Beleggingsstrategie Dogs of the Dow

Dogs of the Dow strategie: lees er hier alles over!

In de wereld van beleggen heb je verschillende manieren om te starten. Wat je ook doet; start altijd met een plan. In dat plan moet een beleggingsstrategie staan. Je hebt honderden verschillende beleggingsstrategieën en 1 daarvan is de Dogs of the Dow. In dit artikel lees je alles over de Dogs of the Dow strategie. 

Wat is Dogs of the Dow?

Deze strategie kan enorm simpel zijn en vrijwel voor iedereen makkelijk toe te passen. De Dogs of the Dow (DoD) is een populaire beleggingsstrategie die is gepubliceerd in 1991 door Michael B. O’Higgins. Je koopt elk jaar 10 aandelen uit de Dow Jones Index met het hoogste dividendrendement. En de rest verkoop je. Dit ritueel herhaal je jaarlijks 1x. 

Een variant op deze beleggingsstrategie heet de Small Dogs of the Dow (SDoD). Hierbij koop je niet 10 aandelen maar 5 aandelen. Dan heb je ook nog de Dogs of the Dow X en Small Dogs of the Dow X die respectievelijk 7 en 3 aandelen in de portefeuille hebben. Na het jaar koop je weer de 10 aandelen uit de Dow Jones Index met het hoogste dividend.

En dit is het dan. Niet moeilijk toch?

Waarom de naam Dogs of the Dow?

In de Dow Jones Index zitten 30 zeer grote Amerikaanse beursgenoteerde bedrijven die de volledige Amerikaanse economie vertegenwoordigen. Wat aandeeltjes tech, een levensmiddelenbedrijf, een oliebedrijf, enzovoort. Evenredige verdeling dus. 

Bedrijven met een hoog dividend beginnen vaak niet zo. De kans is groot dat deze bedrijven in het afgelopen jaar flink zijn gedaald in prijs. Als het dividend dan blijft staan (en dat proberen de meeste bedrijven toch wel) dan gaat dus het dividendpercentage omhoog. Stel; aandeel X is nu $100,- waard met een dividendrendement $3,- en dat is dan van 3% (erg gangbaar percentage). Door omstandigheden daalt de koers van aandeel X naar $50,-. Als het dividend blijft staan van $3,-, dan is dat nu 6%! 

Bedrijven met een hoog dividendpercentage zijn dus vaak bedrijven die afgelopen jaar massaal zijn gedumpt door beleggers, met een hoog dividendpercentage als gevolg. Omdat deze aandelen massaal zijn gedumpt noemen ze het de Dogs of the Dow in negatieve zin.

Voor wie is deze beleggingsstrategie?

Deze beleggingsstrategie is in principe voor elk niveau geschikt, van je eerst tot je laatste aandelen. Je hoeft je portefeuille niet in de gaten te houden want je wisselt maar 1x per jaar op een vast moment (meestal in januari). Deze strategie leent zich dus vooral voor mensen die niet veel tijd willen steken in het kiezen van aandelen (en die niet voor een ETF willen kiezen). Daarnaast is deze strategie extra interessant voor dividend beleggers aangezien hoge dividendpercentages verwacht kunnen worden.

Wat is het rendement van Dogs of the Dow?

In de afgelopen 20 jaar had de Dogs of the Dow een gemiddeld jaarlijks rendement van 9,5% en de Small Dogs of the Dow had een rendement van 10%. Erg netjes want in diezelfde periode (van 2000 t/m 2020 dus) had de S&P500 (de meest gebruikte index in de Verenigde Staten) en de Dow Jones Index (DJI) hebben een rendement van respectievelijk 7,7% en 8,4%. Met deze simpele strategie versla je dus de markt!

En de Dogs of the Dow X en Small Dogs of the Dow X hadden een gemiddeld rendement van 10,8% en 12,5%! Ook veel en veel beter dan de indices S&P500 en DJI. 

Uit het verleden behaalde resultaten bieden natuurlijk geen garantie voor de toekomst maar de vergelijking is natuurlijk wel aantoonbaar beter.

De voordelen

Naast het feit dat het dus enorm simpel is om toe te passen, vraagt het dus ook niet veel aandacht en tijd. Het is niet moeilijk om de aandelen te selecteren met het hoogste dividend (daarover later meer). Daarnaast is dit een goede strategie voor beleggers die op zoek zijn naar een passief inkomen. Je hebt namelijk 10 (of 5) aandelen geselecteerd van één van de grootste bedrijven van Amerika, je bent gespreid over de verschillende sectoren en geniet van een hoog dividend inkomen. Wat wil je nog meer toch?

De nadelen

Over het algemeen zijn er 3 manieren om meer waarde te creëren voor aandeelhouders. Dat zijn hoge dividendpercentages, aandelen inkopen en proberen schulden af te bouwen. Steeds meer bedrijven focussen zich op het 2e en 3e waardoor dividend wat onderbelicht raakt. Je zou daarom grote kansen kunnen missen. Dit zou je tegen kunnen gaan door de indicator ‘shareholder yield’ te gebruiken. Dat is de som van dividendpercentage, aandeleninkoop percentage en een percentage van het afbetalen van schulden.

Het tweede nadeel is dat je met de DJI maar beperkt bent tot 30 bedrijven. Dat zijn natuurlijk wel grote (stabiele) bedrijven maar nog steeds maar 30 stuks. Je zou een stockscreener kunnen gebruiken om je zoekgebied te kunnen vergroten. 

Het derde nadeel is dat het rendement ook weer niet zo geweldig is. Het is uiteraard wel beter dan de S&P500 index maar je slaat er geen homerun mee. Of is dat te hebberig?

Hoe vind je de Dogs of the Dow aandelen?

Op internet kun je genoeg lijstjes vinden maar het is niet moeilijk om deze zelf te vinden. Hiervoor maak je makkelijk gebruik van een stockscreener. Ga naar de stockscreener van Finviz, kies bij Index op ‘DJIA’, klik op ‘Financial’ en sorteer op ‘Dividend’. Vervolgens zie je de lijst met alle aandelen in de Dow Jones Index gesorteerd op het hoogste dividend. Afhankelijk van je strategie koop je de bovenste 3, 5, 7 of 10..

Finviz Dogs of the Dow

Ik zou overigens voor 10 aandelen gaan, tenzij je meerdere strategieën toepast. Minder dan 10 aandelen in je portefeuille is wat weinig en als 1 aandeel daarvan slecht gaat presteren, drukt dat meteen sterk op je rendement van je gehele portefeuille. Bovendien zijn bij DEGIRO de transactiekosten bij Amerikaanse aandelen toch erg laag. Je kunt natuurlijk ook overwegen om de helft van je portefeuille met deze strategie te beleggen en een andere helft bijvoorbeeld in een andere strategie. Zo verspreid je ook de risico’s.

Vond je dit leuk en interessant? Laat zeker een reactie achter! Over welke beleggingsstrategie zou jij meer willen weten?

Meer weten over aandelen? Dan heb ik hier wel wat artikelen die je misschien interessant vindt:

Het is fijn om een artikel te lezen, maar soms wil je gewoon lui op de bank een video kunnen kijken. Dit is een interessante video die ik heb gevonden op YouTube: 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *