Nederlanders zijn gek op verzekeringen. Dat is maar goed ook want je kunt op een relatief goedkope wijze bepaalde risico’s verschuiven naar anderen tegen een kleine maandelijkse vergoeding. Zoals je misschien wel weet heb ik diverse beroepskwalificaties op het gebied van verzekeren en ben ik werkzaam in de verzekeringssector. Ik neem je graag mee in deze wonderlijke wereld!
Inhoudsopgave
Wat is een risico bij een verzekering?
Ja ik weet het, supersaaie kop maar je moet dit toch even weten. Achter het woord risico zit een formule, namelijk:
Risico = Kans x Impact
- Hoe groter de kans dat iets kan gebeuren hoe groter het risico.
-
Hoe groter de impact van die gebeurtenis, hoe groter het risico.
Niet alles wat een risico is, moet je verzekeren. Een kleine kans en een kleine impact, jouw oude roestige fiets met een goed slot wordt gestolen, is natuurlijk een risico dat je prima zelf kan dragen. Een grote kans en een grote impact, jouw dure elektrische speedbike, is misschien een risico dat je niet zelf wilt dragen.
En verzekeraars, dat zijn handelaren in het afdekken van die verzekeringen!
Wat is een verzekering?
Een verzekering is een manier om een bepaald risico af te wentelen op iemand anders tegen een premie (periodieke betaling). Het feit dat jouw huis in brand kan vliegen is niet zo groot, maar als het gebeurt dan is de kans groot dat je niet het geld hebt liggen om de rotzooi op te ruimen en een nieuwe woning te bouwen. Dat risico kun je niet dragen maar samen kunnen wij dat wel dragen. We leggen allemaal wat geld in en als jouw huis toch in brand vliegt, kunnen we dat vergoeden uit die pot.
En zo zijn de eerste verzekeraars ontstaan. Een gezamenlijke afspraak om elkaars risico’s op te vangen. We betalen er allemaal aan mee. Al deze kleine afspraken zijn vervolgens gebundeld in een bedrijf. En de laatste jaren hebben verschillende bedrijven elkaar over genomen en zijn een aantal ‘grote jongens’ ontstaan. Deze grote (boze) bedrijven leven nog steeds met het principe ‘samen dragen we de risico’s van die ene persoon’.
Wist je dat je geld kan verdienen terwijl je geld uitgeeft?
Bedrijven verdienen geld aan jou als ze je doorverwijzen en jij vervolgens een product koopt. Jij kan ook profiteren van de opbrengsten van doorverwijzen. Je krijgt dus geld als je iets koopt! Cashbacks zijn dat. Klinkt te mooi om waar te zijn? Lees dan dit artikel! Je kunt je ook direct aanmelden via de onderstaande knop.
Bedrijven verdienen geld aan jou als ze je doorverwijzen en jij vervolgens een product koopt. Jij kan ook profiteren van de opbrengsten van doorverwijzen. Je krijgt dus geld als je iets koopt! Cashbacks zijn dat. Klinkt te mooi om waar te zijn? Lees dan dit artikel! Je kunt je ook direct aanmelden via de onderstaande knop.
Wat is een premie?
Om een risico af te wentelen op een ander bedrijf betaal je een premie. Betaal je netjes iedere maand (of jaar) je premie? Dan ben je gedekt tegen een aantal risico’s. De premie wordt bepaald door het aantal keer dat dit risico is voorgekomen in de afgelopen jaren. Hoe vaker dit risico zich voordoet, hoe hoger de premie wordt. Ook de impact van de gebeurtenis heeft invloed op de premie. Een woning vervangen is namelijk duurder dan een fiets. Daarnaast wordt de premie bepaald door de kantoorkosten, betaling van het personeel (ik dus:)) en moet er wat winst gemaakt worden.
Wat is het belangrijkste bij het afsluiten van een verzekering?
Er zijn twee zaken belangrijk dus laten we met de makkelijkste beginnen. Soms is een verzekering verplicht. Dat zijn de:
- Aansprakelijkheidsverzekering voor motorrijtuigen (WAM)
- Zorgverzekering
- Aansprakelijkheidsverzekering voor jagers
- Woonhuisverzekering (als de hypotheekverstrekker dit eist voor het afsluiten van de lening)
Naast een verplichting moet je je altijd afvragen voordat je een verzekering afsluit; kan of wil ik het risico zelf dragen? Is je antwoord ja, dan is een verzekering niet nodig. Een voorbeeld.
Je gaat graag op reis en je hebt daarvoor een reisverzekering afgesloten. Een reisverzekering bestaat vaak uit verschillende rubrieken. Je hebt een prima inkomen en best wel wat spaargeld (we zeggen even €20.000,-). Tegelijkertijd ben je ook iemand die op reis niet veel dure spullen mee neemt. Je kunt je dan afvragen of het nodig is om je bagage te verzekeren. Als daar voor €200,- aan spullen in zit, is het dan nodig om dat te verzekeren? Je betaalt er immers elke maand voor!
En kom je bijvoorbeeld nooit buiten Europa, kun je jezelf afvragen of een ‘Werelddekking’ zinvol is. Het antwoord is nee.
To be continued
Er valt zoveel te vertellen over verzekeringen. Ik ga je de komende tijd in dit onderwerp meenemen, zodat je weet waar je op moet letten en hoe je gedekt bent tegen de risico’s die er voor jou toedoen.
Wist je dat je op heel veel verzekeringen een cashback kan ontvangen? Deze kan al snel oplopen van 25-50 euro per verzekering! Toch wel mooi verdient. Lees hier hoe dat moet!