Meesman fondsen en rendement_ alles wat jij moet weten

Meesman fondsen vergeleken: waarin kan je beleggen?

Meesman Indexbeleggen is een beleggingsfonds dat er naar streeft hetzelfde rendement te behalen als een bepaalde index. Meesman biedt verschillende fondsen aan. Dit zijn allemaal passief beheerde fondsen. We gaan eens kijken naar deze fondsen van Meesman en het rendement.

Meesman biedt verschillende fondsen aan die aansluiten bij een bepaalde index. Een index is bijvoorbeeld de AEX-index. Meesman is er voor de passieve beleggers en biedt fondsen met een grote spreiding. De kosten bij Meesman zijn vrij laag. Met 0,50% beheerskosten (per jaar) en 0,25% transactiekosten is het helder en simpel. Die 0,50% klinkt misschien wat hoog als je het vergelijkt met een ETF uit DEGIRO Kernselectie. Daar kunnen beheerskosten zijn van 0,18% per jaar. Meesman biedt met haar fondsen echter wel een oplossing voor het dividendlek. 

Het dividendlek wordt veroorzaakt doordat buitenlandse bedrijven soms ongunstige regelgeving hebben als het gaat om het afdragen van dividendbelasting. Dan betaal je soms dubbel belasting. Als er geen speciale regeling is, heb je pech. Door belasting lekt dus dividend weg en dat drukt op je rendement. Meesman weet dit op te lossen en dat levert ongeveer 0,2% tot 0,5% extra rendement op. Trek je dat af van de beheerskosten, dan valt Meesman wel mee qua kosten.

Wil je meer weten over Meesman? Dan heb ik hier wat meer over geschreven. Voor nu gaan we de fondsen met het rendement van Meesman bespreken.

De fondsen van Meesman

Er zijn 5 fondsen met aandelen en 2 fondsen met obligaties bij Meesman. Voordat we de fondsen van Meesman apart bespreken, eerst wat algemene eigenschappen. Bij de fondsen van Meesman in aandelen is er dus altijd sprake van het voordeel op de dividendbelasting. Dat levert dus 0,2% tot 0,5% extra rendement op. Ook zijn alle aandelen fondsen van Meesman voorzien van het ESG keurmerk. Daardoor kun je er de stempel ‘duurzaam’ op zetten. Persoonlijk heb ik twijfels of het dan écht duurzaam is, maar dat is nou eenmaal het keurmerk dat alle beleggingsfondsen en ETFs gebruiken. 

De aandelen fondsen van Meesman zijn er vooral om jouw vermogen te laten groeien en de obligatie fondsen vooral om jouw vermogen te behouden. Als laatste is het voordeel van fondsen t.o.v. een ETF dat je ook in kleine stukjes kan kopen. Is de prijs van een fonds €100,- en jij hebt maar €50,-? Dan krijg je gewoon een halve participatie. Je bent dus altijd maximaal belegd.

Meesman Fondsen Rendementen

Fonds Aandelen Wereldwijd Totaal

Dit is één van de beste fondsen van Meesman naar mijn mening. Niet vanwege het rendement maar vanwege de samenstelling van de indexen:

Er zitten in dit fonds ongeveer 6.000 (!) bedrijven verspreid over 23 ontwikkelde landen en 26 opkomende landen. Dit is wat mij betreft hét fonds waarmee je in 1 klap klaar bent. Een betere spreiding is er bijna niet te vinden op de Nederlandse markt. Zoek je dus maximale, evenwichtige spreiding, dan is verder kijken niet nodig. Dit is dan wat je moet hebben. Dit fonds heeft Meesman nog niet zo lang in hun collectie van fondsen maar hieronder vind je het rendement:

Meesman Rendementen Aandelen wereldwijd totaal Fondsen

De volgende 3 fondsen van Meesman zijn een opsplitsing van dit fonds en volgen ieder hun eigen index. Wil je dus zelf een samenstelling maken (of een accent leggen) dan zijn deze 3 fondsen van meesman een aanrader.

Fonds Aandelen Ontwikkelde Landen

Zie jij de (relatief) kleinere bedrijven niet zitten? En wil je ook niet buiten de Westerse wereld investeren? Dan is dit het fonds met 1.600 aandelen van grote en middelgrote bedrijven uit 23 ontwikkelde landen. Je hebt dan uiteraard wel wat minder spreiding (dat kan een keuze zijn). Dit fonds zit bijvoorbeeld voor 67% in de Verenigde Staten. Verder vind je in dit fonds bedrijven uit landen zoals Frankrijk, Duitsland, Nederland, Canada en Japan. Het rendement is in ieder geval zeer aantrekkelijk geweest in de afgelopen jaren.

Meesman Rendementen Aandelen Ontwikkelde Landen Fondsen

Fonds Aandelen Opkomende Landen

Pfff wat een handige namen trouwens he? Gewoon duidelijk en je snapt meteen wat erin zit. Dat zie je bij een ETF niet altijd! In dit fonds zitten 1.200 aandelen van bedrijven uit 26 opkomende landen. Beetje een vreemde benaming want Voor het grootste deel zit je hier in China (43%), Taiwan (13,7%) en Korea (12,5%). Persoonlijk vind ik dat geen opkomende landen meer. Maar goed. Iemand heeft dat ooit bedacht en zo is dat nu dan maar. Leuk feitje: Alibaba en Tencent vormen samen meer dan 15% van dit fonds! Er zitten dus een paar hele grote jongens in dit fonds en daarnaast vooral veel kleintjes. Het rendement is wat wisselvalliger. Dat zie je vaak met opkomende landen. Hardere stijgingen en vaak diepere dalen. Over de lange termijn maak je vaak wel wat meer rendement maar tegen die wisselvalligheid (volatiliteit) moet je kunnen.

Meesman Rendementen Aandelen Opkomende Landen Fondsen

Fonds Aandelen Kleine Bedrijven

Ik heb behoorlijk wat vertrouwen in de opkomende landen. Als jij dat gevoel hebt bij kleinere bedrijven (small caps) dan is dit fonds van Meesman wel iets voor jou. 3.300 aandelen telt dit fonds. Het zijn echter wel alleen bedrijven uit ontwikkelde landen. Dus geen kleine bedrijven uit opkomenden landen. Dat is dan ook de enige optie die Meesman niet kan bieden in haar fondsen. Wees niet getreurd, dat is bij velen zo. En je mist niet zo veel naar mijn mening.

Meesman Rendementen Aandelen Kleine bedrijven Fondsen

Fonds Aandelen Europa

Houdt jij het liever dichtbij? Dan is dit het fonds voor jou. In dit fonds zitten 400 aandelen van 15 ontwikkelde landen in Europa. Dit is trouwens met het Verenigd Koninkrijk en Zwitserland, dus niet alleen de Europese Unie. Niet veel beleggers zien toekomst in dit fonds en de omvang is dan ook maar ongeveer 30 miljoen euro. Het rendement was ook niet zo geweldig. Dat kan natuurlijk wel veranderen zoals ik al heb aangegeven in deze blog!

Meesman Rendementen Aandelen Europa Fondsen

Fonds Obligaties Wereldwijd

Het best gespreide obligatie fonds van Meesman! Bij een obligatie gaat het vooral om veiligheid en niet om het behalen van rendement (in ieder geval niet bij dit fonds). Het rendement is daarom ook niet om over naar huis te schrijven. Persoonlijk zou ik niet zo’n obligatie kopen (vanwege mijn leeftijd en nog lange beleggingshorizon). En als ik wel wat geld veilig moet stellen, zou ik eerder kiezen voor dividendaandelen of het geld parkeren op een spaardeposito. Maar voor ieder wat wils toch?

Meesman Rendementen Obligatie wereldwijd Fondsen

Fonds Obligaties Eurolanden

Minder goed gespreid (want niet de wereld, maar alleen de Eurolanden), maar wel meer rendement! Het risico ligt dus ook wat hoger. Deze index bestaat uit ongeveer 750 staatsobligaties van kredietwaardige Eurolanden. Bijkomend voordeel ten opzichte van Obligaties Wereldwijd is dat je geen valutarisico loopt, want alles is in euro’s. Dit fonds zou een mooi alternatief zijn als je minder risico wilt lopen maar nog wel een degelijk rendement wilt behalen. Iets tussen dividendaandelen en spaardeposito’s in?

Meesman Rendementen Obligatie Eurolanden Fondsen

In welke fondsen van Meesman beleg ik?

Ik beleg in twee fondsen van Meesman, namelijk:

Maandelijks wordt er een bedrag van €300,- afgeschreven. €275 voor Wereldwijd en €25,- voor Opkomende landen. Dit laatste lijkt weinig maar dit fonds zit dus ingebakken in het Fonds Aandelen Wereldwijd Totaal. Want dit fonds volgt de MSCI Emerging Markets index. Ik wijk dus af van de ideale spreiding om meer accent te leggen op de opkomende landen. Dit doe ik omdat ik er vertrouwen in heb dat de economische groei in deze landen ten goede komt aan de beursgenoteerde bedrijven (en dus mijn rendement als aandeelhouder). 

Overigens, als mijn vriendin en ik een mooi bedrag over hebben, beleggen wij vaak extra bij Meesman. Dan maken wij makkelijk via iDeal wat geld over en meneertje Meesman regelt de rest. 

Ik weet dat Meesman niet erg bekend is bij veel (beginnende) beleggers en dat is eigenlijk best jammer. Ik denk namelijk dat Meesman voor veel mensen erg geschikt is vanwege het rustige tempo en de relaxtheid dat het uitstraalt. Nu is het allemaal prima en maakt iedereen wel een mooi rendement op de markt. Maar als dat een keer gaat draaien ben je best wel blij dat je bij een partij zit die rustig blijft en vertrouwen heeft dat het wel goed komt. 

Wil je meer weten over Meesman? Lees dan zeker dit artikel!

Van welke broker(s) maak jij gebruik? Laat het mij weten in de reacties hieronder!

Hieronder heb je een overzicht van de brokers die ik al heb besproken:

Disclaimer: met beleggen kunt u uw inzet verliezen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *