Wat zijn de beste hoge dividend aandelen? Amerika

Er zijn genoeg beleggers die uit hun beleggingen graag dividend ontvangen. Deze beleggers zien direct én op lange termijn een mooie inkomstenstroom tegemoet. Je hebt beleggers die wachten geduldig om het dividend snel te zien groeien. Maar er zijn ook beleggers die geïnteresseerd zijn in hoog dividend aandelen. In dit artikel bespreken we een paar interessante.

Er is geen vaste definitie van een hoog dividend aandeel. Voor mijn eigen beleggingsportefeuille hanteer ik dat een hoog dividend aandeel een dividendrendement moet hebben van 5% of hoger. Voor sommigen is dat nog steeds laag maar door het percentage te verhogen, verklein je de groep van aandelen en komen er andere problemen naar voren. Zo is niet meer zeker of het dividend nog wel veilig is.Het laatste dat je wil, is dat het dividend verlaagd of geschrapt wordt. De kans dat het aandeel in waarde daalt na zo’n aankondiging is erg groot.

Verder kenmerkt een hoog dividend aandeel zich vaak door een hoog uitbetaalpercentage. Een zeer groot deel van de winst en/of vrije kasstroom wordt besteed aan de uitkering van dividend. Hierdoor houdt het bedrijf weinig geld over voor andere zaken als investeren in groei of het terugkopen van aandelen. Je kiest een hoog dividend aandeel daarom vooral voor de directe inkomsten uit dividend en minder voor het koersrendement dan in de toekomst mogelijk is.

Tip: zo check je of het dividend veilig is.

Hoog dividend aandelen in Nederland

In Nederland kun je enkele hoog dividend aandelen vinden. Gebundeld per beurs zijn dat:

AEX aandelen

 • ING Groep
 • Randstad NV
 • Philips Koninklijke
 • NN Group
 • Signify NV
 • KPN Koninklijke

AMX aandelen

 • OCI
 • PostNL Koninklijke
 • Eurocommercial Properties
 • SBM Offshore
 • Aperam
 • Vopak Koninklijke
 • ABN AMRO Bank NV
 • ASR Nederland
 • Flow Traders

Het is goed om te weten dat in Europa (en ook in Nederland dus) de hoogte van het dividend vaak wisselend is. Veel Europese bedrijven hanteren een dividendbeleid waarbij bijvoorbeeld 60% van de netto winst wordt uitgekeerd als dividend. Als de winst in een slecht jaar daalt, wordt er ook minder dividend uitgekeerd. Dit is in tegenstelling tot veel Amerikaanse bedrijven waar ze een progressief dividendbeleid kennen (ieder jaar wordt het dividend verhoogd, onafhankelijk van de winstgroei). Daarnaast is de koers ook van invloed op het dividend. Als de koers stijgt, maar het dividend (in euro’s) blijft gelijk, dan zal het dividendrendement lager worden. Het dividendrendement is namelijk het dividend in euro’s afgezet tegen de waarde van het aandeel in euro’s.

Voorbeeld: een aandeel ASR heeft nu als waarde €44,41 en het dividend van het afgelopen jaar is €2,42. Dat is een dividendrendement van 5,45%. Als de waarde van het aandeel stijgt naar €60,- en het dividend blijft gelijk, dan wordt het dividendrendement 4,03%. 

Andersom kan natuurlijk ook. Als het aandeel ASR daalt naar bijvoorbeeld €35,- (en het dividend blijft gelijk) dan wordt het dividendrendement 6,91%.

Het bovenstaande rijtje met hoog dividend aandelen kan dus veranderen door een hoger of lager dividend en door de koers. Op deze website kun je de actuele dividendrendementen bekijken van Nederlandse aandelen. 

Tip: ik heb een apart artikel geschreven over 3 dividendaandelen voor 2022.

Hoog dividend aandelen in Amerika

Als je een beleggingsstrategie hebt met dividendbeleggen, dan kun je eigenlijk niet om Amerika heen. In de VS vind je namelijk de meeste en beste dividendaandelen, ook hoog dividend aandelen. Hieronder vind je de hoog dividend aandelen onder de 500 grootste Amerikaanse bedrijven (S&P500) met een korte beschrijving wat ze doen:

Best Buy. De grootste Amerikaanse retailer voor elektronische apparatuur. Best Buy is sterk te vergelijken met het Duitse Media Markt.

Boston Properties. Is een Amerikaanse vastgoedinvesteerder. Ze kopen vastgoed en verhuren het. 

Dow Inc. Produceren en verkopen chemische middelen. Denk hierbij aan verschillende soorten plastic, rubber, oplosmiddelen, lijm, enzovoort. 

Devon Energy Corporation. Dit bedrijf is gespecialiseerd in het vinden en delven van olie en gas. Vooral actief in de VS.

Intel Corporation staat vooral bekend om het ontwerpen, produceren en verkopen van rekenchips (CPU) en andere hardware oplossingen. 

International Paper Company is gespecialiseerd in het produceren en verkopen van verpakkingsmateriaal.

Kinder Morgan Inc. is een groot bedrijf actief in het transport van fossiele brandstoffen.

Lincoln National Corporation is een middelgroot bedrijf gespecialiseerd in levensverzekeringen.

Lumen Technologies is een communicatiespecialist. Vooral in telecom.

LyondellBasell Industries N.V. is een Nederlands petrochemisch bedrijf gespecialiseerd in verschillende chemische producten.

Altria Group produceert en verkoopt sigaretten en andere tabaksproducten in Amerika.

Newmont Corporation delven en verkopen goud.

Newell Brands Inc. verkopen consumptiegoederen zoals Rubbermaid en Dymo.

ONEOK inc. is vooral gericht op de aardgasproductie.

Paramount Global is een bekende filmproducent.

Philip Morris International produceert en verkoopt net als Altria tabaksproducten maar dan buiten Amerika.

Pinnacle West Capital Corporation is een nutsbedrijf en verkoopt dus energie.

Pioneer Natural Resources Company is net als Devon Energy een producent en verkoper van olie en gas.

Simon Property Group is net als Boston Properties gespecialiseerd in het ontwikkelen, kopen, verkopen en verhuren van vastgoed.

Seagate Technology Holdings is vooral bekend van de ontwikkeling en verkoop van harde schijven maar maken ook andere digitale opslagoplossingen.

AT&T is een grote telecomaanbieder, vergelijkbaar met KPN in Nederland.

V.F. Corporation is een Amerikaans kledingbedrijf en eigenaar van bijvoorbeeld merken als JanSports en Wrangler.

Vornado Realty Trust is ook een vastgoedbedrijf maar gespecialiseerd in kantoorgebouwen.

Verizon Communications Inc. is net als AT&T een telecomaanbieder.

Walgreens Boots Alliance is sterk vergelijkbaar met kruidvat in Nederland en verkoopt dus vooral gezondheids- en verzorgingsproducten.

The Williams Companies is vooral bekend van het transporteren van aardgas.

Je kunt met een stockscreener zelf makkelijk hoog dividend aandelen vinden van de S&P500. Ik gebruik vaak Finviz

Screener hoog dividend aandelen S&P500
Screener hoog dividend aandelen S&P500

Interessante hoog dividend aandelen in Nederland

Het eerste aandeel dat ik graag wil bespreken is Nedap. Dit is een afkorting voor Nederlandsche Apparatenfabriek, een bedrijf uit 1929. Ondanks dat het al een oud bedrijf is, zijn de producten die ze ontwikkelen en verkopen, zeer geavanceerd. Denk hierbij aan technische oplossingen in alle pasjes in de gezondheidszorg waarmee patiëntgegevens gescand worden, draadloze parkeersystemen, bestuurssystemen in de verlichting, livestock management systemen, voorraadbeheer in omnichannel retail, toegangscontroles bij beveiligingspoortjes en urenregistratie, planning en roostering voor personeel. 

Een breed scala aan producten in markten waarin ze regelmatig een sterk concurrentievoordeel of de enige serieuze speler zijn. Met een dividendrendement van 5,5% op dit moment keren ze vrijwel de volledige winst uit. Groei moet dus vooral komen vanuit de marktsegmenten waarin ze actief zijn. Daarnaast verkopen ze ook veel software die zorgt voor jaarlijks terugkerende (= wederkerige) inkomsten. Hoe groter deze soort inkomsten worden, hoe stabieler de inkomsten worden en daarmee hoe waardevoller het bedrijf wordt.

ASR is een ander interessant bedrijf. Het biedt levens- en schadeverzekeringen en hypotheken aan in Nederland en daarmee is het risicoprofiel van dit bedrijf redelijk laag. Een verzekering is nou eenmaal een noodzakelijk product voor veel consumenten en bedrijven. Het risico zit echter in het beleggen van de verzekeringspremies maar voor een verzekeraar is ASR daar vrij conservatief in. Het is bijvoorbeeld de grootste private eigenaar van landbouwgronden in Nederland. Het dividendrendement is 5,8%. Dat is ongeveer 45%-55% van het operationeel resultaat, zodat er voldoende overblijft voor investeringen, overnames en aandeleninkoopprogramma’s.

Interessante hoog dividend aandelen in Amerika

Best Buy is een bedrijf met verschillende uitdagingen. Zo speelt de trend van offline naar online shoppen het bedrijf parten (ook al is Best Buy online ook vertegenwoordigd). Er is veel concurrentie van andere retailers maar de concurrentie wordt wel telkens kleiner. Daarom is Best Buy de grootste Amerikaanse retailer in de consumentenelektronica. Hierbij reken ik Walmart en CostCo niet mee omdat zij niet gespecialiseerd zijn in consumentenelektronica. Het is daarom best een sterk merk in Amerika. Daarnaast koopt het bedrijf veel aandelen in, heeft het een goed dividendrendement van 5,2% en is de waardering op dit moment behoorlijk laag.

Medical Properties Trust is een vastgoedbedrijf gespecialiseerd in ontwikkelen, kopen, verkopen en verhuren van vastgoed in de gezondheidssector. Denk hierbij aan ziekenhuizen, klinieken, doktersposten, seniorencomplexen en verzorgingscentra. Omdat het bedrijf in ogenschijnlijke nood verkeert, is de koers flink gedaald en daardoor het dividendrendement behoorlijk hoog met 10,3%. Ik zeg ‘ogenschijnlijk’ omdat de markt vreest dat hun grootste klant (een aantal ziekenhuizen) mogelijk de huur niet meer kunnen betalen of vertrekken. Hiermee komt een groot deel van de huurinkomsten in gevaar. Verder is het vastgoedbedrijf redelijk gezond. Als je dus een sterke maag hebt, kun je wellicht profiteren van deze (misschien wel tijdelijke) koersdip. 

Hoog dividend aandeel Medical Properties Trust

Wil je meer weten over dividend? Check dan al mijn andere artikelen over dividend op deze pagina

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *