Tips om jouw schulden af te betalen

Tips om schulden af te betalen

Schulden hebben is niet goed maar soms noodzakelijk. Soms moet je wel om verder te kunnen met je leven of bijvoorbeeld voor de aankoop van een belangrijk product, zoals een woning). Maar hoe kom je nu sneller van je schulden af? Ik geef je een paar tips om schulden af te betalen. Ook gaan we kijken naar verschillende strategieën.

Er zijn verschillende soorten schulden, op te delen op verschillende manieren. Ik zal er een paar noemen:

Het is belangrijk om je schulden onder te verdelen in deze categorieën om jouw strategie te bepalen.

Tips om sneller schulden af te betalen

Voor we aan de slag gaan met een strategie zijn de volgende tips erg belangrijk. Hiermee voorkom je erger of geef je jezelf een voorsprong:

Wist je dat je geld kan verdienen terwijl je geld uitgeeft?

Bedrijven verdienen geld aan jou als ze je doorverwijzen en jij vervolgens een product koopt. Jij kan ook profiteren van de opbrengsten van doorverwijzen. Je krijgt dus geld als je iets koopt! Cashbacks zijn dat. Klinkt te mooi om waar te zijn? Lees dan dit artikel! Je kunt je ook direct aanmelden via de onderstaande knop.

Strategieën om schulden af te betalen

Nu gaan we kijken hoe we de schulden af betalen. We starten door alle schulden op een rijtje te zetten. Denk hierbij aan:

Nu moet je prioriteiten bepalen. Aan de hand daarvan bepaal je vervolgens je strategie. In mijn ogen is dat altijd de schuld over je hypotheek of huur. Zonder dak boven je hoofd kan het heel snel bergafwaarts gaan. 

Naast deze prioriteit moet je gaan kijken welke schuld de hoogste rente heeft. Deze schuld is het duurst. Geef deze schuld zeker voorrang op de andere schulden. Je houdt namelijk meer geld over als je schulden met hoge rentes eerst afbetaald. 

Een andere strategie die vaak gebruikt wordt is voorrang geven aan schulden die klein zijn (<€500,-). Hiermee voorkom je het risico dat kleine schulden groot schulden worden en je hebt er dus minder zorgen om. 

Nu je de prioriteiten op een rijtje hebt, moet je een aflosplan maken. Je moet eerst weten wat je elke maand kan missen. Daarom moet je al je inkomsten en uitgaven op een rijtje zetten. Ik heb hier een artikel over de beginselen van persoonlijke financiën. Hoe dieper je in de schulden zit, hoe strenger je voor jezelf moet zijn om je uitgaven te verkleinen. 

Je weet nu wat je per maand overhoudt. Dit gaat rechtstreeks naar de schuldeisers. Helaas worden de prioriteiten niet volledig door jou bepaald maar zul je een regeling moeten treffen. Zorg dat je bij de schuldeisers het vertrouwen krijgt dat je ook echt terug wilt betalen. Hierdoor krijg je iets meer vrijheid om je eigen prioriteiten voorop te zetten. 

Als je meerdere schulden hebt, moet je het geld dat je overhoudt verdelen over deze schulden. Je stopt meer geld in de schulden waarvoor jij een prioriteit hebt gesteld. Schrijf dit zeker op papier om het overzicht te behouden. Een potje hypotheekschuld/woningschuld, een potje schuld voor de auto, enzovoort. Schrijf eronder hoe groot deze schuld is. Schrijf daaronder weer hoeveel je per maand gaat betalen. Noteer daaronder weer hoeveel maanden het duurt voordat de schuld is afbetaald. Met dit plan kun je naar de schuldeisers toe en ervoor zorgen dat je schulden worden afbetaald.

Schulden afbetaald? Goed! Nu? Bouw een buffer!

Om in de toekomst schulden te voorkomen is het goed om een spaarpot te hebben om slechte tijden door te komen of om grote onverwachte uitgaven te bekostigen. Dit wordt ook wel een spaarbuffer genoemd. Er zijn echter veel uitgaven die je wel aan ziet komen. Zoals een auto, studie van je kind of huishoudelijke apparatuur. Het is goed om hiervoor te sparen door maandelijks een bedrag te reserveren. Is deze uitgaven nog ver in de toekomst (langer dan 5 jaar) dan kun je ook denken aan beleggen.

Klaar om alles op een rijtje te zetten? Dat begint met de beginselen van persoonlijke financiën. In dat artikel lees je alles wat je moet weten om overzicht te krijgen.