziet in bovenstaande afbeelding ook een bedrag van €1,44 voor de Xetra beurs in Duitsland. Dat komt omdat ik daarop op dit moment geen aandelen meer heb. Ik heb dus niet het hele jaar gebruik gemaakt van deze beurs. DEGIRO verrekent dat dus gewoon netjes.

Valutakosten

Bij DEGIRO wordt altijd gewerkt in euro’s. Als je een aandeel in bijvoorbeeld de Verenigde Staten koopt, dan betaal je uiteraard in dollars. Jouw euro’s moeten daarom, vlak voordat je een aandeel of ETF koopt, omgewisseld worden. Standaard wordt dit automatisch uitgevoerd door DEGIRO en zijn de kosten 0,25% van het aankoopbedrag. Bij elke €100,- betaal je dus 25 cent. Deze kosten zijn bij DEGIRO direct verwerkt in de koers. 

Handel je vaak in een andere valuta als de euro bij DEGIRO? Dan is het verstandig om de functie van automatisch wisselen uit te schakelen zodra je gaat verkopen.  Dan blijft de valutasoort na de verkoop  hetzelfde. Dit doe je door naar de ‘instellingen’ te gaan en daar te klikken op ‘valuta afhandeling’.

DEGIRO Kosten 2

De omwisselkosten voor een andere valuta zijn hetzelfde als Bux Zero en Binck/Saxobank

Dividend administratie

Als je ervoor hebt gekozen om een custody account aan te maken, betaal je administratiekosten over je dividend. Dat is altijd €1,- + 3% van de dividend uitkering. Dus als jij van bijvoorbeeld het aandeel Coca Cola €10,- dividend hebt gekregen (na aftrek van belasting) dan betaal je dus aan DEGIRO €1-, en €0,30.

Ik heb een artikel geschreven over de basic en custody account. Hier lees je alle details! 

Overige kosten bij DEGIRO

Om een transactie te verrichten, hebben sommige beurzen een soort van handelingskosten. Die zijn soms wettelijk bepaald. DEGIRO rekent dus bovenop elke transactie de ‘overige kosten van €1,00. DEGIRO geeft aan dat deze kosten vaak noodzakelijk zijn omdat een beurs zelf ook transactiekosten kan rekenen.

Hieronder de kosten die wat minder vaak voorkomen maar die ik toch wil noemen voor alle duidelijkheid.

Aandelen kopen bij DEGIRO via telefoon of e-mail

Ik wist niet dat het nog bestond! Maar je kunt ook via e-mail of telefoon een order doorgeven. Dit kost je dan €10,- per order. 

Overboeken portefeuille van en naar DEGIRO

Als je bij een andere broker zit (of daar naar toe wilt overstappen), kun je regelen dat je beleggingen direct overgezet worden. Naar DEGIRO is gratis vanaf een portefeuillewaarde van €3.000,-. Anders kost het €10,- per regel.

Aanmelden aandeelhoudersvergadering

Bij veel aandelen heb je recht om naar de aandeelhoudersvergadering te gaan. Dit kun je via DEGIRO regelen. In Nederland kost dit €10,- en buiten Nederland kost dit €100,-. 

Realtime koersinformatie

Deze kosten zijn optioneel als je er zelf voor kiest. Veel beurskoersen lopen iets achter op de werkelijkheid (bijvoorbeeld 15 minuten). Als je een echte trader bent die veel handelt, kan het nadelig zijn dat je achterloopt op informatie. Je kunt dit tegengaan door actuele koersinformatie te kopen. De kosten verschillen per beurs en zijn tussen de €1,50 en €10,50 per maand. De beurskoersen in Amsterdam, Brussel, Parijs, Frankfurt en Lissabon lopen overigens wel gelijk. 

Geldoverboeking

Als laatste is het toch handig om te vermelden dat het overboeken van geld altijd gratis is.

DEGIRO Kernselectie

Er is een handige manier waarop je kan besparen op transactiekosten bij een aantal ETFs. DEGIRO heeft namelijk een Kernselectie samengesteld. Dat is een lijst van 200 ETFs. Deze ETFs kun je onder bepaalde voorwaarde zonder transactiekosten kopen of verkopen (je betaalt wel €1,- handelingskosten). Er zitten veel goede ETFs bij die veel gebruikt worden. En hier heb ik 5 tips voor ETFs die kunnen knallen in 2021. De meeste daarvan zitten ook in DEGIRO Kernselectie

Ik probeer deze artikelen zo actueel mogelijk te houden. Toch kan het zijn dat ik iets ben vergeten of iets achterloop. Kijk daarom altijd in deze lijst van DEGIRO voor de actuele kosten.

Het is fijn om een artikel te lezen, maar soms wil je gewoon lui op de bank een video kunnen kijken. Dit is een interessante video die ik heb gevonden op YouTube: 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *