Meesman of Brand New Day. Wat past bij jou

Meesman of Brand New Day: welke is beter?

Als je aan indexbeleggen denkt, kom je al snel uit bij Brand New Day of Meesman. Zeker als je wil openen en wil starten, wordt vaak de vraag gesteld wat de beste partij is. Wat de beste partij is, hangt af van jouw eigen wensen en eisen en in dit artikel geef ik de verschillen en overeenkomsten zodat je zelf een goede keuze kan maken. 

Ik beleg zelf sinds 2019 bij Meesman en Brand New Day en heb ruime ervaring met beide fondsbeheerders.

Wil je direct een account openen bij Meesman of Brand New Day? Klik hier om de site van Brand New Day te bezoeken of klik hier om de website van Meesman te bezoeken.

Wat zijn Meesman en Brand New Day?

Zowel Brand New Day als Meesman zijn passieve fondsbeheerders. Dat betekent dat zij een mandje van aandelen en obligaties (of gescheiden van elkaar) aanbieden. De inhoud van het mandje heeft dezelfde samenstelling als een bepaalde index, zoals een wereldwijd gespreide index. Daarom noemen ze het vaak indexbeleggen. Het voordeel is dat beide partijen hierdoor geen dagelijkse beleggingskeuzes maken maar ‘gewoon’ de markt (lees: index) volgen. Hierdoor blijven de kosten laag. Kosten die niet op je rendement drukken.

Wat is hetzelfde bij Meesman en Brand New Day?

Voordat we gaan kijken naar de verschillen is het goed om te benoemen wat de overeenkomsten zijn. Allereerst zijn het beide goede en betrouwbare partijen. Ze zijn geregistreerd bij de AFM en vallen onder de Nederlandse wetgeving. Meesman en Brand New Day opereren redelijk hetzelfde. Je kiest namelijk vooraf in welke fondsen je wil beleggen. Vervolgens kun je geld storten of via een automatische incasso laten lopen. Het geld wordt automatisch belegd in de verhouding die je zelf hebt gekozen. Bijvoorbeeld 50% in aandelenfondsen en 50% in obligatiefondsen.

Omdat beide fondsbeheerders een ‘Fiscaal Beleggingsinstelling’ status hebben, kunnen ze de dividendbelasting vanuit het buitenland terugkrijgen. Heel technisch maar per jaar levert dat zo’n 0,50% extra rendement op. Hier lees je daar meer over. 

Het enige voordeel via Brand New Day, is dat zij dit stukje teruggave voorschieten. Meesman doet dit achteraf. Dat is toch een stukje gemak vanuit Brand New Day!

Wat zijn de verschillen tussen Meesman en Brand New Day?

Je kunt natuurlijk geen goede keuze maken als je niet de verschillen begrijpt. En ondanks dat de werking redelijk hetzelfde is, zijn er toch een aantal verschillen die hieronder zijn opgedeeld in verschillende categorieën.

Fondsen

Elke fondsbeheerder biedt fondsen aan. Meesman heeft (maar) twee aandelenfondsen en twee  obligatiefondsen. Brand New Day biedt er meer, namelijk 8 aandelenfondsen en 6 obligatiefondsen waarover je hier meer kan lezen. Je kunt bij beiden zelf de samenstelling van je fondsen bepalen maar je kan alleen bij Brand New Day kiezen óók kiezen voor een modelportefeuille. Dan kies je aan de hand van jouw risicoprofiel uit een vooraf samengestelde mix. De mix loopt van zeer defensief (met alleen maar obligaties, 90%) tot zeer offensief (met alleen maar aandelen). Best handig als je (nog) niet goed weet wat bij je past. Je kunt bij Meesman dus alleen ‘vrij beleggen’ en bij Brand New Day kun je zowel ‘vrij beleggen als modelbeleggen‘. 

Rendementen

Het doel van een passieve fondsbeheerder is fondsen aanbieden die een index volgen. De rendementen van de fondsen zijn dus gelijk aan de index minus de kosten die de fondsbeheerder in rekening brengt. De rendementen zijn lastig te vergelijken omdat de onderliggende indieces, niet hetzelfde zijn. De meest vergelijkbare (en meest gebruikte) optie is de ‘Aandelen Wereldwijd Totaal’ van Meesman en de ‘Modelportefeuille Zeer Offensief‘. Beide (samenstelling van) fondsen weerspiegelen de totale wereldwijde aandelenmarkt (en gewogen naar grootte van de aandelenmarkt).

Hieronder zie je de tot nu toe behaalde rendementen. 

Jaar

MM Aandelen Wereldwijd Totaal

BND Zeer Offensief

2020

8,2%

10,61%

2021

27,4%

22,5%

2022

-14,2%

-15,97%

Helaas is er geen langere historie aangezien het fonds van Meesman pas sinds 2020 is samengesteld. Weet dus dat de rendementen ongeveer vergelijkbaar zullen zijn indien de samenstelling ook ongeveer gelijk is. Hieronder vind je de samenstelling van de Brand New Day ‘Zeer Offensief’ profiel.

Brand New Day Samenstelling modelportefeuille Zeer Offensief

Ondanks dat de rendementen vergelijkbaar zijn, valt er wel een voordeel te behalen als je graag zelf meer keuze wil. Omdat Brand New Day meer fondsen aanbiedt, kun je ook potentieel een hoger rendement behalen. De rendementen van de Brand New Day fondsen verschillen onderling namelijk:

Rendementen aandelenfondsen BND

Kosten

Fondsbeheerders brengen kosten in rekening. Ook bij hun moet de schoorsteen roken. Bij Meesman zijn de kosten vrij eenvoudig. Voor fondskosten betaal je 0,40% of 0,50% per jaar. Voor transactiekosten betaal je 0,25% van het bedrag dat je koopt, verkoopt, of switcht tussen fondsen. Bij Brand New Day is de kostenstructuur iets uitgebreider en daar heb ik een apart artikel over geschreven. Het is wél transparant maar het verschilt per product.

Onderaan de streep zijn de kosten bij Meesman ongeveer 0,20% lager dan de kosten bij Brand New Day. 

Dan heb je ook nog stortingskosten. Bij Brand New Day zijn die gratis voor de beleggingsrekening en de spaarrekeningen en 0,50% voor de pensioenbeleggingsrekening. Bij Meesman betaal je altijd 0,25%, ongeacht het rekeningtype. Stortingskosten zijn eenmalig en op de lange termijn hebben ze maar een kleine impact. Toch is hier een klein voordeel voor Brand New Day als je kiest voor een beleggingsrekening of spaarrekening.

Beide fondsbeheerders hebben verder geen kosten, vrij overzichtelijk toch!

Services

Beleggen bij een fondsbeheerder is erg makkelijk. De meeste mensen leggen maandelijks een vast bedrag in (bijvoorbeeld 100 euro per maand). Met de inleg worden automatisch de fondsen aangekocht die jij hebt gekozen. Deze worden vervolgens toegevoegd aan jouw beleggingen. That’s it. Toch kan het voorkomen dat je vragen hebt en ik heb goed nieuws; beide partijen verlenen goede service. Als je de klantenservice belt krijg je direct een echt persoon aan de lijn die je verder kan helpen. Als ze het even niet weten (want financiën kan best complex zijn), wordt je terug gebeld of sturen ze een email. Er zijn geen chatbots waar je eerst een nutteloos gesprek mee moet voeren. Chat jij liever dan bellen? Dan kun je alleen bij Brand New Day terecht.

Dan is er ook nog het assortiment aan services die ze bieden. Het verschil tussen BND en Meesman is aanwezig. Brand New Day biedt meer services, namelijk:

  • Beleggingsrekening – vrij
  • Beleggingsrekening – aanvullend pensioen
  • Beleggingsrekening – kind
  • Beleggingsrekening – zakelijk
  • Beleggingsrekening – gezamenlijk met partner
  • Spaarrekening – vrij
  • Spaarrekening – pensioen

Omdat Brand New Day een bank is, kun je ook kiezen om te sparen. Dat kan dus niet bij Meesman. De rest wel. Het is dus iets completer bij Brand New Day en dat kan een voordeel zijn als je spaargeld én het belegd vermogen op één plek wil houden. 

Extra Features

Features kunnen handig zijn omdat ze meer inzichten kunnen bieden zodat je betere beleggingsbeslissingen kunt maken. Er zijn flink wat verschillen tussen Brand New Day en Meesman. Meesman houdt het simpel en biedt eigenlijk geen extra features aan. Je kunt een rekening openen en per fonds (automatisch) kopen of verkopen, that’s it.Bij Brand New Day zijn er wel veel extra features. Hieronder een overzicht van een paar heel interessante: Wil je je dus meer verdiepen in beleggen en je persoonlijke financiën, dan is Brand New Day waarschijnlijk de betere partij. En alhoewel het beleggen bij beide partijen automatisch verloopt, heb je toch meer opties bij Brand New Day.

Minimale inleg

Veel beleggers beginnen klein en durven niet een groot bedrag ineens in te leggen. Bij Meesman kun je een automatisch overboeking instellen vanaf een bedrag van €100,-. Bij Brand New Day kan dit al vanaf €50-. Handmatig overmaken kan al vanaf €20,- bij Meesman (pas vanaf €100,- met iDeal) en Brand New Day kent geen minimale inleg (altijd met iDeal mogelijk). Voor kleinere bedragen ben je dus beter af bij Brand New Day.

Meesman of Brand New Day voor passief beleggen?

Een fondsbeheerder is het meest geschikt voor passief beleggen. Gewoon geld inleggen en laten groeien voor de lange termijn op de beurs. Welke partij is nu het meest geschikt voor passief beleggen? Dat is in mijn ogen de partij waar je het langst niets hoeft te doen. Als je alleen geld inlegt, zijn beide partijen redelijk gelijk aan elkaar. Als je het risico wil verlagen (langzaam switchen van aandelen naar obligaties), dan kan dit alleen bij Brand New Day. Alleen bij Meesman kun je vervolgens automatisch verkopen, zodat je maandelijks inkomsten genereert uit je beleggingen.

Zowel Brand New Day als Meesman bieden dus ongeveer hetzelfde product maar wel met andere opties.

Meesman of Brand New Day voor de kleine belegger?

Brand New Day biedt meer voor de kleine belegger. Allereerst is dat omdat je met lagere bedragen kunt starten. Daarnaast kun je zonder kosten de fondsensamenstelling wijzigen. Dus als je een foutje maakt, is dat goedkoop te herstellen. Meesman rekent dan wel transactie kosten.

Brand New Day of Meesman. Wat moet je kiezen?

Brand New Day is op meerdere onderdelen de betere partij. Ze bieden meer fondsen, meer features en zijn geschikter voor de kleine beleggers. Zeker als je wil starten met beleggen is dat erg belangrijk. Het enige echte voordeel van Meesman is dat er iets lagere kosten hanteert. Dat is wel logisch want je krijgt er ‘minder’ voor terug. Aan jou om te bepalen of je de extra features, fondsen en de lagere inleg belangrijk vindt.Bij beide fondsbeheerders veranderen de kosten overigens als het belegde bedrag stijgt boven de €500.000,-. Misschien is dat wel een zorg voor later?

Mijn keuze tussen Meesman of Brand New Day

Toen ik begon met beleggen, heb ik ervoor gekozen om  te beleggen bij Meesman en mijn aanvullend pensioen bij Brand New Day op te zetten. Door de jaren heen ben ik Brand New Day beter leren kennen en zie ik dat ze veel meer mogelijkheden hebben. Daarom ben ik ook gestart met het opbouwen van een vrije beleggingsportefeuille bij Brand New Day, naast het aanvullend pensioen.Wil je graag meer weten over Brand New Day? Bekijk dan mijn review of op de website van Brand New Day.

Ik beleg bij Brand New Day voor mijn aanvullend pensioen maar je kunt bij Brand New Day ook vrij beleggen en zelfs sparen. BND is een specialist in passief indexbeleggen en daarmee beleg je gespreid en voor de lange termijn. Wil je meer weten? Dan zijn deze artikels interessant:

Aanmelden bij Brand New Day kan via deze link

Disclaimer: met beleggen kunt u uw inzet verliezen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *