ETF DEGIRO

ETF DEGIRO deze 5 kunnen knallen in 2021

Het nieuwe jaar gaat bijna van start! Die vreemde psychologische knop op 31 december dat we een nieuw jaar ingaan is altijd een goede start om te kijken naar een nieuwe ETF. Ik geef je 5 ETFs die volgend jaar een bovengemiddeld rendement kunnen behalen.

Ik heb deze ETF van DEGIRO geselecteerd o.b.v. ontwikkelingen die volgend jaar gaan spelen. Het gaat dus niet om de aandelen die in de ETF zitten. Wil je weten wat een ETF (of indexfonds) is? Lees dan dit artikel. Ik koop mijn ETF altijd bij DEGIRO . Wil je meer weten over DEGIRO ? Lees dan deze review!

De ontwikkelingen waarop ik mij baseer zijn:

Misschien vraagt sectorrotatie wel om een uitleg. Deze ontwikkeling is in november al ingezet en heeft indirect ook te maken met het einde van de corona pandemie. Een sectorrotatie is een draai van de ene sector naar de andere. In dit geval van de tech sector naar de ‘traditionele’ sectoren. Van groeiaandelen naar waardeaandelen. De verwachting is, dat deze ontwikkeling in 2021 doorzet. 

Het is natuurlijk de vraag of deze ontwikkelingen invloed gaan hebben op de waarde van de bedrijven die beursgenoteerd zijn. Dat is helaas lastig te voorspellen. In dit artikel gaan we ervanuit dat ze wél invloed zullen hebben.

Uitleg van de tabel

Ik heb bij elke ETF ook een tabelletje gemaakt met wat informatie. Daarin vind je ook de ISIN om deze ETF makkelijk bij je broker terug te vinden. Hier kun je lezen wat een ISIN is en waarom het belangrijk is. Alle ETF zijn te vinden bij DEGIRO. Alleen de laatste ETF is niet te vinden bij Trading212. YTD staat trouwens voor Year to Date en dat houdt in dat het rendement wordt getoond van een jaar vanaf nu (dus van november 2019 t/m november 2020). 

Tip: Via de broker Trading212 kun je zelf een ETF bouwen. Superhandig als je niet tevreden bent met de bedrijven die in een ETF zitten.

iShares FTSE 100

Dit is een ETF met de 100 grootste beursgenoteerde bedrijven in het Verenigd Koninkrijk. Twee ontwikkelingen kunnen ervoor zorgen dat deze ETF sterk stijgt. Allereerst de Brexit. We lezen nu veel slechte dingen over de Brexit. Komt er een deal of niet? Als er een deal komt, dan kunnen veel bedrijven makkelijk blijven handelen in andere EU landen. En als dat niet zo is? Dat weten we niet. Misschien valt het allemaal wel mee en komt deze Britse kat gewoon op zijn pootjes terecht. 

Daarnaast kan de sectorrotatie in het voordeel werken van de bedrijven in deze ETF. Deze ETF is namelijk sterk gericht op waarde aandelen. Als er geld stroomt van de groeiaandelen naar de waardeaandelen, dan profiteren deze bedrijven daar zeker van!

iShares Euro Total Market Value Large

Hou dat verhaal van de Brexit even vast. En denk jij nu; ‘dat wordt één grote puinhoop’. ‘Dat gaat echt niet meevallen’. ‘Maar in de sectorrotatie geloof ik wel’. Dan is deze ETF misschien wel iets voor jou. Hierin zitten 49 grote waarde aandelen van Europese bodem. Denk hierbij aan bedrijven als Total, Allianz, BNP Paribas, Bayer en Daimler AG (Mercedes). Typische bedrijven die sterk kunnen profiteren als beleggers hun pijlen gaan richten op waardeaandelen.

iShares MSCI Emerging Markets (USD) (Acc)

In deze ETF zitten bedrijven uit opkomende markten. Er zitten ongeveer 890 bedrijven in. Wist je dat veel opkomende landen hun schulden noteren in Amerikaanse Dollars? Experts denken dat de Amerikaanse Dollar volgend jaar nóg goedkoper wordt (nu is €1,- ongeveer $1,20,-). Hoe lager de dollar, hoe lager de schulden van landen en bedrijven uit deze opkomende markten. Bedrijven uit die opkomende landen profiteren dus daarvan. Daarnaast denken veel mensen dat de nieuwe Amerikaanse president Joe Biden gematigder optreedt tegen opkomende economieën. Dat zal de handel goed doen en dus ook voor deze landen die vaak flink in de maakindustrie zitten. 

Die combinatie kan ervoor zorgen dat er veel rendement te halen valt. Let wel op: een ETF als deze kan erg volatiel zijn.

En goed nieuws voor de Belgen. Het dividend wordt direct herbelegd in de ETF. Geen gedoe met de belastingdienst dus.

iShares Global Clean Energy (Dist)

Je kunt er niet meer omheen, overheden besteden vet veel geld aan duurzame energie. Door het akkoord van Parijs hebben veel landen doelstellingen gesteld om de CO2 terug te dringen. Bedrijven die actief zijn in de ‘duurzame’ sector kunnen hier flink van profiteren. Maar welk aandeel moet je dan pakken? Wie wordt de winnaar? Goed nieuws want er zit altijd wel een winnaar tussen als je voor een ETF gaat. Er is al wel flink wat rendement gemaakt in 2020….

iShares Diversified Commodity

Het vaccin is in zicht. De pandemie zal eindigen in 2021. Dat betekent dat de restaurants weer open kunnen, de kroegen hun deuren openen en de industrie weer op volle toeren kan gaan draaien. We stoppen ons gezicht weer vol met biefstuk en bier, starten de auto weer elke dag sliden het plastic weer door het pinapparaat en shoppen er weer op los. Weet jij wat we dan nodig hebben? Grondstoffen! Heel veel grondstoffen! Over de lange termijn (+5 jaar) zitten grondstoffen in een downtrend, dus je kunt ze goedkoop oppikken. Je hoeft zelf geen zak graan, vat olie en een koe in huis te halen, dit kan ook makkelijk via een ETF. Het gaat dan om een belegging in grondstoffen in de categorieën energie, edelmetalen, industriële metalen, vee en landbouw.

Wat is DEGIRO Kernselectie en ETF?

4 van de 5 ETF zijn verkrijgbaar via de kernselectie van DEGIRO. Alleen iShares Global Clean Energy niet. De Kernselectie van DEGIRO is een lijst met ETF die je kan kopen zonder transactiekosten te betalen (onder bepaalde voorwaarden). Super handig als je met wat kleinere bedragen wilt kopen of verkopen! Als je meer wilt weten over DEGIRO kun je deze review een keer bekijken.

Vond je het leuk en interessant? Laat het zeker weten in de reacties! En als je een vraag hebt kun je die ook achterlaten of stuur mij een berichtje via instagram!

Heb je zelf nog een leuke ETF gevonden bij DEGIRO?

4 gedachten over “ETF DEGIRO deze 5 kunnen knallen in 2021”

 1. iShares Euro Total Market Value Large zie ik niet staan in degiro? Doe ik iets verkeerd? Ook geprobeerd op isin te zoeken maar staat er niet bij

  1. He Tim,

   Ik denk dat DEGIRO de ETF niet meer aanbiedt via de Amsterdamse Beurs. Hij is nog wel te koop op de Zwitserse, Italiaanse, Engelse en Duitse (Xetra) beurzen.
   Als ik bij DEGIRO in de zoekbalk de ISIN code intyp krijg ik alle 4 de beurzen te zien.

  1. He Maarten,
   Dit is een grondstoffen ETF. Als je deze ETF wilt kopen bij DEGIRO, zie je dat deze op 4 beurzen te koop is.
   Kijkende naar het product is er geen verschil tussen deze 4, behalve dat die in Amsterdam in dollars is genoteerd maar bij grondstoffen is er geen valutarisico volgens mij.
   Deze ETF is via de Duitse (Xetra) beurs en Amsterdamse beurs gratis aan te kopen via DEGIRO Kernselectie. Qua aankoopkosten hebben die dus de voorkeur.
   Voor de Amsterdamse beurs betaal je overigens geen beurskosten dus dat scheelt ook weer €2,50 per jaar :).
   Het volume op de Xetra is wel een heel stuk hoger. Dat kan fijner zijn bij aan- en verkoop want dan is de spread waarschijnlijk minder hoog.

   Dit zijn zo’n beetje de afwegingen die je kunt maken. De keuze is aan jou!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *