Wat is dividend en hoe werkt het

Wat is dividend en hoe werkt het?

Je hebt er vast al van gehoord; dividend. Maar wat is dividend en hoe werkt het? In dit artikel gaan we er dieper op in. Wil je meer weten over dividend? Check dan het overzicht onder dit artikel.

Tip: bij eToro kan je zonder commissies beleggen in aandelen. Klik hier om een gratis demo te openen (je kapitaal loopt risico).

Bedrijven maken winst door meer omzet te genereren dan kosten die ze maken. Deze winst kan vervolgens voor verschillende doelen worden ingezet. Het bedrijf kan kiezen om deze winst opnieuw te investeren in het bedrijf, door aandelen terug te kopen of door (een deel) uit te keren aan de aandeelhouder(s). Het uitkeren van deze winst aan aandeelhouders wordt dividend genoemd en is afkomstig van het Latijnse woord ‘dividere’, dat ‘verdelen’ betekent.

Soorten dividend

Er zijn twee soorten. De ene hebben we eigenlijk al besproken en dat is cashdividend (contant). Dan krijg je dus gewoon een geldbedrag van het bedrijf (meestal) gestort op het account van je broker. Het kan ook zijn het bedrijf jou de mogelijkheid geeft om aandelen te kopen van dat dividend. Er moet dan natuurlijk wel genoeg geld zijn dat er een aandeel gekocht kan worden. Meestal is alleen cashdividend mogelijk. Op Engelstalige websites wordt er gesproken van cashdividend en stockdividend. 

Soms biedt de broker ook de mogelijkheid om direct weer aandelen te kopen van jouw dividendbedrag. Dit wordt ook wel eens Dividend Reinvestment Plan genoemd. Let hierbij wel op de transactiekosten en de eventuele bijdrage die de broker vraagt voor het uitvoeren van deze service.

Hoe bereken je het dividendpercentage?

Als je naar dividend kijkt dan zie je vaak een cijfer uitgedrukt in een geldbedrag (meestal euro’s of dollars) of in een percentage. Het dividend uitgedrukt in een geldbedrag is vaak het bedrag dat eenmalig of periodiek wordt uitgekeerd door een bedrijf. Het dividend uitgedrukt in een percentage (het dividendpercentage) is de dividenduitkering afgezet tegen de koers van het het aandeel. Dus is het dividendbedrag bijvoorbeeld €1,- en is de koers van het aandeel €10,-, dan is het het dividendpercentage 10%.

Dividend is geen recht

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is dividend geen recht. Het management van het bedrijf besluit of het wel of niet wordt uitgekeerd aan de aandeelhouders. Dat besluiten dus niet de aandeelhouders. Er zijn echter wel bedrijven waarbij beleggers aannemen dat het bedrijf de winst gedeeltelijk uitkeert (en soms ook nog eens jaarlijks verhogen). Soms is het zelfs zo dat beleggers ervan uit gaan dat dit zelfs wordt uitgekeerd in economisch slechte tijden maar het blijft een keuze van het management en geen recht van de aandeelhouders.

Wanneer krijg je dividend?

Je krijgt dividend als het aandeel ‘ex-dividend’ gaat. Dat is een datum waarop het bedrijf vaststelt wie de aandeelhouder is en hoeveel aandelen die heeft. Op een eerder moment is dan al vastgesteld hoe hoog het dividendbedrag zal zijn. Op een later moment wordt het dividendbedrag uitgekeerd. Meestal gebeurd dit via de broker zoals DEGIRO. Beleg je via een indexfonds zoals Meesman? Dan wordt dit dividendbedrag direct gebruikt om nieuwe participaties te kopen en krijg je het dus niet contant. Bij het vaststellen van dividend komen best wel wat begrippen kijken zoals aankondigingsdatum, ex-dividend datum, vaststellingsdatum en betaalbaarstelling. Ik heb een apart artikel geschreven wanneer je het dividendbedrag ontvangt en wanneer je hier aanspraak op kan maken. 

Sommige bedrijven kiezen ervoor om niet jaarlijks maar per kwartaal het dividendbedrag uit te keren. Er zijn zelfs bedrijven die maandelijks uitkeren! Vergeet niet dat het dividendpercentage altijd genoteerd is alsof dit een jaarlijkse uitkering is. Een dividendpercentage van 4% betekent dus dat je elk kwartaal 1% ontvangt en niet 4x 4%.

Elk bedrijf heeft een dividendbeleid

Dit dividendbeleid kun je opmaken uit het jaarverslag. Voor Nederlandse en Belgische aandelen kun je dit ook makkelijk vinden op deze website.

Wat is een gezond dividend?

Het dividendbedrag is dus afkomstig uit de winst die een bedrijf heeft behaald. Er moet dus wel genoeg winst gemaakt worden om deze winst uit te kunnen keren (en het management moet het willen). Voor sommige bedrijven is dit geen probleem omdat het dividendbedrag meebeweegt met de winst. Is er dus minder winst gemaakt in een bepaald jaar of kwartaal? Dan zal het dividendbedrag ook lager zijn. Er zijn echter bedrijven die altijd hetzelfde bedrag (of elk jaar een hoger bedrag) uitkeren als dividend.

Dat kan dan een probleem worden als de winst tegenvalt, zeker als dit structureel wordt. Daarom wordt er vaak gekeken naar de pay-out ratio. Dat is de verhouding tussen winst en dividend. Is de winst bijvoorbeeld €2,- per aandeel en is het dividend €1,- dan is de pay-out ratio 50%. Dat zou geen enkel probleem moeten zijn. Wordt de pay-out ratio hoger dan 100% dan kan het dividend niet betaald worden uit de winst en moet het bedrijf op een andere manier het dividend betalen (of het dividend verlagen). Een bedrijf kan dit doen door bedrijfsmiddelen (zoals machines, gebouwen of hele bedrijfsonderdelen) te verkopen of een lening af te sluiten. Eenmalig zou dit geen probleem moeten zijn maar dit mag natuurlijk niet te lang duren. 

Meestal is een gezond dividendpercentage tussen de 0% en 5%. Wat als het dividendpercentage hoger is? Dan moet je dus goed kijken naar de pay-out ratio of zelf een berekening maken van de winst per aandeel en het dividend per aandeel. 

Er zijn natuurlijk nog genoeg elementen waar je naar kan kijken zoals de concurrentiepositie en de pe ratio maar de pay-out ratio is in principe het belangrijkste voor de betaalbaarheid van het dividend op de korte termijn.

Wat is een superdividend?

Soms hoor je in het nieuws wel eens het woord ‘superdividend’ of ‘monsterdividend’. Media bedoelen daarmee dat het dividend erg hoog is ten opzichte van de koers van het aandeel. Vaak is dit eenmalig dus je hoeft je geen zorgen te maken op de lange termijn of het dividend wel gezond en duurzaam is. Een superdividend kan alleen als het bedrijf (eenmalig) veel winst heeft gemaakt of omdat het bedrijf een bedrijfsonderdeel heeft verkocht.

Welke beleggingsstrategieën zijn er?

Er zijn heel veel verschillende beleggingsstrategieën waarbij dividend een belangrijke (en soms centrale) rol speelt. Denk hierbij aan de Dogs of the Dow maar er zijn ook andere strategieën (leestip!).

Verschillende soorten bedrijven o.b.v. dividend

Niet elk bedrijf is hetzelfde en dat geldt ook voor hun dividendbeleid. Allereerst heb je bedrijven die géén dividend uitkeren zoals Facebook en Alibaba. Dit zijn meestal bedrijven die focussen op groei en daarom de winst gebruiken om verder te groeien. Na deze groeifase beginnen veel bedrijven (langzaam) met het uitkeren van dividend maar dit is vaak maar een klein deel van de winst dat wordt uitgekeerd. Vaak groeien deze bedrijven dan nog stevig door. Denk hierbij aan Apple of Microsoft. 

Dan heb je ook nog bedrijven die het dividendpercentage koppelen aan een deel van de winst, zoals Ahold-Delhaize dat 60% van de winst uitkeert als dividend. Valt de winst dat jaar tegen? Dan heb je dus ook lager dividend. Of Deutsche Telekom dat zegt minimaal €0,60 uit te keren per aandeel. Vervolgens heb je ook een categorie die elk jaar iets méér probeert uit te keren zoals Unilever

Daarnaast heb je ook nog bedrijven die de winst uitkeren als daar ruimte voor is. Dat is dus erg afhankelijk van de winst, de financiële omstandigheden en de ambitie van het bedrijf om misschien nog overnames te doen. 

En dan heb je als laatste dus de bedrijven die een zeer hoog dividend uitkeren. Als dit geen REITS zijn, dan is het vaak de vraag of dit hoge dividendpercentage lang vol te houden is.

Betaal je dividendbelasting?

In de meeste landen (zo ook in Nederland en België) betaal je dividendbelasting. Hoe dit precies zit, vertel ik in dit artikel.

Het is fijn om een artikel te lezen, maar soms wil je gewoon lui op de bank een video kunnen kijken. Dit is een interessante video die ik heb gevonden op YouTube: 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *