BEGINNEN MET BELEGGEN

Beginnen met beleggen. De ultieme gids.

Beginnen met beleggen wordt vaak ervaren als knap lastig. Je kunt al snel door de bomen het bos niet meer zien. Dus dan rijst al snel de vraag; hoe maak je een goede begin met beleggen? Waar moet je naar kijken en wat zijn de valkuilen? Ik neem je mee in deze zeer uitgebreide gids om te beginnen met beleggen.

Eerst moeten we het hebben over een aantal olifanten in de kamer. We gaan wat misverstanden over beginnen met beleggen opruimen:

De persoonlijke financiën

Voordat we beginnen met beleggen moet je eerst weten hoe je er financieel voor staat. Beginnen met beleggen start dus met het kijken in je eigen kasboekje. Als je niet weet wat een kasboekje is; dat is je overzicht van je inkomsten en uitgaven. Meestal zijn die per maand. Weet dus wat je uitgeeft en wat je inkomsten zijn! Als je al geen goed begrip hebt van je eigen inkomsten en uitgaven, hoe wil je dat dan bepalen voor de bedrijven die je misschien gaat analyseren om daarvan aandelen te kopen? En hoe wil je kunnen denken aan de lange termijn als je nog niet eens weet hoeveel geld je aan het einde van de maand overhoudt?

Hieronder laat ik zien wat belangrijk is om op orde te hebben voordat je start. in de pagina ‘Downloads’ vind je een handig bestandje om je inkomsten en uitgaven op een rijtje te zetten.

Beginnen met beleggen en schulden

Heb je schulden? Vaak is het goed om die eerst af te betalen. Zeker schulden met een hoge rente zoals een persoonlijke lening of een krediet. Wil je tips en een strategie om schulden af te betalen? Lees dan dit artikel. Veel mensen kiezen er wel voor om te beginnen met beleggen terwijl ze nog een hypotheek hebben (zoals ik) of terwijl ze nog een studieschuld open hebben staan. Dit komt omdat deze leningen vaak een lage rente hebben.

Je moet niet beginnen met beleggen als je nog schulden hebt met hoge rentes.

Los die schulden eerst af.

Bouw eerst een buffer op voordat we beginnen met beleggen

Soms zit het leven niet mee. De auto gaat stuk, er is een lekkage aan het dak, de wasmachine is aan vervanging toe of je raakt je baan kwijt. We kunnen niet alles aan zien komen en daarom heb je een spaarbuffer nodig om onverwachte uitgaven of events te dekken. Het is gebruikelijk om ongeveer 6x je maandsalaris apart te zetten. Verdien je €2.200,- per maand? Dan is het slim om €13.200,- apart te houden. Sommigen voelen zich prettiger bij 12x het maandsalaris. Dat is helemaal aan jou om te bepalen.

Er zijn ook mensen (zoals ik) die kijken naar wat ze in huis hebben en sparen om dit op termijn te kunnen vervangen. Ik spaar bijvoorbeeld elke maand €200,- om op lange termijn 2 auto’s te kunnen vervangen. Er is bijvoorbeeld ook een apart potje voor elektrische apparaten (zoals tv, tablet en pc) en een overige pot om bijvoorbeeld de wasmachine te vervangen.

Je kunt ook een verzekering gebruiken om onverwachte kosten op te vangen. Een All-Risk autoverzekering tegen auto ongelukken, een woonhuisverzekering tegen (de schade van) lekkages en een All-Risk inboedelverzekering voor de dure bank waar wijn overheen is gelopen.

Een buffer is ontzettend belangrijk. Als er namelijk onverwachte uitgaven boven komen drijven, wil je niet je beleggingen moeten verkopen. Zeker niet als deze in de min staan (je rendement is negatief). Dan is het namelijk dubbel zuur. Je kunt natuurlijk niet alles aan zien komen, zeker niet als bepaalde gebeurtenissen tegelijkertijd voorkomen maar met een buffer moet je 90% van de situaties goed op kunnen lossen.

Pas beginnen met beleggen als je buffer helemaal gevuld is, is natuurlijk niet nodig. Als je zeker weet dat je de buffer kan opbouwen terwijl je belegt, kan dit ook een goede optie zijn. 

Wil jij weten hoe de beste belegger van de wereld belegt?

Maak kennis met Warren Buffett 

Leer hoe je geweldige bedrijven spot

Ontdek welke regels Warren zo succesvol maken

Download het e-book Gratis

Beleg alleen met geld dat je lange tijd kan missen

Beleggen doe je voor de lange termijn, niet de korte termijn. Dat laatste kan natuurlijk wel maar dan loop je een hoger risico en dat wil je vermijden. De tijd dat je de beleggingen kan ‘laten staan’, wordt een beleggingshorizon genoemd. Hoe langer je beleggingshorizon is, hoe minder risico je loopt.

Stel jij gaat morgen beleggen met beleggen en overmorgen zakt de markt in elkaar en sta je opeens op -30%. Dat is balen maar het kan gebeuren. Tot nu toe heeft de markt zich altijd hersteld van een beurscrash maar daar heeft de markt vaak wel de tijd voor nodig. Als we kijken naar de wereldwijde markt dan is de langste periode van crash tot herstel, 13 jaar. Op enig moment in het verleden was er dus 13 jaar nodig om te herstellen van een daling. Wetende dat dit de langste periode in de geschiedenis is geweest, kun je er redelijk vanuit gaan dat als je beleggingshorizon 15+ jaar is, je wel veilig zit. Dit is natuurlijk een aanname o.b.v. in het verleden behaalde resultaten maar hier zitten gebeurtenissen als atoombommen, wereldoorlogen, virusepidemieën (influenza), financiële crisissen (in 2008 en de Grote Depressie), oliecrisissen, Vietnamoorlog, Koude oorlog en hongersnoden allemaal bij inbegrepen.

Tijd is je vriend

Hieronder een interessante afbeelding van de Amerikaanse aandelenmarkt. Hier worden gemiddelden gegeven van 1 jaar, 5 jaar, 10 jaar en 20 jaar. Je ziet dat er bij een 20 jarige gemiddelde al geen negatief rendement meer wordt gemaakt. Tijd is je vriend, maak er gebruik van.

Marktrendement in VS Beginnen met beleggen

Om een lang verhaal kort te maken, je moet dus alleen beleggen met geld dat je lange tijd kan missen. Hierdoor kan je geld lang renderen en is de kans op een goed rendement groter. Beleg dus niet met geld dat je over een paar jaar al nodig hebt. De markt schommelt constant en je wilt niet jezelf in de positie brengen dat je uit moet stappen (want je hebt het geld nodig) op het moment dat je aandelen in het rood staan.

Uit het verleden is gebleken dat je je nooit een negatief rendement heb als je langer dan 13 jaar belegd. Hoe eerder je dus kan beginnen met beleggen, hoe groter de kans op een mooi rendement.

Beleggen is het managen van risico’s en verwachtingen.

Als je die beheerst, ben je een baas.

Bepaal je doel

Waarschijnlijk heb je al lang bepaald waarom je wilt beginnen beleggen maar nu is het goed om dit concreet op te schrijven en groot op de koelkast te plakken. Doelen kunnen zijn:

Wat je doel ook is, maak het concreet. Dit is een inschatting van het bedrag dat je nodig hebt en wanneer je dat nodig hebt. Als je moet aflossen op je aflossingsvrije hypotheek is dat al heel duidelijk. In 2039 moet jij €250.000,- hebben, want dan moet de hypotheek afgelost worden. Als je een wereldreis wilt maken is dat al een stuk lastiger om te berekenen. Maak gebruik van Google of vraag het anderen, maak een goede inschatting en bereken je doelbedrag. Let hierbij wel op inflatie want het leven wordt (meestal) elk jaar duurder. Ik houd rekening met een inflatie van 1,6% per jaar op de lange termijn.

FIRE worden door te beginnen met beleggen

Veel mensen willen financieel onafhankelijk worden. Dit heet FIRE. Als je FIRE bent, kun je  (als je dat wilt) stoppen met werken en ben je niet meer afhankelijk van het salaris van je baan of andere inkomstenbronnen. Kijk op deze pagina voor wat voorbeeldberekeningen.

Wil je graag beginnen met beleggen voor je pensioen? Kijk dan op deze pagina wat je nodig hebt.

Tip: plan realistisch. Over een jaar miljonair zijn, zal waarschijnlijk niet lukken.

Wat je doel ook is, maak het concreet.

Hoe groot is het bedrag en wanneer moet je het hebben?

Bepaal wat je maandelijks kan missen

De meeste mensen hebben niet een grote zak met geld liggen om te beginnen met beleggen. Dat is ook niet nodig! Bij veel beleggingsfondsen kun je al beginnen met automatisch beleggen vanaf €50,- per maand. Rijk zijn is dus echt niet nodig. Het enige dat je écht nodig hebt is een geldbedrag om maandelijks te beleggen. Daarom zijn je persoonlijke financiën zo belangrijk zodat je elke maand wat geld overhoudt om te beleggen. Daarnaast kun je natuurlijk ook in één keer een geldbedrag storten. Hoe groter het maandelijks bedrag, hoe eerder je bij jouw doel bent.

Hieronder vind je een aantal voorbeelden wat je maandelijks moet inzetten om aan een bepaald bedrag te komen. Ik reken hier met 7% rendement. Het is bewezen dat aandelen al meer dan 130 jaar met gemiddeld 7% rendement per jaar groeien.

Als je goed naar de tabellen kijkt, bijvoorbeeld van 5 jaar naar 10 jaar, dan zie je het het bedrag meer dan verdubbeld is. Dat heet het rente-op-rente effect. Als je rendement hebt gemaakt, maak je daarna nóg meer rendement omdat je nu ook rendement maakt over de winst. Dat wordt groter en groter. Net als een sneeuwbal die van een heuvel rolt en telkens groter wordt omdat de sneeuwbal meer en meer sneeuw meeneemt. 

Leer jezelf kennen (doe wat bij je past)

Nu moet jij jezelf afvragen wat voor type persoon je bent. Als eerste ga je bepalen wat voor persoon jij bent met geld. Ik heb hier een artikel geschreven over de verschillende geldtypes. Het is belangrijk dat jij jezelf kent om ook je eigen valkuilen te ontdekken. Geef jij geld té gemakkelijk uit? Dan kan het zijn dat je het lastig vindt om maandelijks een vast bedrag te beleggen. Zeker omdat beleggen voor de lange termijn is, lijkt dit voor velen een ‘ver van mijn bed show’. Dat maakt het bepalen van het doel extra belangrijk zodat jij oog houdt voor wat je wilt in het leven en wat je daarvoor over moet hebben.

Niet alleen op financieel gebied moet je jezelf kennen, ook op het gebied van beleggen is het belangrijk dat het middel past bij jouw persoonlijkheid om tot je doel te komen. Het middel is beleggen, maar binnen de beleggingswereld heb je verschillende producten die passen bij verschillende typen personen. Lees dit artikel om te bepalen of jij een geschikte belegger bent.

Het is niet erg als je niet (weet of je) een geschikte belegger bent. Probeer wel in te schatten wat voor type persoon jij bent als het gaat om risico’s en hoe je reageert op verlies. Iedereen verliest wel eens op de beurs. Dat is niet erg en hoort erbij. Wat wel erg kan zijn is de manier hoe jij op dat verlies reageert. Ga je al je beleggingen verkopen? Word je erg emotioneel? Krijg je slapeloze nachten van -20% op je aandelen? Als je dit niet vooraf kunt inschatten moet je goed met jezelf afspraken maken wat je doet als dit voorkomt.

De soorten beleggingsproducten

We gaan eens kijken of we de bomen weer door het bos kunnen zien. Er zijn verschillende soorten producten waarmee je kan beginnen met beleggen. Ik zal kort de belangrijkste producten doornemen van laag risico naar hoog risico. Het is goed om te weten dat we het hier niet hebben over investeren. Daarom vallen investeringscategorieën als old-timers, wiskey, kunst en pokémonkaartjes af. We hebben het alleen over beleggingsproducten die je bij een broker kan vinden.

Obligaties

Dit zijn leningen waarvoor je een rente (ook wel couponrente genoemd) ontvangt. Aan het einde van de looptijd van de lening ontvang je het geleende bedrag terug. Hierbij kun je weer onderscheid maken tussen staatsobligaties (leningen aan de staat Nederland of Duitsland) en bedrijfsobligaties (leningen aan Shell of Unilever). Een staatsobligatie heeft doorgaans een lager risico en dus een lagere couponrente dan bedrijfsobligaties. Obligaties hebben vaak een rating (waardering) waarmee de kredietwaardigheid wordt bepaald. Hoe hoger de kredietwaardigheid, hoe lager het risico en de couponrente.

ETF’s en beleggingsfondsen (indexbeleggen)

ETF staat voor Exchange Traded Funds. Hierbij beleg je in een index, zoals de AEX index of de S&P500. Je bepaalt dus niet zelf welke aandelen je selecteert maar je ‘volgt de markt’. Het is een mandje met aandelen. Voor de AEX zijn dit bijvoorbeeld de 25 grootste beursgenoteerde bedrijven van Nederland. Voor de S&P500 zijn dit de 500 grootste beursgenoteerde bedrijven van de Verenigde Staten. Omdat hier bedrijven in zitten die het goed doen maar ook die het minder goed doen, heb je vaak een gemiddeld rendement. Voor velen klinkt dit niet aantrekkelijk maar is voor de ruime meerderheid het makkelijkste en veiligste manier om te beginnen met beleggen. Meer over indexbeleggen lees je hier. En hier lees je de voordelen ten opzichte van het kopen van losse aandelen.

REITS

Dit is de afkorting voor Real Estate Investment Trust. Dit zijn bedrijven die inkomsten genereren uit de verhuur of opbrengst van vastgoed. Deze worden gezien als stabieler dan aandelen. REITS zijn te koop in de vorm van een aandeel. Er zijn ook ETF’s met meerdere REITS.

Aandelen

Als mensen beginnen met beleggen denken ze meestal aan aandelen. Met een aandeel van een bedrijf ben je voor een klein deel eigenaar van het bedrijf. Je draagt (voor een deel) de risico’s van het bedrijf en in ruil daarvoor deel je in de winst (of het verlies). Soms wordt die winst uitgekeerd in dividend en krijg je een deel van de winst op je beleggingsrekening gestort. Soms wordt de winst geherinvesteerd in het bedrijf. Als het bedrijf goede prestaties neerzet, wordt het bedrijf meer waard en zijn mensen bereid een hogere prijs te betalen voor het aandeel. Het verschil tussen de prijs waarvoor je het aandeel hebt gekocht en de prijs die er nu voor wordt betaald, noemen we rendement. Als belegger in aandelen probeer je aandelen goedkoop te kopen, om ze later (soms wel 30 jaar later) te verkopen voor een hogere prijs.

Grondstoffen en edelmetalen

Je kunt ook beleggen in de onderliggende waarde van grondstoffen en edelmetalen. Deze soort beleggingsproducten wordt doorgaans gezien als risicovoller dan aandelen omdat (afhankelijk van de grondstof) de prijzen snel kunnen stijgen en dalen (volatiliteit).

Bitcoin en andere cryptocurrencies

Je hebt vast weleens gehoord van Bitcoin. Het is een digitaal betaalmiddel. Er zijn nog duizenden andere cryptocurrencies. Omdat deze erg volatiel zijn kun je het gebruiken om te beleggen. Vooral jongeren investeren in crypto in de hoop dat het meer waard wordt in de toekomst. Deze volatiliteit kan ook een nadeel zijn. Iets wat hard omhoog kan, kan ook snel omlaag.

Futures en sprinters

Met dit beleggingsproduct koop je een ander beleggingsproduct (ETF, REIT, aandeel, grondstof, edelmetaal of cryptocurrency) met een hefboom. Daarmee worden stijgingen en dalingen nóg harder gevoeld. Als je een hefboom hebt van 2x en het onderliggende aandeel stijgt 5% dan stijgt het hefboomproduct met  10%. Dit komt omdat je een deel leent tegen een vergoeding. Dit is niet voor de mensen met een zwak hart of weinig kennis. Gelukkig is er vaak wel een stoploss ingebouwd waardoor je investering wordt teruggenomen door de broker zodra je geen krediet meer hebt. Dit voorkomt dat je bij zou moeten betalen nadat je hefboomproduct wordt ‘geliquideerd’. Ik zou dit een beginner niet aanraden omdat je naast het te kopen aandeel óók nog het beleggingsproduct goed moet begrijpen.

Valuta

Op de valutamarkt wordt gehandeld in geld. Als de dollar minder waard wordt ten opzichte van de euro kun je hiervan profiteren. Omdat de verschillen vaak klein zijn en de handelingssnelheid erg groot is, wordt vaak gebruik gemaakt van een hefboom. Dat maakt de handel in valuta erg lastig en risicovol. Vaak wordt er gehandeld in combinatie met een CFD. Ik zou ook dit een beginner niet aanraden.

CFD

Een CFD werkt ongeveer hetzelfde als een Future of Sprinter. Ongeveer 75% verliest met een CFD en de kosten zijn vaak hoog. Tegenover dit hoge risico staat wel de kans op een hoog rendement. Voor mensen die net beginnen met beleggen is dit product niet geschikt.

Wat moet ik kiezen?

Welk beleggingsproduct jij moet kiezen bepaal jij. Begin wel met beleggen in producten die bij je passen. Ben jij een cowboy die graag ronddwaalt in het casino, dan is de valutamarkt, CFD’s of sprinters vast wel iets voor jou. Is jouw tolerantie voor risico’s een stuk lager? Kijk dan naar een ETF of indexfonds. Voor de meesten zullen aandelen of een ETF erg geschikt zijn om te beginnen met beleggen. Je kunt uiteraard ook kiezen voor een mix van verschillende beleggingsproducten.

De beleggingsstrategie

Je hebt al flink wat gelezen! Kunnen we dan nu eindelijk beginnen met beleggen? Nee helaas niet. Nu je weet wat voor type persoon jij bent en je weet wat voor beleggingsproducten er zijn, kun je een beleggingsstrategie gaan maken. Geen zorgen, een heel boekwerk is niet nodig. Vaak kun je het af met één A4’tje. Er zijn verschillende type beleggingsstrategieën maar voor mij is het altijd op te splitsen in twee delen. Ik noem dit het plan en de strategie.

Het plan om te beginnen met beleggen

Je moet eerst een aantal basiszaken op een rijtje zetten. Ik heb hieronder een aantal vragen die je moet beantwoorden:

De strategie om te beginnen met beleggen

Er zijn verschillende strategieën om te beginnen met beleggen. De meest voorkomende zijn hieronder uiteengezet. Er zijn nog honderden verschillende strategieën maar deze zijn geschikt om te beginnen met beleggen. 

Buy and hold

Je koopt en je houdt het aandeel (of ETF) voor lange tijd vast. Je handelt niet actief. Deze strategie wordt veel gebruikt. Er wordt pas verkocht als het geld nodig is voor het doel. Deze strategie is goed te gebruiken met aandelen of ETF’s en indexfondsen. Het vraagt weinig tijd, de kosten om te handelen (transactiekosten) zijn laag en de markt hoeft niet getimed te worden. Je instapmoment bepalen is dus niet nodig. De nadelen zijn dat er vaak geen (of laat) afscheid wordt genomen van verliesgevende aandelen, het vereist een lange termijn commitment en stalen zenuwen als er een slechte periode op de aandelenmarkt is.

 

Dollar Cost Averaging (DCA)

Deze strategie wordt veel gebruikt bij ETF of indexfondsen. Je koopt gewoon elke week, maand of kwartaal voor een vast bedrag een ETF of indexfonds. Als het goed gaat met de markt koop je wat duurder (maar dan stijgt de rest van je portfolio ook) en als het slechter gaat koop je goedkoper (en kun je laag inkopen). Deze strategie vraagt weinig tijd, is eenvoudig, timen is niet nodig en emoties spelen geen rol, want je doet elke keer hetzelfde trucje. Het nadeel is dat dit voor de lange termijn is en je soms stalen zenuwen moet hebben. Voor twee doelen gebruik ik deze strategie ook. Je leest hierover meer op de pagina van mijn beleggingen.

 

Dollar Value Averaging (DVA)

Dit wordt vaak de opvolger van DCA genoemd maar is wel wat complexer en vraagt meer tijd. Je koopt laag in en verkoopt hoog. Als je weet wat je eindbedrag moet zijn, kun je dit delen door een aantal perioden (bijvoorbeeld over 10 jaar is 120 maanden). Als het bedrag aan het einde van de maand onder het doelbedrag zit, moet je bijstorten. Als het erboven zit, moet je aandelen verkopen omdat je boven je schema uitkomt. Dit vraagt wel discipline omdat je goedlopende aandelen moet verkopen op het moment dat het goed gaat. De strategie is echter wel wetenschappelijk bewezen! Het is echter niet bewezen dat deze strategie beter werkt dan DCA. Je moet behoorlijk goed kunnen rekenen en het vereist een grote cash positie (want je moet flink bijkopen als de markt laag staat).

 

Dividend Investing (DI)

Sommige bedrijven keren dividend uit als ze winst maken. Sommige bedrijven hebben zo’n goede reputatie met het uitkeren van dividend dat ze Dividend Aristocraten worden genoemd. Het kan een strategie zijn om te investeren in deze bedrijven om een passief inkomen met dit dividend op te bouwen. Vaak wordt in de eerste jaren het dividend opnieuw geïnvesteerd om de portfolio te laten groeien. Daarna wordt het dividend gebruikt als (vervanging van) inkomen (zodat je niet meer hoeft te werken). Het nadeel is dat dividend geen zekerheid is (ondanks de reputatie van deze bedrijven).

 

Swing Trading (ST)

Beleggers die deze strategie volgen proberen een trend te zien en hierop mee te liften. Het voordeel is dat je ook winst kan maken als de trend negatief is (beleggers gaan dan ‘short’ met sprinters of futures). Dit vereist veel kennis van de markt en de belegger moet kunnen vertrouwen op zijn technische analyse. Omdat er veel gehandeld wordt, zijn vaak transactiekosten een belangrijk nadeel. Ook moet je twee keer goed zitten, als je instapt én als je uitstapt. Het risico is dus een stuk groter.

 

Life Cycle Investing (LCI)

Dit is niet echt een strategie maar op alle bovenstaande strategieën van toepassing. Als je ouder wordt (of je bereikt binnenkort je doel) gaan beleggers minder risico’s nemen. Het zou namelijk rot zijn als je bijna je doel hebt bereikt en je aandelen of indexfondsen zakken in elkaar. Dan moet je je doel uitstellen of met minder genoegen nemen. Risico afbouwen wordt vaak gedaan door geld te verschuiven van een risicovoller beleggingsproduct naar een minder risicovol beleggingsproduct. Vaak van aandelen naar obligaties. Als vuistregel wordt soms de leeftijd van de belegger gebruikt. Als je 30 jaar bent heb je 30% van je portfolio in obligaties en 70% in aandelen. Deze verdeling kan anders zijn als je een hoger of lager risicoacceptatiegraad hebt.

 

Een Beetje Aankloten (EBA)

Mensen die beginnen met beleggen gebruiken vaak deze strategie. Erg populair. Ze gebruiken tips van de buurman of een onbekende op facebook. Deze mensen zijn alleen geïnteresseerd in de prijs van een aandeel. Zeker als de prijs sterk is gedaald of gestegen trekt dit hun aandacht. Ze denken namelijk vaak dat het nog steeds hetzelfde bedrijf is terwijl de prijs is gedaald en denken dan dat het een koopje is. Zij baseren hun aankopen op onderbuikgevoel en zijn vaak erg ongeduldig. Omdat ze met veel emotie kopen en verkopen zijn de transactiekosten vaak erg hoog. Deze strategie is erg geschikt voor mensen die de aandelenmarkt zien als een casino, niet bereid zijn te leren van hun fouten en snel rijk willen worden. 

Dit is natuurlijk erg sarcastisch maar helaas beginnen veel mensen wel zo met beleggen. Ga jij die fout ook maken?

Een beleggingsstrategie voor elk doel

Het kan zijn dat je meerdere doelen hebt. Die doelen kunnen een andere beleggingsstrategie of beleggingsproducten bevatten. Het belangrijkste is hierbij om te kijken naar de tijd die je hebt (beleggingshorizon) en het risico dat je durft en kunt nemen. Bij het maken van een wereldreis kan ik mij voorstellen dat je meer risico durft te nemen omdat een wereldreis niet noodzakelijk is. Bij het beleggen voor pensioen kun je minder risico nemen omdat die mogelijk belangrijk voor je is.

Nu moet je de strategie zo concreet mogelijk opschrijven. Wat ga je doen, wanneer en hoe.

Je eerste investering

Je weet nu al (hoop ik) veel meer! Dan is het nu tijd voor je eerste investering. En dat is de beste investering die je kunt doen. Je gaat namelijk in jezelf investeren. Jij bent namelijk de tool voor je beleggingsstrategie. Jij moet de beleggingsstrategie gaan uitvoeren. Je kunt die natuurlijk ook uitbesteden aan een beleggingsexpert of fondsbeheerder maar daar zit een prijskaartje aan. Daarom is het belangrijk dat je zelf ook wat kaas hebt gegeten van de beleggingswereld. Je kunt cursussen volgen maar die gaan vaak in op één bepaalde strategie, vaak veel ingewikkelder dan de strategieën die hierboven zijn besproken. En veel cursussen voor beginners bieden in mijn ogen niet meer informatie dan je zelf in een boek zou kunnen lezen.

Hieronder een aantal goede boeken waaruit je kan kiezen:

Kies een broker

Om te beginnen met beleggen in aandelen of indexfondsen moet je niet naar Beursplein 5 in Amsterdam. Je kunt gewoon handelen vanaf je pc, laptop of smartphone. Dit doe je via een broker. Een broker is een bedrijf dat de schakel (tussenpersoon) is tussen jou en de beurs. Je plaatst bij de broker jouw orders (opdrachten). Vaak is de broker bij meerdere beurzen aangesloten zodat je ook aandelen kan kopen uit anderen landen. Veel brokers bieden ook al de mogelijkheid om elke maand automatisch te beleggen in vooraf gekozen indexfondsen. Naar mijn inzicht zijn er 6 soorten brokers:

Hierbij vind ik het een voorwaarde dat de broker of bank een vergunning heeft in een land met een goede toezichthouder. Denk hierbij aan Nederland, België, Duitsland, Verenigd Koninkrijk of Verenigde Staten. Meestal staat onderaan de pagina van de wbsite van de broker bij welke toezichthouder zij een vergunning heeft.

Voorbeelden van brokers

Sommige brokers zitten in meerdere categorieën. Zo heeft de DEGIRO een aantal ETF die je gratis kunt kopen en BuxZero is zijn sommige type orders ook gratis. Ook hebben sommige brokers een aparte CFD winkel (zoals Trading212 en Etoro). Vaak kunnen deze brokers een gratis handelsplatform (dus geen transactiekoten of beheerskosten) bieden omdat ze daarnaast veel winst maken in de CFD winkel.

Bij fondsbeheerders is er een onderscheid tussen actief beheerde fondsen en passief beheerde fondsen. Bij een actief beheerd fonds (zoals Robeco) selecteert een fondsmanager zelf aandelen en koopt die in voor zijn klanten. Omdat de fondsmanager betaald moet worden, zijn de beheerkosten vaak hoger dan een passief fonds. Bij een passief fonds (zoals Brand New Day) wordt vaak alleen een bepaalde ETF of index ingekocht in opdracht van de klant.

De meeste mensen beginnen met beleggen bij DEGIRO. Dat is een Nederlandse broker met lage transactiekosten.  In deze review lees je meer over DEGIRO. Ook ik gebruik DEGIRO. Als je aanmeldt met deze link krijg ik een kleine vergoeding. Daarmee kan ik dit soort artikels blijven schrijven en mijn website ondersteunen. Ik zou het als een groot bedankje zien!

Daarnaast is er ook Freedom Finance. Dit is de enige broker in Europa waarbij je kan beleggen in bedrijven nog voordat ze op de beurs zijn genoteerd. Dit heet ook wel beleggen in een IPO

Waar ik beleg

Wat bij jou past moet je zelf bepalen. Ik zit in ieder geval voor mijn indexfondsen bij Meesman en Brand New Day en voor het wat actiever handelen bij Trading212 en DEGIRO. Met Trading 212 kan ik gratis handelen in aandelen. Dat scheelt veel transactiekosten. Zeker als je aankopen niet zo groot zijn. Daarnaast zijn ze gevestigd in het Verenigd Koninkrijk en vallen ze onder de autoriteit van de FCA die bekend staat als erg streng. Dat geeft mij als consument meer bescherming dan de AFM (De Nederlandse toezichthouder). Als je niet zo vaak handelt (of met grote bedragen) zijn ‘geen transactiekosten’ niet perse een belangrijke voorwaarde. Het enige nadeel is dat het geld in het Verenigd Koninkrijk staat (Brexit). Daarom gaat mijn voorkeur op dit moment uit naar DEGIRO vanwege de lage kosten.  WIl je meer weten over DEGIRO? Lees dan deze review

Acties van brokers

Op dit moment heeft Trading212 een actie. Als je klikt op deze link, krijg je na aanmelding en een eerste storting (minimaal €1,-) een gratis aandeel met een maximale waarde van €100,-. Meer weten over Trading212? Lees dan deze review.

BuxZero heeft een soortgelijke aanbieding waar je (via deze link) een gratis aandeel krijgt van maximaal €200,-! Beide brokers zijn het proberen zeker waard. Overstappen kan altijd nog.

Wil je beginnen met beleggen bij Robeco? Via deze link krijg je €25,- gratis als je minimaal €50,- belegt (gebruik promotiecode: 413134)

Alle brokers en fondsbeheerders die genoemd zijn, hebben een vergunning en voldoen dus aan de wettelijke eisen. 

Het is gebruikelijk om meerdere brokers te hanteren. Vooral als je verschillende doelen hebt. Je kunt bij alle brokers vrijblijvend aanmelden en je zit nergens aan vast. Dat is fijn want dan kun je rustig een keertje kijken (en misschien een klein bedrag storten) voordat je al je spaargeld overmaakt. 

Let op scams

Ik had al aangegeven dat ik een vergunning bij een vooraanstaande autoriteit erg belangrijk vind. Dat zorgt ervoor dat ik als consument beschermd ben tegen eventuele faillissement van de broker of fraude.

Bij CFD brokers zie je vaak een vergunning vanuit Cyprus of Israel. Daar blijf ik persoonlijk weg omdat het toezicht daar niet sterk is. Je vindt de vergunning altijd onderaan de webpagina van de broker. Wil je meer tips waar je op moet letten bij een scam? Check dan dit artikel.

Alles in één keer beleggen of elke maand een beetje beleggen

Als je een aardig bedrag hebt gespaard(dat meerdere keren de waarde heeft van wat je per maand wilt beleggen), kun je op twee manieren beleggingsproducten kopen. Alles in één of verspreiden over de maanden (of zelfs jaren). Uit het verleden is gebleken dat ‘alles in één keer’ (lump sum) iets meer rendement oplevert (op de lange termijn) dan verspreiden over een aantal maanden (of jaren). Ik kan mij echter goed voorstellen dat ‘alles in één keer’ erg spannend kan zijn en dat je dan toch liever kiest om die zak met geld uit te spreiden over meerdere maanden of jaren. Zorg in ieder geval dat het past in de strategie die je hebt gekozen.

Spreid je risico’s

Wat je ook doet, alles in één keer, maandelijks beleggen of welke strategie je ook kiest. Het is goed om niet alles op één paard te wedden. Je moet de risico’s spreiden. Dat kan over het algemeen op twee manieren. De eerste manier is door de aankoop van een goed gespreide ETF of indexfonds. Er zijn indexfondsen die de totale wereldmarkt volgen. Je bent dan met één aankoop gespreid over soms wel duizenden bedrijven over de hele wereld. Vaak volgt zo’n fonds de MSCI World Index. Dan zou je wel kunnen overwegen om maar één indexfonds of ETF te kopen.

De tweede manier is door zelf aandelen te kiezen die verdeeld zijn over diverse sectoren in verschillende landen. Een oliebedrijf in Nederland, een pharmaceut in Amerika, een goudmijn in Canada, een techbedrijf in China en een voedingsmiddelenbedrijf in Frankrijk. Een portfolio van 10 tot 20 bedrijven wordt vaak gezien als voldoende spreiding.

Overzicht in je beleggingen (en rendement)

Veel brokers geven een mooi overzicht van de beleggingen die je aanhoudt. Toch is het goed om dit zelf ook bij te houden. De meest gebruikte tools hiervoor zijn Microsoft Excel of Google Sheets. Dit is belangrijk omdat je misschien beleggingen hebt bij meerdere brokers. Met je eigen overzicht heb je alles in één bestand staan. Ook kun je dit op je eigen manier inrichten (als je handig bent). Ben je niet zo handig? Hieronder vind je een mooi bestand gemaakt in Google Sheets waarin je de aandelen kan bijhouden. Daarnaast kan het voorkomen dat de broker bepaalde data kwijt is, zeg maar bye bye tegen het overzicht bij de broker! Je wilt die verantwoordelijkheid bij jezelf houden en niet bij iemand anders neerleggen.

Bereid jezelf voor op volatiliteit

Aandelen kunnen flink op en neer gaan. Over de lange termijn schommelt het omhoog maar op de korte termijn kan het er erg hectisch uitzien. Bereid jezelf daarop voor! De ene dag kun je flink in de plus staan en de andere dag in de min. Vooral met grote bedragen kan dit makkelijk duizenden euro’s per dag verschillen. Houd er wel rekening mee dat een slechte dag vaak wordt gevolgd door een goede dag (en andersom). Snel even in- en uitstappen is vaak niet verstandig, omdat de markt zich lastig laat voorspellen en je kan verrassen.

Hoe kies je een indexfonds / ETF?

Als je in een indexfonds of ETF wilt investeren zijn er een paar punten waar veel mensen naar kijken. De eerste zijn kosten. Een ETF of indexfonds moet beheerd worden. Als dit actief beheerd wordt, kost dit meer dan passief beheerde fondsen. Ik zie alles onder de 0,60% per jaar als goed te doen voor een passief beheerd fonds. Daarboven wordt het al minder goedkoop. Naast de kosten is spreiding belangrijk. Je wilt met één (of een paar) fondsen direct goed gespreid zitten. Vaak kiezen mensen voor een wereldwijd gespreid fonds. Als het straks bijvoorbeeld in Europa slecht gaat, maar in China goed, profiteer je toch nog een beetje.

Meesman en Brand New Day hebben goed gespreide fondsen die sterk op elkaar lijken. Het zijn allebei goede keuzes waarbij Meesman iets simplistischer is en Brand New Day iets meer keuze biedt.

Daarnaast heeft DEGIRO ook erg veel ETFs. Het voordeel van DEGIRO is dat zij een ‘kernselectie‘ hebben. Dat is een lijst met ETFs die je (onder bepaalde voorwaarden) eenmaal per maand zonder transactiekosten, kan aanschaffen. Op de lange termijn scheelt dat veel geld!

Hoe kies je aandelen?

De juiste aandelen kiezen is een vak apart! Daar zijn stapels boeken over geschreven en hierin zijn honderden verschillende strategieën. Over het algemeen zijn er twee methodes die toegepast worden om de juiste aandelen te selecteren.

Fundamentele analyse

Bij deze methode kijkt men naar de fundamenten. Dit kan op 3 verschillende niveaus. Allereerst begin je met het land te analyseren. Hoe is de staat van de economie? Is het land corrupt of stabiel? Wat zijn de (economische) vooruitzichten? Daarna kijk je naar de sectoren. In welke sectoren worden grote winsten gemaakt of hebben een grote kans om sterk te groeien in de toekomst?

Dan kijk je naar de bedrijven in die sector en soms specifiek naar één bedrijf als je al ergens je oogje op hebt laten vallen. Welke producten of diensten biedt het bedrijf, is daar vraag naar en hoe sterk zal dit in de toekomst presteren. Vaak wordt dit gecombineerd met de visie die een belegger heeft.

Denk jij dat olie verleden tijd is? Dan is een aandeel in een oliebedrijf niks voor jou waarschijnlijk. Denk jij dat we straks allemaal vegetarisch eten? Dan kun je kijken naar een bedrijf dat zich hierop richt.

Daarnaast wordt er vaak gekeken naar de cijfers van het bedrijf. Wat zijn de winstmarges en hoeveel geld heeft het bedrijf in kas? De exacte cijfers vind je altijd op de website van het bedrijf zelf maar er zijn ook websites die al deze gegevens verzamelen, zoals:

Technische analyse

Een aandeel kan ook puur op ‘technische basis’ gekocht worden. Iemand kijkt naar de prijs van een aandeel en hoe die in de afgelopen tijd heeft bewogen. Sommigen kunnen dan een trend zien en bepalen daarop of ze aan aandeel (ver)kopen. Wat voor bedrijf het verder is, vindt een technische analist niet interessant. De prijs wordt bepaald door vraag en aanbod en dat is het enige wat telt.

Een beetje van beiden

Er zijn ook beleggers die combineren de bovenste twee methoden. Met een fundamentele analyse bepalen ze of ze een aandeel kopen en met technische analyse wanneer ze een aandeel kopen (op welke prijs). Dit vraagt natuurlijk wel veel tijd en kennis van de belegger.

Je eerste aankoop bij een broker

Je weet nu wat je moet kopen en wanneer. Dit doe je allemaal volgens de strategie die je vooraf hebt bepaald. Je opent de webbrowser, logt in bij de broker die goed bij jouw strategie past (en geen scam is) en wilt gaan kopen. Waarvoor moet je kiezen? Hieronder een korte uitleg van de verschillende manieren van (ver)kopen.

Beginnen met beleggen via een fondsbeheerder

Beleggen via een fondsbeheerder zoals Meesman, Brand New Day of Robeco heeft geen verschillende types orders. Je stort gewoon (maandelijks) een bedrag en zij voeren een order (bijvoorbeeld wekelijks) eenmalig uit. Je hebt dus geen invloed op de prijs die op dat moment wordt gevraagd in de markt. Je kunt het zien als een wekelijkse marketorder.

 

Market Order

Als je gebruik maakt van een market order, dan wordt je opdracht uitgevoerd voor de prijs dat het aandeel of ETF op dat moment heeft. Behalve als de markt gesloten is, wordt de opdracht vastgehouden tot het moment de markt weer opent en wordt de opdracht uitgevoerd voor de dan geldende prijs.

 

Limiet Order

Jij bepaalt de prijs waarvoor je het aandeel wilt (ver)kopen. Pas als er een (ver)koper is met diezelfde prijs, wordt de order uitgevoerd. Er moet dus wel een verkoper zijn tegenover jou als koper. Je kunt wel voor $10,- een aandeel Tesla willen kopen maar er is niemand die voor deze prijs zal verkopen op dit moment (het aandeel is nu ongeveer $400,- waard). Dat heeft dus geen zin.

 

Stop Limiet Order

Je opdracht wordt pas geplaatst op het moment dat een bepaalde prijs is bereikt. Dit kan erg handig zijn als je in de toekomst je winsten wilt verzilveren. Als het aandeel nu €10,- noteert en je wilt het pas verkopen bij €20,- dan zet je de stop loss op €21,- en je limiet order op €20,-. Als de prijs vanaf €21,- door stijgt dan blijft je aandeel staan, maar als deze terugvalt naar €20,- dan wordt er verkocht.

 

Stop Order

Je opdracht wordt doorgevoerd voor de dan geldende marktprijs als een bepaalde prijs (die jij instelt) wordt bereikt. Als wederom jouw aandeel €10,- is en je weet vooraf dat je wilt verkopen op €20,- dan kun je met een stop order direct verkopen als de prijs van €20,- wordt geraakt voor de dan geldende marktprijs.

 

De vervaldatum van je order

Bij veel brokers kun je de vervaldatum van je opdracht instellen. Soms wil je dat een opdracht maar een dag staat en soms behoorlijk lang. Hierbij zie je vaak de term GTC (Good Till Cancel) voorbij komen. Dat is meestal een termijn van 30 of 90 dagen dat de broker deze opdracht voor jou vasthoudt. Daarna haalt hij de opdracht weer uit de boeken.

De actualiteiten om te beginnen met beleggen

Het voordeel van indexbeleggen is dat je het nieuws niet zo bij hoeft te houden. Je koopt immers elke maand voor een vast bedrag en laat dat staan (buy and hold). Als je aandelen, valuta, grondstoffen, vastgoed of iets anders bezit, is het vaak wél van belang om je zelf actueel te houden. Hiervoor kun je verschillende nieuwsbronnen gebruiken. Een greep uit de selectie:

Beginnen met beleggen: tips!

Je gaat enorm veel tips krijgen. Helaas zijn ze vaak niet goed of geven ze het beeld dat je snel rijk kan worden. Ik geef je wat tips die je wél moet doen en niet moet doen.

Beginnen met beleggen: the don'ts!

Veel tips he! Er zijn zoveel valkuilen als je start met beleggen. 

Beginnen met beleggen: the do's!

Gefeliciteerd! Je hebt het hele artikel gelezen. Ik hoop dat het leerzaam was en dat het jou op weg kan helpen in jouw zoektocht jouw doelen te bereiken. Wil je meer weten over beleggen? Kijk dan zeker op deze pagina.

Vergeet mij ook zeker niet op instagram te volgen.

En heb je een vraag? Stuur mij dan een DM. Of laat een reactie achter hieronder!

Disclaimer: met beleggen kunt u uw inzet verliezen. 

Het is fijn om een artikel te lezen, maar soms wil je gewoon lui op de bank een video kunnen kijken. Dit is een interessante video die ik heb gevonden op YouTube: 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *