Beleggen in Fintech aandelen en ETF’s is beleggen in de digitalisering van de financiële sector. In dit artikel wordt een inleiding in Fintech besproken, wat het is, welke problemen ze op willen lossen en welke Fintech aandelen en Fintech ETF’s beschikbaar zijn.
Inhoudsopgave
Wat is Fintech?
Fintech is een samentrekking van financiële technologie. Het is alle technologie om traditionele financiële diensten te verbeteren of te disrupten. De focus ligt vooral op het digitaliseren van de financiële sector. Denk hierbij een bedrijven rond het betalingsverkeer, verzekeraars en vermogensbeheerders. Net als bij elk bedrijf dat zich focust op nieuwe technologie is data enorm belangrijk. Bij Fintech bedrijven zijn dit vooral de betalingsgegevens en het gebruik van andere financiële producten. Met deze data (in betalingen) krijgen deze bedrijven inzicht waarmee ze weer hun producten of diensten kunnen verbeteren.
De Fintech markt
Fintech is een echte groeimarkt en relatief jong. Zo waren de investeringen in 2020 volgens KPMG 121 miljard dollar en in de eerste helft van 2021 al 98 miljard dollar. De grootte van de markt was in 2018 nog 127 miljard dollar en groeit uit naar 310 miljard dollar in 2022 volgens het Londense onderzoeksbureau Business Research Company. Dat is een jaarlijkse groei van 25%.
Wie zijn de klanten van Fintech?
Het hangt sterk af van het profiel van het Fintech bedrijf. In principe kun je wel bedenken dat alles met geld (of geld nodig heeft) een klant kan zijn van Fintech. Dat betekent dus zowel particulieren, als MKB-bedrijven en de ‘Enterprise’ bedrijven. Daarnaast leveren Fintech bedrijven ook vaak diensten aan traditionele financiële dienstverleners zoals banken en verzekeraars. Denk hierbij bijvoorbeeld een het klantacceptatieproces waarbij de ID gecheckt moet worden. Veel Nederlandse banken kiezen ervoor om dit zelf te doen maar bijvoorbeeld brokers zoals DEGIRO en BuxZero kiezen ervoor om dit proces te laten uitvoeren door externe (Fintech) bedrijven.
Het probleem van traditionele financiële dienstverleners
De traditionele financiële dienstverleners zijn vaak banken, verzekeraars en vermogensbeheerders. Eigenlijk alles in de financiële sector dat al actief (en groot) was rond het jaar 2000. Deze bedrijven zijn vaak gegroeid door overnames. Zo is ABN-AMRO een combinatie van de Algemene Bank Nederland en de Amsterdam Rotterdam Bank. Amsterdam Rotterdam Bank is weer een fusie van de Amsterdamse Bank en de Rotterdamse Bank. Onder de vlag van NN Group N.V. vallen verzekeraars als NN, Delta Lloyd, OHRA, ABN AMRO (verzekeringstak) enzovoort en is zelf weer een fusie van de De Nederlanden en de Nationale Levensverzekering-Bank in 1963. Die ging vervolgens weer op in ING, voegde daar weer verzekeraars aan toe om in 2014 weer af te splitsen. Wat is nou het punt?
Legacy in het systeem
Al die overnames, splitsingen en fusies hebben ertoe geleid dat je grote financiële dienstverleners hebt die langzaam opereren en een wirwar aan verschillende (digitale) systemen bezitten. Waar je bij een normale overname of fusie probeert op de kosten te besparen, is dat bij veel traditionele financiële bedrijven zeer beperkt (al denken ze daar zelf soms anders over). Schaalvoordelen zijn dus beperkt en er ontstaat enorm veel ‘legacy’ (oude rommel) in de systemen. Doordat technologische ontwikkelingen beperkt zijn bij de traditionele spelers is de innovatiekracht laag en kunnen ze zich moeilijk aanpassen aan de vraag in de markt. Dit zorgt er ook voor dat de kosten vaak hoog blijven en dat komt niet ten goede aan de consument.
Ondernemen met een molensteen
Als laatste is er ook nog de financiële crisis vanaf 2008 die heeft gezorgd dat financiële dienstverleners beperkt worden in hun commerciële activiteiten door wet- en regelgeving. Dit was niet een beperkte en tijdelijke golf aan nieuwe regels vanuit de overheid (en toezichthouder) want dit is nog steeds gaande.
Zijn traditionele financiële dienstverleners dan compleet hopeloos en doen ze niks op het gebied van technologie? Zeker niet, denk maar aan het succes van Tikkie, de lage kosten die we in Nederland betalen voor pinbetalingen en het SWIFT verkeer waarmee internationale betalingen binnen een paar seconden uitgevoerd zijn. Toch gaan de Fintech boys toch een stuk sneller en dat is de kracht van Fintech.
Tip: ik heb eerder in een artikel de verzekeringssector besproken.
De kracht van Fintech
In elke markt zijn genoeg risico’s om bij stil te staan en zo ook bij Fintech aandelen.
Waardering
Allereerst is de waardering (vaak uitgedrukt in een PE ratio) vaak erg hoog omdat er veel groei wordt verwacht. Dat hebben we eerder besproken bij de cybersecurity sector. Als de groei tegenvalt of de rentes stijgen, dalen deze Fintech aandelen behoorlijk hard.
Privacy
Veel Fintech bedrijven maken gebruik van data om hun dienstverlening te verbeteren. Privacy schandalen liggen dus op de loer. Dit wordt extra versterkt doordat veel data gedeeld wordt met andere partijen. Hoe meer data gedeeld wordt, hoe hoger de kans op een fraude- of privacy schandaal.
Nieuwe technologie
In het verlengde van deze data wordt vaak gebruik gemaakt van Artificiële Intelligentie om het juiste product of dienst aan de juiste klant te koppelen. Voor deze AI toepassingen zijn vaak nog geen standaarden en regelgeving ontbreekt. Bovendien wordt deze AI software vaak extern ontwikkeld en dat geeft een derde partij risico.
Wet- en regelgeving
Veel Fintech bedrijven kunnen veel sneller opereren maar dat gaat soms ten koste van de zorgvuldigheid, zeker als de volumes toenemen. Veel Fintech bedrijven worstelen dus met de wet- en regelgeving. Als de toezichthouder vervolgens langs komt en het Fintech bedrijf op de vingers tikt, moeten processen herzien worden zodat zorgvuldig gehandeld wordt met als gevolg dat processen vertraagd worden (en daarmee de groei).
De Fintech Bubble?
En als laatste (in deze lijst) kan er sprake zijn van een Fintech bubble. Veel bedrijven moeten zich nog goed positioneren op de markt en gaan het niet overleven. De wereld heeft geen behoefte aan honderden verschillende betaalproviders of p2p apps (want alleen de goedkoopste of de beste telt) dus zal slechts een handvol het écht overleven. De rest gaat failliet of wordt overgenomen.
Grote kapers op de kust
Misschien toch nog één risico benoemen en dat is big tech. De TAM (Total Addressable Market) van de financiële dienstverlening is erg groot en dan zijn er genoeg kapers op de kust om een graantje mee te pikken. Denk hierbij aan Apple Pay en Google Pay.
De subsectoren binnen Fintech
Fintech is erg breed. In de basis is het alles wat technologie en financiële dienstverlening aan elkaar koppelt en dat klinkt misschien nog erg vaag. Daarom hier een onofficiële opsplitsing in verschillende subsectoren. Ben ik er eentje vergeten? Laat het zeker hieronder in de reacties weten!
Payments
Hier vallen bedrijven onder die het digitale betalingsverkeer begeleiden. Als deze bedrijven niet zelf een bankvergunning bezitten, zijn het tussenpersonen. Meestal wordt er afgerekend per transactie en vaak worden er verschillende diensten aan gekoppeld, zoals eenmalige betalingen, pinbetalingen, abonnement betalingen, achteraf betalen en creditcard betalingen. De kracht zit vooral in snelheid, zorgvuldigheid en prijs (zo goedkoop mogelijk zijn).
Banking
Banking is alles dat gekoppeld is aan spaarrekeningen en betaalrekeningen. Niet zo’n spannende business en er zijn veel overeenkomsten met traditionele banken. De kracht zit vooral in het gebruik van data en de prijs. In mijn ogen is er weinig onderscheid met de traditionele banken.
Lending
Bedrijven in ‘Lending’ verzorgen meestal kredieten die op korte termijn afbetaald moeten worden (met hoge rentes!). Denk hierbij aan kredieten voor bijvoorbeeld elektronica of een auto. Dit soort platformen koppelen de consument aan een bank en vragen daar een vergoeding voor. De kracht zit vooral in het aansluiten van zoveel mogelijk banken met zoveel mogelijk consumenten.
Investing
Hier vallen alle moderne vermogensbeheerders, brokers en beurzen (zoals Euronext) onder. Ook hier ligt de kracht vooral in de prijs. Daarnaast worden kansen vooral gegrepen in het automatiseren van systemen zodat weinig personeel nodig is.
Insurtech
Verzekeren is nog vaak handwerk. Een acceptant accepteert nieuwe klanten en een schadebehandelaar kijkt of de schade gedekt is onder de polis. Insurtech bedrijven proberen dit zoveel mogelijk te automatiseren via AI. De kracht zit dus vooral in data, snelheid (van afhandelen) en de prijs.
KYC en CDD
KYC en CDD staan voor Know Your Customer en Customer Due Diligence. Bedrijven die hierin actief zijn leveren vooral aan de bovenstaande subsectoren door nieuwe klanten makkelijk door een onboardingsproces te laten gaan en tegelijkertijd hun identiteit vast te stellen en te checken of de moraliteit in orde is (geen fraude, witwassen, terrorisme of slecht betalingsverleden). De kracht zit dus vooral in data, snelheid (van afhandelen) en de prijs.
DeFi (crypto)
DeFi staat voor Decentralized Finance. Als bijvoorbeeld een betalingsverwerker een transactie doorsluist, gebeurt dit centraal via één server. De macht en controle is dus gecentraliseerd en fouten in het systeem kunnen grote gevolgen hebben. Met DeFi is dit niet centraal maar juist decentraal (verspreid) en dat zorgt voor minder risico’s en beperkt de controle door één partij. De technologie (blockchain) is vergelijkbaar met die van crypto. DeFi is waar Fintech 20 jaar geleden was en misschien zal DeFi de komende 20 jaar Fintech disrupten.
De beste Fintech aandelen
Omdat de markt nog vrij jong is, zijn er genoeg Fintech aandelen te vinden. Het zijn grote Fintech bedrijven tot smallcaps die qua marktwaarde klein zijn. Voorbeelden van kleinere Fintech aandelen zijn:
- Katapult Holdings
- GreenBox
- CPI Card Group
- Green Dot Corp.
- World Acceptance Corp.
- Lexin Fintech Holdings.
We kunnen helaas niet alle bedrijven bespreken dus hierbij een aantal grotere Fintech aandelen met tussen haakjes de ticker:
Wil jij weten hoe de beste belegger van de wereld belegt?
Maak kennis met Warren Buffett
Leer hoe je geweldige bedrijven spot
Ontdek welke regels Warren zo succesvol maken
Download het e-book Gratis
Block Inc (SQ)
Block (voormalig Square) is een payment processor. Dit Fintech aandeel specialiseert zich op betaaloplossingen voor de kleinere ondernemer. De laatste tijd wordt deze focus verlegt naar crypto.
PayPal Holdings Inc (PYPL)
PayPal is misschien wel het eerste en bekendste payment processor op internet met meer dan 400 miljoen consumenten in 200 verschillende landen. Het is met name bekend geworden via de deal met Ebay en recent van hun eigen betaalapp Venmo.
Visa Inc. (V)
Persoonlijk vind ik Visa niet echt een Fintech bedrijf omdat innovatiekracht wat ontbreekt bij creditcardmaatschappijen maar daar denken de meeste beleggers anders over. Het is ten slotte een digitale payments provider met name gericht op consumenten. Zo’n 80 miljoen bedrijven bieden Visa aan als betaalmethode en daarmee is het groter dan concurrenten als Mastercard (MA) en American Express (AXP).
Intuit Inc (INTU)
Intuit is gespecialiseerd in het leveren van financiële software. De software wordt vooral gebruikt door belasting- en accountancykantoren. Het bedrijf heeft sterke banden met een ander software bedrijf genaamd Microsoft. Intuit is overigens ook eigenaar van MailChimp en Mint.com.
Upstart (UPST)
Upstart is een nog relatief klein lendingplatform. Ze koppelen dus banken aan consumenten die op zoek zijn naar (kortlopende) kredieten. Een Chinese tegenhanger is bijvoorbeeld Lexin Fintech Holdings.
Coinbase Inc. (COIN)
Coinbase is een crypto uitwisselplatform met allerlei andere takken van sport in crypto. Ze verzorgen ook de custody voor verschillende vermogensbeheerders die crypto in hun schap hebben liggen voor de klanten. Er zijn ook genoeg andere handelsplatformen (brokers) zoals Robinhood Markets Inc (HOOD) en Flatex-DEGIRO (FTK) die het graag wat digitaler aanpakken dan de traditionele concurrenten.
Adyen N.V. (ADYEN)
Adyen is een payment processor en verwerkt betalingen voor veel grote bedrijven. De kracht zit vooral in de lage kosten. Concurrent is bijvoorbeeld Stripe dat mogelijk in 2022 via een IPO naar de aandelenmarkt gaat. Een ander Fintech bedrijf dat waarschijnlijk ook naar de beurs gaat dit jaar is Klarna, dat is gespecialiseerd in buy now pay later.
SoFi Technologies Inc. (SOFI)
SoFi is een Amerikaans online personal finance-bedrijf. SoFi, gevestigd in San Francisco, biedt financiële producten, waaronder herfinanciering van studenten- en autoleningen, hypotheken, persoonlijke leningen, creditcards, beleggen en bankieren via zowel mobiele app- als desktopinterfaces. Het is qua beurswaarde nog een relatief klein bedrijf.
De beste Fintech ETF’s
Via DEGIRO zijn er 2 Fintech ETF’s te vinden. BuxZero heeft geen Fintech ETF dus bij deze de 2 Fintech ETF’s bij DEGIRO.
GX Fintech ETF (IE00BLCHK052)
Je kunt deze Fintech ETF bij DEGIRO kopen op de Londense beurs in ponden. De Global X Fintech ETF volgt een wereldwijd gespreide index met alleen maar Fintech bedrijven. Toch is de verdeling erg gefocust op USA met 68%. Het eerstvolgende land is Nederland (6,8%) door de positie in Adyen. Je vindt in deze Fintech ETF ook bedrijven die focussen op de blockchain (crypto). Met een jaarlijkse kostenpercentage van 0,68% betaal je behoorlijk veel en helaas behoort deze Fintech ETF bij DEGIRO niet tot de kernselectie waardoor je gewoon transactiekosten à €2,50 betaalt.
De top 10 posities vind je hieronder.
Invesco KBW Nasdaq Fintech ETF (IE00BYMS5W68)
Je kunt deze Fintech ETF bij DEGIRO kopen op 3 verschillende beurzen maar via de Xetra beurs vind je verreweg het meeste volume. Deze ETF volgt de KBW NASDAQ Financial Technology Index en maakt dus een selectie van Fintech aandelen die genoteerd zijn aan de NASDAQ in Amerika. Je betaalt jaarlijks 0,49% wat nog steeds niet weinig is maar toch een stuk minder dan de wereldwijd gespreide Fintech ETF. Ook deze Fintech ETF zit bij DEGIRO niet in de kernselectie.
Meer informatie kun je hier vinden. De top 30 vind je hieronder:
Beide ETF’s hebben een kleine omvang en dat betekent dat de verhandelbaarheid laag is. Mijn persoonlijke keuze zou eerder gaan naar een groter, gevestigde speler zoals Adyen.
Wil je wat inspiratie voor aandelen, ETFs of sectoren? Check dan deze artikelen:
- Analyse aandeel Alibaba
- Analyse aandeel Facebook
- Analyse aandeel Euronext
- Analyse aandeel ASML
- 5 argumenten voor en tegen Unilever
- 5 beste ETFs voor 2022
- 3 Dividend ETFs
- 3 aandelen die je waarschijnlijk nog niet kent
- 2 interessante aandelen voor Q3 van 2021
- Beleggen in de Verzekeringssector
- Beleggen in de Biotech sector
- Beleggen in cybersecurity
- Beleggen in Fintech
- 3 kansrijke groeiaandelen
- Maandelijkse update van mijn beleggingen!
Deze onderwerpen zijn interessant:
Disclaimer: met beleggen kunt u uw inzet verliezen.