Spaargeld levert niks meer op. En toch wil je rendement maken want de inflatie zorgt ervoor dat jouw geld elk jaar minder waard wordt. Je denkt aan beleggen. En dan komt de keuze. Wil je zelf beleggen of beheerd beleggen? In dit artikel zetten we de voor- en nadelen op een rijtje van zelf beleggen en beheerd beleggen.
Inhoudsopgave
Wat is beheerd beleggen?
Beheerd beleggen wordt ook wel laten beleggen genoemd. Bij beheerd beleggen geef je een deel van jouw spaargeld aan een bedrijf die dit voor jou belegt. Meestal wordt vooraf een gesprek gevoerd met jou als potentiële klant en worden jouw doelen en jouw risicoprofiel opgemaakt. Daarna gaat deze vermogensbeheerder aan de slag en belegt in aandelen, indexfondsen en andere beleggingsproducten die passen bij jouw doel, beleggingshorizon en risicoprofiel. Hierbij is vaak nog verschil tussen een vermogensbeheerder die volledig zelf aan de slag kan en een vermogensbeheerder die eerst toestemming vraagt.
Als je belegt met kleine bedragen (bijvoorbeeld maandelijks), dan opereert de vermogensbeheerder vaak zelfstandig in vaste risicoprofielen. Veel banken bieden deze vorm van beheerd beleggen aan.
Wil jij weten hoe de beste belegger van de wereld belegt?
Maak kennis met Warren Buffett
Leer hoe je geweldige bedrijven spot
Ontdek welke regels Warren zo succesvol maken
Download het e-book Gratis
De voordelen van beheerd beleggen
Het grootste voordeel is eigenlijk wel dat je geen kennis nodig hebt. Natuurlijk is het altijd verstandig om de basis van beleggen te begrijpen, maar het is niet strikt noodzakelijk. Ook is het heel goed dat een adviseur start met jouw doelen, risicoprofiel en beleggingshorizon. Hierdoor wordt de kans kleiner dat je later voor verrassingen komt te staan.
Daarnaast blijkt keer op keer uit onderzoek dat beleggers die zelf beleggen, meer risico nemen dan zij vooraf zouden willen nemen (ze worden hebberig!). Als je beheerd belegt, dan heb je hier geen last van. Dit argument zit eigenlijk verpakt in een veel groter argument, namelijk je belegt zonder emoties. En emoties snoepen rendement.
De nadelen van beheerd beleggen
Natuurlijk zijn er ook nadelen bij beheerd beleggen. Als er geen nadelen zouden zijn, zou niemand zelf beleggen, dus hier komen ze. Misschien is het grootste nadeel bij beheerd beleggen wel de kosten. Die beleggingsexprt- en adviseur, moeten betaald worden! De beste man (of vrouw) moet ook met pensioen en het kantoor waar hij in zit, moet ook gehuurd worden. Dat zijn allemaal kosten die worden doorberekent aan aan jou als klant. Vaak zijn dit beheervergoedingen en instapkosten. Je betaalt elke keer als je geld inlegt (en soms ook als je geld opneemt) en je betaalt vaak een vast bedrag per maand, vaak naar rato van het belegt vermogen.
Het tweede nadeel van beheerd beleggen is vaak dat je een minimale inleg moet hebben. Bijvoorbeeld minimaal €10.000,- inleg of een maandelijks bedrag van €250,-. Niet iedereen heeft dat en dat kan een drempel zijn. Zeker als je pas begint met beleggen wil je vaak rustig aan beginnen.
En als laatste, deze lijkt mij logisch maar wil ik het toch even noemen, ben je zelf niet in volledige controle. Iemand anders doet het werk voor je en neemt de beslissingen. Daar moet je mee om kunnen gaan.
Wat is zelf beleggen?
De naam zegt het al. Bij zelf beleggen, neem je zelf de beslissing. Je bepaalt dus zelf je inleg, je strategie, beleggingsplan en bepaalt zelf de risico’s. Als je zelf wilt gaan beleggen, moet je bijvoorbeeld ook een broker kiezen en heb/leer je veel kennis over beleggen.
De voordelen van zelf beleggen
Je bent zelf in controle. Jij zit achter het stuur! Die vrijheid is natuurlijk je eerste voordeel. Het is waarschijnlijk ook de goedkoopste optie van de twee omdat je geen rendement afdraagt aan een beheerder.
De nadelen van zelf beleggen
Er zijn behoorlijk wat nadelen aan zelf beleggen. Dat heeft vooral te maken met jezelf. Zo kan het zijn dat je emotionele keuzes maakt en dat kan ten koste gaan van je rendement. Ook heb je best wat kennis nodig om te starten met beleggen. Natuurlijk kun je ook ‘gaandeweg’ alles leren maar je gaat altijd fouten maken. Die fouten kosten weer rendement. Afhankelijk van je strategie moet je er ook best wel wat tijd in steken. Wil je echt aandelen zelf selecteren? Dan moet je onderzoek doen naar deze bedrijven. Een goed onderzoek vraagt al snel tientallen uren van je tijd. Het is dan zuur als je erachter komt dat het bedrijf niet goed genoeg is voor jouw geld (dat hoort erbij).
Zelf beleggen of beheerd beleggen?
Je hebt natuurlijk persoonlijke voorkeuren en dat is oké. Maar er zijn natuurlijk ook een aantal voorwaarden, die voor jou bepalen wat de beste keuze is. Over het algemeen denk ik dat deze vragen bepalen of beheerd beleggen of zelf beleggen voor jou de beste keuze is:
- Heb je de tijd om zelf te beleggen?
- Heb je de kennis (of tijd om die kennis op te doen) om zelf te beleggen?
- Ben je emotioneel in staat om zelf te beleggen?
Of toch voor optie 3?
Maar wacht, er is nog een derde optie! Het is een soort tussenweg. Misschien wel the best of both worlds. Je kunt je geld laten beheren maar wel onder de voorwaarde dat je er méér controle over hebt. Je maakt dan gebruik van een fondsbeheerder. Goede voorbeelden zijn Robeco, Meesman en Brand New Day. Bij die eerste heb je de keuze uit verschillende maatschappelijke en economische ontwikkelingen. Daarop kun je vervolgens inspelen en Robeco kiest (in hun ogen) dan de beste beleggingen uit. Denk bijvoorbeeld aan autonoom rijden of andere economische trends. Bij Meesman en Brand New Day kun je zelf kiezen voor landen (of regio’s) waarin je wilt beleggen. De fondsbeheerders doen vervolgens de rest. Je opent een automatische incasso of stort eenmalig een bedrag en de rest wordt voor je geregeld. Misschien is dit nog wel de beste optie voor je…..
Als je begint met beleggen, moet je best veel keuzes maken. Deze artikelen kunnen je helpen:
- Volledige gids: beginnen met beleggen
- Zorg dat je een buffer hebt voordat je start
- Beleggen met een klein bedrag
- Sparen of beleggen; wanneer kies je wat?
- Beleggen en belasting
- Beleggen in opkomende landen
- Beleggen bij DEGIRO (broker tip)
- Tips om veiliger te beleggen
- Alles over dividend
- Wat is indexbeleggen / een ETF?
- De voordelen van een ETF
- De meestgebruikte ETF: VWCE (VWRL)
Deze onderwerpen zijn interessant:
Het is fijn om een artikel te lezen, maar soms wil je gewoon lui op de bank een video kunnen kijken. Dit is een interessante video die ik heb gevonden op YouTube: