Indexfonds versus ETF: wat zijn de verschillen?

Ik beleg bij Meesman en dat is een indexfonds. Sommigen denken dan dat dit hetzelfde is als een ETF maar er zijn toch wel wat verschillen. In dit artikel zet ik de verschillen op een rijtje en leg ik uit wat ik het beste vindt. Het artikel loopt door onder de tabel!

Vergelijking van een ETF en indexfonds
Vergelijking van een ETF en indexfonds

* Het kan voorkomen dat je toch wat hoger uitkomt in de kosten bij een indexfonds. Dat komt omdat er vaak een beheerder tussen zit die ook een graantje meepikt. Meestal krijg je daar wat meer service voor terug. Daar is niks mis mee maar daarmee kom je vaak op dezelfde beheerskosten uit als een ETF. In de praktijk is het sterk verschillend wat de kosten zijn van een ETF.

** Er zijn brokers die kunnen wél kleinere delen dan 1 ETF aanbieden. Dit zijn fractional shares. Je bent dan echter niet in het bezit van de ETF omdat deze niet deelbaar is. Participaties zijn dat wel.

Voordelen ETF

Er zijn veel meer verschillende ETF’s dan indexfondsen. Als iemand een ETF samenstelt kan hij er van alles ingooien (ook REIT’s, aandelen en obligaties door elkaar). Bij indexbeleggen wordt alleen de index gevolgd en ben je dus beperkt tot het aantal indexen. Ook is de verhandelbaarheid net zo soepel en snel als bij aandelen. Dat betekent dat je op elk moment tijdens de openingstijden van de beurs, de ETF kan kopen. De gemakkelijke verhandelbaarheid kan ook een nadeel zijn.

ETF’s zijn vaak sneller verhandelbaar dan indexfondsen. Dat is niet altijd een voordeel!

Voordelen indexfondsen

Indexfondsen hebben een lage handelingssnelheid. Dat klinkt als een nadeel, maar dat is niet altijd zo. Ik beleg bijvoorbeeld via Meesman en daar kan een transactie (van geld storten tot indexfonds kopen en zichtbaar zien) tot anderhalve week duren. Dat geeft echter wel veel rust en dat kan op de lange termijn best wat waard zijn. Verder zijn de kosten meestal lager dan bij een ETF. Grote financiële partijen kunnen namelijk beter onderhandelen over de kosten van indexfondsen dan kleinere partijen over de kosten van ETF’s. En als laatste is na denken over de hoogte van je inleg niet nodig. Een indexfonds kun je namelijk ook in kleine delen kopen (bijvoorbeeld ½ of ⅓). Je blijft dus nooit met cash zitten en bent dus altijd volledig belegd.

Kies ik een indexfonds of ETF?

Twee borden die een tegenovergestelde richting opwijzen. Een bord met indexfonds en één bord met ETF

Omdat de verschillen klein zijn, maakt het op de lange termijn niet echt veel uit of je een indexfonds of ETF hebt. Kijk vooral naar de kosten van je beleggingsproduct. Daarvan heb je er meestal 2 namelijk de beheerskosten (die betaal je jaarlijks) en de aankoopkosten (die betaal je eenmalig bij aankoop). De kosten bij verkoop zijn meestal gelijk aan de kosten bij aankoop. Vooral de beheerskosten zijn belangrijk want die komen jaarlijks terug. Dit is meestal een percentage van het belegde bedrag. Een klein verschil van 1% of 0,5% maakt al een groot verschil op de lange termijn!

Wil je meer weten over indexbeleggen? Lees dan dit artikel!