Het verhaal achter beleggen in grondstoffen klinkt goed. Gas, olie, zilver en goud zullen altijd hard nodig blijven ongeacht wat er gebeurt in de wereld. Als de markt het slecht doet horen we ook vaak dat grondstoffen het juist goed doen. Maar wat gebeurt er op de lange termijn? En welke grondstoffen zou je dan moeten kiezen? En hoe beleg je er überhaupt in? In dit artikel wordt alles uitgelegd over beleggen in grondstoffen, zodat je zelf kunt bepalen of het een goed idee is of niet.
Inhoudsopgave
Wat zijn grondstoffen bij beleggen?
Grondstoffen bij beleggen komen vaak uit de energiesector, denk aan olie en gas. Ondanks dat er op de lange termijn een energietransitie plaatsvindt blijven deze grondstoffen nog een tijd lang in trek. Dan wordt ook vaak belegd in industriële metalen als aluminium, koper, zink, nikkel of lood. Voor veel verschillende productieprocessen zijn deze grondstoffen nodig en dat zal ook nog wel een tijd zo blijven.
Goud en zilver worden vaak ook gezien als grondstoffen, al zijn deze niet helemaal te vergelijken met de andere grondstoffen. Ze worden nog steeds af en toe gebruikt bij industriële processen, maar er wordt ook meer op de waarde van deze stoffen gespeculeerd. Er heerst niet een vergelijkbare schaarste zoals dat bij olie wel het geval is. Bij goud was er vroeger nog wel de goudstandaard en wordt er nu nog steeds vaak over gezegd dat beleggen in goud zou beschermen tegen inflatie.
Een minder bekende categorie van grondstoffen waarin belegd wordt heeft te maken met de agrarische sector. Koffie, cacao, suiker, katoen en zelfs koeien of varkens zijn hier voorbeelden van.
Zijn grondstoffen rendabel om in te beleggen?
Om dit te bepalen is het gemakkelijkst om te kijken naar een index die een brede selectie van verschillende grondstoffen volgt. De S&P GSCI-index is hier het meest geschikt voor en heeft data die terugloopt tot aan 1970. Van 1970 tot aan 2021 gaf deze index een rendement van 5,3% op jaarbasis, wat vergeleken met de S&P 500 met 7,8% (ex dividend) zacht gezegd een matige prestatie is. Deze getallen zijn wel erg gevoelig voor de exacte tijdsperiode die je neemt. Wanneer je data zou gebruiken van 1980 tot 2021 zou er slechts een schamele 2,1% overblijven van het rendement op de GSCI-index, net genoeg om de inflatie voor te blijven.
Dat de correlatie tussen de GSCI-index en de rest van de markt laag zou moeten zijn lijkt ook tegen te vallen. Vooral in tijden van een verhoogde marktvolatiliteit lijken grondstoffen niet te beschermen tegen negatieve resultaten.
Eén van de weinige keren dat grondstoffen een positieve bijdrage hebben geleverd in een divers portfolio was in het boek 7Twelve van Craig Israelsen. Een groot gedeelte van die positieve bijdrage komt echter voort uit het gunstige rendement van de jaren 70 en is dus voor een groot deel gewoon geluk geweest. De data in zijn boek gaat ook maar tot 2011; sindsdien zijn de cijfers voor grondstoffen er niet gunstiger op geworden.
Hoe kun je beleggen in grondstoffen?
Je kunt het gemakkelijkst en veiligst beleggen in grondstoffen via een ETF. De eerder genoemde S&P GSCI-index heeft helaas geen ETF die beschikbaar is via DeGiro. Echter, er zijn prima alternatieven: zo is er een ETF die de Bloomberg Commodity℠ Total Return Index volgt die wel te verhandelen is op DeGiro via ticker EXXY. Deze indexen lijken qua structuur en resultaten veel op elkaar. Een duidelijke nadeel van een ETF in grondstoffen zijn de aanzienlijk hogere kosten die ze met zich meebrengen. Zo betaal je voor EXXY 0,46% per jaar, terwijl dat bij een S&P 500 ETF soms maar 0,07% hoeft te zijn.
Als je toch in grondstoffen wilt beleggen, maar niet gebruik wilt maken van ETF’s is er ook de optie om te beleggen via CFD’s (Contracts for difference). Als je dit gaat doen moet je je zeer bewust zijn van de grote risico’s die dit met zich mee brengt en de extreem hoge transactiekosten. Vaak promoten brokers het kopen van dit soort contracten, omdat ze er zelf veel geld aan verdienen. Hiermee speculeer je op een prijsverandering van een enkele grondstof op een relatief korte termijn, wat erg risicovol is en op de lange termijn waarschijnlijk niet rendabel zal zijn.
Als laatste is het ook mogelijk om direct in grondstoffen te beleggen zonder een ETF. Dan zou je in theorie een fysieke goudstaaf of vaten olie kunnen kopen. Grote nadeel is dat het opslaan hiervan bijzonder veel extra zorgen met zich mee kan brengen en het gewoon meer moeite kost. Vergeleken met het aanschaffen van een enkele ETF eens per maand al helemaal.
Beschermt beleggen in grondstoffen tegen inflatie?
Vaak wordt goud aangehaald als een beschermer tegen inflatie of hyperinflatie. Goud is zelf echter helemaal geen asset dat cashflow genereert. Dat betekent dat de waarde van goud eigenlijk alleen afhankelijk is van wat een gek er voor geeft en zelf verder relatief weinig nuttige gebruiken kent. Er is dus geen enkele reden om aan te nemen dat goud je zou beschermen tegen inflatie. Dat het in het verleden net iets meer rendement heeft behaalt dan de inflatie zou even goed geluk kunnen zijn en zegt in dit geval niks over de toekomst.
De correlatie van goud met de markten is wel erg laag en daarom gelijk ook aantrekkelijk. Er zijn ook andere beleggingsmogelijkheden, zoals obligaties, die een vergelijkbare lage correlatie hebben met de markten en wel een onderliggende cashflow hebben. Van dezen is het wel redelijk om een positief rendement te verwachten op de lange termijn. Het meepakken van ieder diversificatievoordeel is goed om te doen, maar waarschijnlijk zijn grondstoffen er minder geschikt voor. De voorkeur zou dan eerder uit moeten gaan naar bijvoorbeeld obligaties.
Vaak wordt vergeten dat aandelenkoersen van bedrijven afhankelijk kunnen zijn van de prijzen van grondstoffen. Zo beweegt de koersprijs van Shell mee met de prijs van olie en daalt KLM juist als de olieprijs stijgt. Het uitzoeken van dit soort bedrijven in je portfolio kan wel een manier zijn om te proberen mee te liften op mogelijke prijsstijgingen van grondstoffen. Als je juist niet het risico van grondstoffen wilt nemen in je portfolio, zou het juist handig kunnen zijn om zowel Shell als KLM in een bepaalde verhouding te kopen. Zo zou de olieprijs een kleiner effect kunnen hebben op het rendement van je portfolio.
Als je begint met beleggen, moet je best veel keuzes maken. Deze artikelen kunnen je helpen:
- Volledige gids: beginnen met beleggen
- Zorg dat je een buffer hebt voordat je start
- Beleggen met een klein bedrag
- Sparen of beleggen; wanneer kies je wat?
- Beleggen en belasting
- Beleggen in opkomende landen
- Beleggen bij DEGIRO (broker tip)
- Welke beurs moet je kiezen bij DEGIRO
- Tips om veiliger te beleggen
- Alles over dividend
- Wat is indexbeleggen / een ETF?
- De voordelen van een ETF
- De meestgebruikte ETF: VWCE (VWRL)
Deze onderwerpen zijn interessant:
Dit artikel is geschreven door Wouter, ook wel bekend als DUO investeerder. Iedere maand belegt hij een deel van zijn lening van DUO. Hij verdiept zich graag in beleggen om dit op een zo verantwoord mogelijke manier te doen, met hoofdzakelijk de literatuur als leidraad. Je kunt hem vinden op Instagram vinden als DUO_investeerder.