Besparen op verzekeringen is een van de populairste manieren om jaarlijks wat te besparen. Maar hoe doe je dat en waar kijk je naar? Je wilt namelijk niet te veel betalen maar je wilt ook niet ‘onderverzekerd’ zijn. In andere blogberichten zal ik meer ingaan op specifieke verzekeringen. In dit bericht kijken we in het ‘algemeen’ naar verzekeringen.
Inhoudsopgave
Bekijk de verzekeringen die je al hebt
Dit is de eerste stap en als je alles netjes bijhoudt ook nog eens een makkelijke stap Pak die oude verzekeringspapieren erbij en kijk eens wat je hebt. Waarvoor ben je verzekerd? Zitten je verzekeringen niet in een map? Kijk dan eens in je mailbox of log in op de website van de verzekeraar. Heb je al je verzekeringen lopen bij een verzekeringsadviseur, vraag dan of je langs mag komen om al je verzekeringen door te nemen.
Nu moet je bekijken of de verzekeringen nog passen bij jouw situatie. Daarbij kun je kijken naar:
- Andere gezinssamenstelling
- Een nieuw woonadres
- Andere reisbehoefte
- Meer of minder risico zelf kunnen dragen
Bepaal wat voor persoon je bent
Er is een grote kans dat (als je jong bent) je op dezelfde manier verzekerd bent als jouw ouders. Er kan een moment komen dat jij anders tegen risico’s aankijkt. Bij verzekeringen zijn er volgens mij 3 type personen:
- Risico’s? Daar ben ik niet zo mee bezig. Live till you drop!
- Risico’s? Gatver, zo veel mogelijk afdekken en liever iets te veel betalen.
- Risico’s? Daar kijk ik goed naar en bepaal per risico of die verzekerd moet worden en wat ik zelf wil dragen.
Ik denk dat het laatste type persoon het beste omgaat met risico’s maar die zal ook meer tijd kwijt zijn om zijn verzekeringen te regelen.
Vergelijk de verzekeringen
Gebruik altijd een vergelijker om te bepalen waar je verzekering het goedkoopste is. Dezelfde verzekering (tegen dezelfde voorwaarden) kan elders namelijk goedkoper zijn. Ik gebruik heel vaak Independer. Daar krijg je een mooi overzicht en kun je vaak ook nog selecteren op een aantal voorwaarden waaraan je verzekering moet voldoen. Pricewise is ook een aanrader.
Gebruik een cashback
Dit levert je direct een passief inkomen op. Vooral bij verzekeringen kan de cashback aardig hoog zijn. Ook als je via een vergelijkingswebsite de verzekering afsluit kun je een cashback krijgen. En als je de cashback van een vergelijkingswebsite hebt gebruikt, kun je altijd bij een andere vergelijkingswebsite kijken. CashbackXL is mijn favoriet en betaald altijd uit. Je kunt zomaar 50 euro per verzekering terugkrijgen. Die steek je mooi in je pocket!
Bedrijven verdienen geld aan jou als ze je doorverwijzen en jij vervolgens een product koopt. Jij kan ook profiteren van de opbrengsten van doorverwijzen. Je krijgt dus geld als je iets koopt! Cashbacks zijn dat. Klinkt te mooi om waar te zijn? Lees dan dit artikel! Je kunt je ook direct aanmelden via de onderstaande knop.
Doe het elk jaar
Door elk jaar te kijken naar je verzekeringen kun je veel besparen. Jouw situatie kan veranderen, je kunt meer (of minder) risico zelf dragen, er is een goedkopere verzekering of gewoon om die mooie cashback te vangen. Standaard hebben alle schadeverzekeringen een looptijd van 1 jaar. Dat betekent dat je na een jaar over kan stappen.
Zoek een adviseur
Is het bovenstaande te lastig? Dan kun je kijken voor een adviseur. Een goede adviseur zorgt voor een besparing van je maandlasten én kan verzekeringen adviseren die aansluiten op jouw situatie.
Bonustip
Stap niet over op een andere verzekering als je nog een schadeclaim hebt lopen of in de afgelopen 2 jaar meer dan 2x hebt geclaimd op dezelfde type verzekering. Claim dus alleen als je het echt nodig vindt!
Heel veel (vergelijkers van) verzekeraars werken samen met cashbackwebsites. Vooral bij verzekeringen kun je zo 25-50 euro per jaar besparen. Check mijn blog over cashback-websites voor meer informatie.