De beste cursus beleggen. Betaal nooit te veel.

Wat is de beste beleggen cursus (2024)? Vergelijking van cursussen

Beleggen in aandelen, ETF’s of andere beleggingsinstrumenten, kan erg ingewikkeld zijn. Door een goede online cursus te volgen, leer je in no-time de kneepjes van het vak en heb je een goede basis om te beginnen met beleggen. In dit artikel geef ik een lijst van de beste cursussen over beleggen, waarvan ik sommigen zelf heb gevolgd. We gaan ook kijken naar de prijs-kwaliteit verhouding want veel cursussen zijn vrij prijzig. Ook laat ik zien hoe het hele cursus-land werkt en waar je op moet letten, zodat je niet te veel betaald.

De beste cursus om te beleggen

De beste cursussen beleggen zijn:

Hieronder bespreken we elke volledige cursus meer in detail zodat je vervolgens zelf een goede keuze kan maken.

ps. het onderstaand aanbod is gefocust op beleggen in Nederland.

The Happy Investors – biedt uitgebreid totaalpakket

Kenmerk 
AbonnementNee
Assortiment

Zeer breed met diverse thema’s gericht op aandelen en ETF’s. 
Beleggen voor de lange termijn

CommunityJa, gratis
Gratis cursus mogelijkJa
Beoordeling lesstof8/10
Beoordeling communityn.b.
Boordeling overige features9/10
Prijskwaliteit-verhouding8/10
Algemene score8,5/10
VoordelenNadelen
Zeer uitgebreid aanbodVooral focus op lange termijn beleggers
Content wordt vaak geüpdatedTotaalpakket niet goedkoop (maar dan heb je wel alles)
Mooi totaalpakket 

Ik heb deze cursus niet zelf gevolgd maar het aanbod is erg indrukwekkend. Met meer dan 8 jaar ervaring in beleggen bieden The Happy Investors een breed assortiment voor een vaste prijs. Je kunt kiezen uit alleen de traning ‘beginnen met beleggen‘ die gericht is op de beginnende belegger, of voor het uitgebreide pakket met o.a. cursussen over Financiële onafhankelijkheid, ETF’s, Dividend, Value beleggen, Duurzaam beleggen en Pensioenbeleggen (zie hier het volledige aanbod). Daarnaast krijg je ook de mogelijkheid om de portfolio in te zien van de eigenaren. In beide pakketten krijg je ook toegang tot de community en is er een mogelijkheid tot online coaching. Het tweede pakket biedt de meeste waar voor je geld.

Je kunt veel modules ook los kopen zodat je ook jouw kennis kan uitbreiden op een specifiek thema. Er is ook een gratis cursus voor beginners!

Daarnaast hebben ze een leuke extra feature. Een los abonnement waarbij je maandelijks aandelenanalyses krijgt. Niet alleen handig om te bepalen waarin je kunt beleggen, maar ook zeer leerzaam om te leren hoe iemand aandelen onderzoekt. Echt een aanrader dus!

Erg handig, erg compleet en voor een vaste prijs, weet je direct waar je aan toe bent! 

Bekijk hier het cursusaanbod.

Madelon Vos – Uitstekende cursus beleggen day trading

Kenmerk
AbonnementNee
AssortimentCrypto en technische analyse
CommunityJa, eerste 60 dagen gratis, daarna tegen betaling
Gratis cursus mogelijkJa
Geld terug garantieJa
Beoordeling lesstof8/10
Beoordeling community10/10
Boordeling overige featuresn.v.t.
Prijskwaliteit-verhouding7/10
Algemene score8/10

VoordelenNadelen
Beste communityAlleen focus op technische analyse
Content wordt vaak geüpdatedCommunity is vrij duur na gratis periode (maar wel van topkwaliteit)
Hoge kwaliteit
Madelon Vos is al actief op de financiële markten sinds 2013. Ze is een actief crypto-handelaar en maakt hierbij gebruik van technische analyse (TA). Dit staat dan ook centraal in de interessante cursus die zij aanbiedt, die behoort tot de best verkochte cursus beleggen in crypto van Nederland. Er is ook een kleine gratis cursus beleggen beschikbaar als je eerst wil kijken of het iets voor je is.Ik heb de cursus overigens zelf gevolgd en vond het een fijne, duidelijke cursus die je de basis van TA leert. De cursus over crypto heb ik ook doorgenomen en geeft je de basis van de werking van crypto. Al met al een prima cursus dus om de basis te leggen om zelf aan de slag te gaan met technische analyse. TA is overigens niet beperkt tot crypto maar is ook te gebruiken bij andere beleggingsinstrumenten zoals aandelen, ETF’s, grondstoffen en valuta’s.Naast de cursus krijg je ook toegang tot de MoneyTalks Community (eerste 2 maanden gratis). Dit is een erg actieve community met traders die zowel veel als weinig ervaring hebben. Daarnaast zijn er maandelijks Q&A’s en worden er dagelijks technische analyses gedeeld. Na 2 maanden kun je er zelf voor kiezen om door te gaan met de community om hiervoor maandelijks, per kwartaal of per jaar te betalen. Je kunt overigens elk moment stoppen met de community maar het is een waardevolle bron van kennis en erg fijn om te sparren met andere traders.Speciale actie: met de actiecode 10procent krijg je nog eens 10% extra korting op de cursus!

Bekijk hier het cursusaanbod.

Beleggers Academy – reken af per cursus

Kenmerk
AbonnementNee
AssortimentThema cursussen
CommunityJa, tegen een meerprijs
Gratis cursus mogelijkNee
Geld terug garantieJa
Beoordeling lesstof9/10
Beoordeling communityn.b.
Boordeling overige featuresn.v.t.
Prijskwaliteit-verhouding10/10
Algemene score9/10
VoordelenNadelen
Zeer ervaren experts
Betalen per cursus
Hoge kwaliteit
De BeleggersAcademy heeft een iets andere insteek en biedt o.a. een goede beleggen cursus. Het heeft een breed aanbod,z oals: Daarnaast komen er binnenkort cursussen Value Investing, Beleggen in vastgoed en Futures trading voor beginners. Elke cursus reken je apart af. Zo weet je zeker dat je alleen betaalt voor wat je gebruikt door te kiezen wat het beste bij jou past. Elke cursus kun je op verschillende niveaus kopen. Niveau 1 bestaat alleen uit de training beleggen. Het tweede niveau bestaat, naast het volgen van deze cursus, ook uit toegang tot de community (en contact met je mentor) en online events. Het derde niveau krijg je tijdens deze cursus ook de mogelijkheid op 5 uur 1-op-1 coaching en alle live events.Elke cursus wordt gegeven door een expert, soms wel met meer dan 40 jaar ervaring in de financiële industrie! Als je dus een online cursus beleggen gaat volgen, weet je zeker dat het een complete cursus is met de juiste kennis. Ondanks dat wij de cursussen niet zelf hebben gevolgd, zijn wij ervan overtuigd dat je succesvol beleggen altijd leert van ervaringsdeskundigen.

Bekijk hier het cursusaanbod.

Rowan Nijboer – Goede cursus met lidmaatschap

Kenmerk 
AbonnementJa maar ook losse modules verkrijgbaar
AssortimentDiverse cursussen over aandelen en klein aanbod in ETF’s.
CommunityJa, en zeer actief.
Gratis cursus mogelijkNee
Geld terug garantieNee
Beoordeling lesstof9/10
Beoordeling community8/10
Boordeling overige features10/10
Prijskwaliteit-verhouding7/10
Algemene score8,5/10

 

VoordelenNadelen
Levendige communityAlleen focus op fundamentele analyse
Constant nieuwe contentLidmaatschap
Hoge kwaliteit 

 

Ik ben zelf lid van Rowan Nijboer beleggen en ben erg tevreden over zijn kwaliteit. Rowan weet veel van beleggen en is ook eerlijk over zijn fouten. Je kunt gratis naar zijn podcasts luisteren en hij heeft ook een boek uitgebracht met veel praktijkvoorbeelden. Als je besluit om bij Rowan Nijboer een lidmaatchap aan te schaffen, krijg je daar best veel voor terug. Het nadeel is wel dat dit een lidmaatschap is, dus kosten komen jaarlijks terug. Dan krijg je wel toegang tot:

 • Diverse trainingen (die regelmatig worden vernieuwd en uitgebreid), zoals:
  • Beginnen met beleggen 
  • Snelle groeiers analyseren
  • Portefeuillebeheer
  • Word een toponderzoeker
  • Financiën en waarderen
  • Slim beleggen met weinig tijd
 • Maandelijkse aandelenanalyse
 • Een levendige community
 • Het volgen van Rowans portefeuille
 • Live events

Je kunt dus diverse cursussen volgen en je kunt zelf bepalen welke cursus je eerst volgt. Vooral de cursus aandelen waarderen was erg waardevol. Een lidmaatschap bij Rowan Nijboer is vooral geschikt als je kiest voor lange termijn beleggen. Snel veel geld verdienen met beleggen, komt hier niet aan bod (wat het eerlijke verhaal is). In tegenstelling tot veel andere cursussen kom je hier ook veel ervaren beleggers tegen wat ook voordelig is voor beginnende beleggers.

Wat is een cursus beleggen?

Met een cursus beleggen, leer je beleggen (logisch toch?). De meeste cursussen op het gebied van beleggen, bestaan uit een online videocursus die je kunt volgen in je eigen tijd. Het is vaak een reeks video’s met uitleg van de belangrijkste aspecten zodat je zelf kan gaan beleggen. De meeste curssusen zijn gericht op beginners die willen leren beleggen. Als je wilt beleggen en een cursus gaat volgen (slim), moet je vooral kijken naar de inhoud en of dat bij je past.

Wat krijg je bij een cursus?

De inhoud van een cursus verschilt regelmatig. Meestal bestaat de cursus uit:

 • Een reeks video’s met theorie en praktijkvoorbeelden
 • Een community waarin je vragen kan stellen
 • Een Q&A waarin je vragen kan stellen (soms éénmalig, soms periodiek)
 • Huiswerkopdrachten of een werkboek om de theorie in de praktijk te brengen
 • Een eenmalige één-op-één sessie

Welke soorten cursussen zijn er?

De meeste cursussen richten zich op de beginnende belegger. Dat komt omdat deze cursussen makkelijker zijn samen te stellen en vooral veel beginners op zoek zijn naar kennis. Er zijn cursussen waarin je een totaalpakket krijgt van alles wat het bedrijf tot nu toe heeft gemaakt, maar er zijn ook bedrijven die bieden een niche aan zodat je kan focussen op één specifiek deel van beleggen. Denk hierbij aan:

 • Beleggen voor beginners
 • Beleggen in dividend-aandelen
 • Beleggen in ETF’s
 • Beleggen in crypto
 • Beleggen in vastgoed
 • Beleggen met behulp van technische analyse
 • Beleggen met behulp van fundamentele analyse

Welke soort cursus moet ik kiezen?

Bepaal eerst voor jezelf waarin je wil gaan beleggen. Grofweg zijn er 4 categorieën:

 • Aandelen
 • ETF’s
 • Crypto
 • Vastgoed

Elke categorie heeft zijn eigen stressfactoren en daar moet je tegen opgewassen zijn. Beleggen in vastgoed vraagt vaak een flinke investering (of er wordt belegd met schulden). Beleggen in crypto en sommige aandelen, zorgen voor flinke schommelingen in de waarde van je beleggingen. Beleggen in ETF’s schommelen vaak minder en worden daarnaast ook als vrij saai ervaren. Je hebt het gevoel dat je iets moet doen, terwijl niets doen juist de kunst is bij ETF’s.

Waarom zijn cursussen zo duur?

Veel cursussen zijn duur. Dat komt omdat er bij cursussen niet naar de productiekosten wordt gekeken, maar naar de waarde die het op kan leveren. Beleggen kan verliesgevend zijn als je fouten maakt en met een cursus krijg je (meestal) de tools om dat te voorkomen of om jezelf er doorheen te worstelen. 

Waarom eindigt het bedrag van de cursus vaak op het getal 7?

De prijzen van veel cursussen eindigt met het getal 7. Het getal 7 brengt geluk in de Westerse samenleving. Bovendien zou lang geleden zijn aangetoond dat producten met prijzen die eindigen op een 7 beter verkocht worden. Persoonlijk twijfel ik of dit klopt maar veel cursusaanbieders hanteren in ieder geval deze prijsstrategie. 

Waar moet je op letten bij een cursus?

Als je gaat beleggen in aandelen, is het verstandig om eerst een cursus beleggen in aandelen te volgen. Hiermee krijg je de benodigde kennis en vaardigheden om verantwoord te starten. Maar waar moet je op letten bij het kiezen van een cursus beleggen voor beginners? Allereerst is het belangrijk om te kijken naar de inhoud van de cursus. Daarnaast is het interessant om te kijken welke technieken en strategieën er behandeld worden in de cursus. Zo kun je goed inschatten of het aansluit bij jouw persoonlijke beleggingsdoelen.

Op internet zijn er tal van cursussen te vinden, maar niet allemaal zijn even effectief. Het is daarom ook verstandig om de ervaringen van andere cursisten door te nemen. Ga op zoek naar reviews van de cursus en kijk naar ervaringen van andere beleggers. Dit geeft je een goed beeld van welke cursussen het meest effectief zijn. Daarnaast is het goed om te kijken naar de kosten van de cursus. Hoewel een hoge prijs niet per definitie betekent dat het de beste cursus is, moet je wel oppassen voor erg goedkope cursussen. Vaak zijn deze minder uitgebreid en bieden ze minder waarde voor het geld.
Kies voor een cursus die aansluit bij jouw niveau. Er zijn cursussen die geschikt zijn voor beginners, maar ook cursussen die bedoeld zijn voor gevorderde beleggers. Het heeft weinig zin om een cursus voor gevorderden te volgen als je net begint met beleggen. Daarom is het verstandig om een cursus te kiezen die aansluit bij jouw persoonlijke situatie. 

Een cursus kopen of een (jaar)abonnement afsluiten?

Sommige cursussen moet je eenmalig kopen en bij sommigen betaal je een abonnement. Bij een eenmalige aanschaf krijg je meestal alleen het videomateriaal. Bij een abonnement krijg je meestal een community erbij waarin je vragen kan stellen en kan leren van elkaars fouten. Meestal is dit een digitale community op platformen zoals Telegram of Discord. Naast een community krijg je bij een abonnement ook regelmatig nieuwe video(cursussen). Is dat laatste erg belangrijk voor jouw besluit? Bekijk dan kritisch of de cursusaanbieder regelmatig het aanbod regelmatig vernieuwd of uitbreidt.

Welke cursussen moet je zeker vermijden

Over het algemeen zijn cursussen die duurder zijn dan 1000 euro per jaar of eenmalig het geld niet waard. Je kunt een beginnende belegger maar een x-aantal lesuren aanbieden tot het niet meer effectief is en daar hoef je echt niet meer voor te betalen.

Als je wil starten met beleggen, zie je dat er veel verschillende beleggingsinstrumenten zijn. Aandelen en ETF’s is meestal wel een aanrader. Forex, crypto en grondstoffen meestal niet. Het zijn geen beginnersinstrumenten en zelfs voor de ervaren beleggers meestal verlieslatend.

Waarom raad jij deze cursussen aan?

De meeste cursussen heb ik zelf getest. Ik weet dus wat de cursus inhoudt en of het de prijs waard is. Het komt ook voor dat ik de cursusaanbieder ken en weet dat zij kennis hebben van het onderwerp beleggen.

Waarom een cursus volgen?

Beleggen is een populaire manier om extra inkomsten te genereren en vermogen op te bouwen. Maar hoe pak je het eigenlijk aan? Hier komt de cursus om de hoek kijken. Een cursus kan je helpen om de juiste strategieën te ontwikkelen, je kennis over de markt te vergroten en je te leren hoe je zowel winst als verlies kunt minimaliseren. Het is dan ook zeker de moeite waard om een cursus te volgen. Door een dergelijke cursus te volgen, zul je meer inzicht krijgen in de wereld van beleggen en traden, waardoor je gemakkelijker zelf de markt kunt analyseren en beoordelen. Of je nu net begint met beleggen of al enige ervaring hebt, het is altijd verstandig om een cursus te volgen. Het kan je namelijk helpen om meer succes te behalen en je doelen op het gebied van beleggen te behalen. Kortom, om succesvol te beleggen is het aan te raden om een goede cursus te volgen.

Conclusie beste cursus beleggen

Er zijn veel cursussen te koop. Let hierbij goed op wat je krijgt en wat je ervoor betaalt. Alle genoemde cursussen op deze pagina zijn te vertrouwenen bieden een goed aanbod tegen een marktconforme prijs.

De beste cursussen beleggen zijn:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *