DEGIRO Basic of Custody

DEGIRO Basic of Custody: wat moet je kiezen?

Je bent er helemaal klaar voor! Je gaat je aanmelden bij DEGIRO. In het aanmeldproces wordt gevraagd om welk type account je wilt aanmaken. Je kan bij DEGIRO kiezen tussen Basic (normaal / standaard) of Custody. Welke moet je kiezen? En waarom? Ik leg je uit wat het inhoudt en wat de voor- en nadelen zijn.

Heb je nog geen account bij DEGIRO? Klik dan op deze link zodat je je kan aanmelden. Ik krijg dan een kleine vergoeding (en het kost jou verder niets). Daarmee steun je mijn website en kan ik artikelen blijven maken. Wil je meer weten over DEGIRO? Check dan mijn review!

Het DEGIRO Basic account verschilt op sommige vlakken van het Custody account. Bij Basic (ook wel standaard of normaal genoemd) kunnen je beleggingen uitgeleend worden. Jouw beleggingen worden uitgeleend aan andere beleggers die bijvoorbeeld aandelen lenen om te handelen met een hefboom. Deze aandelen heeft DEGIRO zelf niet maar onttrekt DEGIRO dus aan jouw account als je hiermee akkoord gaat. 

Daar staat wel tegenover dat je zelf ook beleggingen kan lenen. Hiermee wordt je in staat gesteld om te handelen met hefboomproducten zoals short/long gaan, futures, opties en margin trading. 

Dus als je aandelen en ETFs uitgeleend kunnen worden, heb je het voordeel dat je zelf ook kan lenen. De mogelijkheid om je aandelen uit te lenen gaat wel gepaard met een risico. Ik acht dit risico wel klein. Er is een mogelijkheid dat de uitgeleende aandelen niet meer terug komen. Deze kans is echter wel zeer klein. Zo klein zelfs dat ik geen verhalen ken dat dit is voorgekomen. Toch is het goed om dit risico mee te nemen in jouw overweging of je kiest voor een Basic of Custody account bij DEGIRO.

Handelsinstellingen bij Basic account DEGIRO

Als je voor het Basic account gaat (en dus niet voor Custody) bij DEGIRO, heb je niet direct de mogelijkheid om aandelen te lenen (uitlenen staat dan wel direct ‘aan’ en kun je niet ‘uit’ zetten). Je start met het Basic account en kunt dit upgraden naar het Active account en daarna naar het Trader account. Vanaf Active account kun je handelen in opties, futures en short gaan. Ook kun je Margin trading toepassen tot maximaal 50% van de waarde van jouw portefeuille.

Het verschil tussen Active en Trader account is dat je bij een Trader account een ruimere margin hebt met maximaal 100% van de waarde van jouw portefeuille. 

Voordat je over kan stappen van Basic naar Active (en daarna naar Trader) account moet je een kennistoets afleggen. Hiermee legt DEGIRO een drempel zodat DEGIRO er zeker van is dat je enige basiskennis hebt voordat je gaat handelen in deze risicovollere producten.

Handelprofielen DEGIRO Basic of Custody

DEGIRO Custody account

Met dit account, worden jouw aandelen en ETFs niet uitgeleend. Daarmee verklein je het risico, want wat niet uitgeleend kan worden, kun je ook niet kwijtraken! Omdat DEGIRO jouw beleggingsproducten niet kan uitlenen, hebben ze daar geen profijt van. Het uitlenen van beleggingsproducten maakt namelijk verschillende andere soorten beleggingsproducten mogelijk zoals futures, opties en margin trading.

Daarom rekent DEGIRO wel kosten voor het verwerken van dividenden. Dividenden zijn winstuitkeringen van bedrijven. Je krijgt dan geld als een bedrijf waarvan jij aandelen bezit, het goed heeft gedaan en hun aandeelhouders beloont. De kosten hiervoor zijn €1,- per dividenduitkering plus 3% van de waarde van de dividenduitkering. Is jouw dividenduitkering van aandeel A dus €40,- dan vraagt DEGIRO hiervoor €1,- plus (40 x 0,03) €1,20 = €2,20.

Dat is de prijs die je dus betaalt als je kiest voor minder risico.

DEGIRO Basic of Custody wat moet je kiezen?

Het is voor mij lastig om te bepalen wat JIJ moet kiezen. Ik kan natuurlijk wel mijn eigen overwegingen meegeven. Ik heb gekozen voor een Basic account bij DEGIRO en dus niet voor Custody. Hiermee houd ik de optie open om in de toekomst met een hefboom te gaan handelen. Ik zie ook niet een groot risico in het uitlenen van beleggingsproducten. Veel andere brokers en banken maken hier ook gebruik van dus het is vrij gebruikelijk.

Daarnaast vind ik het jammer als ik dividend zou krijgen en hiervoor kosten moet afdragen maar op dit moment focus ik mij niet op dividend bij DEGIRO. Ik kan mij voorstellen als je een echte dividendbelegger bent, het zuur zou zijn om bij elke dividenduitkering een deel van jouw dividend af te moeten staan.

Wanneer kies je dan wel voor een custody account boven een basic account bij DEGIRO? Vooral als je erg risico-avers bent. Je wilt dus absoluut geen risico nemen. Je kunt ook voor custody gaan als je vooraf al weet dat je geen dividend gaat ontvangen (of hier niet zoveel om geeft) en als je al weet dat je geen gebruik gaat maken van hefboomproducten. Want geen risico is altijd beter dan een klein risico. 

Zo kan het interessant zijn voor Belgen die alleen maar in ETFs beleggen die geen dividend uitkeren (maar dit direct herbeleggen in de ETF) en verder geen gebruik maken van andere beleggingsproducten

Let op! Je kunt niet tussendoor switchen

Goed om te weten; even tussendoor wisselen tussen Basic en Custody bij DEGIRO kan niet. Je moet er dus goed over nadenken vóórdat je een account opent bij DEGIRO

Wil je meer weten over DEGIRO? Lees dan zeker mijn review over DEGIRO.

Het is fijn om een artikel te lezen, maar soms wil je gewoon lui op de bank een video kunnen kijken. Dit is een interessante video die ik heb gevonden op YouTube: 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *