Aandelen waarderen met de Discounted Cashflow Methode

Aandelen waarderen met de Discounted Cashflow Methode

Er zijn verschillende methode om aandelen te waarderen. Eén daarvan is de Discounted Cashflow Methode (DCF-methode). Het is één van de meest gebruikte methoden onder ervaren beleggers. In dit artikel bespreken we de Discounted Cashflow Methode.

Tip: Ik heb een aparte spreadsheet gemaakt waarmee je aandelen kan waarderen met de discounted cashflow methode. Hier vind je de link naar de spreadsheet!

De Discounted Cashflow Methode is een waarderingsmethode van een bedrijf. Het wordt vaak gebruikt om een bedrijf over te nemen maar ook beleggers gebruiken het om een prijs te bepalen van een aandeel. De Discounted Cashflow Methode houdt rekening met toekomstige cashflow ofwel de kasstroom.

Wat is cashflow?

Misschien toch eerst uitleggen wat cashflow is? In Nederland spreken we van de kasstroom. Het is de in- en uitstroom van het geld. De liquide middelen. Het is in principe wat er binnenkomt aan geld en wat er uit gaat. Het is makkelijk te verwarren met kosten en opbrengsten (omzet) maar daar zit wel een verschil in. 

Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat een ondernemer een product al verkocht heeft, de rekening heeft verstuurd, maar nog niet het geld heeft ontvangen. Er is dan al wel een opbrengst (=omzet) gerealiseerd maar het daadwerkelijke geld is nog niet binnen (=kasstroom). Het is dus veel concreter en gaat om de keiharde pegels en niet alleen wat er op papier is gerealiseerd. Er wordt overigens gesproken van kasstroom en cash, maar dit kan natuurlijk ook de cijfertjes zijn op de bankrekening en niet alleen contanten. De ‘net cashflow’ is dan de netto kasstroom en dat is het verschil tussen de ontvangsten en uitgaven gedurende een bepaalde periode (meestal een kwartaal of jaar).

Wanneer gebruik je (niet) de Discounted Cashflow Methode?

De Discounted Cashflow Methode kan alleen gebruikt worden bij een positieve kasstroom (cashflow). Daarnaast is de methode alleen goed van toepassing als de cashflow in het verleden vrij stabiel verloopt. De cashflow mag uiteraard wel naar boven of beneden bewegen maar het mag niet enorm hard op en neer bewegen. Dat komt omdat je met de gegevens uit het verleden een inschatting maakt van de toekomst. Als deze gegevens in het verleden sterk schommelen, is de inschatting voor de toekomst erg onzeker en dan is de Discounted Cashflow Methode niet erg bruikbaar. 

Daarnaast is deze methode ook niet erg geschikt voor aandelen die focussen op dividend. Dat komt omdat de Discounted Cashflow Methode geen rekening houdt met dividend als onderdeel van de waardering, terwijl dat als belegger wel degelijk meetelt in het rendement. Dit kan gedeeltelijk opgevangen worden door gebruik te maken van een variant op de Discounted Cashflow Methode zoals de Payback Period, Dividend Discount Modem (DDM) en Multiple Growth Rate Model.

De voordelen van de Discounted Cashflow Methode

De Discounted Cashflow Methode is één van de enige methode die je op zichzelf kan gebruiken. Vaak moet je een indicator of getal vergelijken met een gegeven uit het verleden of vergelijkbare bedrijven. Dat is niet nodig met de Discounted Cashflow Methode. Er rolt  dus concreet een prijs uit. Bij veel methode zoals de price to earnings ratio is dat niet het geval!

Als je eenmaal deze methode begrijpt is het best makkelijk toe te passen en kun je je verdiepen in de varianten om wat meer specialistisch te werk te gaan. Het is een erg fijne methode om groeibedrijven te waarderen die nog geen winst maken.

De nadelen van de Discounted Cashflow Methode

De Discounted Cashflow Methode kan een behoorlijk complexe waarderingsmethode zijn, vooral als je met veel indicatoren rekening wilt houden. Daarnaast is de methode dus niet universeel toepasbaar. Er moet een positieve cashflow zijn (veel jonge startende techbedrijven vallen af) en het dividend mag niet te hoog zijn. Daarnaast is de uitkomst sterk afhankelijk van de aannames die je maakt in de berekening en een aanname is altijd discutabel. En natuurlijk zoals met alles bij beleggen, het blijft een inschatting en geen exacte wetenschap. Als morgen de fabriek ontploft en daardoor de productie stil komt te liggen, is het bye bye met je fantastisch onderbouwde inschatting.

Hoe bereken je de waarde?

Genoeg gepraat, laten we in de cijfers duiken. Om de waarde van het aandeel te berekenen, kunnen we helaas niet even een rekensommetje erbij pakken. Daarvoor is de formule te ingewikkeld. Daarom gebruiken veel beleggers een spreadsheet om de berekening uit te voeren. 

De simpelste methode komt erop neer dat je de Free Cashflow pakt van het laatste jaar, deze vermenigvuldig je de komende 5 jaar met een verwacht groeipercentage, daarna vermenigvuldig je het nogmaals de 5 jaar daarop met een verwacht groeipercentage (deze is vaak lager). Vervolgens komt er een waarde uit die je vermenigvuldigt met een factor tussen 10 en 15 (om het oneindige na te bootsen). Hoe hoger het getal, hoe stabieler het bedrijf zou moeten zijn. Dan geef je aan hoeveel rendement je per jaar wilt maken (want hoe hoger jouw rendement, hoe lager jouw instapprijs moet zijn). Daar tel je ook nog het geld op wat het bedrijf al heeft liggen en trek je de schulden vanaf. 

Dan kom je uit op een ‘fair value’ ofwel eerlijke waardering van het bedrijf. Daarna deel je dit getal door het totaal aantal uitstaande aandelen om de waarde per aandeel te krijgen. En om het nog lastiger te maken, maak ik gebruik van 3 modellen om met verschillende groeipercentages te werken. 

Je merkt vast wel op dat bij deze methode behoorlijk veel eigen interpretatie bij komt kijken. Vooral het juiste groeipercentage erbij pakken is lastig. Ik gebruik hiervoor de gemiddelden van analisten over de komende 5 jaar. En voor de jaren 6 tot en met 10 gebruik ik een lager getal omdat groei niet oneindig hard blijft gaan. 

Klinkt ingewikkeld he? Dat dacht ik ook maar ik heb een gratis spreadsheet gemaakt en daarin staat genoeg uitleg. Als je achter je pc zit en je weg kent in zoiets als Yahoo Finance of Seeking Alpha, dan heb je binnen 5 minuten een prijs die eruit rolt. Zeker downloaden dus!

Tip: Ik heb een aparte spreadsheet gemaakt waarmee je aandelen kan waarderen met de discounted cashflow methode. Hier vind je de link naar de spreadsheet!

Zijn er websites met berekeningen?

Jazeker. SimplyWall.st is zo’n website die hier gebruik van maakt. Ook zijn er veel analisten die er gebruik van maken als ze een aandeel bespreken. Hier zit natuurlijk wel een nadeel aan. Als je zelf niet leert om deze berekening te maken, weet je ook niet wat voor aannames zo’n website of analist maakt en welke methode ze precies gebruiken. Daarom blijf je twijfelen over de waarde van de inschatting. Zelf leren en zelf een inschatting maken, is dus in mijn ogen veel beter.

Het is fijn om een artikel te lezen, maar soms wil je gewoon lui op de bank een video kunnen kijken. Dit is een interessante video die ik heb gevonden op YouTube: 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *