AI crypto: wat zijn de beste AI cryptomunten?

Zowel crytpo als AI zijn nieuwe technieken die de wereld op zijn kop kunnen zetten. Het is dan ook niet vreemd dat er steeds meer AI cryptomunten opkomen. Door op het juiste moment een AI crypto coin te kopen kan je dan ook een goed resultaat behalen. In dit artikel ontdek je direct wat de beste AI cryptomunten zijn waar je in kunt investeren.

Wat zijn AI coins?

AI cryptomunten zijn crypto’s waarbij AI of kunstmatige intelligentie een rol speelt. Het gaat hier om computers of machines die de intelligentie van mensen nabootsen om op die manier efficiënt allerlei taken uit te voeren. Met de opkomst van ChatGPT is AI plotseling erg populair geworden en net zoals bij elke andere hype, kan je hier als belegger slim op inspelen.

Kunstmatige intelligentie kan bijvoorbeeld worden gebruikt voor:

 • Chatbots: de klantenservice van een bedrijf wordt door AI uitgevoerd.
 • Informatieverwerking: AI kan veel sneller informatie verwerken.
 • Aanbevelingen: AI laat bijvoorbeeld interessante series zien binnen Netflix.

AI kan ook op verschillende manieren worden gebruikt in combinatie met crypto, denk hierbij bijvoorbeeld aan:

 • AI kan de ervaring van gebruikers verbeteren en de schaalbaarheid van de blockchain versterken.
 • Met behulp van AI kunnen ontwikkelingen op de cryptomarkt worden voorspeld.
 • Met AI kunnen illegale praktijken worden opgespoord.
 • Met AI kan je een crypto portfolio beheren.
 • AI kan ook worden gebruikt als een decentralized autonomous agent binnen een DAO en draagt op die manier bij aan het decentrale kararter van een cryptomunt.

Hoe kan je AI coins kopen?

Je kunt de populairste AI coins direct kopen bij een populaire crypto exchange. Zelf maak ik bij het verhandelen van AI coins gebruik van Bitvavo; je betaalt hier geen transactiekosten over je eerste €1000 aan verhandelden munten. Gebruik de onderstaande knop om hier direct een account te openen:

Bitvavo aanmelden

Nadat je een account hebt geopend, kan je direct geld storten op je crypto rekening. Stort het bedrag dat je wilt investeren in AI coins.

AI crypto geld storten

Navigeer vervolgens naar de AI cryptomunt die je wilt kopen; in dit voorbeeld kopen we The Graph. Binnen het orderscherm vul je het bedrag in dat je wilt investeren. Druk vervolgens op kopen om direct de betreffende AI coin te kopen.

AI crypto kopen

Je ziet de gekochte cryptomunt vervolgens terug binnen je accountoverzicht. Het is op elk moment mogelijk om de AI crypto weer te verkopen; het geld wordt dan weer op je bankrekening bijgeschreven.

Wat zijn de beste crypto AI munten?

Ben je benieuwd wat de beste AI crypto’s zijn waarin je kunt investeren? In dit deel van het artikel bespreek ik enkele crypto AI projecten waar ik enthousiast over ben.

The Graph

The Graph is een gedecentraliseerd protocol waarmee data wordt geïndexeerd en opgeslagen op de blockchain. Op die manier kunnen ontwikkelaars gebruikmaken van deze data zonder dat ze hiervoor een gecentraliseerde partij hoeven te gebruiken.

Kunstmatige intelligentie wordt vervolgens gebruikt om het indexeringsproces te verbeteren en om de beste zoekresultaten te leveren.

De opkomst van AI heeft The Graph een boost gegeven, maar de crypto staat nog steeds een stuk lager dan bij de lancering. Onderzoek daarom goed hoe het met het project gaat, voordat je een investering overweegt.

The graph data

SingularityNET

Je kunt SingularityNET zien als een gedecentraliseerd AI netwerk waar gebruikers en ontwikkelaars verschillende AI diensten met elkaar kunnen delen. Het netwerk is erg handig voor ontwikkelaars, aangezien ze van elkaar kunnen leren. De crypto token, $AGI, wordt vervolgens gebruikt om te betalen voor de verschillende AI diensten.

Het is een positief punt dat binnen het project de token ook echt een functie heeft. Hierdoor komt de waarde niet volledig tot stand door speculatie. De cryptomunt had in de afgelopen jaren echter wel veel waarde verloren, maar is naar de AI hype weer fors in waarde gestegen wat een investering interessant kan maken.

Fetch/ai

Fetch AI bestaat sinds 2019 en legt de nadruk op AI en het ontwikkelen van een gedecentraliseerde, door kunstmatige intelligentie gedreven infrastructuur. Het protocol maakt gebruik van slimme contracten om verschillende autonome systemen te kunnen aansturen. Dit maakt Fetch/ai bijvoorbeeld geschikt voor een plek binnen DeFi (decentrale financiën).

De FET token wordt binnen Fetch/ai gebuikt voor onder andere staking en governance en ook om diensten uit te wisselen tussen de verschillende partijen om het netwerk. Het uitlenen van crypto is minder populair dan voorheen, maar dit kan in de toekomst weer aantrekken. Wanneer dit het geval is, heeft Fetch/ai de potentie om verder in waarde te stijgen.

Ocean Protocol

Ocean Protocol legt de nadruk op het efficiënt uitwisselen van data; bedrijven kunnen hun data namelijk op het platform aanbieden tegen betaling. De eigenaar van de data kan vervolgens precies bepalen tegen welke prijs en voorwaarden deze beschikbaar wordt gemaakt.

De token van het netwerk, $OCEAN, wordt gebruikt om de transacties binnen het netwerk uit te geven.

De rol van AI is beperkt, maar toch aanwezig binnen het protocol. Ocean gebruikt AI namelijk om het uitwisselen van data tegen betaling soepeler te laten verlopen. Aangezien data uiteindelijk de toekomst heeft, kan een investering in de cryptomunt van het Ocean Protocol uiteindelijk een interessante optie zijn.

Numeraire

Numeraire is een crypto project dat de ontwikkeling van op AI gebaseerde financiële modellen probeert te stimuleren. Binnen het project worden data onderzoekers gestimuleerd om het beste model te ontwikkelen; de beste modellen worden vervolgens gebruikt om een deel van het hedgefonds van Numerai te beheren.

De modellen die het best presteren ontvangen de $NMR token als een beloning. Wanneer een ontwikkelaar wil meedoen, moeten ze ook $NMR staken. Het platform heeft ondertussen al meer dan 20 miljoen dollar uitbetaald aan de ontwikkelaars van meer dan 5000 verschillende modellen!

AI wordt steeds geavanceerder en kan bovendien enorm snel berekeningen uitvoeren. Door financiële AI modellen met elkaar te laten concurreren, lukt het Numeraire wellicht om het sterkste AI financiële model ooit te ontwikkelen.

Numeraire crypto AI

Oasis Network

Oasis Network is een platform waarbinnen het privé opslaan van gegevens van gebruikers centraal staat. Hiervoor wordt een techniek gebruikt die bekend staat onder de naam confidential computing, welke ervoor zorgt dat gevoelige date niet in de handen komt van kwaadwillende partijen.

Binnen het netwerk dan data vervolgens worden omgezet naar een token. De token binnen het netwerk zelf heet $ROSE en wordt gebruikt voor het betalen van de transactiekosten en voor stakingen.

Het netwerk is bovendien bezig met verschillende AI toepassingen; het bedrijf werkt bijvoorbeeld samen met Meta om bias buiten AI modellen te houden. Dit soort ontwikkelingen kunnen het interessant maken om in een AI coin van het Oasis Network te investeren.

Oasis Network

Render Token

Om AI te laten draaien, is veel rekenkracht nodig. Niet iedereen heeft dit soort rekenkracht waardoor het gebruik van AI vaak alleen mogelijk is voor grote bedrijven. Het Render Token wil hier met haar project verandering in brengen.

Render Token biedt namelijk een gedecentraliseerde GPU aan. Je kunt ook zelf je GPU aanbieden en je ontvangt hiervoor de $RNDR token voor als beloning. Andere gebruikers betalen vervolgens weer deze token om van de rekenkracht gebruik te kunnen maken. Dit maakt de Render Token een potentieel interessante investering.

Render Token

Injective Protocol

Met Injective Protocol  (INJ) is het mogelijk om een schaalbare en volledige gedecentraliseerde handelsoplossing op te zetten. Hierbij speelt het consensus algoritme een belangrijke rol; houders van de INJ token kunnen deze inzetten om transacties te valideren.

Binnen het Injective Protocol wordt er gebruik gemaakt van AI-integratie om orders te matchen en om de liquiditeit beschikbaar te maken. Met AI is het mogelijk om patronen te herkennen en trends te voorspellen, waardoor de gebruikers betere beslissingen kunnen nemen.

Wat maakt AI crypto interessant?

 • Groeipotentie: AI groeit als techniek erg snel en crypto’s die hieraan verbonden zijn groeien al snel mee. Dit zag je bijvoorbeeld begin 2023 toen de ontwikkeling in AI in een stroomversnelling kwam door de release van ChatGPT. Door op het goede moment in een crypto coin te beleggen, kan je dan ook een hoog rendement behalen.
 • Diversificatie: door ook AI-crypto’s toe te voegen binnen je crypto portfolio, spreid je je risico’s en kan je op verschillende trends reageren.
 • Lange termijn potentie: zowel crypto als AI zijn technieken van de toekomst, waardoor er nog veel ruimte is voor potentiële groei.
 • Globaal beschikbaar: doordat crypto’s geen grenzen kennen, kunnen ze door iedereen met een internet verbinding worden gebruikt. Hierdoor kan AI opeens veel toegankelijker zijn, ook in afgelegen gebieden.

Wat is de toekomst van Artificial Intelligence crypto?

Dat zowel AI en crypto in de toekomst een belangrijke rol krijgen, is bijna zeker. Met kunstmatige intelligentie kunnen veel (simpelere) taken worden overgenomen, waardoor de productiviteit binnen economieën enorm kan stijgen.

Wel is het belangrijk om te onthouden dan zowel crypto als AI nog volop in ontwikkeling zijn. Er is nog veel tijd nodig om AI verder te trainen en het zal nog even duren voordat alle hoge verwachtingen waar kunnen worden gemaakt.

Houd er daarom rekening mee dat AI momenteel een hype is; de prijs van crypto AI coins is hierdoor flink gestegen. Op de lange termijn kan deze trend doorzetten, maar dit hoeft zeker niet altijd het geval te zijn.

Zelf maak ik gebruik van dollar cost averaging: door op verschillende momenten AI coins te kopen, spreid je het risico en behaal je een gemiddeld rendement.

AI crypto coins

Het gevaar van AI

Ondanks de vele kansen voor AI op de cryptomarkt, zijn er ook duidelijke gevaren. AI kan de marktprijzen van cryptomunten bijvoorbeeld manipuleren. Ook zie je dat grote bedrijven veel invloed hebben op de ontwikkeling van AI, wat tegen het decentrale karakter van AI ingaat.

Voordat je een AI crypto koopt

 • Lees de whitepaper: het is belangrijk dat de whitepaper van het project transparant is. Wie zit er achter de crypto en wat is de toegevoegde waarde van de token?
 • Marktkapitalisatie: hoe groot is de AI crypto coin in verhouding met vergelijkbare projecten. Op die manier weet je direct hoe hoog de interesse op dat moment is.
 • Begrijp de risico’s: beleggen in crypto (AI) coins brengt altijd hoge risico’s met zich mee. Vraag je daarom af of je bereid bent om het hoge risico op verlies te lopen.

Conclusie: wel of niet AI coins kopen?

AI coins zijn net zoals andere altocins erg volatiel en daarom alleen geschikt voor beleggers met een hoge risicotolerantie. Interessant is dat AI coins twee revolutionaire technieken combineren: de blockchain en AI. Wanneer je in het juiste project investeert, kan je dan ook op de lange termijn een hoog rendement behalen. Het is dan wel belangrijk om rekening te houden met de sterke schommelingen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *